Utlisting av nyheter
Dette er en utlisting av alle nyheter publisert på sdir.no siden april 2015
Dette er en utlisting av alle nyheter publisert på sdir.no siden april 2015
Fredag 31. mars 2023 ble det skrevet historie i Ryfylkebassenget. Verdens første hydrogenferje, Norleds MF «Hydra», ble satt i kommersiell drift. Bare innen romfart er flytende hydrogen brukt som drivstoff tidligere.
For aller første gang var en norsk sjøfartsdirektør invitert inn i Cruise Line International Association (CLIA) sitt styremøte som ble holdt i forbindelse med messen Seatrade Cruise Global i Fort Lauderdale.
Under Fritidsbåtkonferansen i Haugesund ble resultatene fra den siste båtlivsundersøkelsen presentert. Endret holdning til vestbruk, og over en million fritidsbåter i Norge, er noen av funnene som ble lagt frem.
Antall skipsulykker økte i 2022, sammenlignet med 2021. Antall personulykker gikk ned. Også i 2022 var det dessverre dødsfall, med sju omkomne.
Førstegangsutstedelse av dekksoffiser klasse 3, 4 og 5, maskinoffiser klasse 4 samt fiskeskipper klasse B og AB ble tidligere utstedt med fem års gyldighet. Nå vil disse sertifikatene få samme utløpsdato som sikkerhetsopplæringen, slik fornyelser har fått siden 2016.
Hvalsafari, fisketurer eller RIB-turer kan være en fantastisk måte å oppleve norsk natur på. Et godt og målrettet regelverk skal ivareta sikkerheten. Sjøfartsdirektoratet erfarer dessverre at enkelte aktører bruker mer energi på å omgå regelverket enn å følge det, og vil nå intensivere tilsynsaktiviteten ut mot næringen.
Et besetningsmedlem omkom i 2021 etter å ha entret en flytetank med oksygenmangel på lekteren der vedkommende jobbet. Tre år tidligere omkom en fisker på en fabrikktråler etter å ha blitt eksponert av giftige gasser i en ensilasjetank om bord. Sjøfartsdirektoratet vil med denne artikkelen gi en påminnelse om viktigheten av sikker entring av tanker og lukkede rom der det er fare for gass eller lavt oksygennivå.
Den samlede verdien av registrerte panteheftelser i den norske flåten fortsetter å øke. Kurven følger noenlunde samme utvikling som Statens pensjonsfond – Utland (Oljefondet), og sammenlignet er summen av registrerte panteheftelser like under halvparten av markedsverdien i fondet!
Endelig kan Sjøfartsdirektoratet igjen invitere til Nordsjøcup i Hirtshals. Hold av datoene 23. til 25. august allerede nå!
– Å seile under norsk flagg skal være en garanti for sikkerhet, godt samarbeid og gode arbeidsforhold. Det skal også være en garanti for forutsigbarhet og konkurransedyktige forhold, slo fiskeri- og havminister Bjørnar Skjæran fast under Flaggfrokost i Oslo.
Norge var vertsnasjon da den 35. nordiske fotofinalen ble arrangert 27. januar. Totalt deltok 860 bilder fra 142 fotografer. Til Sjøfartsdirektoratet i Haugesund hadde arrangørene i Danmark, Finland, Island og Sverige med seg de 15 beste bildene fra sine nasjonale fotokonkurranser for sjøfolk.
Sjøfartsdirektoratet vil gjennomføre ekstraordinære tilsyn av havgående krabbefiskefartøy etter at et besetningsmedlem fulgte med redskapen over bord. Personen er savnet og antas å være omkommet.
For 35. år på rad har det strømmet inn bilder fra seilende på norske skip over hele verden. 184 bilder fra 38 deltakere kjempet om oppmerksomheten da juryen gikk til verks.
Sjøfartsdirektoratet har tilbakeholdt fiskefartøyet Hunter i påvente av ytterligere tilsyn. Tilrådingene fra Statens havarikommisjon skal følges grundig opp.
Fra 1. juni må alle som skal føre fritidsbåt (inkludert vannscooter) som kan oppnå en hastighet på 50 knop eller mer, ha høyhastighetsbevis.
Sjøfartsdirektoratet har registrert 34 omkomne i forbindelse med fritidsbåtulykker i 2022. Det er åtte flere enn i 2021.
Samtidig som dagens krevende situasjon, med krigen i Ukraina som bakteppe, var det mange fremtidsrettede innlegg under Haugesundkonferansen.
Styret i Haugesundkonferansen tildeler årets ærespris til fisker Susanne Mortensen - en pris hun får for sitt bidrag til likestilling og mangfold i den maritime næringen.
Fra 1. november 2022 trådte nytt regelverk for energieffektivitet på skip, i kraft. Kravene er gjeldende fra januar 2023.
Regjeringen har etablert en nullvisjon for omkomne og hardt skadde på sjøen. Sjøfartsdirektoratet får i oppgave å utarbeide en handlingsplan. Regjeringen varsler også at den vil vurdere en nullvisjon mot all drukning.
Sjøfartsdirektoratet har, i samarbeid med næringen, avdekket at fallhendelser står for en stor andel av de årlige personulykkene. Fallulykker skjer både hyppig, og har ofte alvorlige konsekvenser. Nå oppfordres næringsfartøy til å gjennomføre en sjekkliste for å bidra til å hindre fallulykker.
Sjøfartsdirektoratet sendte 2. januar 2023 forslag om regulering om utslipp av klimagassene karbondioksid og metan i verdensarvfjordene og bruk av best tilgjengelig teknologi for å redusere utslipp av lystgass.
Å forebygge uhell og ulykker til sjøs er en viktig del av Sjøfartsdirektoratets samfunnsoppdrag. For å være en sentral bidragsyter i sikkerhetsarbeidet trengs oppdatert kunnskap. En ny spørreundersøkelse om maritim sikkerhet blir derfor sendt ut til skipsarbeidstagere den 9. januar.
Den tradisjonsrike norske og nordiske fotokonkurransen for sjøfolk ruller videre.
Her finner du åpningstider og vaktordninger for Sjøfartsdirektoratet i julehøytiden.
Sjøfartsdirektoratet registrer at antall grunnstøtinger med mindre arbeidsbåter øker. I 2017 og 2018 var det 8 grunnstøtinger og selv om antall fartøy har økt, er hele 30 grunnstøtinger så langt i 2022 et høyt tall for denne fartøygruppen.
The Maritime Technologies Forum (MTF) har i dag lansert ei omfattande vurdering for å samanlikne tilgang på og moglegheit for å bruke alternative marine drivstoff.
Fartstid, kurs og utdanning må nå registreres via “meld inn kvalifikasjoner” eller via et API. Det er ikke lenger mulig å rapportere inn fartstid og kompetanse til Sjøfartsdirektoratet via skjemakatalogen i Altinn.
Studenter som tar bachelorgrad i nautikk med integrert praksis ved HVL i opptaksåret 2022-2023, kan gå som en del av opplæringsstillingene i tilskuddsordningen til sysselsetting av arbeidstakere til sjøs.
Norsk internasjonalt skipsregister (NIS) er konkurranseutsatt. Derfor spør vi dere som har erfaring med registeret: Er Sjøfartsdirektoratets tjenester og rammevilkår gode nok til at det er attraktivt å seile under norsk flagg?
Høsten er her for fullt. Vann og sjø er kaldere, bølgene kan være høyere og vind og vær endrer seg fort. De fleste ulykker skjer på grunn av en blanding mellom uheldige omstendigheter og dårlige vurderinger. Flere av ulykkene kunne ha vært unngått dersom de forulykkede hadde tatt høyde for at de kunne havne i en slik situasjon.
Sjøfartsdirektoratets Senter for ny maritim teknologi inviterte til samling i Trondheim 26. og 27. oktober. Alternative drivstoff og autonomi/autonome fartøy var hovedtemaene for de to dagene.
Høsten 2019 ble den digitale utgaven av Den norske los lansert. Farvannsbeskrivelsen ble flyttet fra bøker i bokhylla, via pdf-utgave til en digital interaktiv nettside.
Sjøfartsdirektoratet er godt i gang med å utvikle et nytt system for personlige maritime sertifikater. Inntil dette er ferdig, blir det nødvendig med to utgaver av “min side sjøfolk” i en periode.
Sjøfartsdirektoratet ønsker at alle som ferdes på sjøen, skal komme trygt hjem igjen. Vi jobber derfor aktiv for å redusere antall fritidsbåtulykker. Tilskuddsordningen er et viktig ledd i vårt arbeid for å forebygge ulykker på sjøen. Gjennom tilskuddsordningen kan lag og organisasjoner søke om støtte til å arrangere sjøvettopplæring for barn og unge.
Fallhendelser er Sjøfartsdirektoratets fokusområde for 2023. Fall er årsaken til nesten halvparten av alle dødsulykker til sjøs de siste ti årene.
Sjøfartsdirektoratet har gjennomført 460 havnestatskontroller så langt i år – av disse er 19 utenlandske skip tilbakeholdt. Det er mer enn dobbelt så mange sammenlignet med 2021. Forholdene om bord på det nylig tilbakeholdte skipet «MT Bass» viser hvorfor Port State Control (PSC) er viktig.
Fartstid og kurs som er registrert elektronisk via «min side kvalifikasjoner» eller via et API, vil i en periode ikke være tilgjengelig verken på «min side sjøfolk» eller «min side fartøy».
Det Vietnam-registrerte skipet ble tilbakeholdt på dagen og fikk 19 pålegg som følge av flere alvorlige forhold som ble avdekket under Port State Control (PSC) i Norge. Et mannskap på 22 befant seg om bord.
Brenner du for det maritime Norge og ønsker å være med og påvirke fremtidens fartøy? Da kan stillingen som teknisk inspektør være noe for deg! Vi er på jakt etter tre dyktige kollegaer med arbeidssted Florø, Ålesund og Trondheim.
Kystverket hever det maritime sikringsnivået til nivå 2 for utvalgte havneanlegg.
Den 1. oktober starter hummerfisket over hele landet. Vi i Sjøfartsdirektoratet vil ha alle som ferdes på sjøen trygt hjem igjen. Vi ber deg derfor tenke ekstra godt på sikkerhet når du gjør deg klar til årets sesong.
I lys av de siste dagers hendelser, både knyttet til droneobservasjoner og hendelsen med Nord Stream 1 og 2, ber Sjøfartsdirektoratet om økt årvåkenhet i den maritime næringen.
Tyrkia, Russland, Ukraina og FN signerte i sommer en avtale som skal legge til rette for sikker transport av matvarer og gjødsel fra de ukrainske havnene, Odesa, Chernomorsk (Chornomorsk) og Yuzhny (Pivdennyi). Initiativet har en varighet på 120 dager, før det er behov for fornyet avtale mellom partene.
I arbeidet med fokusområde for 2022, sikkerhetskultur og risikoforståelse, er seilasplanlegging et tema som direktoratet ønsker å formidle til næringen.
Sjøfartsdirektoratet beordrer 33 fiskefartøy uten gyldig fartøyinstruks til kai. Ifølge fangsttall fra Fiskeridirektoratet har båtene levert fangst og skaffet seg inntekt på ulovlig grunnlag i 2022 og 2021.
Batterisikkerhet, videobasert skroginspeksjon, roboter, alternative drivstoff og forbilledlig sikkerhetsreise. Dette var Sjøsikkerhetskonferansen dag to.
Onsdag startet Sjøsikkerhetskonferansen 2022 på Quality Hotel Maritim i Haugesund. 270 deltakere er påmeldt årets konferanse.
For første gang på 20 år viser total bruttotonnasje i NIS så mye som 18 112 624, fordelt på 738 skip. Dette er gode nyheter for flagget. Tonnasjen bidrar til å gi Norge tyngde i internasjonale fora.
Sjøfartsdirektoratet har sett en stor økning av ulykker på mindre arbeidsbåter brukt i akvakultur og havbruk, og inviterer nå næringen til samarbeid om forebyggende arbeid.
Tokyo MoU og Paris MoU lanserer en inspeksjonskampanje som setter søkelyset på STCW.
Sjøfartsdirektoratet arrangerte i samarbeid med Maritimt Forum Stavanger flaggfrokost om bord på MF Nesvik i Stavanger i forbindelse med ONS tirsdag 30. august. Se videoreportasje her.
Olav Akselen ledet Sjøfartsdirektoratet i over ti år. Få eller ingen har satt tydeligere spor etter seg i direktoratets snart 120 årige historie. Han snudde direktoratets fokus og omdømme.
HEI SVEIS: Sjøfartsdirektoratet gir gass i jakten på IT-utvikler. I en ny rekrutteringsfilm byr sjøfartsdirektør Knut Arild Hareide og flere andre ansatte på hockeysveis og krepp, Ball-genser, drama og viktigst av alt; utvikling av IT.
Fra mandag 29. august må du registrere deg på nytt på Sjøfartsdirektoratets nettside for å kunne å motta e-postvarsler som nyhetsbrev, rundskriv og høringer, og for å bruke risikovurderingsverktøyet. Den nye påloggingen vil gi økt sikkerhet og personvern for våre kunder.
Onsdag 24. august samlet Sjøfartsdirektoratet referansegruppen for oppdraget om nullutslipp i verdensarvfjordene fra 2026. På et møterom i Haugesund fikk de berørte partene lufte sine tanker, ønsker og forslag.
Under Nor-Fishing i Trondheim ble ny avtale som skal forebygge og hindre seksuell trakassering og trakassering i fiskerinæringen, signert.
I forbindelse med ONS inviterer Maritimt Forum Stavangerregionen og Sjøfartsdirektoratet til Flaggfrokost, "Grønn omstilling med det norske flagget". Arrangementet holdes om bord på MF Nesvik tirsdag 30. august kl. 09.00-11.00. Ferjen ligger til kai ved konserthuskaien i Stavanger.
En podkast om alternative drivstoff innen sjøfart tok Sjøfartsdirektoratets sommervikarer til topps i en teknologikonkurranse for studenter. Her kan du høre podkasten.
SILDIKON VALLEY: Sjøfartsdirektoratets to dyktige sommervikarer Marte Maria Tømterud og Oddgeir Steinnes kunne fredag 29. juli juble for seier i årets Sildikon Valley-konkurranse. Juryen lot seg imponere av podkasten «Den grønne drivstoffjungelen».
I forbindelse med søknader om kompetansesertifikat dekksoffiser klasse 6, har Sjøfartsdirektoratet fått mange henvendelser om kurs tatt i andre land enn Norge.
Som tilsynsmyndighet skal Sjøfartsdirektoratet være med og sette fokus på hvordan en best kan forebygge seksuell trakassering, og se til at rederier har gode varslingssystem for sine ansatte.
Det er registrert i alt 517 hendelser på næringsfartøy i 1. halvdel av 2022. Av disse er 317 registrert som ulykker, og 200 var nestenulykker. Det er totalt like mange hendelser som i 2021.
Sjøfartsdirektoratet følger kontinuerlig med på det globale trusselbildet, og kan dermed reagere raskt på endringer som krever ny vurdering av sikringsnivået på norske skip.
I forrige uke ble det kjent at Norge er å finne på topp tre-listen til Paris MoU sin hviteliste. Denne uken gratulerer USAs kystvakt Norge med fornyet godkjenning i deres kvalitetsskipsfartsprogram «Quality Shipping for the 21st Century».
En rekke aktører var i mai samlet for å teste den første demoen av Fritidsbåtplattformen, et digitalt verktøy med formål om å redusere antall ulykker og konsekvensene av ulykker med fritidsbåter.
Sjøfartsdirektoratet opprettholder forhøyet sikringsnivå for norskflaggede skip i Azovhavet og den nordlige delen av Svartehavet.
De foreslåtte endringene innebærer at krav knyttet til lagringskapasitet på skip, tilsyn med skip og kriterier for redusert gebyr spesifiseres. I tillegg har Miljødirektoratet og Sjøfartsdirektoratet foreslått å ta inn en egen bestemmelse som presiserer myndighetenes forpliktelser til å rapportere mengde oppfisket avfall til EU-kommisjonen.
Sjøfartsdirektoratet er kjent med at det pågår nye tjenestenektangrep mot ulike virksomheter, også mot nettsider til norske rederier.
Havbruksnæringen er fortsatt en voksende næring, og flere av oppdrettsanleggene vil nå komme lengre til havs. Dette øker behovet for transport av personer i mer krevende farvann, og ofte med raskt skiftende vær- og sjøforhold. Basert på flere hendelser, og rapporter som Statens havarikommisjon (SHK) har kommet med, ser vi at næringen har flere felles utfordringer.
Sjøfartsdirektoratet har registrert 14 omkomne ved bruk av fritidsbåt første halvår. Ingen av de omkomne brukte flyteutstyr, minst halvparten var alkoholpåvirket og åtte av dem mistet livet mens båten lå fortøyd i havn.
Paris MoU har rangert verdas flaggstatar, og Noreg er å finne på tredjeplass på årets White List.
IMO har laget en ny performance standard for EPIRB, MSC.471(101) som de anbefaler at flaggstatene følger fra 1. juli 2022. Den vil være ufravikelig når SOLAS Kapittel IV er oppdatert med en henvisning til den nye performance standarden.
På grunn av EU og Norges sanksjonsregelverk ble skipet Havila Capella liggende til kai uten lovpålagte forsikringer. Årsaken er at registrert eier står på Norges sanksjonsliste. Denne uken avsa Hordaland tingrett en kjennelse som gjorde at Sjøfartsdirektoratet kunne utstede de nødvendige forsikringssertifikater slik at skipet nå kan seile.
Plast i havet fra de som jobber og bruker havet, er betydelig i Nord-Atlanteren og Arktis. I enkelte områder av havet dominerer de som kilde til forsøpling. Sammen kan vi gjøre noe med.
I januar i år mistet en ung matros livet på tragisk vis da han falt i sjøen og ble klemt mellom båt og merd. Nå har Havarikommisjonen laget en film som kan bidra til at vi kan lære av ulykken, og øke sikkerheten om bord.
Havnestatssamarbeidet Paris MoU* lanserer en inspeksjonskampanje for å kontrollere at kravene i Polarkoden overholdes. Kampanjen vil bli gjennomført i to perioder denne sommeren.
Med et mål om at ingen skal miste livet, eller bli hardt skadet, blant de som ferdes på havet, anbefaler Sjøfartsdirektoratet at det jobbes videre med en nullvisjon og konkrete tiltak. Anbefalingene fra direktoratet er nå levert fiskeri- og havministeren.
Fritidsbåtsesongen er i gang for erfarne og ferske båtfolk. Å være godt forberedt er lurt for å sikre en hyggelig og trygg sommer på sjøen. I den anledning har Sjøfartsdirektoratet tatt en prat med Sissel Andersen for gode tips og råd.
Sjøfartsdirektoratet ser dessverre at mange holder branndører åpne ved hjelp av tau, kiler eller kroker som kan virke praktisk der og da. Dette medfører en økt risiko ved brann, og direktoratet oppfordrer til å ta dette på alvor.
Både fiskeri- og havministeren samt toppsjefene i Kystverket og Sjøfartsdirektoratet vil være til stede under åpningen av Risør trebåtfestival i august.
Sjøfartsdirektoratet erfarer stor aktivitet innenfor ISM-revisjoner. Samtidig opplever vi et økende problem at rederier begjærer ISM-revisjoner sent og tett opp til utløpsdato for revisjonen. For sen begjæring kan i ytterste konsekvens innebære at rederi eller fartøy ikke får utført revisjonen innen tidsfristen.
Grunnet stor pågang på søknader, er det for enkelte sertifikattyper nå lengre saksbehandlingstid enn ønsket. Direktoratet jobber med tiltak som skal forbedre situasjonen.
Sjøfartsdirektoratet har fått informasjon fra ProNav om mulig behov for oppdatering av programvare i GPS-mottakere innen 15. mai 2022.
Alle som skal være instruktører på kursene til det nye høyhastighetsbeviset, må delta på instruktørkurs hos tilbyder som er godkjent av Sjøfartsdirektoratet.
Den maritime næringen i Norge er i verdenstoppen når det gjelder å implementere nye tekniske løsninger som reduserer utslipp av klimagasser fra skip. Sjøfartsdirektoratet er stolte av å være en del av dette arbeidet, og vi prioriterer å legge til rette for at næringen skal ha forutsigbare rammer rundt sertifisering av slike skip.
Det nasjonale maritime møtepunktet Haugesundkonferansen har i år fokus på fremtiden. – Vi må omstille oss, og vi må handle nå, sa statssekretær Vidar Ulriksen under åpningen av konferansen.
Styret i Haugesundkonferansen tildeler Haugesundkonferansens ærespris for 2022 til Kystverkets lostjeneste ‒ for tjenestens bidrag til sikkerhet og fremkommelighet langs kysten i over 300 år.
Sjøfartsdirektoratet har publisert et rundskriv som gir teknisk og operasjonell veiledning som skal sikre at installasjoner av EES-systemer oppfyller kravene i skipssikkerhetsloven.
Forbudet gjelder havneanløp for russiskflaggede fartøy, med unntak av fiskefartøy.
Sjøfartsdirektoratet er i gang med arbeidet med å stille krav om nullutslipp for turistskip og ferger i verdensarvfjordene fra 2026.
Sjøfartsdirektoratet var på tilsyn og havnestatskontroll på kranfartøyet SAIPEM 7000 like etter påske.
De siste årene har vi sett et skifte i den politiske viljen innenfor sjøfart. Det grønne skiftet er utvilsomt en driver, og teknologien gjør det mulig å etablere nye operasjonsmønster.
Russlands angrep på Ukraina har skapt store utfordringer for ukrainske sjøfolk. Blant annet har fornyelse av personlige sertifikater og identitetsbevis blitt en utfordring.
Sjøfartsdirektoratet åpner for at deler av fritidsskipperutdanning (D5L) og fritidsskipperutdanning med utvidet fartsområde (D5LA) kan gjennomføres som et e-læringskurs i kombinasjon med fysiske samlinger. Det betyr at store deler av D5L/D5LA-kurset kan gjennomføres over nett.
Sjøfartsdirektoratet har følgende åpningstider og vaktordninger i påsken.
Årets fritidsbåtkonferanse samlet rundt 120 deltakere. -Konferansen har tydeligvis etablert seg som et viktig møtested for bransje og organisasjoner, sier prosjektleder Helga Maria Sund.
Sjøfartsdirektør Knut Arild Hareide sa i sin åpningstale på Nor-Shipping at handling er viktigere enn ord, og understreket at tillit er grunnlaget for å bygge solide relasjoner.
Fortsatt risiko for sjøminer langs kysten av landene i den nordvestlige, vestlige og sørvestlige delen av Svartehavet.
Sjøfartsdirektoratet satser stort på årets Nor-Shipping. Budskapet er handling for et grønt skifte og økt samarbeid for å få det til.
Under sjekk sjarken-kampanjen besøkte Sjøfartsdirektoratet 150 sjarker fra nord til sør. To heldige fiskere er nå trukket ut som vinnere av hver sin Regatta Fisherman flytedress, og de er ikke i tvil om at kampanjen tjener sin hensikt.
Russland har innført forordningen nr. 311 av 9. mars om utførselsforbud av blant annet en rekke varer. Risikoen for tilbakeholdelse og konfiskering av skip tilknyttet vest-europeiske stater i russiske havner, er forhøyet.
Situasjonen i Ukraina skaper stor usikkerhet og flere utfordringer for den maritime næringen. Under «The Quality Flag»-frokostmøtet i Bergen ble flere aktuelle problemstillinger tatt opp, og det ble understreket at det er viktigere enn noen gang å kjenne sin leveranselinje.
Med 194 innsendte bilde frå 39 deltakere byr fotokonkurransen 2021 på spennande og spektakulære bilde frå livet til sjøs. Juryen hadde ein utfordrande jobb, men var samstemte om det flotte vinnerbildet signert Daniel Möllerström.
I samarbeid med Maritime Bergen og Bergens Rederiforening inviterer Sjøfartsdirektoratet til «The Quality Flag»-frokost torsdag 17. mars i Bergen.
Bianca Louise Larsen og Caroline Whittle står i front for hver sin kampanje rettet mot mangfold og likestilling.
Norge er en stormakt på sjøen og en verdensledende maritim nasjon. En forutsetning for at vi skal beholde vår posisjon og lykkes fremover, er at vi går foran med å løfte flere kvinner inn i næringen og i ledende posisjoner.
Som følge av utviklingen i Ukraina har Paris MoU Advisory Board publisert en veiledning der de understreker at det er viktig å være fleksibel, for det kan oppstå vanskeligheter når sjøfolk skal reise hjem.
Sjøfartsdirektoratet følger situasjonen i Ukraina og er tilgjengelig for rederier som har spørsmål eller behov for avklaringer.
Sjøfartsdirektoratets Haakon Storhaug ble nylig valgt til leder av IMOs underkomite for Human elements, training and watchkeeping (HTW).
Lofotfisket er for mange fiskere den travleste og mest lukrative arbeidsperioden i året. Men det er også forbundet med økt risiko for ulykker - tempoet er høyt, arbeidsbelastningen stor og stressnivået øker. Språklige utfordringer er også en faktor da flere utenlandske arbeidere hentes inn til dette fisket.
På grunn av den alvorlige situasjonen i Ukraina har Sjøfartsdirektoratet besluttet å heve sikringsnivået i den nordlige delen av Svartehavet og Azovhavet.
Sjøfartsdirektoratet åpner opp for at det kan gis begrensninger i fartsområdene. Det vil bety at fiskefartøy og lasteskip med fartsområder som i utgangspunktet medfører at de kommer inn under virkeområdet til forskriften, kan søke om å begrense sitt fartsområde til et område som gjør at de kommer utenfor virkeområdet til forskriften.
Fra 1. juni 2023 må du ha høyhastighetsbevis for å kunne føre fritidsbåter som kan gå i 50 knop eller mer. Sjøfartsdirektoratet skal innen kort tid begynne å godkjenne kurssteder. Målet er at båtførere skal kunne ta kurs allerede fra sommeren 2022.
Cathrine Gjertsen og Bjørn Mouritsen er de heldige vinnerne av hvert sitt nettbrett da de krysset riktig på alle spørsmålene i årets fokusområde-quiz. Vi gratulerer!
Fritidsfartøyeiere og rederier for skip og flyttbare innretninger i norske farvann blir nå gjort oppmerksomme på tiltak som umiddelbart kan redusere risikoen for å spre havnespy fra et område til et annet langs kysten.
Igjen rettes fokuset mot den minste fiskeflåten når Sjøfartsdirektoratets inspektører møter sjarkeiere langs hele norskekysten. Og påleggsblokka, den pakkes bort.
Hvordan bruker nordmenn fritidsbåten og hvilke holdninger har de til eksempelvis fart, bruk av vest og promillegrense? Med over 900.000 fritidsbåter ønsker fritidsbåtaktørene å vite mer om båtbruk og holdninger. Nå gjennomføres en ny, stor båtlivsundersøkelse.
Til tross for en økning i skipsulykker, arbeidsulykker og forlis i 2021, er antall omkomne relativt lavt der seks mistet livet. Siden 2008 har tallet på omkomne kun vært lavere i 2019.
Etter at Sjøfartsdirektoratet delte nyhetssaken «Problem med nødpeilesendere» har vi mottatt flere bekymringsmeldinger fra næringen som lurer på om deres nødpeilesendere virker som de skal, eller om det er feil med dem.
Fiskeri- og havminister Bjørnar Selnes Skjæran (Ap) besøkte tirsdag Sjøfartdirektoratet for før første gang. I tillegg til besøket hos direktoratet stod også to rederibesøk på programmet.
Det vil bli gjort endringer i utløpsdato for gjeldende ferdighetssertifikater. Utløpsdatoen på disse sertifikatene har tidligere fulgt vedkommende sitt sikkerhetskurs. Sjøfartsdirektoratet velger å gå bort fra denne praksisen da det samsvarer bedre med gjeldende regelverk å sette utløpsdatoen etter nytt system.
Sjøfartsdirektoratet er blitt informert om at Hovedredningssentralen ikke mottar nødmeldinger fra EPIRB (nødpeilesendere) som er sendt via nødsystemet Cospas-Sarsat og programmert med MMSI 98MIDxxxx under norsk landkode 257/258/259.
Sjøfartsdirektoratet registrerte 26 omkomne ved bruk av fritidsbåt i 2021. Det er seks fleire enn i 2020, men likevel nært snittet dei siste fem åra. 19 av dei omkomne mangla flyteutstyr, og sju omkom ved fiske.
Det er ventet kraftig vind, høye bølger og mye nedbør som følge av ekstremværet Gyda. Da er det ekstra viktig å tenke sikkerhet for både fartøy, sjøfolk og passasjerer.
17. desember fastsette Sjøfartsdirektoratet ny forskrift om tryggleik i passasjerområde. Forskrifta er direktoratet si første på nynorsk, og erstattar ei nesten femti år gammal forskrift. Den nye forskrifta er tilpassa moderne krav og legg betre til rette for det grøne skiftet.
Sjøfartsdirektoratet ønsker å informere om at det for tiden pågår flere åpne høringer i EU angående regelverk som kan påvirke den maritime næringen. Her står alle fritt til å komme med høringsinnspill, og Sjøfartsdirektoratet vil sette pris på å få en kopi dersom norske interessenter sender inn innspill.
Regjeringen har for 2022 bevilget 2 205 000 000 kroner i tilskudd til sysselsetting av arbeidstakere til sjøs. Dette er for å sikre norsk maritim kompetanse og bidra til at norske rederier har konkurransedyktige vilkår.
Knut Arild Hareide har i dag hatt sin første dag som sjøfartsdirektør. – Det blir spennende å gå inn i en ny rolle, og jeg ser samtidig frem til å bli bedre kjent med dyktige og kompetente medarbeidere, sier Hareide.
Sjøfartsdirektoratet vil gjennomføre tilsyn på servicefartøyet Multi Visjon etter dødsulykken på Frøya nyttårshelgen. Direktoratet er også orientert om at Statens havarikommisjon for transport vil granske ulykken.
Når reder sender inn skjema på nybygg, kan det i dag gå alt fra èn uke til èn måned før saken er ferdig behandlet og klar til å prosjekteres. Det skal regelverksimulatoren, og annet nybrottsarbeid i Sjøfartsdirektoratet, gjøre noe med.
Delta i Sjøfartsdirektoratets quiz om fokusområdet, og bli med i trekningen av en iPad-mini!
For 34. året på rad inviterer vi sjøfolk til å dele sine opplevelser til sjøs i den årlige Fotokonkurransen for sjøfolk. Vi er takknemlige for alle innkomne bilder, enten de beskriver arbeid og fritid om bord, eller skue fra hav eller havn - ja, all slags scenarier fra livet om bord.
De siste dagene har det blitt oppdaget en svært kritisk sårbarhet i det Java-baserte loggverktøyet Apache log4j. En utnyttelseskode ble publisert på Twitter 9. desember, og det haster derfor med å iverksette tiltak.
Sjøfartsdirektoratets satsing på digitale løsninger gjør det nå mulig med heldigital registrering av næringsfartøy og fritidsbåter i våre registre. I mange tilfeller kan behandlingstiden gå fra flere dager til minutter, når alt ligger til rette for det.
Sjøfartsdirektoratet er involvert i eit spennande sosialantropologisk forskingsprosjekt leia av forskarar frå Universitetet i Bergen, som ser på følgene av automatisering i maritim industri. Nyleg var involverte partar samla til arbeidsverkstad på hovudkontoret vårt.
I løpet av sommaren og hausten har Sjøfartsdirektoratet motteke fleire bekymringsmeldingar som handlar om sjøfolk om bord på norske skip som opplever at retten til landlov i norsk eller utanlandsk hamn blir avgrensa.
Innen 2030 skal utslippene fra innenriks sjøfart og fiske i Norge halveres. Sjøfartsdirektoratet får fremdeles byggemeldinger for nye skip som skal ha en levetid på 20 til 30 år, uten at det er lagt opp til lav- eller nullutslippsteknologi. Det viser at omstillingsfarten må økes kraftig om målene skal nås.
Siviløkonom Knut Arild Hareide er av Kongen i statsråd i dag utnevnt som direktør for Sjøfartsdirektoratet for en åremålsperiode på seks år. Hareide tiltrer stillingen 1. januar 2022.
Sjøfartsdirektoratet er opptatt av at alle skal komme trygt hjem fra årets hummerfiske. Vi var med Asbjørn Nesheim og barnebarnet Vilja på jakten etter en svær hummer som de måtte slippe ut igjen i sommer.
Sjøfartsdirektoratet har under inspeksjonar observert at redningsflåtar ikkje er montert rett om bord i skip. På grunn av feilmonteringa vil flåtane henga fast i skipet i staden for å flyta fritt etter oppblåsing.
En arbeidsgruppe skal se på hvordan man bør jobbe med elsikkerhet i framtiden. Nå har du mulighet til å komme med dine innspill.
Skjema KS-0834B «Begjæring om revisjon og verifikasjon» skal ikke lenger brukes for å bestille tilsyn på fartøy.
Sjøfartsdirektoratet har fått meldinger om flere fartøyer som har opplevd at agenter eller myndighetspersoner ønsker å skrive ut dokumenter fra egne minnepinner ved grensekontroll eller ankomst utenlandsk havn.
Stortinget har vedtatt å gjeninnføre makstak på kroner 36 000 av innbetalt norsk forskuddstrekk av skatt, trygdeavgift og arbeidsgiveravgift per tilskuddsberettiget sysselsatt.
I samarbeid med Miljødirektoratet sender Sjøfartsdirektoratet forslag om endringer i forurensningsforskriften kapittel 20 om levering og mottak av avfall og lasterester fra skip og forskrift om miljømessig sikkerhet for skip og flyttbare innretninger på høring.
Regjeringen har besluttet at sjøfolk på fartøy som anløper norske havner kan vaksineres kostnadsfritt i Norge.
Nå er søknadsskjema for Sjøfartsdirektoratets tilskuddsordning for sjøvettaktiviteter åpnet. Søknadsfristen er 1. november 2021 og midlene kan brukes i 2022.
Sjøfartsdirektoratet fekk inn mange flotte bilete frå livet på sjøen i årets fotokonkurranse. Her er vinnarane.
Sjøfartsdirektoratets fokusområde for 2022 er sikkerhetskultur og risikoforståelse. Dette er en videreføring av fjorårets fokusområde, og et resultat av at en ser behov for å sikre at igangsatte tiltak får større effekt før nytt fokusområde velges.
Regjeringen har besluttet at sjøfolk på fartøy som anløper norske havner kan vaksineres kostnadsfritt i Norge.
Nedstenging og pandemi har gjort den maritime næringa sugne på å samlast igjen. Påmeldinga til Sjøsikkerhetskonferansen har aldri vore større.
Regjeringen har besluttet at det skal innføres et kompetansekrav for førere av fritidsbåter som kan oppnå hastighet på 50 knop eller mer. Det nye kompetansebeviset skal inneholde både en teoretisk og en praktisk del.
I dag ble det kjent at den hydrogen-elektriske passasjerferja Hydra får prisen Ship of the Year. «Hydra» er bygget for Norled ved Westcon Yards i Ølen og designet av LMG Marin. - Vi gratulerer!
Har restriksjoner og tiltak påvirket arbeidssituasjonen? Har det blitt utført nødvendig vedlikehold under pandemien? Har trivselen blitt ivaretatt? Undersøkelsen inneholder også spørsmål om hvorvidt arbeid prioriteres foran smittevern.
Sjøfartsdirektoratet har den siste tiden fått flere henvendelser fra rederier som har mottatt e-post fra noen som utgir seg for å være vår «Port State Control»-tjeneste (havnestatskontroll).
Sjøfartsdirektoratet har registrert elleve omkomne ved bruk av fritidsbåt i månadene juni, juli og august 2021. Dette er ein auke på fem personar samanlikna med i fjor. Det er likevel lågare enn snittet for dei siste ti somrane, som har vore 15 omkomne.
Paris og Tokyo MoUs årlege hamnestatskampanje har i år stabilitet som tema. Frå 1. september til 30. november vil difor ei ekstra sjekkliste om stabilitet bli brukt under hamnestatskontrollar.
En feil på drivstoffsystemet, som følge av slitasje, førte til motorstansen på MS KONG HARALD i går kveld. Det er flere forhold ved hendelsen som vil kreve videre oppfølging. Sjøfartsdirektoratet har i dag hatt to inspektører om bord for undersøkelser, i tillegg til fagfolk ved hovedkontoret i Haugesund.
Sjøfartdirektoratet følger opp Hurtigrute-skipet KONG HARALD med tilsyn i dag onsdag. Direktoratet vil også berømme innsatsen og beredskapen som ble satt i verk tirsdag kveld.
Sjøfartsdirektoratet ser fram til å møte næringen på Aqua Nor-messen i Trondheim 24. til 27. august. Direktoratet stiller med fagfolk som står klare til å svare på det kundene lurer på.
Sjøfartsdirektoratet fikk tirsdag kveld den triste beskjeden om at Olav Akselsen var gått bort. – Våre kondolanser går til familien som nå har mistet en far og ektefelle, sier fungerende sjøfartsdirektør Lars Alvestad.
De siste årene har digitalisering vært en viktig del av Sjøfartsdirektoratets strategi. – Målet er å tilby raske og gode løsninger for våre kunder og brukere, sier Sverre Rossebø, underdirektør IT, arkiv og servicekontor i Sjøfartsdirektoratet.
Gjer ditt skip ein ekstrainnsats for velferda om bord? Er besetninga gode til å involvera alle i sosiale aktivitetar? 31. august er siste frist for å nominera ditt skip til "Årets velferdsskip". Vinnarskipet får ein heidersplakett og 5000 kroner øyremerkt velferdstiltak om bord!
Spørreundersøkelsen om maritim sikkerhet viser at språkutfordringer blant mannskapet kan føre til uønskede hendelser om bord. For å unngå dette, er det viktig med gode rutiner, sørge for riktig opplæring og følge prosedyrer.
Tidligere har Sjøfartsdirektoratets inspektører ofte kjørt milevis for å sjekke at et pålegg de har gitt på et tidligere tilsyn har blitt utbedret. Et nyopprettet fjerntilsynssenter ved hovedkontoret i Haugesund skal gjøre det enklere å utføre tilsyn digitalt.
Verdensledende teknologier til havnæringene skal utvikles på Haugalandet. I dag lanseres Norges nye testområde for autonome fartøy.
Mandag 9. august samlet næringsminister Iselin Nybø næringen til et innspillsmøte hos Sjøfartsdirektoratet. Møtet markerte oppstarten på arbeidet med den første likestillingsstrategien for den maritime næringen.
Sjøfartsdirektoratet mottar med jevne mellomrom bekymringsmeldinger om fartøy som ferdes innenfor oppmerka badeplasser. Ta hensyn til omgivelsene og respekter merking!
Stortinget har vedtatt å øke maksimalt tilskudd til også å omfatte 4. termin 2021.
Årets «Sildikon Valley»-sommerstudenter har jobbet frem innovative løsninger, og brukt sin utdanning til å løse konkrete utfordringer i organisasjonen.
Det var egentlig bilmekaniker han skulle bli, Bendik Nilsen. Men livet til sjøs fristet mer, så i dag er det adskillig større motorer som får omsorg av 26-åringen fra Sveio.
Det grønne skiftet vil ha store konsekvenser for fremtidens teknologivalg til sjøs. Med eget Teknologisenter tar Sjøfartsdirektoratet sikte på å være en pådriver i utviklingen.
Vi ønsker at både du og de du er glad i skal returnere trygt fra båtturen. Her er 12 gode tips, for en tryggere tur i liten eller større fritidsbåt.
I første del av 2021 gjennomførte Sjøfartsdirektoratet en spørreundersøkelse om maritim sikkerhet. Hele 7 500 skipsarbeidstakere på norske fartøy svarte på undersøkelsen, noe som gir et godt og bredt grunnlag for resultatene.
Sjøfartsdirektoratet har gjort et vedtak om overtredelsesgebyr og sendt ut varsel i ytterligere en sak etter at en i fjor sommer fikk mulighet å bruke dette som reaksjonsform ved brudd på fartsområdebestemmelsene i NIS-loven.
Sjøfartsdirketoratet har registrert 14 omkomne ved bruk av fritidsfartøy fyrste halvår i 2021. Det er tre meir enn i 1. halvår i 2020 og to meir enn snittet dei siste åra. Agder, Vestland og Nordland hadde tre omkomne kvar, Rogaland og Telemark hadde to omkomne, medan éin person mista livet i fritidsbåtulykke i Viken fyrste halvår.
Norge videreføres på USAs Qualship 21-program som følge av utmerket havnestatskontroll på norskflaggede skip de tre siste kalenderårene.
Med sitt karakteristiske utseende blir MF Hydra lett å dra kjensel på når den i sommer inngår i Hjelmelandssambandet i Ryfylket. Men før den kan tituleres som verdens første ferje på hydrogen blir det noen måneders drift med batteri.
Fra 1.juli er det fastsatt i forskrift om passasjerskip i NIS at det ikke er tillatt å drive stasjonær næringsvirksomhet i norsk farvann.
Fra og med 1. juli fjernes 10-knopsgrensen for båtførere under 16 år. Frem til nå har ikke barn og ungdom under 16 år fått lov til føre båter med mer enn 10 hestekrefter eller som går fortere enn 10 knop.
Tallet på alvorlige ulykker med fritidsbåt må ned, og for å lykkes er kunnskapsgrunnlaget viktig. I dag er informasjon og kunnskap om båtliv og ulykker spredt mellom mange aktører. Nå samler Sjøfartsdirektoratet en rekke offentlige og private aktører til å lage Fritidsbåtplattformen - en digitalt støttet plattform for tverrsektorielt samarbeid mot fritidsbåtulykker.
På oppdrag fra Sjøfartsdirektoratet, Kystverket og Redningsselskapet ble en skjærgårdsjeep krasjtestet i 20 knop ved Research Institutes of Swedens testbane. Resultatet var skremmende.
Det er nå ett år siden Sjøfartsdirektoratet endelig kunne tilby bareboat-registrering. Det gir rederier større fleksibilitet ved at de kan midlertidig registrere skip inn og ut av de norske skipsregistrene; Norsk Internasjonalt Skipsregister (NIS) og Norsk Ordinært Skipsregister (NOR).
Å bruke flytevest i båt er viktig. Vi ønsker oss bilder som kan illustrere vestbruk i både solskinn og uvær, på både unge og eldre, kvinner og menn og i mange ulike situasjoner på sjøen.
Sjøfartsdirektoratet forventer rekordmange nordmenn på sjøen i sommer. Med smått og stort finnes det nå over 1 million fritidsbåter her i landet, og titusenvis av barn og voksne gleder seg i disse dager til å tilbringe sommerferien i båt. Dessverre viser statistikken at mange vil oppleve ulykker. Sjøfartsdirektoratet vil derfor, som i fjor, gjennomføre kampanjen «Trygg i båt», der vi drar ut og slår av en hyggelig sikkerhetsprat med båtfolket.
Sjøfartsdirektoratet har nå etablert en ny digital tjeneste hvor rederier, skoler og kurssteder kan rapportere automatisk til direktoratet. Løsningen vil gjøre det enklere ved søknad om personlige sertifikat for sjøfolk, og forenkler også selve innrapporteringen.
Norge beholder sin sterke plassering på Paris MoUs rangering av flaggstatene. Dette viser at det norske flagget er et kvalitetsflagg.
Talet på fritidsbåtar i Norsk Ordinært Skipsregister (NOR) har auka kraftig i seinare år. Det merkar også Askeladden Boats, som er blant dei største båtprodusentane i landet.
Sjøfartsdirektoratet og Norges Padleforbund har lagt merke til den enorme veksten i antall nordmenn som har skaffet seg kano, kajakk eller SUP. Padling gir fantastiske muligheter for mosjon og naturopplevelser, men dessverre skjer det også alvorlige ulykker. For at du skal være trygg når du padler, bør du skaffe deg nødvendig kunnskap. Vi ha derfor laget noen gode råd til deg som skal ut og padle.
Hver måned kommer det en ny leseutfordring, som går ut på å lese ei bok basert på månedens tema. Temaet for juni har vi knyttet til FNs verdensdag for sjøfolk den 25. juni. Utfordringen er derfor å lese eller lytte til en bok om sjøfolk, hav eller kyst.
Stiftelsen Norsk Maritim Kompetanse (SNMK) deler hvert år ut prisen «Årets Maritime Lærebedrift». I år går prisen til Bergensrederiet Odfjell, en bedrift som har gjort en særlig innsats for rekruttering til maritime yrker.
På grunn av den pågående pandemien har Sjøfartsdirektoratet besluttet at fartøy- og rederisertifikater samt fartøyinstrukser, som har forfall mellom 1. juli 2021 og 31. desember 2021, kan forlenges med inntil tre måneder etter nærmere godkjenning fra direktoratet.
Ifølge Sjøfartsdirektoratets statistikk er alle de omkomne menn. Seks av dem var over 65 år, og totalt fire er fremdeles savnet og antatt omkommet.
Som følgje av sjukdom fråtrer Olav Akselsen no stillinga som sjøfartsdirektør. – Det var ein trist beskjed å få. Me ynskjer Olav all mogleg lykke til vidare, seier fungerande sjøfartsdirektør Lars Alvestad.
Regjeringen har besluttet at sjøfolk som kommer til Norge for å arbeide på skip unntas fra plikten til opphold på karantenehotell når de ankommer Norge etter å ha oppholdt seg utenfor EØS/Schengen og Storbritannia. Det gjøres også unntak fra karantenehotell for personer som skal utføre kritiske samfunnsfunksjoner i Norge.
Gjør skipet ditt en kanon innsats for velferden om bord? Er besetningen god til å involvere alle i sosiale i sosiale aktiviteter? Nominer skipet ditt til "Årets velferdsskip"!
På bakgrunn av smittesituasjonen om bord på Pebble Beach har Sjøfartsdirektoratet vedtatt å holde tilbake skipet. Det vil si at skipet ikke kan forlate Narvik havn før tilbakeholdelsen oppheves.
Norsk Internasjonalt Skipsregister (NIS) viser styrke og vekst til tross for stengte grenser og global pandemi. Et av rederiene som ser verdien av å seile under norsk flagg er Wilson ASA. Siden 2019 har de flagget hjem hele 18 skip.
Etter flere forlis med mindre fiskefartøy (6-8 meter) sendte Sjøfartsdirektoratet i vinter ut et informasjonsbrev og en spørreundersøkelse om stabilitet og fribordsmessige forhold til eiere av slike fartøy. Nå er resultatene fra spørreundersøkelsen klare.
Sjøfartsdirektoratet blir representert i regjeringens maritime strategigruppe med Kolbjørn Berge, som er ansvarlig for grønn skipsfart i direktoratet. Det er næringsminister Iselin Nybø (V) som har utpekt gruppen.
Oda Pedersen Taule lever ut drømmen i seilbåt og delte noen av erfaringene sine med deltakerne på Fritidsbåtkonferansen 2021. Ikke alt ved eventyret har vært en dans på roser – frykten for Biscayabukten var nemlig ikke ubegrunnet.
Skip i normal drift har prosedyrer og sjekklister å følge, og mannskap som sørger for at dette blir gjort. Men hva må en tenke på hvis skipet skal inn eller ut av opplag?
Sjøfartsdirektoratet har sammen med seks andre flaggstater og klasseselskaper opprettet Maritime Technologies Forum (MTF) for å tilby den maritime næringen hjelp til å løse teknologiske utfordringer. – Vi skal bygge bro mellom teknologi og regelverksprosesser, sier Lars Alvestad, fungerende sjøfartsdirektør.
Nullutsleppsløysingar er eit heitt tema, også i fritidsbåtbransjen. Dag to av Fritidsbåtkonferansen viste at det skjer mykje på teknologifronten, men at det framleis er utfordringar som må løysast før bensin- og dieselmotorar blir avleggs.
FN har utropt 23. april til verdens bokdag. Over hundre land feirer med å hylle litteraturen og oppmuntre til leseglede. Gjennom vår utlånsportal inviterer vi i Sjøfartsdirektoratet til bokglede og leselyst hver dag. Der ligger det tusenvis av e-bøker og lydbøker som sjøfolk på norske skip kan låne, samme hvor ferden går i verden.
Utarbeidelse av risikovurderinger er påkrevd, også i driften av de mindre fartøyene. For å hjelpe fartøyseierne i gang med arbeidet har Sjøfartsdirektoratet utarbeidet nyttige verktøy og veiledninger.
Den store utviklingen som nå skjer innen havbruksnæringen, utfordrer de tradisjonelle skillene mellom maritimt og landbasert regelverk for helse, miljø og sikkerhet. Med bakgrunn i dette har Sjøfartsdirektoratet og Arbeidstilsynet over tid sett behovet for bedre og tettere samarbeid.
Sjøfartsdirektoratet blir nå representert i styret i den norske avdelingen av Women’s International Shipping & Trading Association (WISTA) ved markedssjef, Caroline Whittle. Skipsmegler i Odfjell, Siri Sundal Shield tar over rollen som president.
En arbeidsgruppe ledet av Sjøfartsdirektoratet har utredet ulike tiltak som kan bidra til å øke sikkerheten til turister som leier fritidsfartøy gjennom kommersiell virksomhet i Norge.
Sjøfartsdirektoratet har fastsatt endring i forskrift 22. desember 2011 nr. 1523 om kvalifikasjoner og sertifikater for sjøfolk § 17. Endringen trer i kraft straks.
Verdens første fiskebåt med LNG som drivstoff er overlevert sine norske eiere i Liegruppen og endelig på plass i hjemmehavnen på Liaskjæret.
Som følge av Covid-19 gis norske passasjerskip som må gå i opplag, reduksjon i årsgebyr. Dette gjelder passasjerskip som driver sesongbasert virksomhet, og som ikke har passasjerlugarer.
Med bakgrunn i økende smitte av Covid-19 har Sjøfartsdirektoratet gjeninnført forskrift som gjør det mulig, under gitte forutsetninger, å la passasjerer sitte i kjøretøyet under overfart.
Sjøfartsdirektoratet får generelt mange spørsmål fra eiere av fiskerfartøy og lasteskip under 15 meter, som har fått krav om årsgebyr for første gang. Årsgebyret som blir sendt ut i posten er merket med ''Årsgebyr NOR'' og vi ønsker å informere nærmere om hva dette gebyret gjelder.
Sjøfartsdirektoratet gir pålegg til søsterskipet Bard om utbedring før videre operasjon etter gjennomgang av dokumentasjon og informasjon i forbindelse med brannen på passasjerbåten Brim. Direktoratet understreker at det ikke er konkludert med årsak.
For å unngå at de stengte grensene får store konsekvenser for infrastrukturprosjekter, utvides nå den søknadsbaserte unntaksordningen til også å inkludere spesialisert arbeidskraft som er nødvendig for å bygge, drifte eller vedlikeholde infrastruktur.
Som følge av restriksjonene knyttet til covid-19-pandemien har det vært særlig utfordrende for flere sertifikatinnehavere å få gjennomført de nødvendige oppdateringskursene for å få fornyet sertifikatene sine.
Sjøfartsdirektoratet inviterer til digital Fritidsbåtkonferanse 21. og 22. april. Nå kan du melde deg på!
Brim Explorer har ligget til kai i én uke etter at det oppsto brann i batterirommet. Sjøfartsdirektoratet følger saken tett og bistår rederiet for å finne årsaken til havariet.
Sjøfartsdirektoratet har nå gjennomført en oppfølgingsrevisjon av rederiet Boreal Sjø AS. Revisjonen har ikke avdekket alvorlige avvik og konklusjonen er at rederiet har gjort mange forbedringer, og de får videreført sitt godkjenningsbevis (DOC) i seks måneder.
Regjeringen har besluttet å utvide ordningen til også å gjelde utlendinger som skal utføre driftskritisk vedlikeholdsarbeid på landanlegg som er nødvendig for å unngå stans i petroleumsproduksjonen på norsk kontinentalsokkel.
På grunn av stor medieinteresse vil Sjøfartsdirektoratet informere om at oppfølgingsrevisjonen av Boreal skjer i dag, 15. mars, og avsluttes tirsdag 16. mars. Det vil bli sendt ut en pressemelding når resultatet er klart.
Sjøfartsdirektoratet jobber aktivt for å redusere antall fritidsbåtulykker. Nå er listen over frivillige lag og organisasjoner som får støtte fra Sjøfartsdirektoratet til å arrangere sjøvettiltak i 2021 klar. Over en million kroner deles ut, og pengene fordeles på prosjekter i hele Norge.
Stadig flere redere velger å flagge skipene sine hjem. Målt i verdi er Norge nå verdens fjerde største skipsfartsnasjon. Det viser ferske tall fra Rederiforbundet.
Stortinget har vedtatt å øke maksimalt tilskudd i perioden fra første termin til og med tredje termin i 2021.
Nasjonal sikkerhetsmyndighet (NSM) melder om aktivt utnyttede sårbarheter i Microsoft Exchange.
En kaptein og en fiskerioffiser dominerte fullstendig i den norske fotokonkurransen for sjøfolk 2020. Kaptein Håvard Melvær på Edda Fjord skriver seg inn i historien som den andre noensinne med rent hat-trick i fotokonkurransen, og fiskerioffiser Knut Sandholm Jensen på KV Nordkapp tok både fjerde- og femteplassen.
Sverige tok nesten alle prisene i den nordiske finalen, og den ikke ukjente fotograferende kokkestuerten Jörgen Språng fra Sverige gjorde seg mest bemerket med sine inderlige nærbilder av kolleger i konsentrert arbeid. Norge klarte ikke gjenta bravadene fra i fjor da Andreas Wolden og Håvard Melvær tok første- og tredjeplassen, og den gode Språng havnet på sølvplass.
DNV GL endrer navn til DNV. Dette er en ren navneendring, og allerede utstedte Continuous Synopsis Records (CSR’s) utstedt av Skipsregistrene NIS/NOR, er fortsatt å anse som gyldige. Sjøfartsdirektoratet legger ikke opp til at alle CSR-dokumenter må oppdateres.
Lørdag 20. februar stod søknadsordningen for innreiseunntak klar til bruk. I løpet av de første dagene er det kommet inn 530 søknader. Saksbehandlingen skjer fortløpende og allerede nå er over 60 søknader ferdigbehandlet.
Sjøfartsdirektoratet tar i bruk teknologi til å gjennomføre fjerntilsyn og etablerer eget fjerntilsynsenter i Haugesund. Senteret skal både kunne gjennomføre selvstendige tilsyn, samt støtte inspektører ute på ordinære tilsyn ved behov.
I fjor haust varsla Sjøfartsdirektoratet at dei ville ha auka fokus på kontroll av telling av passasjerar på ferjer. Totalt blei det utført 38 tilsyn, der inspektørar sjekka om ferjemannskapet hadde system for passasjertelling, og om systema blei fulgte. Resultatet var svært positivt.
Tallet på både skipsulykker og personulykker økte i 2020. Flesteparten er heldigvis av mindre alvorlig karakter, men utviklingen innen dødsulykker bekymrer Sjøfartsdirektoratet. Åtte sjøfolk mistet livet som følge av ulykker på norske skip. I tillegg omkom fem personer på utenlandske fartøy i norsk farvann, eller i ulykker som involverer norske skip. Dette er en økning på ti dødsfall fra året før.
Fra 1. juli 2020 fikk Sjøfartsdirektoratet hjemmel for å ilegge overtredelsesgebyr ved brudd på fartsområdebegrensningene i eller i medhold av NIS-loven § 4.
Ved periodisk tilsyn avdekkes det fra tid til annen skrogskader og mangler som skulle vært rapportert til Sjøfartsdirektoratet på et tidligere tidspunkt. Også mindre hendelser med personskade unnlates rapport. Et viktig spørsmål må da stilles: når skal det rapporteres?
Sjøfartsdirektoratet foreslår å innføre krav til høyhastighetsbevis for førere av fritidsbåter som kan oppnå 50 knop eller mer, krav til bruk av automatisk nødstopp og fjerning av grensen på 10 knop for førere under 16 år.
International Chamber of Shipping sin rykende ferske undersøkelse bekrefter nok en gang at det norske flagget står for kvalitet.
Etter flere virusangrep mot norske virksomheter, også maritime, ønsker Sjøfartsdirektoratet å advare mot de digitale truslene som finnes, og påpeke hvor viktig det er å være godt forberedt når angrepet først inntreffer.
Grønt Skipsfartsprogram har nå publisert en håndbok om ammoniakk som marint drivstoff. Håndboka, som har hovedfokus på sikkerhet, er utarbeidet av DNV, i samarbeid med Sjøfartsdirektoratet.
Dette dokumentet er utarbeidet av Sjøfartsdirektoratet, og er en oppdatert versjon av våre tidligere publiserte retningslinjer for mannskapsskifter i Norge «Norwegian protocols with regards to crew change on ships».
Sjøfartsdirektoratet ivaretar et viktig samfunnsansvar ved å være lærebedrift. Nå dobles antall læreplaser ved hovedkontoret i Haugesund.
Årsaksanalyser etter ulykker avdekker ofte at det enten mangler risikovurdering av arbeidsoperasjoner om bord, eller at risikovurderingene som er utført er mangelfulle. Sjøfartsdirektoratets fokusområde for 2021 er derfor sikkerhetskultur og risikoforståelse.
Sjømannsidretten har tøyd, bøyd og strukket seg langt for å tilby spesialtilpassede treningsprogram til alle sjøfolk og maritimt ansatte. Øvelsene passer særlig godt for de som ikke har flust av apparater og plass tilgjengelig - og for de som bare ønsker seg en god og effektiv økt!
I 2020 omkom 20 personar frå fritidsbåt. Dette er ein nedgang trass ein særs travel båtsommar. Snittet dei siste 10 åra har vore 29 personar i året. Manglande bruk av flyteutstyr og promille er faktorar i mange av ulykkene.
Sjøfartsdirektoratet har besluttet å gi en generell forlengelse av gyldigheten på personlige sertifikat i en periode fremover, slik at sjøfolk lovlig kan utføre sitt arbeid.
Sjøfartsdirektoratet har sammen med Kystverket utarbeidet forslag til maritim strategi for digital sikkerhet. Etatene kommer med flere konkrete anbefalinger, inkludert etablering av nasjonalt responssenter.
I forbindelse med statsbudsjettet innføres det et lavt årsgebyr for fritidsbåter i NOR. Endringen gjelder også næringsfartøy fra og med 7 meter som ikke mottar årsgebyr for sertifisering/fartøyinstruks. Målet er blant annet å sikre et mest mulig korrekt register.
Sjøfartsdirektoratet har fastsatt endringer i forskrift om konstruksjon, utstyr, drift at fiskefartøy med lengde 15 meter eller mer, med virkning fra 1. januar 2021. Under finner du en kort oversikt over noen av endringene.
Å arbeide for at skipsarbeidstakere skal unngå uhell og ulykker er en viktig del av Sjøfartsdirektoratets samfunnsoppdrag. For å få vite mer om dagens sikkerhetskultur sender vi nå ut en stor spørreundersøkelse til arbeidstakere på skip.
I forbindelse med at man i Storbritannia har fått utbrudd av en ny variant av Covid 19 som synes mer smittsom enn tidligere, sender Sjøfartsdirektoratet ut oppdatert informasjon knyttet til hvilke karanteneregler som gjelder for skip som ankommer Norge fra Storbritannia.
Fra 2021 er det krav til at håndtering av cyberrisikoer er innarbeidet i rederienes sikkerhetsstyringssystemer i henhold til ISM-koden.
Da Norge stengte ned i midten av mars, ble Elisabeth Hvaal Lingaas tilbudt jobben som avdelingsdirektør for Skipsregistrene i Bergen. – Vi måtte kjøre «Business as usual» samtidig som vi måtte snu oss rundt og finne måter og metoder for å kunne strekke oss litt lenger – særlig i forhold til kundeservice, sier hun.
Alle skip 500 GT eller høyere som ikke opererer utelukkende i norske farvann, må ha Inventory Certificate (IC) , eller Ready for Recycling Certificate (RfRC) for fartøy som skal til opphugging, på plass senest 31.12.2020. EUs forskrift om gjenvinning av skip gir ikke mulighet for å gi unntak eller forlengelse av frister. Fristen er 31.12.2020 for å ha IC om bord.
Paris MoU følger tett situasjonen relatert til Covid -19. En av de største utførdringene under pandemien har vært å få gjennomført mannskapsbytter. Mange sjøfolk opplever å måtte bli stående om bord langt over tiden. Det er viktig å sette fokus på dette. Det bidrar nå Paris MoU med gjennom sitt arbeid med havnestatskontroller.
Ein krevjande prosess med fjerntilsyn er endeleg i mål. No seglar el-ferga Bastø Electric for eigen maskin på veg til Horten.
Grunnet stor mediepågang knyttet til funn, har Sjøfartsdirektoratet vurdert det som viktig å gå ut med funnene knyttet til revisjonen onsdag 16.12.20.
Like før jul flagges de to første skipene inn på bareboat til NIS. Det er rederiet Oslo Bulk AS som står for de første bareboat-inn registreringene under norsk flagg noensinne, og før året er omme planlegger rederiet å ta inn et tredje skip - også det på bareboat til NIS.
Sjøfartsdirektoratet har i kveld jobbet med oppfølgingsplanen fra Boreal, etter at den ble mottatt klokken 22.00. Etter en gjennomgang av planen gav direktoratet klokken 23.00 en midlertidig tillatelse.
Sjøfartsdirektoratet trakk onsdag 16. desember tilbake sikkerhetsstyringssertifikatet til rederiet Boreal etter at det ble avdekket flere alvorlige funn i en tilleggsrevisjon.
Oppmodinga om heimeferie i 2020 førte til at fleire valte sjøen som feriemål. Det tilseier i alle fall auken av fritidsbåtar i NOR-registeret, samanlikna med same periode i 2019.
Ni måneder inn i koronapandemien avholdes møtene i IMO fortsatt på digitale flater. Det er lite sannsynlig at delegatene samles i London med det første.
Myndighetene foreslår skjerpede krav til havner for å bedre håndteringen av avfall fra skip og fiskefartøy. Fritidsbåthavner får enklere krav.
FNs generalforsamling stiller seg enstemmig bak en resolusjon som oppfordrer alle land til å følge IMOs protokoll for trygge mannskapsskifter og til å definere sjøfolk som kritisk personell.
2020 har vore eit spesielt og krevjande år for oss alle, ikkje minst for sjøfolka som har segla langt og lenge for å halda næringskjeda i gang. Til det er det berre å seie tusen takk!
På grunn av nye krav til firma som utfører bunninspeksjon med dykker eller ROV, er det nødvendig å sette en overgangsperiode for å tillate tid til godkjenningsprosess hos et anerkjent klasseselskap.
Regjeringen vil innføre et kompetansekrav for førere av fritidsbåter som kan oppnå større hastighet enn 50 knop. Det nye kompetansebeviset skal inneholde både en teoretisk og praktisk del. Sjøfartsdirektoratet starter nå arbeidet med regelverket.
Sjøfartsdirektoratet ser med uro på auken i ulykkestala for mindre lastefartøy. Så langt i år er det meldt om 53 ulykker på slike fartøy, og 19 av dei har feilnavigasjon som fellesnemnar. Svært mange av dei ulykkesråka fartøya hadde ikkje godkjent kartutstyr om bord då ulykka skjedde.
Nærmere 2000 sjøfolk svarte på miljøquizen til Sjøfartsdirektoratet – en real suksess! Gleden er derfor stor når vi nå kan meddele hvilke åtte fartøy som får 10 000 kroner til velferdstiltak om bord.
Som følge av covid-19-restriksjoner verden over, har næringen rapportert om problemer med å kartlegge skip og få sertifisert IHM (oversikt over farlige stoffer), innen fristen 31. desember 2020. Dette gjør at EU-kommisjonen nå går ut med nye retningslinjer.
Sjøfartsdirektoratet mottok i haust byggemelding på to autonome og heilelektriske fartøy, som skal byggast for ASKO. Dei såkalla «sjødronene» skal kryssa Oslofjorden mellom Horten og Moss, og vil vera del av ei heilelektrisk og utsleppsfri transportkjede.
Sjøfartsdirektoratets fokus på arbeids- og levevilkår bidrar til en bedre hverdag for sjøfolk på både norske og utenlandsflaggede skip. Nylig avdekket et slikt tilsyn manglende lønnsutbetalinger i seks måneder på et Panama-registrert skip.
Sjøfartsdirektoratet ønsker å minne om de nye internasjonale utslippskravene for NOx, som trer i kraft 1. januar 2021.
Det har vært gjentatte hendelser med blindpassasjerer den siste tiden. Situasjoner der blindpassasjerer har kommet seg om bord i skip, er svært krevende for de berørte partene.
Sjøfartsdirektoratet inviterer alle som på en eller annen måte har vært i kontakt med oss om å gi en tilbakemelding på vår nye kundeundersøkelse nå i november.
Sjøfartsdirektoratet og Petroleumstilsynet har utvida sitt samarbeid om tilsyn på utanlandsflagga flyttbare riggar på norsk sokkel. Til no i år har ein gjennomført 7 tilsyn, sjølv om Covid-19 situasjonen har gjort dette noko meir utfordrande en forutsett.
Cruiseskipet Viking Sun vann den nyoppretta prisen blant anna for måten dei tok vare på mannskapet på under koronapandemien, som inntrefte medan skipet var ute på verdsomsegling.
Regjeringen varslet mandag (28.10.20) om endringer i Covid 19-forskriften. Endringene, som vil gjelde fra midnatt 30.oktober, vil påvirke hvordan rederiene må innrette seg ved bytte av mannskap i Norge.
Et banebrytende maritimt innovasjonsprosjekt er tildelt 80 millioner kroner fra EU for å utvikle og bygge et hydrogendrevet fraktefartøy som skal gå langs norskekysten. Sjøfartsdirektoratet er positiv og støttende til prosjektet, og stiller seg bak som rådgivende og veiledende part.
Rapportering av ulykker og nestenulykker er viktige i det forebyggende arbeidet og er i mange tilfeller lovpålagt. Likevel opplever Sjøfartsdirektoratet at noen ulykker og hendelser ikke blir innrapportert.
Sjøfartsdirektoratet jobber aktivt for å redusere antall fritidsbåtulykker, og det gjøres blant annet gjennom tilskuddsordningen hvor lag og organisasjoner kan søke støtte til å ha sjøvettopplæring for barn og unge. Fristen for å søke om midler er 1.november.
Frist for dokumentasjon for innbetalt arbeidsgiveravgift for termin 3 2020 til Sjøfartsdirektoratet er 22. oktober 2020.
Sjøfartsdirektoratet tar sin del av bærekraftsdugnaden igangsatt av FN og definerer nå sine egne mål for å gjøre direktoratet og den maritime næringen grønnere.
Gjennom omfattende testing og god dialog mellom Sjøfartsdirektoratet, reder og verft, har fiskefartøyene Odd Lundberg og Gerda Marie fått godkjent en alternativ løsning til nødstrømsforsyning, der hovedkraftkilden er plassert i to eller flere rom som ikke er tilstøtende.
Hvilke konsekvenser covid-19 har fått og vil få for havnestatskontroller var et viktig tema da Paris MoU avholdt sitt 53. komitémøte nylig. De oppfordrer medlemslandene om å ha særlig fokus på sjøfolks rettigheter.
Sjøfartsdirektoratet fekk i år inn mange flotte bilete frå sommarens båtliv. Nå er årets vinnarar kåra.
Sjøfartsdirektoratet inviterer den maritime næringen til et webinar om plastproblematikken som truer våre verdenshav. Sendingen er et samarbeid med TV-aksjonen som i år går til WWFs arbeid mot plast i havet. Se sendingen under.
Gjennom et nyetablert samarbeidsforum skal offentlige aktører jobbe sammen for å hjelpe den maritime næringen med å nå ambisjonene om halverte klimautslipp.
Etter ein lang prosess er sertifikatkrava for førarar av mindre lastebåtar endeleg på plass, og kravet om dekksoffisersertifikat inkluderer no også mindre lasteskip med 8 – 15 meters lengde. Kristoffer Hansen var den aller første som fekk utstedt dekksoffiser klasse 6-sertifikat (D6).
Perioden med utvidet fartsområde forlenges til 1. november. Gjelder fiskefartøy mellom 8 og 10,67 meter med fartsområde Bankfiske II begrenset til 100 nautiske mil fra grunnlinjen i sommerhalvåret.
Sjøfartsdirektoratet har publisert en sikkerhetsmelding om at åpninger i langskipsskott på fiskefartøy må fjernes og tettes av sikkerhetsårsaker.
Den 1. oktober startar hummarfisket over heile landet. Sjøfartsdirektoratet håpar at det ikkje skjer ulykker i år, og har tatt ein prat med Magnus Jonas Fjell. Han er seniorrådgjevar i direktoratet og ivrig hummarfiskar på fritida.
Under konferansen var det mulig å stille spørsmål til foredragsholderne som jobber i direktoratet. Her finner du spørsmålene som er kommet inn med påfølgende svar.
Denne uken streames Sjøsikkerhetskonferansen fra Haugesund. Dagens sending kan du se i sin helhet her.
Sjøfartsdirektoratet varslar at dei denne hausten vil ha auka fokus på kontroll av teljing av passasjerar på ferjer. – Me håpar det er god kontroll på dette viktige temaet når me no vitjar ulike ferjesamband, seier leiar for operativt tilsyn, Alf Tore Sørheim.
Forslag til skjerpede kloakkregler var på høring i perioden fra 22. oktober 2019 til 22. januar 2020. Vi har fått inn mange høringsinnspill.
Nylig kantret et fiskefartøy på grunn av det som etter Sjøfartsdirektoratets vurdering skyldes luker i lasteromskott som stod åpne under pumping av fisk om bord i lasterommene. Det var fire personer om bord i fartøyet som alle kom uskadd fra hendelsen.
Direktoratet ruller nå ut en miljøquiz hvor du kan være med og vinne gavekort til velferdstiltak om bord på et valgt fartøy.
Hvordan koronapandemien har påvirket sjøfarten er første tema på agendaen når Sjøsikkerhetskonferansen 2020 går i gang 22. september. I år kan du delta fra din egen kontorstol – helt gratis!
Sjøfartsdirektoratet har registrert totalt åtte omkomne ved bruk av fritidsbåt i sommarmånadane juni, juli og august, alle menn. Fire av desse omkom i august. Dette er langt færre enn frykta for noregsferiesommaren 2020. Til samanlikning mista heile atten personar livet same tid i fjor. Halvparten av dei omkomne i sommar mista livet i innsjø eller elv.
Innan utgangen av året må skip med bruttotonnasje på 500 eller meir, som ikkje utelukkande går i innenriks fart, ha eit godkjent sertifikat med oversikt over farlege materialar om bord. Det er ikkje opna for dispensasjon frå tidsfristen, og det begynnar difor å hasta å få sertifikata på plass. Skip som går til opphogging må ha eit gjenvinningssertifikat før det går til godkjent anlegg.
Sjøfartsdirektoratet hjelper deg på veien mot et mer miljøvennlig fartøy.
IMO har besluttet at det ikke vil bli avholdt flere fysiske møter i 2020. Det begrunnes med restriksjoner på reisevirksomhet for delegatene samt at man ikke klarer å overholde avstandsanbefalinger i IMOs møterom.
Fungerande sjøfartsdirektør Lars Alvestad vitja onsdag kystvaktskipet KV Tor medan det låg til kai ved Sjøfartsdirektoratet sitt hovudkontor i Haugesund. Her nytta han høvet til å rose samarbeidet direktoratet har med Kystvakta om både tilsyn og haldningsskapande arbeid.
Saman med fem andre store maritime nasjonar startar Noreg no eit formelt samarbeidsprosjekt innan forsking og utvikling, som skal sjå på autonome maritime operasjonar.
Det omkom tre personer i fritidsbåtulykker i juli 2020. Dette er lavere enn fryktet med tanke på stor reiseaktivitet i Norge denne sommeren, samt mange nye fritidsbåtbrukere.
9359 personar bestod båtførarprøven i juni. Det er ein auke på nær 60 prosent samanlikna med 2019, og det høgaste talet for juni nokosinne. Også første halvår enda med oppgang til trass for rolege månader i mars og april som fylgje av korona-krisa.
Fjernstyrte undervannsfarkoster (ROV) blir stadig oftere brukt til å inspisere skrogbunn utvendig mens skip er i sjøen. For å sikre god kvalitet på arbeidet har Sjøfartsdirektoratet utarbeidet et rundskriv som presiserer hvilke krav og praksis som gjelder for firma og personell som utfører slike inspeksjoner med dykker og/eller ROV.
Årets hjemmesommer har ført til rekordmange nye båteiere. Sjøfartsdirektoratet synes dette er en hyggelig utvikling, men ser også at det er ekstra viktig å informere om tiltak som vil gjøre båtturene trygge og trivelige. Gjennom den nye kampanjen «Trygg i båt» håper vi å nå ut til både nye og eksisterende båtbrukere.
Sjøfartsdirektoratet vil øke fokus på sikkerhet og miljø for mannskap og fartøy som opererer i polare områder. En ny sikkerhetsmelding med anbefalinger for fiskefartøy og andre fartøy uten krav til polarsertifisering er nå tilgjengelig.
Halvårstallene for ulykker med næringsfartøy viser at åtte personer har omkommet som følge av ulykker til sjøs i 2020. Antall ulykker har dermed økt sammenlignet med første halvår de fem siste årene.
Stortinget vedtok i revidert nasjonalbudsjett å øke maksimalt tilskudd i 4. termin 2020, fra 36.000 per termin i modellene «Tilskudd for petroleumsskip i NOR» og «Tilskudd for NIS konstruksjonsskip», til lik innbetalt norsk forskuddstrekk av skatt, trygdeavgift og arbeidsgiveravgift per tilskuddsberettiget sysselsatt.
Norge videreføres på USAs Qualship 21-program som følge av utmerket havnestatskontroll på norskflaggede skip de tre siste kalenderårene.
Ny forskrift om dykking fra skip trådte i kraft 1. juni. De første tilsynene med bakgrunn i dette regelverket er nå gjennomført, og Sjøfartsdirektoratet opplever stor velvilje og åpenhet fra rederiene.
Søknadsfrist for tredje termin i tilskudd til sysselsetting av arbeidstakere til sjøs er 25. juli.
På grunn av reiserestriksjoner og redusert flytilbud har mange rederier store problemer med å gjennomføre planlagte mannskapsbytter. En utfordring som kan oppstå er at tjenesteperioden går ut over den perioden som er fastsatt i arbeidsavtalen.
1. juli overleverte Sjøfartsdirektoratet to utredninger til Nærings- og fiskeridepartementet. Der foreslår direktoratet å innføre høyhastighetsbevis for førere av fritidsbåt og krav til bruk av automatisk nødstoppmekanisme i fritidsfartøy når båten navigeres i hastighet over 15 knop.
Med rekordsalg av fritidsbåter, og oppfordring til norgesferie, tyder alt på at det går mot tidenes båtsommer. Sjøfartsdirektoratet oppfordrer alle som skal på sjøen om å tenke ekstra sikkerhet, for å unngå flere ulykker i sommer.
Paris MoU har rangert verdens flaggstater og Norge klatrer fra fjorårets niendeplass til nest best på årets White List.
Ved overtredelser av skipssikkerhetsloven som skjer etter 1. juli 2020 vil Sjøfartsdirektoratet kunne benytte frivillig utsendt AIS som dokumentasjon i vedtak om overtredelsesgebyr.
En dykker fikk alvorlige problemer under en inspeksjon av ei not på et oppdrettsanlegg fredag kveld. Mannen var livløs i flere minutter, og foruten mannskapets iherdige innsats og gode rutiner kunne hendelsen fått et fatalt utfall.
Sjøfartsdirektoratet er fornøyd med at skipsregistrering i Norge nå blir mer fleksibelt og internasjonalt konkurransedyktig. En lovendring gjør at bareboatregistrering inn og ut av det norske internasjonale skipsregisteret (NIS) og det norske ordinære skipsregisteret (NOR) nå blir tillatt.
Skal du kose deg på vannscooter i sommer? Her får du noen tips og råd på veien slik at det skal bli en sikker fornøyelse.
Regjeringen åpner for at utenlandske cruiseskip kan få seile langs norskekysten i sommer.
I kjølvatnet av Covid 19-pandemien trappar Sjøfartsdirektoratet no gradvis opp tilsynsaktiviteten att. Etter å ha testa ut fjerntilsyn med gode resultat, blir det mellombels opna for at fartøy med låg risiko kan få utført sine tilsyn via nettet.
Sjøfartsdirektoratet inviterer til en times webinar med tema: Forsyningsskip som skal frakte kjemikalier i bulk. Webinaret starter tirsdag 30. juni klokken 10.00.
I februar kom ei revidert og forenkla utgåve av forskrifta som regulerer fartøy under 24 meter som fører 12 eller færre passasjerer. Det har ført til gode tilbakemeldingar.
Sommaren 2020 ligg an til å bli tidenes fritidsbåtsommar her i Noreg. Rekordmange nordmenn har planar om å dra ut i båt i den vakre naturen vår. Vi vil gjerne sjå bilete frå sommarens båtliv, og byr på flotte premiar til dei som sender oss årets beste fritidsbåtbilete.
Med rekordsalg av fritidsbåter, og oppfordring til norgesferie, tyder alt på at det går mot tidenes båtsommer. Da er det ekstra viktig å ha fokus på sikkerhet. Per 1. juni i år er tallet på omkomne ved bruk av fritidsbåt allerede oppe i ti personer. Friskt i minne ligger også fjoråret, da 28 personer omkom ved bruk av fritidsbåt.
På grunn av Covid-19 pandemien har Sjøfartsdirektoratet besluttet å gjennomføre Sjøsikkerhetskonferansen digitalt gjennom ulike webinarer i september.
Mange har brukt pinsehelgen på sjøen, noe en godt kan forstå med det fine været. Sjøfartsdirektoratet er derimot bekymret over alle oppslagene i media knyttet til båt og promille. – Vær edru når du fører båt er direktoratets oppfordring.
Skatteetaten har utsatt frist for innbetaling av arbeidsgiveravgift for 2. termin 2020 for å bedre situasjonen for næringslivet grunnet covid-19. Ny frist er 17. august 2020.
Har du planer om å bygge et nytt fartøy? Ta kontakt med Sjøfartsdirektoratet allerede tidlig i designfasen, så kan vi sammen skape et tryggere arbeidsmiljø på sjøen. Fordelene ser du i vår ferske filmsnutt!
Sjøfartsdirektoratet har fått en del henvendelser fra mindre rederier, som driver sesongbetont i noen sommeruker, om hvordan de skal forholde seg i tiden fremover. Nedenfor har vi samlet svar på noen av spørsmålene som er kommet inn.
I Norge fører Kystverket tilsyn med norske havner og havneanlegg, mens Sjøfartsdirektoratet er tilsynsmyndighet for norske og utenlandske skip i norske havner. Dette innebærer blant annet kontroll av etterlevelse av ISPS-regelverket og praktiseringen med bruk av “Declaration of security» (heretter DoS).
Denne sommeren blir spesiell for mange nordmenn. Når Koronapandemien setter en stopper for utenlandsreiser, trekkes vi mot eget farvann. Båtforhandlerne melder nå om tomme lagre og finn.no har opplevd rekordmange søk etter fritidsbåter. Trenden merkes også ved Sjøfartsdirektoratets avdeling Skipsregistrene.
Gjør ditt skip og rederi en ekstrainnsats for velferden om bord? Da håper vi du foreslår ditt skip som kandidat til årets velferdsskip 2020.
Oppdaterte og utvidede retningslinjer om fjerntilsyn under koronapandemien.
Norsk ordinært skipsregister (NOR) er nå i ferd med å få sin første flytende havvindmølle registrert. Dette vil bli den første av denne type innretning som registreres i realregisteret NOR.
Paris MoU (Paris Memorandum of Understanding on Port State Control) erkjente at den internasjonale skipsfarten sto overfor en krise da utbruddet av covid-19 var et faktum. I lys av konsekvensene av krisen, som vi fortsatt ikke ser rekkevidden av, har Paris MoU endret tidligere fastsatte retningslinjer. Det er også besluttet at retningslinjene skal offentliggjøres, slik at næringen holdes godt orientert.
Sjøfartsdirektoratet får mange spørsmål om når kravet om høyhastighetssertifikat for fritidsbåter trer i kraft. Utredningsarbeidet pågår og direktoratets utredning og anbefaling skal være ferdig innen 1. juli 2020. Utredningen vil oversendes Nærings- og fiskeridepartementet for beslutning.
Skip i normal drift har prosedyrer og sjekklister å følge, og mannskap som sørger for at dette blir gjort. Men hva må en tenke på om skipet skal legges i opplag?
15. mai oppheves den midlertidige dispensasjonen for opphold i kjøretøy under overfart.
IMO har nå utarbeidet en veileder med 12 punkt, som skal gjøre det mulig for myndigheter og aktørene i næringen å gjennomføre mannskapsskifter på skip. Veilederen er utarbeidet i samarbeid med en rekke internasjonale organisasjoner, deriblant det internasjonale rederiforbundet, ICS.
Riksrevisjonen oversendte 29. april sin revisjon av Sjøfartsdirektoratets årsregnskap for 2019. Konklusjonen er positiv og uten vesentlige merknader.
Sjøfartsdirektoratets vurdering av konsekvensene av å innføre nullutslippskrav i Verdensarvfjordene innen 2026 ble nylig sendt til Klima- og miljødepartementet. Her anbefaler direktoratet at tidsperspektivet blir forlenget frem mot 2030.
På grunn av den nåværende situasjonen vil Sjøfartsdirektoratet sende PDF-kopier av Midlertidige Nasjonalitetsbevis direkte om bord i skipene. Også CSR-dokumenter bes godtatt i kopi i de tilfeller originalene ikke er nådd om bord innen tre måneder fra datoen for endring.
En ny forskrift om dykking fra skip, som trer i kraft 1. juni i år, skal sikre at dykkere som har arbeidet sitt om bord på skip blir vernet av sikkerhetskrav på lik linje med dykkere som dekkes av arbeidsmiljøloven.
Fra mandag 11 mai kan teoretisk undervisning og prøver gjennomføres dersom generelle smitteverntiltak følges. Praktisk opplæring/utsjekk kan gjennomføres med smitteverntiltak i henhold til covid-19-forskriften og gjeldende retningslinjer.
I flere land er det for tiden ikke mulig å fremskaffe notarialbekreftelse eller legalisering/Apostille på dokumenter. Lock-Down og nedstenging av budtjenester i en periode kan gjøre det vanskelig å fremlegge nødvendige originaler ved registreringer.
Fra 27. april vil direktoratet gjenoppta noe normal tilsynsaktivitet. I første omgang starter våre inspektører med sertifikatinspeksjoner og uanmeldte tilsyn i Norge. Fjerntilsyn videreføres der det er hensiktsmessig.
Det blir fort trongt i redningsflåtar og livbåtar. Det fekk elevar og lærarar ved skuleskipet Gann erfara gjennom ei storstilt evakuringsøving i regi av forskingsprosjektet SARex.
På grunn av koronasituasjonen har testsentera som tilbyr eksamen til båtførarprøven måtte stengje dørene mellombels. No skal ein nettbasert, videovervåka test sikra at folk likevel kan få utferda båtførarbevis.
I fire år har mannskapet om bord i MS Vikingbank levert inn marint avfall til ordningen «Fishing for Litter». – Prosjektet har vært med på å øke bevisstheten vår, sier kaptein Aleksander Vedø.
Alle rederier, skip og sjøfolk skal følge de råd og veiledninger som er gitt av helsemyndigheter og Utenriksdepartementet når det gjelder informasjon om smitte, risiko, sykdom, behandling og vurderinger i forbindelse med reiser eller havneanløp.
Selv ser vi dem ikke, sjøfolkene som jobber natt og dag for at vi skal få levert mat, medisiner og energi. Nå må mange av dem være ekstra lenge borte fra sine kjære for å sørge for at skipsfarten, som står for 80 prosent av verdens varetransport, går som normalt. Vi gir dem et velfortjent klapp på skulderen – og håper du blir med! #saluteseafarers
Da det ikke er mulig for Sjøfartsdirektoratet og klassens ISM-revisorer å gjennomføre ISM-revisjoner for tiden, har løsningsorienterte fagkoordinatorer utviklet retningslinjer for fjernrevisjon.
FNs internasjonale sjøfartsorganisasjon (IMO) kommer med klare anbefalinger til sine 174 medlemsland for at skipsfarten, og dermed varestrømmene, skal kunne fortsette mest mulig uhindret gjennom koronakrisen.
Sjøfartsdirektoratet har i det siste mottatt en del spørsmål fra fiskere som eier fiskerfartøy under 15 meter, og som har fått krav om årsgebyr for første gang. Årsgebyret er merket med ''Årsgebyr NOR'', og vi ønsker å informere nærmere om hva gebyret gjelder.
For mange er påsken selve starten på båtsesongen. På grunn av koronapandemien blir årets oppstart noe spesiell, og Sjøfartsdirektoratet oppfordrer til å tenke sikkerhet i tiden som kommer.
Paris MoU (Paris Memorandum of Understanding on Port State Control) erkjenner at den internasjonale skipfarten er inne i en krise. Paris MoU arbeider for å bistå medlemslandene med å ivareta helse og sikkerhet for havnestatskontrollører og sjøfolk om bord i skipene.
Radio Medico og Norsk senter for maritim medisin og dykkemedisin har laget en veileder med råd om forebygging, tiltak og varsling ved koronasmitte om bord på skip som er nyttig for mannskap og rederier.
Sjøfartsdirektoratet og Direktoratet for samfunnssikkerhet- og beredskap (DSB) jobber for å opprettholde oppfølgingen av nybygg, ombygginger og innflagginger.
IMOs generalsekretær har meddelt at det har vært nødvendig å utsette en rekke møter på grunn av covid-19.
Grunna den pågåande koronapandemien har styresmaktene både nasjonalt og lokalt lagt strenge avgrensingar på reiseaktivitet. Det er òg gitt råd om å minimere kontakt med andre menneske for å i størst mogleg grad kunne avgrense spreiinga av smitte. Dette gjer det vanskelegare å utføre inspeksjonar på fartøy.
Sjøfartsdirektoratet vil etter søknad innvilge dispensasjon fra kravet om opplæringsstillinger.
Det er divisjonen for innkreving i Skatteetaten som krever inn fartøygebyr på vegne av Sjøfartsdirektoratet. Divisjonen vurderer fortløpende situasjonen og tiltak for de som er i en vanskelig situasjon.
For å sikre og opprettholde transporttilbudet langs norskekysten i perioden fram til 1. juli 2020, mens covid-19 skaper samfunnsmessige problemer, vil Sjøfartsdirektoratet akseptere at sjøfolk som er tilbudt jobb på norske fartøy, kan tiltre tjenesten selv om vedkommende kun har gjennomført de teoretiske delene av utvalgte kurs.
Sjøfartsdirektoratet har fått spørsmål om hva som regnes som tilstrekkelig dokumentasjon på at sjøfolk og fiskere har arbeid på norsk fartøy. Problemstillingen er kommet opp som en følge av et løpende behov for mannskapsbytte.
Sjøfartsdirektoratet har vedtatt å forlenge fristen for lovpålagte ISM-revisjoner med 3 måneder. Fristen forlenges uten nærmere godkjenning fra direktoratet.
NAV utsteder sjøfartsbøker på vegne av Sjøfartsdirektoratet. De melder nå om redusert kapasitet og vil dermed prioritere sjøfolk i utenriksfart.
30. januar 2020 erklærte Verdas helseorganisasjon (WHO) ei global folkehelsekrise som svar på utbrotet av det nye koronaviruset i Kina.
Sjøfartsdirektoratet innfører en rekke tiltak for å sikre at vi kan gjennomføre samfunnsoppdragene våre knyttet til sikkerhet til sjøs.
Oddvar Bremseth i B&B Tours opplevde marerittet då RIB-en deira, Hugin, kolliderte med ei fontene i 42 knops fart. Om bord var elleve turistar og ein røynd båtførar. I dag delte Bremseth erfaringane frå ulykka med deltakarane på Fritidsbåtkonferansen.
Vis Sjøvett Kristiansand er stolte vinnere av Sjøvettprisen som årlig deles ut under Fritidsbåtkonferansen i Haugesund. Vinneren kan skilte med årelange tradisjoner som sikrer barn og unge riktig og viktig sjøvettopplæring.
Miljødirektoratet tok i fjor høst initiativ til en samarbeidsgruppe med Kystverket, Sjøfartsdirektoratet, Statens vegvesen, Tolletaten og ØKOKRIM for å forebygge, stanse og følge opp ulovlig eksport av elektrisk og elektronisk avfall. Samarbeidsgruppa har nå levert forslag til tiltak til Klima- og miljødepartementet, og noen av tiltakene er allerede i gang.
Sjøfartsdirektoratet merker en økning i spørsmål om koronaviruset blant sjøfolk. Ved behov bistår vi rederiene i forbindelse med eventuelle driftsutfordringer knyttet til virusutbruddet.
Nytt regelverk vil derfor ikke tre i kraft 1. mars som først planlagt.
Når tilsyn skal gjennomføres blir miljø et naturlig og viktig tema da det er årets fokusområde for Sjøfartsdirektoratet. Målet er å ta miljøsynderne og de skipene som utgjør en risiko i forhold til sikkerhet og miljø.
Fritidsbåter med skroglengde fra 2,5 til 24 meter skal være CE-merket før de kan settes på markedet eller tas i bruk i et EØS-område.
Sjøfartsdirektoratet utsteder nå elektroniske CLB- og CLC-sertifikater. 1 400 sertifikater er allerede på plass.
Kvart einaste år blir det rapportert om ulykker og farlege situasjonar som kjem av dårlege losleiderarrangement. Frå 1. februar til 30. april køyrer difor Sjøfartsdirektoratet ein inspeksjonskampanje på området.
Antall skadde knyttet til skipsulykker er doblet i 2019 sammenlignet med 2018. Dette skyldes i hovedsak de som ble skadet da Viking Sky fikk motorhavari på Hustadvika i mars 2019. Antall skipsulykker har fortsatt en positiv nedadgående trend.
MF Bastø VI gjennomførte nylig sin første helautomatiske reise mellom Horten og Moss med passasjerer om bord. Det nye støttesystemet som Torghatten og Bastø Fosen har installert, sørger for at ferjen har optimalisert drivstoffbruket, redusert klimagassutslippene og oppnådd sikrere og mer regelmessige ankomster og avganger.
Til stor applaus fekk redningsmann Ingve Horgen ta imot Haugesundkonferansens ærespris på vegne av 330 skvadronen. Dei får prisen for innsatsen som vert gjort når det verkeleg trengs, men med tryggleik i sentrum.
I 2019 ble det gjennomført over 2 700 sertifikatinspeksjoner og 438 uanmeldt tilsyn i tillegg til annen tilsynsaktivitet. Det ble også gjennomført over 200 svovelanalyser etter mistanke om for høyt svovelnivå. Felles for dem alle: miljø har stått i fokus.
Mange møtte opp då Sjøfartsdirektoratet og Maritimt forum inviterte næringa på Haugalandet til frukostmøte med framtidsutvikling som tema. – Potensialet i offshore-vindkraft er formidabelt, sa Kenneth Walland, som presenterte Østensjø Rederi si satsing på skip til havvindindustrien.
Brenner du inne med en god idé som kan bidra til forbedring i Sjøfartsdirektoratet? Da må du søke sommerjobb hos oss!
I samarbeid med Maritimt Forum inviterer Sjøfartsdirektoratet til faglig frokostmøte i Haugesund tirsdag 4. februar.
Fleire fritidsfartøy ligg i vinteropplag med AIS-sendaren på. Det fører til mange unødvendige AIS-mål på skjermane til andre fartøy. Det utgjer ei ekstra ulempe i den mørke årstida.
Sjøfartsdirektoratet har ferdigstilt en ny forskrift for fartøy under 24 meter som fører inntil 12 passasjerer. Forskriften gjør det enklere for barnehager, skoler og leirskoler som tar barn med ut i båt.
Verdens første utslippsfrie offshoreskip blir norske Viking Energy fra Eidesvik rederi. – Dette er stort for næringa, stort for Norge og stort for verden, sa klima- og miljøminister Ola Elvestuen.
Tokyo MoU og Paris MoU (PSC) omfatter et samarbeid om å gjøre eiere og operatører av fartøy kjent med at det vil bli gjennomført inspeksjoner for å kontrollere overholdelse av de nye svovelkravene for marint drivstoff som gjelder fra 1. januar 2020.
Hvert år arrangeres Erfaringskonferansen av Norwegian Maritime Exporters (NME). Arrangementet tiltrekker seg sentrale aktører fra bransjen, og årets røde tråd er «Branding today for tomorrow».
Nå er det nye regelverket for historiske skip klart. Dette skal gjøre det lettere for foreninger og andre organisasjoner å fortsette å bruke disse skipene i virksomheten sin.
Mannskapet på de norskflaggede Solstadskipene «Far Saracen» og «Far Senator» blir beskrevet som helter etter at de leverte livsnødvendige forsyninger til innbyggerne i Mallacoota, sørøst i Australia. Etter måneder med ekstreme skogbranner måtte lokalbefolkningen søke tilflukt på en strand mens de ventet på å bli evakuert.
I løpet av første halvår i fjor omkom uvanlig få i fritidsbåtulykker her til lands. Dessverre bød sommeren på mange alvorlige ulykker, og flere omkom i juli og august enn i hele første halvår til sammen. Nå jobber Sjøfartsdirektoratet med å spisse det forebyggende arbeidet.
Ingen yrkesfiskere omkom på jobb på norske fiskefartøy i 2019. Sist gang Sjøfartsdirektoratet kunne registrere null omkomne yrkesfiskere var i 2008.
Sjøfartsdirektoratet har fått spørsmål om sikringsnivået og situasjonen i Persiabukten. Foreløpig er det ingen endring i sikringsnivået, som allerede er hevet som følge av tidligere risikovurderinger.
Utstedelse av elektroniske fartøysertifikater har stor verdi for rederier, forsikringsselskap og Sjøfartsdirektoratet. Først ut er CLC- og CLB-sertifikater som dokumenterer at et rederi har tilstrekkelig forsikring til å dekke eventuelle erstatningskrav etter oljesøl.
Batteriprodusenten Corvus er klar med sine første funn etter brannen om bord i MF Ytterøyningen i høst. Sjøfartsdirektoratet stiller seg bak de funn som er avdekket, selv om direktoratet også vil avvente KRIPOS sin rapport før endelig konklusjon tas.
Sjøfartsdirektoratet fikk i dag den gledelige meldingen om at mannskapet på ni som ble kidnappet fra MV Bonita, nå er frigitt og i god behold.
Regjeringen foreslår endringer i sjøloven og NIS-loven, og vil åpne for bareboat-registrering av skip.
Sjøfartsdirektoratet har de siste årene ansatt flere unge. Nå trekker direktoratet noen av disse inn i ledergruppene og toppledelsen for å dele erfaring og kompetanse.
Odfjells nye kjemikalietankskip, Bow Orion, ble kåret til ‘Tanker Ship of the Year 2019’ på årets Tanker Shipping & Trade Conference.
Sjøfartsdirektoratet får mange henvendelser om hvilke regler som vil gjelde for dykkere under sjøfartslovgivningen fra 1. januar 2020.
Sjøfartsdirektoratet tilbyr nå våre kunder utsendelse av påtegninger direkte til bemanningskontorene. Det vil gjøre prosessen enklere for dem og for rederiene.
Sjøfartsdirektoratet var vertskap da Nærings- og fiskeridepartementet (NFD) onsdag inviterte til innspillsmøte i Haugesund om den maritime politikken. Dette var ett av flere innspillsmøter til en kommende stortingsmelding.
Eit nytt regelverk som skal redusera utsleppa av kloakk langs norskekysten, er no sendt ut på høyring. Målet er å få dei nye reglane på plass allereie 1. mars 2020.
Sjøfartsdirektoratet fikk 25. oktober besøk av sørkoreanske sjøfartsmyndigheter, Korean Maritime Transportation Safety Authority (KOMSA), Smart Safety Research Department. Bakgrunnen for møtet var en avtale i en MOU som ble signert i 2016 om samarbeid mellom Sjøfartsdirektoratet og Sør-Koreas sjøfartsadministrasjon.
At fiskeråstoff kan utvikle gass som fortrenger oksygenet i lastetank er en kjent risiko, og noe alle fiskere forhåpentlig er klar over og bevisst. Med bakgrunn i alvorlige ulykker og nestenulykker, er Sjøfartsdirektoratet likevel bekymret for at sikkerheten ved entring av tanker og lasterom med fiskeråstoff ikke blir tatt tilstrekkelig på alvor.
Sammen med direktoratet for Samfunnsikkerhet og beredskap (DSB) inviterte Sjøfartsdirektoratet til møte med alle godkjente foretak. Her ble det informert om kommende regelverk, nye krav samt faglige avklaringer som skal sørge for å gjøre kontrollordningen og samarbeidet enda bedre.
Bemanning er et tema som ansatte på ferger og hurtigbåter er opptatt av. Siden januar i år har Sjøfartsdirektoratet jobbet med en gjennomgang av bemanningssituasjonen på norske ferger. Dette har resultert i konkrete forbedringsforslag.
Sjøfartsdirektoratet jobber tett med batteriprodusent og rederi for å finne ut hva som skjedde i forbindelse med brannen i batteriinstallasjonen i fergen MF Ytterøyningen torsdag.
Et selskap i Singapore har vedtatt en bot på sju millioner kroner for brudd på forurensnings- og straffeloven etter at det forsøkte å seile skipet Harrier til ulovlig opphugging.
Ingen ville sitte på den avdødes plass i byssa – langt ifra overta hans lugar. Å gå på kjøla der liket hadde ligget, var utenkelig.
Det europeiske sjøsikkerhetsbyrået, EMSA, og EFTAs overvåkningsorgan ESA, er på revisjonsbesøk for å kontrollere at Sjøfartsdirektoratet oppfyller sine plikter i henhold til havnestatskontrolldirektivet.
1. oktober starta hummarfisket over heile landet. Me i Sjøfartsdirektoratet ønsker å unngå ulykker, og ber deg til å tenka ekstra godt på eigen tryggleik når du gjer deg klar til årets sesong.
Sterke følelser var i sving da Julie Kolbeinsvik delte sine erfaringer rundt grunnstøtingen med fisketråleren «Northguider». Hendelsen skjedde på Svalbard i desember i fjor, og hun fikk alles øyne rettet mot seg under Sjøsikkerhetskonferansen i Haugesund, torsdag.
Miljø og det grønne skiftet er et gjennomgangstema på Sjøsikkerhetskonferansen 2019 som åpner dørene i dag. Der ble det annonsert at miljø blir videreført som fokusområde for 2020.
Den første cruisesesongen med nytt regelverk for verdensarvfjordene er unnagjort. Havnesjefene i de respektive fjordene har fått færre klager på røyk, men ser allerede fram til enda strengere krav i årene som kommer.
Denne uken er tre bulkskip flagget inn i NIS fra Singapore. I løpet av september er det ventet ytterligere tre bulkskip inn i det norske registeret fra samme rederi.
For første gong stilte Sjøfartsdirektoratet med eigen stand på havbruksmessa Aqua Nor. Det var det mange i næringa som visste å dra nytte av.
Tall fra Statistisk sentralbyrå (SSB) viser at 20141 nordmenn hadde arbeidet sitt på skip i fjor. Det er en økning på nesten 400 sjøfolk fra året før.
Noreg er nok ein gong blant topp ti på Paris MoU si rangering av verdas flaggstatar.
Næringsminister Torbjørn Røe Isaksen tok i januar i år initiativ til å få på plass en handlingsplan for å få ned antall alvorlige ulykker forbundet med bruk av fritidsfartøy. I dag ble planen overlevert ministeren.
Det førebelse talet på omkomne ved bruk av fritidsbåt i fyrste halvår 2019 er ni. Det er ein nedgang på tre personar samanlikna med 2018. Dette er det lågaste talet Sjøfartsdirektoratet har registrert i sin statistikk.
Rekordmange var innom den maritime messen Nor-Shipping i Oslo i begynnelsen av juni. Sjøfartsdirektoratet er også fornøyd etter årets deltakelse, og vil særlig trekke frem arrangementet «Quality Flag reception» som en positiv erfaring.
Brønnintervensjonsinnretningen AKOFS Seafarer flagges inn i NOR, og med sine 156 meter er innretningen en av de største som er bygget i sitt slag.
Reference is made to the incident in the Strait of Hormuz 13th of June 2019. Due to the attacks and the unconfirmed circumstances The Norwegian Maritime Authority, NMA, have decided to give the following instructions to CSO, SSO and Masters on board Norwegian flagged vessels:
13. juni klokken 06.03 ble det Marshall Island-flaggede skipet FRONT ALTAIR angrepet mellom Emiratene og Iran. Det er rapportert om tre detonasjoner på skipet. Mannskapet kom seg om bord i et forbipasserende skip og skal ikke være skadet.
Dette er den andre halvt nedsenkbare boreriggen Northern Drilling flagger til Norsk internasjonalt skipsregister.
Regjeringen innfører nye regler for passasjerskip ved Svalbard. Målet er å øke sikkerheten.
Det foreligger fortsatt ikke bekreftet informasjon etter hendelsen i Fujairah den 12. mai 2019. Samtidig har Sdir ikke konkret informasjon om trusler mot norsk skipsfart i området.
I år blir to nye tankskip fra Teekay leveringsklare, og begge vil bære det norske flagget gjennom registrering i NIS. Med ny teknologi reduserer de CO2-utslippene med hele 48 prosent ved å bruke avdamp fra last og gjøre det om til drivstoff.
Nor-Shipping er en viktig arena der Sjøfartsdirektoratet møter både eksisterende og potensielle kunder. Næringsminister Torbjørn Røe Isaksen var en av mange besøkende til Sjøfartsdirektoratets stand på åpningsdagen.
Et stadig økende fokus på bærekraft og utslippskrav vil kreve store endringer for den maritime bransjen. På dagens Autonomy Summit diskuterte internasjonale aktører hvordan autonomi kan bidra til utslippskutt.
I dag onsdag 29. mai går startskuddet for holdningskampanjen «Det som er dumt i bil, kan også være dumt i båt. - Løft blikket.» Kampanjen skal bidra til å øke bevisstheten om viktigheten av å bli mer oppmerksomme når vi fører fritidsbåt.
Torsdag 23. mai ble kontrakt for utvikling av elektronisk tinglysing rettet mot fartøy i Skipsregistrene inngått mellom Sjøfartsdirektoratet og konsulentselskapet Capgemini. Dette vil gi en forbedret kundeopplevelse og mer effektiv registrering av fartøy i NIS og NOR.
Begrunnelsen for opprettholdelsen av et sikkerhetsnivå på ISPS2 i området, er at det fortsatt ikke foreligger bekreftet informasjon etter hendelsen i Fujairah den 12. mai 2019 som tilsier at nivået foreløpig bør endres.
Sjøfartsdirektoratet har mottatt flere henvendelser der rederier med fiskefartøy ber om tillatelse til å bistå i den akutte situasjonen som har oppstått.
Etter mye arbeid og omfattende testing er Min side fartøy endelig klar til bruk. Her kan næringen finne informasjon om fartøyene sine og samhandle med Sjøfartsdirektoratet.
MS Magellan, som er eid av det greske rederiet Global Cruise Lines Ltd, brøt regelverket om svovelholdig drivstoff i verdensarvfjordene og har fått varsel om et overtredelsesgebyr på 700.000 kroner.
Med bakgrunn i hendelsene med flere skip i havnebyen Fujairah ved Omanbukta, høyner Sjøfartsdirektoratet midlertidig sikkerhetsnivået for norske skip i området fra ISPS1 til ISPS2.
Basert på hendelser i havnebyen Fujairah ved Omanbukta varsler Sjøfartsdirektoratet nå norskregistrerte skip som befinner seg i området.
Statens havarikommisjon for transport (SHT) la i dag frem sin rapport etter kartleggingen av fritidsbåtulykker i Norge. Rapporten viser at mange dør av nedkjøling og- eller drukner som følge av sen varsling av ulykker.
Har du innspill til temaer som bør tas opp under Sjøsikkerhetskonferansen 2019? Nå har du mulighet til å sende programkomiteen ditt forslag.
Representanter fra Sjøfartsdirektoratet deltok i forrige uke på Singapore Maritime Week. Tilbakemeldingene på tilstedeværelse og direktoratets markedsføring av det norske flagget samt den norske maritime kompetansen, har vært positiv.
ISWAN (International Seafarers’ Welfare and Assistance Network) inviterer sjøfolk til å foreslå kandidater til årets internasjonale velferdspriser.
Klasseselskapet DNV GL har gitt ShipInox en prinsippgodkjenning (AiP) for deres nye LNG-bunkerfartøy-design. Dette er det første designet basert på et offshore supply vessel (OSV), som har fått godkjenning fra klasseselskap.
Sjøfartsdirektoratet er varslet om at Viking Sky planlegger seilas til København onsdag. I den anledning er vi i dag om bord sammen med klasseselskap for oppfølging av de utbedringene som nå er gjennomført/gjennomføres.
Listen over frivillige lag og organisasjoner som får støtte til å arrangere sjøvettiltak, er nå klar.
Det vi foreløpig kan slå fast, er at den direkte årsaken til at motorene på cruiseskipet stanset på Hustadvika lørdag 23. mars, var lavt oljetrykk.
Sjøfartsdirektoratet videreførte tilsynet ombord på Viking Sky 26. mars. Fokuset på arbeidet ombord i skipet har vært rettet mot skipets maskineri og logger knyttet til alarmene som oppstod forut av, og under hendelsen i Hustadvika lørdag ettermiddag.
Sjøfartsdirektoratet har i dag fulgt opp ulykkene med cruiseskipet Viking Sky og lasteskipet Hagland Captain. For Viking Sky er første tilsyn gjennomført i dag.
– Den norske fiskeren har i dag landets farligste yrke. Å delta på Sikker Fisker-konferansen burde være et must for dem alle.
Ei ny flaggstatsmåling frå Shipping Industry Flag State Performance Table gir det norske flagget toppscore på alle kriteria.
Det norske flagget vaiar i medvind. Då Norsk Internasjonalt Skipsregister (NIS) gjorde vareteljing ved årsskiftet, blei resultatet pluss 22 skip. For Norsk Ordinært Skipsregister (NOR) viste botnlinja ein vekst på 591 fartøy.
Sjøfartsdirektoratets har bestilt tre nye sniffere, som ved hjelp av Kystvaktens nye droner skal avsløre svovelsyndere til sjøs effektivt og nøyaktig.
Sjøfartsdirektoratet har siden innføringen av strengere svovelkrav i 2015, gitt til sammen 17 overtredelsesgebyr for brudd på disse reglene. Gebyrenes størrelse spenner mellom 100.000 og 600.000 kroner, og er i all hovedsak ilagt utenlandske rederier. I 2018 ble fem saker ferdigbehandlet. Til sammen førte disse til overtredelsesgebyr for nesten to millioner kroner.
I samband med ei samling i Haugesund for dei tilsette i Sjøfartsdirektoratet, vart det onsdag delt ut tre medaljar frå «Det Kongelige Selskap for Norges Vel» for lang og tru teneste. Medaljen er ei påskjønning til tilsette som har vore meir en 30 år i same bedrift/selskap.
I løpet av 2016 og 2017 fikk flere hundre større fiskefartøy utstedt ISM-sertifikat for første gang. Etter to års varighet skal Sjøfartsdirektoratet foreta en såkalt mellomliggende revisjon av rederiets og fartøyets sikkerhetsstyringssystem. Nå står mange for tur.
Frå 1. mars gjeld nye miljøkrav for utslepp til luft, kloakk og gråvatn i verdsarvfjordane Nærøyfjorden, Aurlandsfjorden, Geirangerfjorden, Sunnylvsfjorden og Tafjorden. Krava er utarbeidd av Sjøfartsdirektoratet på oppdrag frå Klima- og miljødepartementet.
Flere medier har i dag omtalt en rapport som stiller spørsmål rundt sikkerheten på norske ferger. Sikkerhet har førsteprioritet hos Sjøfartsdirektoratet og passasjerer på norske ferger har all grunn til å føle seg trygge.
Selv om det i 2018 er en svak nedgang i antall registrerte ulykker, var det en markant oppgang i antall omkomne – fra syv personer i 2017 til ti personer i 2018. Syv av de omkomne i 2018 jobbet på fiskefartøy.
Sjøfartsdirektør Olav Akselsen har fått påvist kreft (hjernesvulst) og skal gjennom en krevende behandlingsperiode. Lars Alvestad vil fungere som sjøfartsdirektør inntil videre.
Onsdag 7. februar ble Torstein Hagens splitter nye cruiseskip Viking Jupiter registrert inn i Norsk Internasjonalt Skipsregister (NIS). Dette er det sjette i en serie av nybygg fra Viking Cruises, som alle seiler norsk flagg.
På oppdrag fra Sjøfartsdirektoratet har Norsk Test stått for drift av båtførerregisteret og organisering av båtførerprøven siden 2010. Slik blir det også de fem neste årene.
Sjøfartsdirektoratet er på plass under den nasjonale, maritime konferansen som i år er den 26. i rekken.
Inspektørene har gått om bord i 207 sjarker og sitter igjen med utelukkende positive tilbakemeldinger nå som kampanjen er avsluttet – sjarkeierne tar sikkerheten på alvor.
Tilskuddsordningen har fått bevilget kroner 1 785 000 000 for året 2019. Årsaken til nedgangen sammenlignet med 2018 er at utbetalingsdato for 5. termin er er endret til 25. januar året etter. Utbetalingstidspunkt for 5. termin 2019 blir da 25. januar 2020.
Sjøfartsdirektør Olav Akselsen er sykemeldt inntil videre. Inntil Akselsen er tilbake vil avdelingsdirektør Lars Alvestad fungere som sjøfartsdirektør.
Sjøfartsdirektoratet vil i løpet av januar 2019 gjennomføre en stor spørreundersøkelse om maritim sikkerhet. Den tar sikte på å besvare en rekke sikkerhetsmessige spørsmål i forbindelse med norsk skipsfart, og svarene benyttes blant annet som utgangspunkt i vårt risikoarbeid.
Reder må påse at forsikringsselskapet registrerer fartøyets korrekte eierinformasjon på Blue Cardet.
Statens vegvesen og Norled AS inngikk tirsdag avtale om bygging av verdens første hydrogen-elektriske ferje. Prosjektet byr på spennende utfordringer for Sjøfartsdirektoratet, som har ansvaret for å sertifisere ferjen, som skal settes i drift på Hjelmeland-sambandet i 2021.
I 2018 registrerte Sjøfartsdirektoratet 23 omkomne ved bruk av fritidsfartøy i norsk farvann. Dette er seks færre enn i 2017, og det laveste tallet siden 2001.
Direktoratet sendte i august 2018 utkast til endring av forskrift om kvalifikasjoner og sertifikater for sjøfolk på norske skip. Forslaget innebar nye kvalifikasjonskrav og sertifikat for føring av fartøy under 24 meter.
Fiskerne Ole Halvorsen og Oddbjørn Frantzen i Harstad fikk besøk av inspektør Raymond Johnsen i forbindelse med Sjøfartsdirektoratets sikkerhetskampanje «Sjekk sjarken».
Opprinnelig dato for ikrafttredelse var 1. januar, men nå er det nye regelverket utsatt til slutten av februar 2019.
Dette gjelder eldre fiskefartøy under 10,67 meter bygget før 1992.
Sjøfartsdirektoratet søker samarbeidspartnere som ønsker å bli godkjent foretak for å kunne utføre kontroll av norske fiskefartøy og lasteskip med største lengde fra 8 til 15 meter.
5. desember kunne Sjøfartsdirektoratet ønske en splitter ny rigg velkommen inn under det norske flagget.
Redere som etter nyttår vil skrape gamle skip må forholde seg til et strengere regelverk enn tidligere. Hensikten er å beskytte miljøet mot farlige materialer og stoffer om bord i skipene, men også hensynet til arbeidere som jobber med helsefarlig opphogging.
Under den Interpol-ledede aksjonen «30 days at sea» har inspektører fra Sjøfartsdirektoratet avdekket 23 mulige brudd knyttet til miljø.
Sjøfartsdirektoratet inviterer alle med bakgrunn fra den maritime næringen til å gi sine tilbakemeldinger om direktoratet gjennom vår nye kundeundersøkelse.
I oktober har norske myndigheter deltatt i en internasjonal tilsynsaksjon for å avdekke og forebygge miljøkriminalitet til sjøs. Aksjonen kalt «30 days at sea» er ledet av Interpol.
Eit nytt regelverk som skal redusera utslepp i verdsarvfjordane, blei sendt ut på høyring i vår. For å auka miljøgevinsten i verdsarvfjordane, blir det no føreslått ytterlegare innstrammingar i dette regelverket. Endringane blir sendt ut på høyring i dag, med ein høyringsfrist på seks veker.
Denne veka arrangerte Sjøfartsdirektoratet ope dialogmøte om ei ny forskrift om tryggleikskrav for passasjerskip i norsk territorialfarvatn ved Svalbard.
Har sjøfartsmyndighetene i Finland, Sverige, Island og Norge noe å lære av hverandre når det gjelder sikkerhet ved bruk av fritidsfartøy? Dette står på agendaen under et nordisk møte som Sjøfartsdirektoratet arrangerer i Haugesund denne uken.
Hele 355 bidrag kom inn til fotokonkurransen i år, og båtlivets gleder er foreviget i mange herlige og varierte motiv fra sjøen.
Sommerens svoveltesting med drone var stor suksess. Nå kjøper Sjøfartsdirektoratet inn tre nye svovelsensorer i det offentlige samarbeidet med Kystvakten, Kystverket og Statens strålevern.
Sjøfartsdirektoratet inviterer til åpent dialogmøte om sikkerhetskravene til passasjerskip i Norsk territorialfarvann 24. oktober 2018.
Vi vet mer om overflaten på Mars enn havbunnen vår. Det sier litt om potensialet i havet, sa statssekretær Daniel Bjarmann-Simonsen.
Sjøfartsdirektoratet har valgt miljø som sitt årlige fokusområde for 2019. Det betyr at direktoratets inspektører vil fokusere på miljørelaterte spørsmål når de neste år gjennomfører tilsyn på skip.
Sjøsikkerhetskonferansen 2018 åpnet i dag. Konferansen er det fremste møtestedet for alle som arbeider med sjøsikkerhet.
Gjennom havnestatskontrollene fører Paris MoU i høst en såkalt Concentrated Inspection Campaign (CIC), for å sjekke om rederiene overholder gjeldende krav for utslipp til luft.
Det ble nylig klart at riggen West Mira nå blir innført i NIS. Det er et flott tilskudd til den norskflaggede flåten i Harsh Environment-segmentet.
I 2017 ble nye sertifikatkrav i kvalifikasjonsforskriften sendt ut på høring. Mange og omfattende høringssvar førte til at forslaget den gang ble trukket. Nå er et nytt, revidert forslag sendt ut på høring.
Ein oppjekkbar rigg (Jack-Up), som skal byggast i Kina for OIM Pte. Ltd., vil få norsk flagg når den blir klar til levering i 2020. BT-400PAU blir første riggen av sitt slag, då den kan handtera fleire bruksområder.
Sjøfartsdirektoratet deltar på årets ONS med stand og vil ha stor fokus på det grønne skifte som nå også er svært aktuelt i den maritime næringen. Blant annet tar vi i bruk AR-teknologi for å vise hva den maritime fremtiden vil innebære.
Antallet kanoer eller kajakker i Norge er mer enn doblet siden 2012, og utgjør nå rundt 170 000 båter. For at du skal være trygg i kano og kajakk, er det lurt å skaffe seg nødvendig kunnskap og passe på at utstyret er i orden.
Sjøfartsdirektoratet får eit banebrytende og innovativt prosjekt i fanget når Yara Birkeland blir byggemeldt.
Innen 1. januar 2019 må et betydelig antall fiskefartøy med største lengde fra 8 til 10,67 meter sertifiseres for å kunne drive fiske etter denne datoen.
Fire personer omkom på norske næringsfartøy i første halvår i år. Alle jobbet på fiskefartøy, viser Sjøfartsdirektoratets ulykkesstatistikk.
Tredjeparten av de som tok Båtførerbeviset i første halvår 2018 var kvinner. Kvinneandelen har økt betydelig fra året før, men samtidig viser statistikken at det totalt utstedes færre båtførerbevis enn tidligere år.
Norge er et populært land å feriere i for fisketurister. Ikke alle har tenkt like godt over sikkerheten før de stikker til havs. En oppdatert brosjyre på engelsk er ment som et godt verktøy for både turistene og båtutleiere i sommer.
Sjøfartsdirektoratet har i den siste tiden fått mange rapporter om personulykker med mindre lasteskip, hovedsakelig knyttet til arbeidsbåter i oppdrettsnæringen.
Totalt omkom 12 personer i ulykker knyttet til bruk av fritidsbåt i løpet av første halvår i år. Dette er to færre enn i samme periode i fjor, viser de foreløpige tallene fra Sjøfartsdirektoratet.
Droner vil kunne være et nyttig og effektivt hjelpemiddel i kampen mot ulovlig svovelutslipp fra skipsfarten. Det viser testene som så langt er gjennomført i Karmsundet ved Haugesund og senest i innseilingen til Bergen havn i juni.
Sjøfartsdirektoratet jobber tett med næringspartnere fra start til slutt i mange spennende innovative prosjekter.
Frå 1. juli går Noreg opp frå 10. til 6. plass på Paris MoU si rangering av verdas flaggstatar. - Noreg har halde seg på øvste del av lista i mange år. Det stadfestar vår posisjon som eit kvalitetsregister, seier sjøfartsdirektør Olav Akselsen.
Fra og med 1. juli 2018 blir krav om ferdighetssertifikat polarkoden (grunnleggende og videregående) gjeldende. Hvilket sertifikat du må søke om er avhengig av hvilken stilling du har om bord, hvilken type fartøy du seiler på, og fartsområdet fartøyet seiler i.
Sjøfartsdirektoratet har den siste tiden mottatt flere henvendelser om kompetansekrav for kranførere på fartøy. Vi ønsker med dette å tydeliggjøre kravene.
I senere år har det ikke vært mulig å dokumentere fartstid gjennom systematisk opplæring for søkere til dekksoffiser klasse 5 (D5). Dette har nå blitt mulig gjennom den elektroniske tjenesten Webcadet.
Et nytt regelverk som skal redusere utslipp, og bedre miljøet, i Nærøyfjorden, Aurlandsfjorden, Geiranger, Synnulvsfjorden og Tafjorden på Vestlandet sendes nå ut på høring. Målet er at regelverket trer i kraft innen 1.januar 2019.
Avdelingsdirektør John Malvin Økland i Sjøfartsdirektoratet blir deltaker på høsten sjefskurs i regi av Forsvarets Høgskole.
Åse Waage jobbet et drøyt halvår som 1. styrmann om bord på «Hanne Knutsen» da skipet var flunkende nytt i 2000. Fra 2013 har hun hatt fartøyet på arbeidspulten sin i Sjøfartsdirektoratet utallige ganger, før hun i forrige uke også fikk skipet i utsikten fra kontorvinduet i Haugesund.
Sommaren og deilige dagar i fritidsbåten står for tur. Vi vil gjerne sjå sommarens båtliv i bilete, og byr på flotte premiar til dei som sender oss årets beste fritidsbåtbilete.
Etter vel to og et halvt år er med utvikling og testing er Sjøfartsdirektoratet nå klare til å ta i bruk det nye systemet for skipsregistrering. Allerede torsdag ettermiddag begynner arbeidet med overføring av data, kobling mot arkiv og annen tilrettelegging. Mandag morgen skal alt være klart for registreringer i den nye applikasjonen.
Om du ikke har gjort det før i år, bør lørdag 26. mai være dagen du husker å sjekke den oppblåsbare flytevesten din. Denne dagen kan du få hjelp til både å sjekke og å få byttet deler, slik at den fungerer som den skal – og når den skal
Sjøfartsdirektoratet, og den norske delegasjonen i FN sin sjøfartsorganisasjon IMO, presenterte mandag Norges satsing på autonomi, med mål om at dette nå også kommer på agendaen internasjonalt.
Direktoratet for Arbeidstilsynet hadde denne uken intern lansering av et helt nyutviklet dataverktøy for risikovurdering. Sjøfartsdirektoratet har lang erfaring i bruk av slikt verktøy, og var derfor invitert til å dele sine erfaringer under et seminar i Trondheim.
Sjøfartsdirektoratet vil automatisere utstedelse av sertifikater som dokumenterer at et rederi har tilstrekkelig forsikring til å dekke eventuelle erstatningskrav etter oljesøl (CLC og CLB sertifikater). Dette vil ha stor verdi for rederiene, forsikringsselskapene og Sjøfartsdirektoratet.
Et utenlandsk fiskefartøy ble tidligere denne uken filmet av Kystvakten sitt overvåkingsfly da mannskapet kastet det som kan se ut som pappesker på havet. Saken følges nå opp av Sjøfartsdirektoratet.
Vår og sommer er høysesong for kjøp og salg av båter. Kontakt Skipsregisteret for å omregistrere eierforholdet eller sikre at båten ikke er registret på en tredjepart. Det er en enkel måte å føle seg trygg på.
Antall fritidsbåter øker fortsatt i Norge, viser tall fra den siste båtlivsundersøkelsen. Undersøkelsen viser også at stadig flere bruker flytevest aktivt, sammenlignet med båtlivsundersøkelsen i 2012.
325 personer har mistet livet i forbindelse med bruk av fritidsfartøy de siste ti årene. Nå ønsker sjøfartsdirektøren politisk drahjelp for å få på plass en nasjonal handlingsplan etter modell av nasjonal tiltaksplan for trafikksikkerhet.
Klimagassutslippene fra skipsfarten skal kuttes drastisk. Det har FNs sjøfartsorganisasjon (IMO) vedtatt. Totalutslippene skal reduseres med 50 prosent innen 2050 fra nivået i 2008. Samtidig har strategien en visjon om å fase ut klimagassutslipp fra skipsfarten så raskt som mulig i dette århundret.
Declaration of Maritime Labour Compliance Part l (DMLC I Part I) er endret fra 15.3.2018.
I løpet av 2017 gjorde Sjøfartsdirektoratets inspektører 557 havnestatskontroller av utenlandske skip. 227 av inspeksjonene resulterte pålegg mot skipet, mens det ble notert totalt 720 mangler. Det mest vanlige er mangler ved skipets ISM system, feil ved branndører og mangler med nautiske publikasjoner og kart.
Dei norske skipsregistera får toppscore på alle kriteria i flaggstatsmålinga Shipping Industry Flag State Performance Table, som blei publisert nyleg.
Direktoratet for forvaltning og IKT (DIFI) har innvilget 7,1 millioner kroner til Sjøfartsdirektoratets søknad om medfinansiering til utvikling av en e-tinglysingsløsning for Skipsregistrene.
Ordningen med rederiets egenkontroll opphørte fra 23. februar 2018. Det betyr at tidligere skjema «KS-0103 Erklæring om rederiets egenkontroll» ikke lenger skal sendes inn til Sjøfartsdirektoratet.
Heilt på tampen av årets første månad kunne dei tilsette ved Skipsregistrene gleda seg over å ha passert 600 skip i NIS. Ingen dårleg start i jobben for Monika Borge, som har teke over som avdelingsdirektør etter Anita Malmedal.
Det har vært en stor oppgang i antall norske sjøfolk det er krevd refusjon for i NIS, noe som er positivt, samtidig som det dessverre har vært en nedgang for NOR.
På Norges største båtmesse, Sjøen for Alle, blir det i år et stort sikkerhetstorg der besøkende kan finne nyttig info og delta på spennende aktiviteter. Målet er at sesongens båtturer skal bli tryggere.
FN sin sjøfartsorganisasjon IMO har godkjent en endring i regelverket knyttet til forurensing (MARPOL) som gjør det forbudt å ha med svovelholdig bunkers om bord som skipet ikke kan benytte på lovlig måte.
Konferansen for flyttbare innretninger vil i år som i fjor bli arrangert som en dagskonferanse med etterfølgende middag onsdag 11. april på Scandic Stavanger Airport.
I perioden 6. mars til 3. september i år vil små havgående forskningsplattformer operere i havområdene utenfor Bodø, Lofoten og Vesterålen.
Stiftelsen Norsk maritim kompetanse har tildelt prisen for Årets Maritime Lærebedrift 2017 til rederiet Egil Ulvan Rederi AS.
Stadig flere skip seiler under norsk flagg. Ikke siden 2008 har det vært like mange norskregistrerte skip.
To rapporter, hvor den ene tar for seg samfunnsmessige gevinster og kostnader knyttet til mulige skjerpede miljøkrav for verdensarvfjordene, er nå overlevert direktoratet. Rapportene blir et viktig verktøy i det kommende regelverksarbeidet knyttet til miljøkrav for disse områdene.
Sjøfartsdirektoratets skjemakatalog får en ansiktsløftning mandag 29. januar.
Det blir stadig flere fritidsbåter i Norge, viser tallgrunnlaget for den nye Båtlivundersøkelsen av 2018. Veksten er betydelig, og størst blant mindre fritidsbåter.
Sjøfartsdirektoratet og fiskernes organisasjoner fortsetter samarbeidet om hvordan hviletidsbestemmelsene for fiskere skal håndheves og dokumenteres.
Regler for samsvarserklæringer for skipsutstyr krever blant annet at erklæringene oppbevares om bord. Tilsyn viser at erklæringen ofte mangler.
I 2017 registrerte Sjøfartsdirektoratet 29 dødsfall knytt til bruk av fritidsbåtar, noko som er ei auke på to frå 2016. Minst ti av dei omkomne (34 prosent) var alkoholpåverka då ulykka skjedde.
16. november i fjor trådde ILO-konvensjon nr. 188, som omhandlar arbeidsvilkår i fiskerisektoren, i kraft. Måndag denne veka inviterte Sjøfartsdirektoratet fiskerinæringa til eit møte der utfordringar rundt gjennomføringa av det nye regelverket var hovudtema.
Etter høringer i 2017, ble det fastsatt endringer for fiskeskippersertifikater som trådte i kraft 1.1.2018.
Sjøfartsdirektoratet har som kjent valgt å ha ekstra fokus på sikkerhetsstyring og operasjonelle forhold om bord på mindre fartøy i 2018. Sjekklisten vil være et nyttig verktøy for rederiene i forkant av et eventuelt tilsyn fra Sjøfartsdirektoratet.
Sjøfartsdirektoratet gjennomfører uanmeldt tilsyn på norskregistrerte fartøy, som er delegert til klasseselskap, og arrangerer årlig to til tre kampanjer i utlandet. I 2017 har det blitt gjennomført to kampanjer som dette, der totalt 22 skip har blitt inspisert.
Å sørge for at skip blir gjenvunnet på en sikker og miljøvennlig måte har lenge hatt fokus i internasjonale fora, og det jobbes med flere internasjonale regelverk som vil regulere gjenvinningsprosessene.
Som en følge av endringer i Maritime Labour Convention (MLC), bortfaller kravet om at rederiet stiller garanti for lønn og hjemreise ved arbeidsgivers konkurs. Endringen gjelder passasjer- og lasteskip registrert i NIS.
På grunn av mange høringsinnspill vil Sjøfartsdirektoratet ikke få på plass alle endringer i kvalifikasjonsforskriften knyttet til lasteskip under 15 meter.
Sjøfartsdirektoratet får for tiden mange henvendelser om krav om ferdighetssertifikat for mannskap på skip som bruker drivstoff med lavt flammepunkt. Her finner du informasjon om sertifikatkravet og søknadsfrister.
Fra i dag kan norske sjøfolk logge på Min side og se status for sine sertfikatsøknader og andre data.
Siden 2011 har FNs sjøsikkerhetsorganisasjon, IMO, jobbet med et nytt regelverk for forsyningsskip som frakter farlige og skadelige flytende stoffer i bulk. Norge har deltatt aktivt i arbeidet, og 6. desember ble den nye kjemikaliekoden for støttefartøy (OSV Chemical Code) vedtatt i IMO.
Det er nå signert en avtale som innebærer at Horten blir testområde for autonome skip – det tredje i Norge så langt.
Min side, Sjøfartsdirektoratets digitale selvbetjeningsløsning for sjøfolk, blir tilgjengelig fra 11. desember. Løsningen gir alle norske sjøfolk tilgang til sine data hos direktoratet.
Sjøfartsdirektoratet utsetter høringsfristen for endring av forskrift om kvalifikasjoner og sertifikater for sjøfolk til 8. desember 2017.
ILO-konvensjon nr. 188 om arbeids- og levevilkår for fiskere ble gjennomført i Norge 16.november 2017. Konvensjonen skal sikre arbeids- og levevilkårene for alle fiskere som har sitt arbeid om bord i fiskefartøy.
Under en havnestatsinspeksjon på Kårstø torsdag 9. november, ble det oppdaget for høyt svovelinnholdet i drivstoffet på et fartøy.
Klima- og miljødepartementet har i dag bedt Sjøfartsdirektoratet om endre det norske regelverket, slik at det samsvarer bedre med internasjonale regler for begrensning av kloakkutslipp fra skip.
For å sikre ein betre og meir og effektiv organisasjon har Sjøfartsdirektoratet vore gjennom ei mindre omorganisering. Målet er å yta betre service og styrkja det faglege arbeidet.
I løpet av første halvår 2018 vil direktoratet tilby elektronisk innsending av skjema til Skipsregistrene via Altinn. Gjenbruk og innhenting av informasjon fra registrerte fartøy vil gjøre skjemautfyllingen enklere og mer intuitiv.
I etterkant av TEKMAR i Trondheim 6. desember, arrangerer Sjøfartsdirektoratet et miniseminar for havbruksnæringen. På agendaen står dagsaktuelle temaer som sikkerhetsstyringssystem og kommende kvalifikasjonskrav for førere av mindre lasteskip.
Sjøfartsdirektoratets Torbjørn Husby har blitt utnevnt til æresmedlem i Norsk Forening for Maritim Medisin. Han er den syvende personen som får utnevnelsen, og fikk overlevert foreningens crest under et av deres arrangementer fredag 20. oktober.
Per i dag stilles det ikke sertifikatkrav til førere på lasteskip under 15 meter. Sjøfartsdirektoratet har lenge varslet at det vil komme nye krav om kompetansesertifikater for denne gruppen, og forslaget om nye sertifikatkrav i kvalifikasjonsforskriften er nå sendt på høring.
Sammen med andre aktører i arbeidslivet inviterer Sjøfartsdirektoratet rederier og andre interesserte i maritim næring til konferanse om arbeidshelse og fysisk aktivitet.
Søk etter fartøy registrert i Skipsregisteret NIS/NOR og skipsbyggingsregisteret (BYGG). Du velger selv om du ønsker å søke etter aktuell eller historisk informasjon. Skal du søke om nytt navn på et pliktig fartøy kan du her sjekke om det ser ut til å være ledig. Informasjon om sist utstedte Continuous Synopsis Record (CSR) er også tilgjengelig.
Under en havnestatskontroll av et fartøy på Kårstø mandag 2.oktober ble det avdekket for høyt svovelinnhold i drivstoffet. Saken blir nå vurdert for overtredelsegebyr.
Med 133 millioner kroner i støtte fra Enova, tar Yara og Kongsberg Gruppen teten i konkurransen om å utvikle verdens første førerløse og hel-elektriske containerskip. Går alt etter planen skal skipet, som skal seile under norsk flagg, sjøsettes rundt årsskiftet 2018/2019.
Storfjorden på Sunnmøre blir testområde for fjernstyrte og autonome skip etter at Sjøfartsdirektoratet, Kystverket og GCE Blue Maritime på Møre signerte avtale om etablering av et slikt område.
Viking Cruises jobbar med planane for det som kan bli verdas første cruiseskip med nullutsleppsteknologi. Skipet skal nytta flytande hydrogen som drivstoff, kom det fram under Sjøsikkerhetskonferansen i dag.
I 2018 skal Sjøfartsdirektoratets inspektører ha ekstra fokus på sikkerhetsstyring på mindre fartøy, og da spesielt på operasjonelle forhold. Manglende prosedyrer for arbeidsoperasjoner og svakheter ved organisering, ledelse og kommunikasjon er ofte relatert til skipsulykker.
Sjøsikkerhetskonferansen 2017 åpnet i Haugesund i dag. I sitt åpningsforedrag la Sturla Henriksen i Norges rederiforbund vekt på at Sjøfartsdirektoratet må gå foran med regelverksutvikling for den maritime næringens deltakelse i nye, havbaserte næringer.
Viking Cruises har bestilt hele åtte cruiseskip, som alle skal seile under norsk flagg. Mandag 25. september ble Viking Sun, som er nummer fire i rekken, levert fra verftet i Italia. I oktober tar skipet imot sine første kadetter.
ESA godkjenner utvidelsen av tilskuddsordningen for sjøfolk. Mer enn 400 norske sjøfolk på skip i utenriksfarten omfattes av endringen.
Nå er søknadsskjema for tilskuddsordningen for sjøvettaktiviteter åpent. Søknadsfristen er 1. november 2017.
Ballastvannkonvensjonen som trer i kraft i dag, er et viktig bidrag til å hindre spredning av fremmede organismer i havet. Konvensjonen er fastsatt av FNs sjøfartsorganisasjon
Tradisjonen tro åpner direktoratet opp dørene dagen før Sjøsikkerhetskonferansen. Her kan alle som ønsker det få innblikk i den daglige driften.
Første halvår 2017 har Sjøfartsdirektoratet registrert 242 ulykker, mot 239 i samme periode i fjor. Av disse er 115 registrert som personulykker, mens 127 er registrert som skipsulykker.
Ballastvannkonvensjonen trer i kraft 8. september 2017. Dette betyr at fartøy med bruttotonnasje over 400, som kan føre ballastvann og er sertifisert for internasjonal fart, skal ha et internasjonalt ballastvannsertifikat (IBWC).
Forrige uke var klima- og miljøminister Vidar Helgesen på offisielt besøk i California, der han signerte en samarbeidsavtale om miljø. Helgesen sier han er imponert over det han har sett og opplevd på miljøfronten i USAs mest folkerike stat, og sier at Californias betydning for klimapolitikken knapt kan overvurderes.
Tokyo MoU og Paris MoU, som er organisasjoner for havnestatssamarbeid, skal lansere en felles kampanje med fokus på sikker navigering.
Sjøfartsdirektoratet lanserer nå et nytt sjøvettspill som gjør det morsomt å lære om sjøvett og sikker bruk av fritidsbåt.
Det ble utført tilsyn på nesten 1000 skip i tråd med den internasjonale konvensjonen om sjøfolks arbeids- og levekår i 2016.
Totalt 16 personer omkom i ulykker knyttet til bruk av fritidsbåt i Norge i løpet av årets seks første måneder. Dette er seks flere enn i samme periode i fjor.
IMOs miljøkomite, Marine Environment Protection Committee (MEPC) vedtok fredag et kompromissforslag fremmet av Norge, i samarbeid med Brasil, Cook Island, India, Liberia og Storbritannia. Dermed ble det fastsatt endelige frister for innfasingen av reglene om ballastvannbehandling for skip.
Klima- og miljødepartementet har bedt Sjøfartsdirektoratet om å lage et regelverk å få redusere utslippene i norske verdensarvsfjorder.
Mer enn 400 sjøfolk på skip i utenriksfarten omfattes av den nye ordningen, som trer i kraft 1. juli.
Lasteskip mellom 8 og 15 meter bygget etter 1990 fikk forlenget fristen for å få på plass fartøysforskrift til 15. mai 2017. Næringen ser nå ut til å komme i mål med dette, og det vil ikke gis ytterligere utsettelser. For tilsvarende lasteskip bygget før 1990, er fristen 1. januar 2018.
De siste årene har det utviklet seg en forståelse i næringen av at påskrudde konstruksjoner på fartøyet, som løs baug og «ryggsekk» på hekken, ikke trenger å måles med i fartøyets «største lengde». En del fartøy har derfor blitt målt med en kortere lengde enn de skulle og har fått utstedt sertifikater på feilaktig grunnlag.
Inntil 2 junioroffiserer pr. skip i modellen Tilskudd for NIS konstruksjonsskip har ikke krav til kontrakt om opplæring til kompetansesertifikat dekk/maskin av klasse 1 (D1/M1).
På grunn av stor saksmengde tar dessverre retur av ferdig tinglyste dokumenter i NIS/NOR/BYGG litt lengre tid enn vanlig.
Fra 2020 blir det forbudt å bruke skipsdrivstoff med høyere svovelinnhold enn 0,5 prosent, mot dagens 3,5 prosent. En undersøkelse viser at de nye, internasjonale reglene kan redde 200.000 menneskeliv de første fem årene.
Etter initiativ fra blant annet Sjøfartsdirektoratet, setter FNs sjøfartsorganisasjon IMO spørsmålet om autonome skip på dagsorden.
En fersk undersøkelse viser at språket på Sjøfartsdirektoratets nettsider er lett å forstå for de fleste. Det er likevel fortsatt ting å jobbe med for direktoratets klarspråksgruppe.
- Vi kan ikke være helt sikre på hva fremtiden bringer, men vi ønsker å være med og gjøre norsk innovasjon på fremtidsrettede løsninger til internasjonal standard, sier sjøfartsdirektør Olav Akselsen etter Sjøfartsdirektoratets miniseminar under NorShipping.
På åpningsdagen for Nor-Shipping er Sjøfartsdirektoratet ute med et eget magasin som bilag i Dagens Næringsliv og Haugesunds Avis. Hovedtema er innovasjon og ny, miljøvennlig teknologi.
- Vi ser altfor mange ulykker og nestenulykker på sjøen i dag. Mange av disse ulykkene kan unngås ved at fritidsbåtførerne setter seg mer inn i sjøveisreglene. Det er blant annet viktig at alle kjenner til vikepliktsreglene, sier sjøfartsdirektør Olav Akselsen.
Sjøfartsdirektoratet er på NorShipping 2017, og ønsker velkommen til stand C04-05.
I forbindelse med Blåkveitefiske har vi fått en del spørsmål om fartsområder.
Sjøfartsdirektoratet lanserer i dag et oppgradert verktøy for vurdering av risiko ved arbeidsoppgaver på fiskefartøy og mindre lasteskip. Hensikten er å gjøre slike fartøy til en sikrere arbeidsplass.
Det Gresk-registrert fartøy Minerva Alice ble tirsdag 9.mai holdt tilbake av Sjøfartsdirektoratet ved Kårstø, etter at det ble målt for høyt svovelinnhold i drivstoffet.
Fra 1. juni 2017 vil Sjøfartsdirektoratet endre måten vi utfører tilsyn på – vi jobber da fullt ut risikobasert. Det vil si at fartøy vurdert til å ha høy risiko, får mer omfattende tilsyn enn fartøy som er vurdert til å ha lav risiko.
Regjeringen foreslår å styrke tilskuddsordningen for mer enn 400 sjøfolk på skip i deep sea-virksomhet. Bakgrunnen er den utfordrende situasjonen i maritim næring.
Konferansen Sikker Fisker 2017 er nå godt i gang på Clarion Hotel The Edge i Tromsø. Det er andre gang Sjøfartsdirektoratet avholder konferansen Sikker Fisker, som vi ønsker skal være en møteplass for yrkesfiskere, offentlige aktører, kompetansemiljøer, interesseorganisasjoner og næringen for øvrig.
Yara og Kongsberg Gruppen varsler i en pressemelding at de vil samarbeide om å bygge verdens første selvkjørende og utslippsfrie containerskip.
Sjøfartsdirektoratet har utgitt en veileder til den nye forskriften om sikkerhetsstyring for mindre lasteskip, passasjerskip og fiskefartøy mv. som trer i kraft 1. juli 2017.
Sjøfartsdirektoratet har i dag overlevert en rapport til Klima- og miljødepartementet med konkrete forslag til tiltak som skal redusere forurensning fra cruiseskip og annen skipsfart i norske verdensarvfjorder.
Sjøfartsdirektoratet, den danske Søfartsstyrelsen og Singapores havne- og sjøfartsmyndighet (MPA) signerte i går et omforent memorandum (MoU) for å fremme innføringen av elektroniske sertifikater (e-sertifikater) i sjøfartsnæringen.
- For meg er det ingen motsetnad mellom båtglede og det å visa båtvett. Faktisk er det to sider av same sak, sa Sjøfartsdirektør Olav Akselsen då han opna Fritidsbåtkonferansen 2017, som gjekk av stabelen 20. april.
1. februar 2016 ble det enklere og billigere å registrere eldre fartøy under 15 meter i NOR. Den forenklede prosessen har gjort at antall registreringer har økt vesentlig.
Sjøfartsdirektoratet har i dag hatt ny havnestatskontroll av skipet Harrier, som frem til nylig het Tide Carrier. Skipet har etter kontrollen fortsatt åpne pålegg fra Sjøfartsdirektoratet, og holdes nå tilbake etter pålegg av Miljødirektoratet.
11.-12. mai 2017 inviterer Sjøfartsdirektoratet til konferansen Sikker fisker i Tromsø. Målet er økt fokus på sikkerhet for yrkesfiskere. Målgruppen for konferansen er yrkesaktive fiskere, men alle andre som har interesse for sikkerhet i fiskeflåten er velkomne.
Den store Båtlivsundersøkelsen som ble gjennomført i 2012 gav første gang i historien fikk en et representativt bilde av norsk fritidsbåtliv. Mye kan ha endret seg de siste årene og nå er det klart for en ny undersøkelse som skal gjennomføres i 2017.
20. April 2017 arrangeres Fritidsbåtkonferansen 2017. Konferansen er et viktig møtested for å diskutere gode løsninger på vern av miljø og bedre sikkerhet for fritidsbåtbrukere.
I januar trådte IGF-koden i kraft for skip som bruker drivstoff med lavt flammepunkt. Fra 1. juli 2018 må alle som har plikter og ansvarsområder knyttet til behandling og bruk av drivstoff, eller som har lederansvar for slike operasjoner om bord på denne typen skip, ha et ferdighetssertifikat for LFF (low-flashpoint fuels).
Alle er vel enige i at vest er sexy? Vi i Sjøfartsdirektoratet kommer på mange gode grunner til at vest er best.
2016 karakteriseres ved en nedgang i antall registrerte ulykker i Sjøfartsdirektoratets ulykkesdatabase sammenlignet med fjoråret. Vi må tilbake til 2009 før vi finner et år med færre skipsulykker enn 2016, mens antallet personulykker ikke har vært så lavt siden 1988/1989.
Årsrapporten for Sjøfartsdirektoratet sitt arbeid i 2016 er nå sendt til NFD, og det er gjort en god jobb med å oppfylle de mål og forventninger som er satt av departementet for 2016.
Hvert år arrangerer Sjøfartsdirektoratet en nasjonal fotokonkurranse for sjøfolk. De beste bildene blir også sendt til den nordiske konkurransen. I år gikk en norsk bidragsyter til topps.
Sjøfartsdirektoratet merkar ei aukande interesse for bruk av hydrogen som drivstoff på skip og vil spele på lag med næringa i utviklinga av den nye teknologien.
Regjeringen la i dag fram sin havstrategi. Norge er i dag en av verdens ledende havnasjoner. Satsingen på en havstrategi skal gi flere fremtidige jobber.
Konferansen «Flyttbare innretninger» vil i år bli arrangert som en dagskonferanse med etterfølgende middag onsdag 19. april på Scandic Stavanger Airport.
Dykkare opplever ofte farlege situasjonar knytta til dykking frå båt. Nå vil Norges Dykkeforbund og Sjøfartsdirektoratet at fleire skal handle rett når dei ser eit dykkarflagg.
Bredde og langsiktighet i arbeidet med lærlinger sikret Fjord1 prisen for "Årets maritime lærebedrift" som ble utdelt av næringsminister Monica Mæland.
- Fremtidens skipsfart vil kreve færre, men smartere sjøfolk. Dette er ikke en trussel mot rederinæringen eller sjøfolkene, men en mulighet. Derfor må norske sjøfolk være smarte sjøfolk, sa samferdselsminister Ketil Solvik-Olsen på Haugesundkonferansen.
Norge kan bli verdensledende på maritimt design, utstyr, forskning og verftsindustri gjennom et godt samarbeid mellom redere og myndigheter, fremholdt sjøfartsdirektør Olav Akselsen i sitt innlegg på Haugesundkonferansen i dag.
En russisk fiskebåt er tilbakeholdt i norsk havn etter at Sjøfartsdirektoratet oppdaget for høyt svovelinnhold i drivstoffet.
Sjøfartsdirektoratet har registrert at 27 personar omkom i fritidsbåtulykker i 2016. Samanlikna med 2015 er dette ein nedgang på 10 dødsfall. Ein må tilbake til 2007 før ein finn eit nivå som er lågare. Samstundes med at færre omkome frå fritidsbåt, redda Redningsselskapet 45 menneskeliv i 2016. 15 fleire enn i 2015.
Sjøfartsdirektoratet deltar med stand på Noregs nest største båtmesse "Dra til Sjøs" i Straume idrettspark utenfor Bergen, 2. - 5. februar.
7. og 8. februar arrangeres den årlige maritime Haugesundkonferansen. Sjøfartsdirektør Olav Akselsen skal holde innlegg og vil synliggjøre at fremtiden allerede er her.
Sjøfartsdirektoratet har i dag hatt kontaktmøte med representantar frå Hurtigbåtforbundet. Medlemmane i forbundet har 120 fartøy og er difor ein viktig aktør og for direktoratet.
Torsdag tok rederiet levering av VIKING SKY på Fincantieri-verftet i Ancona, Italia og registrerte skipet i Norsk Internasjonalt Skipsregister (NIS)
For skip som er eller skal registreres i NIS og som har arbeidstakere som ikke omfattes av trygdeordning i Norge eller EØS-området: Kan slå sammen NIS-garanti og sikkerhetstillelse for forlatte sjøfolk utenfor konkurstilfeller
Et Malta-registrert fartøy ble i dag holdt tilbake av Sjøfartsdirektoratet i Egersund havn etter at det ble målt for høyt svovelinnhold i drivstoffet.
Sjøfartsdirektoratets gebyrer er prisjustert opp med 2,8 % fra 2016. Faktura for årsgebyret sendes ut fra Statens Innkrevingssentral (SI) i uke 4.
2014-endringene av konvensjonen om sjøfolks arbeids- og levevilkår (Maritime Labour Convention, 2006 (MLC)) har nå trådt i kraft.
Det gjøres nå endringer i tilskuddsordningen for sjøfolk på konstruksjonsskip. Endringen medfører at skip i varmt opplag vil være tilskuddsberettiget med bare sikkerhetsbemanning pr. skift.
Sjøfartsdirektoratet har et godt samarbeid med Kystvakten, og som en del av dette samarbeidet ble det nylig avholdt koordineringsmøte på Sortland.
Skjema for begjæring om tilsyn på fartøy er nå lansert på ny elektronisk plattform. Det første tilsynet ble gjennomført sist uke i Bergen.
Fra og med 1. termin 2017 heves taket for tilskudd i modellene «Tilskudd for petroleumsskip i NOR» og «Tilskudd for NIS konstruksjonsskip» med 4 000 kroner.
To av Sjøfartsdirektoratets eksperter innen grønn teknologi er med når innovasjonsprosjektet HYBRIDskip sparkes i gang i Trondheim i dag. Fiskerstrand-prosjektet skal resultere i verdens første hydrogenferge, og vil bidra til å fremskynde Sjøfartsdirektoratets godkjenningsprosess for bruk av hydrogen som drivstoff i maritim transport.
Sjøfartsdirektoratet er utpekt som nasjonalt tilsynsorgan for å sikre at transportører, terminaloperatører og eventuelle havnemyndigheter følger regelverket om båtpassasjerers rettigheter, som trådte i kraft i fjor sommer.
Fra 1.januar er det mulig for alle som har et eksisterende fritidsskippersertifikat å søke om å få dette i plastkortformat. Dette er noe som har vært etterspurt lenge, og noe direktoratet har fått endel spørsmål om på båtmesser.
Under havnestatskontroller (PSC) kontrolleres alltid mannskapets kvalifikasjonsbevis. 1. januar 2017 vil nye STCW krav være gjeldende, noe som for mange betyr at de må ha nye sertifikater.
1. januar 2017 trer den internasjonale Polarkoden i kraft. Det betyr også at nødvendige endringer og tillegg i vårt nasjonale regelverk blir gjort gjeldende.
Sjøfartsdirektoratet lanserer nytt elektronisk skjema KS-0115 for begjæring om tilsyn. Rederier som benytter skjemaet må gjøre noen enkle forberedelser.
Sjøfartsdirektoratet velger å oppheve søknadsfristen 1.1.2017 for enkelte grupper med fartstid mellom 1.1.2007 og 1.1.2012. Dette gjelder ferdighetssertifikatene matros, motormann, skipselektriker og kompetansesertifikat for skipselektrikeroffiser.
I arbeidet med forbedring av båtførerprøven vil Sjøfartsdirektoratet fra nyttår av fase inn nye spørsmål, prøven vil da være mye mer ulik fra test til test.
2016 har vært et svært godt år for Norsk internasjonalt skipsregister (NIS), som har økt tonnasjen med hele ni prosent på ett år.
Som følge av ulykken på COSL-Innovator, der bølgeslag førte til at 17 vinduer ble slått inn, ber Sjøfartsdirektoratet rederier som eier norskflaggede halvt nedsenkbare rigger om å foreta nye air gap-analyser.
Fiskefartøy mellom 15 og 45 meter med RSW-ballasttanker må være oppmerksom på nye retningslinjer.
- Norsk innovasjon innen grønn maritim teknologi har et stort marked i Kina, sier sjøfartsdirektør Olav Akselsen etter å ha deltatt på den kinesiske INMEX-messen i Guangzhou nylig.
Livreddende aksjoner i Nordsjøen har gitt to offiserer og en soldat i Kystvakten den høythengende medaljen for redningsdåd til sjøs.
Sjøfartsdirektoratet har nå startet sluttinspeksjonene på jack-up riggene Askeladden og Askepott som er under bygging på Samsung-verftet i Sør-Korea.
SINTEF samler sin forskning rettet mot havrommet i et nytt institutt, som får navnet SINTEF Ocean.
Sjøfartsdirektoratet kunne i går overrekke det første norske polarkode-sertifikatet til Simon Møkster Shipping og forsyningsfartøyet Stril Polar.
Fra og med 1.januar 2020 må alle skip gå med drivstoff som har maks 0,5 prosent innhold av svovel.
The International Convention for the Control and Management of Ship's Ballast Water and Sediments, 2004, (ballastvannkonvensjonen) trer i kraft 8. september 2017. Dette medfører nye krav om håndtering av ballastvann for norske skip som går i internasjonal fart.
Sjøfartsdirektoratet gjennomfører hvert år flaggstatsinspeksjoner på norske skip i utenlandske farvann. I oktober utførte direktoratet tilsyn på 12 norske skip i Singapore.
– Ring heller ein gong for ofte eller ein gong for lite, er oppmodinga frå Hovedredningssentralen Sør-Norge til yrkesfiskarar.
Sjøfartsdirektoratet har begynt kartleggingen av utslipp fra skipstrafikk i norske fjorder med et seminar med bransjen, berørte etater og organisasjoner.
Sjøfartsdirektoratet ønsker en utfasing av de eldste fergene og har startet en prosess for å få fakta på bordet om konsekvenser og fordeler ved en slik mulig utfasing.
Det er nå mulig for frivillige lag og foreninger å søke om midler til sjøvettaktiviteter for 2017 rettet mot barn og unge. Søknadsfristen er 1.november.
Sjøfartsdirektoratet og Statens Vegvesen får i forslag til statsbudsjett 2017 ansvar for å jobbe videre med planene om bruk av hydrogen ved bygging av nye ferger.
Norge sluttet seg 5. oktober til et samarbeid mellom store havner og sjøfartsadministrasjoner med mål om felles tekniske standarder for bunkring med LNG.
Sjøfartsdirektoratet og Kystverket signerte i dag avtalen som åpner for test av autonome skip i Trondheimsfjorden. -Vi vet ikke enda hvor utbredt autonomi vil bli i fremtidens skipsfart, men for Sjøfartsdirektoratet er det viktig å være en sentral aktør i denne utviklingen, sier sjøfartsdirektør Olav Akselsen.
- Det som var en umulighet i går, er en mulighet i dag. Så fort går utviklingen av ny teknologi for skipsframdrift, sa Sjøfartsdirektoratets Jarle Jacobsen om bruk av batterier i skip.
Gode rutiner for sikker drift reduserer risikoen for ulykker. I 2017 skal derfor Sjøfartsdirektoratets inspektører ha ekstra fokus på sikkerhetsstyringssystem.
Sjøsikkerhetskonferansen 2016 åpnet i Haugesund i dag, med rundt 300 deltakere. Konferansen er det fremste møtestedet for arbeidet med sjøsikkerhet.
Samferdselsminister Ketil Solvik-Olsen åpner Norsk Forum for Autonome skip sin lanseringskonferanse i Oslo 4.oktober. Satsingen på ubemannede skip kan bli en viktig teknologisatsing for Norge.
Den positive utviklingen NIS har vært inne i dette året gir nå store utslag på tonnasjen i registeret. Hittil i år er økningen på 800.000 bruttotonn.
Folkehelseinstituttets veileder «Nok, godt og sikkert drikkevann offshore» foreligger nå i 4. utgave og publiseres samtidig på norsk og engelsk.
Sjøfartsdirektoratets lanserer nye nettsider torsdag 15. september. Sidene er mobiltilpasset, og de mest brukte tjenestene blir enklere å finne.
Finland har nå ratifisert ballastvannkonvensjonen. Det innebærer at konvensjonen trer i kraft neste september, 12 år etter at den ble vedtatt.
Skipsregisteret (NOR) er det eneste registeret i Norge hvor man kan bruke fartøyet som sikkerhet for lån. Samlet utgjør de frivillig registrerte fartøyene nå verdier for rundt 59 milliarder.
Paris MOU skal I perioden 1.september til 30.november gjennomføre en konsentrert inspeksjonskampanje som går på MLC 2006. Se sjekklister for kampanjen.
ECO FUTURE, en nybygd oljetanker på 336 meter, ble onsdag levert til Wilco Eco Tankers 2 AS, og går sammen med søsterskipet inn i NIS som et av verdens lengste skip.
Innen 1. januar 2017 må mange lasteskip fra 8 til 15 meter og fiskefartøy fra 8 til 10,67 meter være sertifisert før de settes i operasjon. Mange er allerede godt i gang og dermed i rute til å bli sertifisert innen fristen.
Sjøfartsdirektoratet har fått i oppdrag av Klima- og miljødepartementet å kartlegge utslipp og miljøpåvirkning fra skipstrafikk i fjordene.
Sjøfartsdirektoratets ulykkesstatistikk for næringsfartøy viser en markert nedgang i antall kontaktskader i forhold til første halvår i fjor.
Fra 1. juli 2016 er det gjort endringer i regelverket for beregning av fartstid.
10 personer omkom under bruk av fritidsfartøy i første halvår 2016, viser statistikk fra Sjøfartsdirektoratet. Det er en nedgang i forhold til første halvår 2015, der direktoratet registrerte 14 dødsfall ved bruk av fritidsbåt.
Norge beholder sin topp 5-plassering på Paris MoU sin liste over verdens kvalitetsflagg.
Samanlikna med første kvartal i fjor, har talet på søknader om personellsertifikat dobla seg. Også når det gjeld påteikningar peiker pilene oppover.
Medlemslandene i Paris Mou vil i 2018 gjennomføre en kampanje mot luftforurensning på skip, bestemte organisasjonen under sitt møte i Haugesund.
Mange har etterlyst fritidsskippersertifikat i en hendig kredittkortstørrelse. Utstedelsene begynner i juni.
Tirsdag 24. mai ble et internasjonalt velferdssenter for sjøfolk åpnet på festningskaien i Bergen.Her kan sjøfolk bruke internett, ta seg en kopp kaffe, få informasjon om Bergen, oppbevare bagasje og ta seg en pause fra livet om bord.
Denne milepælen ble nådd i 10. mai. Fritidsfartøy har helt klart stått for den største økningen i NOR de siste årene.
EFTAs overvakingsorgan (ESA) godkjende 27. april den nye tilskotsordninga for sysselsetting av sjøfolk. Ordninga trådde i kraft 1. mars
Ny teknologi og strengare miljøkrav vil prega den maritime bransjen framover. Det sa sjøfartsdirektøren på Haugesundkonferansens andre dag.
Sjøfartsdirektoratet åpner for at det kan innvilges redusert årsgebyr for offshorefartøy som må legges i opplag i forbindelse med krisen i næringen.
Innan 1. januar 2017 må alle personellsertifikat vera oppdaterte i samsvar med krava i STCW-konvensjonen frå 2010. Sjøfartsdirektoratet fryktar kø.
20. og 21. april arrangeres konferansen Flyttbare Innretninger ved Clarion Hotel Bergen Airport
Fra 1.februar bortfaller kravet om annonsering i riksdekkende avis ved manglende dokumentasjon av eierforhold ved registrering av fartøy under 15 meter.
Fra 1.februar bortfaller kravet om annonsering i riksdekkende avis ved manglende dokumentasjon av eierforhold ved registrering av fartøy under 15 meter.
Fartøyet BIMI flagget før helgen norsk flagg for første gang og ble samtidig første skip inn i NIS som følge av endringer i fartsområdebestemmelsene.
Sjøfartsdirektoratet vil i 2016 ha et spesielt fokus på tilsyn med næringens etterlevelse av regelverket for hviletid og vakthold.
For skip i kystfart trådte endringene i kraft 1. januar. For offshore-, konstruksjonsskip og utenriksferger vil nye regler komme på plass til våren.
I løpet av fjoråret mistet 36 personer livet i forbindelse med bruk av fritidsbåter. Det er åtte flere enn året før.
Norske reiarlag signaliserer innflagging av over 30 skip til Norsk Internasjonalt Skipsregister (NIS), som følgje av nye reglar for fartsområde.
Fra og med i år vil det kun bli sendt ut én faktura for årsgebyr for fartøy registrert i Norsk Internasjonalt Skipsregister (NIS).
Sjøfartsdirektoratet har så langt fattet tre vedtak om overtredelsesgebyr grunnet bruk av ulovlig drivstoff i norsk farvann.
En havnestatskontroll sammen med norske inspektør var et av høydepunktene for amerikanerne som tilbragte en uke hos Sjøfartsdirektoratet i desember.
Nå kan Sjøfartsdirektoratets bibliotektjeneste tilby ferske utgivelser til sjøfolk på norske skip, uavhengig av tid og sted.
Sjøfartsdirektoratet og Sør-Korea vil jobbe sammen mot en Memorandum of Understanding (MoU) om skipssikkerhet og miljøvennlig skipsfart.
Næringsminister Monica Mæland signerte mandag 16. november en maritim samarbeidsavtale med Brasil.
Fra 1.mai er det påbudt å bruke vest når en oppholder seg i fritidsbåter under 8 meter. Kravet om vest til alle om bord vil fortsatt gjelde alle fritidsbåter.