Det foreligger ikke et nasjonalt forbud mot å bruke fritidsbåt, men enkelte kommuner har valgt å stenge sine gjestehavner som et tiltak for å forhindre smittespredning.

Bruk sjøvett

En sen påske gjør at mange trolig har tenkt å bruke båten i ferien, og justisminister Monica Mæland uttalte tidligere at så lenge man er frisk kan det være bra å være på sjøen.

Samtidig legger hun til at Redningsselskapet selvsagt er klar til å bistå, men at også de er rammet av sykdom, smitte og karantene.

Sikkerhet

Uansett hvilke valg du som fritidsbåtbruker tar i ukene fremover, ønsker Sjøfartsdirektoratet at du tenker sikkerhet.

Mars måned krevde dessverre to menneskeliv. En 69 år gammel mann omkom etter å ha falt i sjøen da han skulle trekke garn, og en 24 år gammel mann mistet livet da han kantret med kajakken.

Oversikt: Hendelser med omkomne og skadde i 2020

Dersom du skal på sjøen, minner Sjøfartsdirektoratet om følgende:

  • Bruk redningsvest!
  • Sørg for å ha vanntett kommunikasjonsutstyr som gjør at du kan varsle dersom du får problemer.
  • Sjekk at du har en stige/leider som kan nås fra vannet, og som er god nok til at du faktisk klarer å klatre om bord (selv med mye klær på).
  • Vær edru!

Sjøen er iskald på denne tiden av året, og du har ikke lang tid på å hjelpe deg selv, eller få hjelp av andre, dersom du havner i sjøen.

Lytt til råd

Lytt til råd fra helsemyndighetene når det gjelder tiltak for å begrense smittespredning, og til redningstjenestens informasjon knyttet til kapasitet og responstid.

Vi håper på en fin vår og ønsker alle fritidsbåteiere lykke til med årets båtsesong  uansett når oppstarten blir.

Les Redningsselskapet sin sak om beredskap i påsken her