Daniel Möllerström, matros på Njord Viking, gjentok suksessen fra i fjor og sikret seg både første- og andreplass i den norske fotokonkurransen.

– Jeg er overrasket, glad og stolt og vil takke juryen for de fine ordene, sier vinneren.

1. plass 2022 Daniel Möllerström - Njord Viking.jpg

«Coffee Break» har Daniel Möllerström selv kalt vinnerbildet.

– I en kaffepause med glade skratt fikk jeg lyst til å fange et øyeblikk med trivelig sosialt samvær, sier han.

Juryen falt for dette fotografiet av det som oppfattes som en spontan og morsom hverdagssituasjon om bord. Bildet forteller en historie om livet om bord og viser en sjømann som holder kameratslig rundt en kollega.

– De ler med kollegaen sin, ikke av ham. At bildet er i svart-hvitt, skaper et roligere uttrykk der det ellers kunne blitt litt kaotisk, mente juryen.

– Jeg ser ofte mulige situasjoner på forhånd og har alltid kameraet med meg. Vanligvis tar jeg flere bilder og siler ut de beste etterpå. Bildene mine er aldri iscenesatt, jeg tar alltid øyeblikksbilder. Jeg tar bilder om bord hele tiden, for jeg elsker å fotografere, sier Möllerström.

2. plass 2022 Daniel Möllerström - Njord Viking.jpg

Fotografiet som kom på andreplass, "Ice breaking", er også signert Daniel Möllerström

Til tross for at det er store krefter i sving, har bildet en slags meditativ ro over seg. Et symboltungt bilde. Ekstremt fin fargebruk og fin komposisjon.

– Det er nesten som om man hører lyden av isen som blir brutt, sa juryen om bildet på andreplass.

– Bildet er tatt i Flekkefjord. Vi hadde akkurat gått fra kai. Jeg stod i baugen og kikket ut gjennom panamaklysset og så nyisen brytes av bulben vår, forteller Möllerström.

3. plass 2022 Reanmer Jean B. Baldoza - Star Lygra.jpg

Reanmer Jean B. Baldoza, 3. styrmann på Star Livorno, kom på tredjeplass med «Fire fighting drill».

Bildet ble tatt mens vi lå ankret utenfor Costa Rica og ventet på landligge, forteller Baldoza. Vi benyttet tiden til den månedlige brannøvelsen. Da fanget jeg dette øyeblikket, der sjøen ruller mens mannskapet tester slukkingsutstyret, sier fotografen om situasjonen.

– Dette er et godt komponert og dramatisk bilde med mye liv. Det viser en noe absurd kontrast mellom en sirlig orden på dekk og et frådende og urolig hav. Vannstrålen lager en spennende linje gjennom bildet. Er det en brannøvelse, eller kanskje en sjekk av utstyret? Juryen la merke til samspillet mellom de kraftige fargene rødt, gult og grønt, der både sjøfolk, pullerter og andre objekter på dekk opptrer i par.

4. plass 2022 Jose Carlo Teruel - Star Lima.jpg

Fjerdeplassen gikk til Jose Carlo Teruel, som er 3. styrmann på Star Lima, for bildet “Lightning Sightnings”. Juryen stoppet opp ved dette fotografiet, som viser en situasjon som oppfattes dramatisk og nesten uforståelig. Hva er det som lyser opp skyen? Er det månen? Et bilde som ikke gir svar, men lar oss undre oss sammen med personen på bildet.

5. plass 2022 Kim-André Kristiansen - Hilda Knutsen.jpg

Kim André Kristiansen, som er dekkskadett på Hilda Knutsen, har kalt bildet sitt «Dråpene». Det er tatt i november under Hilda Knutsens første lasting på Yme fra Inspirer, som ses til venstre. Etter regnet kom endelig sola, og hver av dråpene på ruta gir et unikt blikk og en unik vinkel på skipet og omgivelsene rundt. Hver enkelt dråpe viser sine detaljer, og til sammen gir disse detaljene det store bildet, sier fotografen.

Dette fotografiet har kvaliteter som gjorde at juryen stoppet opp ved det.

– Det har en effektiv bruk av klare, friske farger og fin komposisjon. Regndråpene på vinduet gir bildet et ekstra lag. Hvis man ser godt etter, kan man se speilbilder av ulike deler av skipet i regndråpene, som små mikroverdener. En sjelden rolig dag ute på feltet, sier juryen. 

Norsk jury fotokonkurransen 2022 kopi.jpg

Hederlig omtale

De fotofaglig sterke dommerne, Øyvind Sætre, Helga Maria Sulen Sund og Sigurd Asle Voll, synes juryeringen er blant årets aller kjekkeste oppdrag. Nivået på innsendte fotografier blir jevnt over stadig høyere, og juryen skulle gjerne gitt heder til enda flere av de mange fine og sterke skildringene av livet til sjøs.

Gjennom eliminasjonsmetoden diskuterte de seg fram til de fem bildene som skulle premieres, og ytterligere ti bilder som skulle få hederlig omtale og plass i den nordiske finalen. Her er resultatet:

Hederlig omtale 2022 Harald Matland - BEF3.jpg

– Et sjarmerende stemningsbilde fra Bergen, sa juryen om bildet til Harald Matland på BEF 2. Matland er kaptein og eneste mannskap om bord. Bildet er av BEF3, Norges første helelektriske passasjerbåt, bygd i 2014.

Hederlig omtale 2022 Daniel Möllerström - Njord Viking - 1.jpg

«Inspection of Anchors» er også signert dobbeltvinneren Daniel Möllerström på Njord Viking.

– En fin og knivskarp komposisjon med god dybde. En ekte arbeidssituasjon, mente juryen.

– Dette bildet fanget jeg ved soloppgang, klokka 05.30, mens vi ventet på ankerinspeksjonen, sier Möllerström.

Hederlig omtale 2022 Andreas Wolden - Kronprins Haakon.jpg

HEDERLIG OMTALE: Andreas Wolden og hans bilde av Kronprins Haakon. 

Andreas Wolden, nettmann på forskningsskipet Kronprins Haakon er mesteren bak «splitshotet» tatt med undervannskamera.

– Spennende utsnitt som viser to ulike verdener, noe som må være krevende å få til mente juryen. De har ikke sett dette utsnittet før.

Hederlig omtale 2022 Reanmer Jean B. Baldoza  - Star Lygra - 2.jpg

HEDERLIG OMTALE: Reanmer Jean B. Baldoza og bildet av Star Lygra.

«Sea of Heaven» er tatt ved Bahia Concepcion Anchorage, Lirquen utenfor Chile forteller Reanmer Jean B. Baldoza, som kom på tredjeplass og også fikk hederlig omtale for to andre bilder.  

– Etter at det hadde vært tett tåke en hel uke, trengte solen seg gjennom og skapte denne fantastiske utsikten.

– Nydelig komposisjon som viser moderne teknologi i kontrast mot stille hav og skyer. Gir en drømmeeffekt og får juryen til å tenke på science fiction, begrunnet dommerne.

Hederlig omtale 2022 Fredrik Almenningen Rosså - Stril Mermaid - 1.jpg

HEDERLIG OMTALE: Fredrik Almenningen Rosså og bildet av kollegaer om bord på Stril Mermaid.

Fredrik Almenningen Rosså, som er 1. styrmann på Stril Mermaid, har kalt sitt stilrene bilde «Daconnett øvelse». Fine linjer og fin fargebruk. Få, men kraftige farger fanget juryen.


Hederlig omtale 2022 Ole-Christian Pedersen - Ro Master.jpg

HEDERLIG OMTALE: Ole-Christian Pedersen, og dette bildet som skaper ro.

«Speide ut over havet» er tatt av overstyrmann Ole-Christian Pedersen på brønnbåten Ro Master. Bildet er tatt under en flott kveldsseiling over Folla.

– En sjeldent fin dag på havet med en egen stillhet og ro, sa juryen om bildet. Fin fargebruk. Effektiv bruk av vindusflater som speil, noe som også gir et ekstra lag og romfølelse. Fin plassering av personen.

Hederlig omtale 2022 Reanmer Jean B. Baldoza  - Star Lygra - 1.jpg

HEDERLIG OMTALE: Reanmer Jean B Baldoza og dette herlige bildet av kollegaer på Star Lygra.

Reanmer Jean B. Baldoza fikk hederlig omtale nummer to for sitt sjarmerende miljøportrett av to sjøfolk. Bildet «Smile! Job Well Done» er tatt på Star Lygra ved Coronel Anchorage, Chile etter smøring av kranvaiere.

– Regnet gjorde arbeidet vanskelig, men disse gutta klarte både å fullføre jobben og posere med et smil om munnen etterpå, forteller Baldoza.

Hederlig omtale 2022 Ole Petter Dahl - Vortex.jpg

HEDERLIG OMTALE: Ole Petter Dahl og bildet "Vortex".

Ole Petter Dahl er loadmaster på Seaway Albatross, og jobber med heavylift-operasjoner over hele verden. Juryen falt for bildet hans, som de mener er deilig absurd og skaper undring.

Hederlig omtale 2022 Fredrik Almenningen Rosså - Stril Mermaid - 2.jpg

HEDERLIG OMTALE: Fredrik Almenningen Rosså og hans bilde om bord på Stril Mermaid.

Fredrik Almenningen Rosså på Stril Mermaid fikk sin andre hederlige omtale for dette heftige bildet med tittelen «Fi-fi øvelse».

– Fin fargebruk og dramatisk vær, sa juryen.

Hederlig omtale 2022 Daniel Möllerström - Njord Viking - 2.jpg

HEDERLIG OMTALE: Daniel Möllerström om bord på Njord Viking.

Daniel Möllerström, fikk enda en hederlig omtale i tillegg til gullet og sølvet og har dermed fire bilder med inn i den nordiske finalen. Dette bildet har han kalt «Two in One».

– Bildet ble tatt mens jeg hadde vakt og vi rengjorde ferskvannstanken, sier Möllerström.

– Normaliteten satt opp mot det rare og absurde. Og et intenst blikk rett inn i kameraet, sa juryen.