Se alle bildene i galleriet over. Blad ved å trykke til høyre eller venstre i bildet.

Hvert år konkurrerer de 15 beste bildene fra Norge videre med de beste bildene fra tilsvarende konkurranser i Danmark, Finland, Island og Sverige. Den danske velferdstjenesten for sjøfolk var arrangør for den nordiske finalen, som denne gang ble gjennomført digitalt på grunn av koronarestriksjonene.

Les også: Kaptein rensket pallen i Fotokonkurransen for sjøfolk

Bildene var selvfølgelig anonymiserte og godt blandet før juryens gjennomgang. De to dommerne, museumsinspektør på Museet for Søfart, Morten Tinning og fotograf Liselott Rasmussen, la vekt på den menneskelige historie og den tekniske kvaliteten (lys og farger, komposisjon og utsnitt). De valgte vinnerbildene ut fra at de «skulle fange øyet, røre hjertet og gi anledning til refleksjon.»

Resultatet ble kunngjort for alle de øvrige nasjonale arrangørene på direkten via Teams. Juryen fortalte at de nøt synet av alle de flotte bidragene, og at det var mange gode fotografer som ikke ville bli nevnt. De ønsket derfor å formidle hederlig omtale til samtlige sjøfolk som har sendt inn bilder til konkurransen.

Jörgen Språng er den mestvinnende fotografen i den nordiske finalen gjennom tidene. Vi gratulerer ham og alle de øvrige vinnerne. Og sender et stort takk til alle som har deltatt. Her kan du nyte vinnerbildene, ledsaget av juryens begrunnelse for kåringen.

1. plass

“Pause” – Jörgen Språng, kokkestuert «Bit Okland», Sverige
Vinnerbildet inneholder alle elementene ovenfor. Sjømannens ansikt og nedslåtte blikk gjenspeiler en menneskelig historie. Et stille øyeblikk på sjøen, fortapt i sine egne tanker. story.

Bildet får en til å undres, er han utmattet, tenker han på familien sin eller er det bare en flekk på skoen han studerer? Kontrasten mellom den røde fargen og den støvete blåe, og kombinasjonen og de rette og buede linjene skaper en perfekt bakgrunn for den historien som kan leses av ansiktet hans.

Gavekort på 5.000 DKK gitt av Ulykkesforbundet for Dansk Søfart (UFDS)

2. plass

“Henge ute på dekket” – Mikael Söderholm – maskinsjef «Wisby Pacific», Sverige
Bildet understreker den uavbrutte historien om mennesker til sjøs. Selv om bildet utvilsomt er moderne, trekker hengekøyen tråder tilbake til historien og de utallige sjøfolkene som har seilt tidligere. Fargeskalaen og komposisjonen får sjømannen til å gynge over dekket i en flytende og drømmeaktig tilstand.

Premie: Gavekort på 5.000 NOK gitt av Sjøfartsdirektoratet, Sverige

3. plass

“Sammenkrøpet” - Jörgen Språng, kokkestuert “Bit Okland”, Sverige

Arbeid, slit og samarbeid. Sammenbitte tenner. En hjelpende hånd. Essensen av livet til sjøs er å arbeide sammen for å sikre overlevelse for alle. En hånd til skipet og en til deg selv. Dette sort/hvitt fotoet uttrykker alt dette.

Premie: Gavekort på 5.000 SEK gitt av Sjöfartstidningen, Sverige

4. plass

«Romslig» – Jörgen Språng, kokkestuert “Bit Okland”, Sverige

Dette er et fantastisk foto med kunstneriske kvaliteter. Bildet utnytter det sparsomt tilgjengelige lyset til fulle, og den opprettstående vinkelen understreker de vertikale linjene. Ensomheten til sjøs. Det lukkede rommet. Personen som klatrer opp trappene og isolasjonen fungerer fint sammen. Juryen ville selv kalt dette bildet «ensomhet».

Premie: Gavekort på 450 euro gitt av Samtök fyrirtækja í sjávarútvegi (Fisheries Iceland), Island

5. plass

«Ankerkjetting» – Harri Manninen, maskinsjef “Aura” - Finland

Enda et fantastisk bilde. Fremragende i farge og komposisjon. Nesten komplementærfarger. En rusten kjetting som symboliserer hvordan sjøfarten binder mennesker, kontinenter og kulturer sammen. En sterk lenke til tross for forfallet.

Premie: Gavekort på 300 Euro gitt av Finnlines, Finland

Hederlig omtale

I tillegg fikk følgene fotografi hederlig omtale: 

 • «Rett diagonalt» - Guðmundur St Valdimarsson - Island
  Et svært tradisjonelt motiv, broen i røft vær. Krengingen føles riktig, og du har kontrasten mellom den moderne teknologien i den innelukkede fronten og kaoset og det ukontrollerbare været utenfor. Et toppbilde innen sin kategori. Tatt med mobiltelefon.
 • «Farlig arbeid» - Kristján Birgisson - Island
  Bildet fanger essensen av å jobbe sammen på sjøen, du kan nesten føle kraften i bildet, dette er hardt arbeid. Det er mye som skjer, men den svart/hvite fremstillingen gir det en ro.
 • «Morgenrutine» – Laura Pytytövaara – Finland

  Kanskje ikke det beste bildet med hensyn til det tekniske, men det understreker øyeblikket. Dette er sannsynligvis tatt med en mobiltelefon, og du føler at du også venter i køen. Dette er veldig 2020 og fanger koronasituasjonen.

 • «Åmning» – Staffan Ahlstrand – Sverige

  Linjene og komposisjonen er fremragende, og kontrasten mellom det store skipet og den lille malekosten er fantastisk. Det er kun svart og hvitt i bildet.