- Det var en utrolig hyggelig beskjed å få på utreisedagen min, sier fotografen selv om nyheten. Jeg jobber nå som kaptein på fraktebåten MS Høydal men bildet ble tatt mens jeg jobbet på MS Nyksund, begge tilhørende NSK Shipping.

1. plass 2023 Steffen Kalås - Høydal.jpg
«Tung last» har Steffen Kalås selv titulert vinnerbildet sitt

Juryen skriver i sin begrunnelse at de liker fargebruken der de gule klærne står i kontrast til de blå. Måten personene står på virker naturlig og ikke oppstilt, likevel er det en fin komposisjon der ankeret rammer inn personene.

– Man kan se for deg de enorme kreftene som dette ankeret blir utsatt for under bruk, og det står i kontrast til de myke, dødelige menneskene som skal kontrollere disse kreftene, sier juryen videre. Dette er en operasjon som kan innebære fare, og som krever gode rutiner for å kunne håndteres uten risiko. Bildet kan derfor sees som en påminnelse om at man må tenke sikkerhet og å være godt forberedt før man setter i gang arbeidet.

– Vi frakter primært fiskefôr for Biomar, men vi utnytter ledig kapasitet til å frakte dekkslast for andre kunder ved bruk av vår 50 tonns dekkskran, sier kapteinen. En stor andel av den dekkslasten vi frakter er mellom offshorebasene på vestlandet, slik som denne dagen bildet ble tatt.

– Mye av lasten er tunge og uhåndterlige gjenstander som er krevende, og sikkerhet står øverst på prioriteringslisten. Situasjonsbevissthet og samarbeid med hele mannskapet er avgjørende for at slike operasjoner skal kunne gjennomføres på en bra og sikker måte, og det er noe jeg føler bildet mitt gjenspeiler. Slike typer utfordringer er det som krydrer arbeidshverdagen vår, og jeg bruker ledige stunder på å formidle dette gjennom fotografi for å vise litt av den flotte jobben vi har.

2. plass 2023 Han Lwin Oo - Atlantic Tsubaki.jpg
Fotografiet som ble belønnet med andre plass har fotografen Han Lwin Oo kalt «Containers».

Han Lwin Oo som jobber som smører om bord ble den store vinneren når det gjelder antall plasseringer. Han tok både andre, tredje og femteplass, samt fikk hederlig omtale for ytterligere et bilde.

Juryen falt for dette bildet av kontainerlasten og mener at det er en god beskrivelse på hvordan samfunnet er innrettet.

– Kontainerne danner et globalt puslespill der hver kontainer har et eget innhold som skal til en bestemt destinasjon, sier juryen. Juryen likte de vannrette og loddrette linjene i bildet, og hvordan fargene på kontainerne lagde et mønster. Det at man kan se litt av båten nede til venstre og høyre i fotografiet gir oss en ide om at man er om bord på et fartøy.

Vinneren selv ble både overrasket og glad over suksessen i konkurransen.

– Fotografering er en av mine hobbyer, og når jeg er ombord tar jeg bilder av landskap og snapshots av kollegene mine, sier sjømannen. På fritiden ombord tar jeg med kameraet mitt og går rundt skipet mitt og tar bilder. Jeg har alltid kameraet eller mobiltelefonen klar, og alle bildene er tatt i 2023.

3. plass 2023 Han Lwin Oo - Atlantic Tsubaki.jpg
«Life at sea» har Han Lwin Oo rett og slett kalt bildet som tok tredjeplassen.

– Dette fotografiet handler om dagliglivet om bord. Juryen falt for fargebruken, der det gule og det blå står i kontrast. Fotografiet har en spennende vinkel, med mange valører av blått. Det ser ut til at fotoet er tatt med lang lukkertid, noe som fører til at sjøen blir uskarp og viser bevegelse. Juryen likte også vanndråpene som pisker over den øverste personen og videre ut over havet.


4. plass 2023 Daniel Möllerström - Njord Viking.jpg
Daniel Möllerström, er mesteren bak fjerdeplassen «Frosty View».

Bosunen på Njord Viking er ikke ukjent i fotosammenheng. Dobbeltvinneren med både gull og sølv de to foregående årene, har seilt opp som en av de mestvinnende i den norske fotokonkurransen gjennom tidene.

– Dette er et bilde man kan se lenge på, sier juryen, som likte at plattformen står i det gyldne snitt og ikke sentrert i bildet. Skyene balanserer komposisjonen og lager en fin balanse i bildet. Smusset på vinduet legger et ekstra lag til bildet.

5. plass 2023 Han Lwin Oo - Atlantic Tsubaki.jpg
«Main Engine Scavenge cleaning» er den beskrivende tittelen Han Lwin Oo har satt på fotografiet som tok femteplassen.

Juryen likte dette bildet, som skiller seg ut. Hodelykten og den lange lukkertiden indikerer at mannen befinner seg på et mørkt sted. Han er konsentrert, skitten og svett i pannen. Det ser ut til at arbeidet tar på fysisk. Han er konsentrert. Bildet får øynene fint frem.

jury.jpg

Tar ikke lett på oppgaven: Juryen bestående av Industrifotograf Øyvind Sætre, pressefotograf Jan Kåre Ness og kommunikasjonsrådgiver i Sjøfartsdirektoratetet Helge Maria Sulen Sund er endelig i mål med kåringen som ble gjennomført i Haugesund 26. januar.

Hederlig omtale

Den fotofaglig sterke juryen synes oppgaven med å studere blinkskudd av livet til sjøs er blant årets aller kjekkeste oppdrag. I år ble utvelgelsen gjort i et digitalt bildevisningsprogram med utdeling av stjerner til bilder som juryen syntes skilte seg ut. Når 234 bilder skulle siles ned til 15 bilder, ble det mange klikk for å vurdere, sammenligne og diskutere bildene innen resultatet var klart. I tillegg til de fem topp-plasseringene skal ytterligere ti bilder gis hederlig omtale og konkurrere på like vilkår med de beste bildene fra tilsvarende nasjonale fototevlinger i Danmark, Finland, Island og Sverige i den nordiske finalen.

I den nordiske finalen som ble arrangert 2. februar tok Norge både fjerde og femte plassen, i tillegg til hederlig omtale. Hvilke av bildene som kapret disse plassene kan du lese mer om i egen nyhetssak.

HO 2023 Christian Bråthen - Pioneer Knutsen.jpg
Kaptein Christian Bråthen på Pioneer Knutsen er mesteren bak dette vakre vinterbildet med fine blåtoner.

Juryen likte blåtonene i bildet satt i kontrast med rødfargen i skipet. Fotografiet har en helt spesiell fin vinterstemning, og fartøyet seiler mot lyset i det fjerne. Juryen likte også det som ser ut som refleksjoner fra vinduet, som gir en ekstra dimensjon til bildet.

HO 2023 Daniel Möllerström - Njord Viking.jpg
«White» har Daniel Möllerström satt som tittel på bildet. Juryen falt for komposisjonen og linjene i bildet av arbeidssituasjonen.

HO 2023 David Brækkan - Christian Radich.jpg
«Windjammer på Nokken» er tittelen på David Brækkan sitt luftige bilde fra tokt med Christian Radich.

Brækkan jobber som lettmatros på den ærverdige seilskuta og forteller at bildet ble tatt på en av turene med Windjammerprosjektet.

Juryen likte dette fotografiet, som er fylt av liv og konsentrasjon. Tauverket og beina lager spennende linjer. Er det langt ned?

HO 2023 Han Lwin Oo - Atlantic Tsubaki.jpg
«Cargo Watch» har Han Lwin Oo kalt dette portrettet tatt i skumringstimen.

Det er en fin stemning her, som viser det som fremstår som en pustepause i en travel hverdag. Juryen likte de fine linjene som kommer frem av lysene og rekkverket i bakgrunnen. Øyene er sylskarpe og lager litt spenning. Lengter han hjem?

HO 2023 Håkon Sunde - Normand Frontier .jpg
Håkon Sunde som er 1. styrmann i Solstad Offshore fikk hederlig omtale for sitt skipsportrett.

– Fotografiet fremstår som et lite stykke Norge, sa juryen. Det er et fint motiv med en flott kontrast mellom det grønne fjellet bak og rødfargen på fartøyet mot det blå i himmel og hav.

HO 2023 Håkon Sunde - Normand Frontier.jpg
Et annet stykke nærbilde av Norge er dette situasjonsbildet som samme fotograf, Håkon Sunde, viste seg også å være opphavsmann til.

– Dette fotografiet viser størrelsesforholdene og enorme kreftene som sjøfolk må forholde seg til med bittesmå mennesker opp mot enorme konstruksjoner. Juryen liker kreftene i bildet. Dette viser en hard virkelighet og er ikke et glansbilde. Et flott fotografi som illustrerer hvor risikofylt det kan være å arbeide på sjøen.

HO 2023 Kay Jørgensen - Prinsesse Ingrid Alexandra.jpg
«Heistrening i tung sjø» har maskinsjef Kay Jørgensen på forskningsskipet Prinsesse Ingrid Alexandra kalt dette bildet.

Juryen falt for dette spennende bildet, som viser et øyeblikk med mye fart og lyd som er frosset fast i tiden.

HO 2023 Ole Jørgen Nygård Pedersen - Frida Knutsen .jpg
«Feistein fast i anker» er Ole Jørgen Nygård Pedersens tittel på dette bildet.

Pedersen som er overstyrmann på Ingrid Knutsen utdyper videre: Vi lå til ankers på Feistein i Stavanger og fikk med en stor stein når vi heiv opp.

– Dette er et perspektiv som juryen ikke har sett før. Den lyse himmelen står i kontrast til det mørke ankeret og gir en fin sammenheng mellom farge, form og funksjon, med et mykt lys mot det harde stålet. Det er mye symbolikk i bildet. Ankeret kan symbolisere trygghet og stabilitet, men det har dratt med seg en stein som kan representere moder jord og tyngde. Formene glir fint inn i hverandre.

HO 2023 Ole Jørgen Nygård Pedersen - Frida Knutsen.jpg
Ole Jørgen Nygård Pedersen fikk også hederlig omtale for sitt bilde «En grå morgen».

– Dette var en grå morgen med sjø og regn om en annen sier overstyrmannen. Flere av jurymedlemmene mente at dette fotografiet kunne fått pallplassering, men den lilla refleksjonen til venstre i bildet forstyrret noe som førte derfor til at dette bildet endte opp med en hederlig omtale.

– Komposisjonen er perfekt med linjen fra den mørke skyen som treffer baugen. Teksten på tanken, «Green future» gir et ekstra lag og mening til fotografiet. Juryen likte effekten mellom de skarpe detaljene på fartøyet og den myke sjøen. Dette er et veldig bra bilde som man lett kunne hatt på veggen.

HO 2023 Rune Larsen - Statslos.jpg

Statlos Rune Larsen tok dette stemningsfulle bildet fra brua da tankskipet «Marie S» passerte vakre Torungen fyr på utgående fra Arendal.

Juryen likte dette bildet med rørene på dekket som viser et ordnet kaos, som er gjenspeilet i skyene på himmelen.