1. Ta båtførerprøven

Er du født i 1980 eller senere må du ta båtførerbevis dersom du skal kjøre vannscooter. Aldersgrensen for å få båtførerbevis er 16 år. Å gjennomføre båtførerprøven anbefales også for deg som er født før 1.1.1980, da dette gir deg nyttig kunnskap om  bruk, lovverk og navigering med alle typer småbåt og fritidsfartøy.

2. Skaff deg erfaring

Det er lurt å gjøre seg godt kjent med vannscooteren og egenskapene den har på vannet før du tester kapasiteten på den. Be gjerne om opplæring fra forhandler om du kjøper ny vannscooter.

Husk at båtførerprøven kun gir en teoretisk kompetanse. Det er viktig at du øver deg praktisk i sikker fart. Øv spesielt på kroppens posisjonering på vannscooteren, under fart, med passasjer og ved oppbremsing.

De fleste vannscootere har i motsetning til andre båttyper meget effektive og intuitive bremsesystem, dette bør du trene på å bruke under ulike forhold. Skaff deg også erfaring om vannscooterens egenskaper under ulike hastigheter og hvilke fenomener som kan oppstå, slik som for eksempel spinout og nosedive.

Feilnavigering i ulike hastigheter kan få alvorlige konsekvenser.

3. Husk vest

Vannscootere blir regnet som fritidsfartøy, og det er påbudt å ha på seg godkjent flyteutstyr under bruk. Sørg gjerne for at du har en vest med god polstring, spesielt i brystregionen. Vesten bør ha tilpasset flyteevne og ha evne til å snu deg i korrekt retning om du faller i sjøen.

4. Bruk dødmannsknappen riktig

Fest dødmannsknoppen godt til deg selv, gjerne på flytevesten. Denne vil sikre at motoren stopper om du faller i sjøen. Ett godt tips er å feste en ekstra dødmannsknapp på eventuell passasjer, som oftest er dødmannsknappen nøkkelen til vannscooteren.

Skulle uhellet være ute og fører faller av, kan det være uvurderlig at passasjeren har kunnskap om og mulighet til å starte vannscooteren selv. Alternativt kan reservenøkkel ligge i oppbevaringsrommet ved styret på vannscooteren.

5. Ha med vanntett kommunikasjonsutstyr

En oppladet mobil i vanntett pose eller futteral er lurt å ha med seg. En powerbank eller ladeledning kan også være smart å ta med, de fleste vannscootere kan utstyres med ladekontakt eller har dette montert som standard utstyr.

Noen steder kan dekningen være dårlig. En håndholdt VHF kan da være et godt alternativ. Da kan du få kontakt med båter rundt deg eller redningstjenesten i en nødsituasjon.

6. Bruk lanterner

Det er påbudt å ha lanterner om du kjører fritidsfartøy etter mørkets frembrudd og dårlig sikt. Da sikrer du at du er synlig for andre på sjøen.

7. Sjekk værmelding

Været kan skifte fort. En mobil eller GPS kan også fungere som navigasjons hjelp, men la aldri dette gi deg falsk trygghet. Vit alltid hvor du er, gi beskjed til andre om hvor du skal og når du antar å være fremme. Lagre nummer til politi, brannvesen og Redningsselskapet.

8. Ta hensyn

Førere av vannscooter skal som andre fritidsfartøy utvise forsiktighet og avpasse farten etter forholdene. Maksimal hastighet er 5 knop, 50 meter fra steder der bading pågår.

Mange kjører vannscooter og andre båttyper for å oppleve fart og moro. Dette må skje i områder der man ikke setter andre i fare. Senk farten i nærheten av andre båter eller steder der folk ferdes.

Det er forbudt for motoriserte båter å ferdes innenfor oppmerkede badestrender.

9. Løft Blikket

Om du kjører i 60 knop vil det si at du tilbakelegger en fotballbanes lengde på cirka tre sekunder. Det finnes snart 1 million fritidsbåter i Norge, og i år forventes det at mange nye båtbrukere på sjøen, gjerne i småbåter og kajakker. Da er det viktig å følge med.

10. Utstyr

Redningsvest er påbudt, men det er også en del annet utstyr du bør ha eller sterkt vurdere å ha når du kjører vannscooter.

Tørrdrakt forlenger ikke bare sesongen betraktelig, men øker sikkerheten betraktelig.

Våtdrakt anbefales når sjøtemperaturen blir høyere, husk at luft og vanntemperatur ikke er det samme og at du raskt kan bli nedkjølt i vannet.

Hjelm, for deg som kjører aktivt anbefales en lett og åpen hjelm av den typen cross motorsyklister bruker. Disse slipper vannet raskt ut og øker sikkerheten betraktelig. I tillegg forlenger bruk av hjelm sesongen også, alt i alt en meget fornuftig investering.

  • Egnede hansker og sko.
  • Tauverk til fortøyning og eventuelt sleping.
  • En liten teleskopåre
  • Lommelykt
  • Nødbluss

Kos deg på sjøen i sommer!