1 - Ta padlekurs

Ved å ta padlekurs vil du lære det viktigste om utstyr, padleteknikk, ferdselsregler, redningsteknikker og eventuelle farer. Våttkort er Norges Padleforbunds utdanningsstige, og består av mange forskjellige padlekurs. Våttkort kreves ofte av kommersielle utleieaktører, klubber og foreninger som låner ut kano eller kajakk.

Den største brukergruppen er de som bruker kajakk eller kano til trening, dags- og overnattingsturer eller utflukter fra hytta. Personer i denne gruppa har stor glede og nytte av introduksjons- og/eller grunnkurset, fortrinnsvis innen havpadling eller kano.

Ta kontakt med din nærmeste padleklubb for å få mer informasjon om hvilke kurs som tilbys..

2 - Skaff deg praktisk erfaring

For å være trygg i kano, kajakk og SUP er det spesielt viktig å trene på kameratredning og selvredning. Kjenn din egen begrensning.

3 - Husk vest

Det er påbudt å bruke egnet flyteutstyr i båter under 8 meter. Dette gjelder også når du padler kano, kajakk og SUP. Det er ikke enkelt få på vesten når du først har havnet i vannet.

Det kan dessuten hende du må hjelpe andre, og da må du være sikker på at du flyter selv. Husk at vesten må sitte godt og være tilpasset vekten din.

I dag er det svært mange som bruker oppblåsbare redningsvester. Disse anbefales ikke som padlevester. Det finnes gode padlevester på markedet. Sjekk at vesten er CE-godkjent og vedlikeholdt.

4 - Vær synlig og kledd etter forholdene

Som padler er du lite synlig og derfor sårbar på sjøen i møte med større og raskere båter. Gjør deg kjent med den lokale skipsleia og andre områder med mye trafikk.

Du må regne med at du ikke blir sett, så ta forholdsregler ved å padle langs land. Vær kjapp og effektiv ved kryssing av led.

Det er lurt å bruke fargerike klær, padle i gruppe, gjerne holde seg langs land og bruke hodelykt. Du kan også feste lys foran og bak på padlevesten din og bruke refleks. Dette er spesielt viktig i skumring, mørke eller ved dårlig sikt.

Tørrdrakt forlenger ikke bare sesongen, men øker sikkerheten betraktelig. Våtdrakt anbefales når sjøtemperaturen blir høyere. Husk at luft- og vanntemperatur ikke er det samme, og at du raskt kan bli nedkjølt i vannet. Det kan være lurt å ha med et ekstra klesskift i vanntett pose.

5 - Ha med vanntett kommunikasjonsutstyr

Lag en plan over hvordan du skal kunne få tak i hjelp til deg selv eller andre. For mange fritidspadlere kan en mobiltelefon i vanntett pose være et godt hjelpemiddel. Bær den gjerne på kroppen.

De norske nødetatene har nå såkalt AML-teknologi (Avanced Mobile Location), som fungerer med de fleste typer smarttelefoner. Denne gjør det mulig for operatøren å se posisjonen din når du ringer 110, 112 eller 113.

Du kan eventuelt laste ned Norsk Luftambulanses app "Hjelp 113», som også bidrar med å sende posisjonen din til nødetatene. På sjøen kan du dessuten ringe telefonnummer 120 for å få kontakt med nærmeste kystradiostasjon.

Noen steder kan mobildekningen være dårlig. Det finnes mange ulike typer kommunikasjonsutstyr som kan gi ekstra sikkerhet, for eksempel håndholdt VHF med DSC/nødknapp eller ulike typer satelittbasterte nødpeilesendere.

Det anbefales at du undersøker hva som er best i området der du skal padle. Tilkall hjelp om du velter og ikke kommer deg om bord igjen innen rimelig tid.

6 - Sjekk værmelding

Været kan skifte fort. Sjekk været jevnlig. Bruk gjerne nettsider som yr.no, storm.no, windy.com og Kystverkets app "Kystvær". Si ifra til noen på land hvor du skal, og når du planlegger å være tilbake.

7 - Skaff deg en kajakk som passer for deg

Det finnes mange ulike typer kajakker på markedet. For å finne frem til den typen som passer deg, bør du helst kontakte en klubb, snakke med andre padlere og prøve ut ulike båter.

8 - Utstyr

Det finnes en del tilleggutstyr på markedet, for eksempel åreposer, åretau, spruttrekk og lenseutstyr. Hvilket utstyr du kan ha nytte av avhenger av hvilken type båt du har, og hva slags tur du skal på.

For å bli kjent med hvilket utstyr som kan være nyttig for deg, anbefaler vi å ta et padlekurs. Du vil da blir kjent med utstyret slik at du kan bruke det på en trygg måte.

Skal du padle SUP, er det en god idé å bruke en ankelstropp, slik at du ikke mister brettet om du faller i sjøen.

Kos deg på sjøen, og husk vest!