Et av mannskapene som kan smile bredt, er kollegaene på brønnbåten Viknatrans. Fartøyet deres er trukket ut som én av de åtte heldige vinnerne i miljøquizen fra i høst.

– Utrolig morsomt at vi vant! Vi skal bruke pengene på noe som gagner alle om bord. Vi får ta et lite møte på det og bli enige, smiler de.


Viknatrans.web.gif
GLADE: Fem av mannskapet om bord på Viknatrans.

 

Fartsområdet til Viknatrans er hovedsakelig Trøndelag og Helgeland. De er et mannskap på tolv som går i 4:4-turnus, og som har spesialisert seg på smolt-transport.

Det var overstyrmann og motormann som briljerte i quizen, og som skal ha takken for at de nominerte sitt eget fartøy.

De synes det er bra at Sjøfartsdirektoratet setter fokus på miljø på nettopp på denne måten.

– Havet er arbeidsplassen vår, og vi må ta vare på det som best vi kan. Å følge regelverket til enhver tid er en selvfølge, understreker de.

Gode tilbakemeldinger

Målet med quizen var å øke kunnskapen om miljø og tilhørende regelverk for sjøfolk på NOR- og NIS-båter.

– Det er tydelig at sjøfolk kan mye om regelverket, og det er betryggende. Samtidig har vi fått gode tilbakemeldinger på at quiz er en god og morsom måte å lære på. En skal ikke se bort fra at det blir en ny quiz i 2021 – selvsagt med nytt tema, sier Birthe Lill Eskevik, senioringeniør i passasjerskipavdelingen i Sjøfartsdirektoratet og quiz-general i denne omgang.

Det var utrolig mange yrkesretninger innenfor det maritime som var representert blant svarene vi mottok i quizen! Vi kan nevne fiskere, maskinister, kapteiner, maskinsjefer, overstyrmenn, matroser, studenter, lærere, tekniske koordinatorer, serviceteknikere, styrmenn, navigatører, dykkere, kranførere, motormenn, billettører, lærlinger, teknisk koordinatorer, kvalitetssjefer, redere, kadetter, offiserer, ingeniører, kranførere, sykepleiere, kokker, forpleiningsansvarlige og elektrikere.

Alle hadde svart på samtlige 18 spørsmål og kvalifisert seg som mulige vinnere i konkurransen. Eneste kravet var at fartøyet måtte være registrert i NOR eller NIS.

– Vi hadde kandidater på fiskefartøy, flyttbare innretninger, passasjerskip og lasteskip. God spredning med andre ord, smiler Eskevik, som legger til at alle vinnerne ble tilfeldig trukket ut.


MILJØBEVISSTE: F.v.: Markeds- og økonomisjef Svein Gunnvald Rosenvinge, kaptein Odd Ragnar Mikalsen og lærling i matrosfaget Fredrik Flatøy MS Himmeltind. 

 

Mannskapet om bord på MS Himmeltind var en av de heldige vinnerne. De får nå et gavekort på 10.000 kroner til fartøyet sitt som tilhører rederiet Lovvund Skyss AS.

– Dette var en hyggelig overraskelse! Det første som slo oss var å kjøpe en spillkonsoll, men siden vi driver med dagsseilas bør vi heller gjøre noe kjekt sammen på land, konkluderer de.

Mannskapet er skjønt enige om at miljøfokuset er kommet for å bli.

– Vi må være vårt ansvar bevisst. I 2020 har vi blant annet hatt et spesielt fokus på drivstofforbruk og der har vi fått til en markant nedgang. Rederiet har i tillegg lovet at når året er omme skal en andel av kronebesparelsen deles med velferdskassen vår, sier de.

Sykler og DAB-radioer

Gjengen om bord på Skandi Hera i DOF Management AS får også tilsendt et gavekort på 10.000 kroner.


HYBRIDSKIP: Skandi Hera.

 

– Så gøy at vi vant! Skandi Hera var et av de første hybridskipene designet i 2009 med et maskineri som er satt opp meget økonomisk med tanke på miljø, forteller mannskapet til Sjøfartsdirektoratet.

De ser for seg å kjøpe en sparkesykkel, matter til treningsrom eller en DAB-radio.

– Vi er veldig opptatt av dette, og prøver å være proaktive opp mot miljø når vi er på jobb, men også når vi er hjemme på fritur, sier de.


GAMLE ØSTERFJORD: Mannskapet får nytt skip sommeren 2021.

 

Mannskapet om bord på fiskefartøyet Østerfjord fikk også en tidlig julegave i år. Gavekortet på 10.000 kroner skal brukes på å oppgradere «entertainment»-pakken om bord i splitter nye Østerfjord Hybrid Power, som ferdigstilles sommeren 2021.

– «Gamle Østerfjord» er nettopp er solgt til Færøyene, vi gleder oss veldig til å ta i bruk den nye, smiler de.

Fartøyet er en kombinert line- og snurrevadbåt, som fisker torsk, hyse og sei som hovedfangst.  

– Utrolig kjekt å vinne! Vi er opptatt et rent hav – det er det vi lever av, sier de.

Rem-Mist.gif.web.gif

OMBYGD: Rem Mist.

 

Kollegaene i Rem Mist har stort fokus på miljø, og fikk i 2019 installert en batteripakke på 1500 kW om bord. Ombyggingen har ført til en reduksjon i dieselforbruket som igjen gir en betydelig reduksjon i utslipp fra fartøyet.

ansatte_rem_mist.gif

– Vi har et høyt fokus på å gå med økonomisk fart når vi går mellom base og installasjoner. I tillegg har vi et system for sortering og levering av farlig avfall til godkjent foretak, sier Thomas Pettersen, Chief Officer om bord.

De tenker å kjøpe fiskeutstyr for gavekortet – eller investere i en Playstation 5 på nyåret.

– Dette var en veldig kjekk beskjed å få, sier de. 

FORSYNINGSSKIP: KL Brofjord.

 

Fotball til folket

På KL Brofjord har mannskapet mannskapet høyt fokus på miljø, og fartøyet deres er et av de største forsyningsskipene som operer på norsk sokkel. Fartøyet har et PSV-fritt design og er et moderne skip med diesel-elektrisk fremdriftssystem.

Trolig vil gavekortet finansiere noen ekstra TV-kanaler om bord.

– Da får vi gjerne sett noen flere fotballkamper, sier kaptein Kjell Ivar Mikkelsen muntert.

Fartøyet tilhører K Line Offshore-rederiet, har NOR-flagg og driftes av et fast mannskap på 14.

På ferja BF Jesper ble de glade og noe overrasket da Sjøfartsdirektoratet ringte og overbrakte nyheten om at et gavekort på 10.000 kroner er på vei til dem.

KLARE FOR OPPGRADERING: Ett av to skift på ferje BF Jesper.

– Vi svarte på quizen en kveldsvakt og det var maskinisten som meldte oss på. Det var gode diskusjoner og en del «googling» før svarene ble avgitt, smiler de.

De går to skift på BF Jesper, og de har blitt enige om at messa trenger en oppgradering.

– Øverst på ønskeliste står ny komfyr og mikrobølgeovn, og det skal vi unne oss nå, sier de fornøyd.

Siste fartøysvinner er mannskapet på Gildeskål i rederiet Torghatten Nord.

– Vi vil gjerne bruke pengene på innkjøp av et par sykler. Et passelig fremkomstmiddel å ha ute på Arnøya, er kollegaene skjønt enige om.

INVESTERER I SYKLER: Ansatte på Gildeskål.

– Hvis ikke blir det DAB-radio på lugarene, skyter de inn og understreker samtidig at miljø står høyt i kurs hos dem alle.

Tipset om miljøtiltak

I tillegg til å måtte kunne mye om regelverk og miljø, ble alle som deltok i quizen oppfordret til å sende inn forbedringstiltak når det kommer til miljøtiltak om bord eller til den maritime næringen forøvrig.

– Å få forslag fra sjøfolk som jobber på ulike fartøyer hver eneste dag, er veldig bra. Tiltakene skal nå gjennomgås og arbeides videre med, sier Eskevik.