LØFT BLIKKET: Nå går Sjøfartsdirektoratet, Kystverket og Redningsselskapet ut med en sterk påminnelse til båtførere om å løfte blikket i sommer.

William og David.
William og David. Foto: Privat

– Han var bestevennen min, og vi gjorde alt sammen, sier David Dønvik om lillebroren William som mistet livet i en båtulykke en desemberkveld i Kragerø i 2019.

I en ny film for kampanjen «Løft blikket» forteller David om lillebroren og ulykken. Han ønsker å øke bevisstheten rundt sjøsikkerhet – og gi folk en vekker:

Løft blikket - Til minne om William from Redningsselskapet on Vimeo.

Fant broren død i sjøen

Båten han førte traff et skjær. William overlevde krasjet, og mest sannsynlig har han forsøkt å svømme til nærmeste holme. I bitende kulde og kaldt vann maktet han ikke å komme seg opp på holmen. 30-åringen hadde klamret seg til tang og tare i sjøkanten, men ble funnet død av broren David.

– William kjørte daglig denne strekningen med båt, og var godt kjent. Denne kvelden/natten må han rett og slett ha bommet rundt svingen og truffet et skjær. Det var mørkt, og sikten er da veldig dårlig. Avstand kan også være vanskelig å beregne i mørket, forklarer David.

David-7363Kopi2.jpg

– Løft blikket!

Det er lett å undervurdere farene ved å føre båt i dårlig sikt.

Konstituert sjøfartsdirektør Alf Tore Sørheim.
Konstituert sjøfartsdirektør Alf Tore Sørheim. Foto: Helga Maria Sulen Sund / Sjøfartsdirektoratet

– Tussmørket blir ofte ansett for å være det farligste å navigere i. Da tror man fremdeles at sikten er god og avpasser ikke farten tilstrekkelig, sier konstituert sjøfartsdirektør Alf Tore Sørheim i Sjøfartsdirektoratet.

Han understreker også at det er viktig at båtfører er edru. Statistikken viser nemlig at en betydelig andel av førerne i denne type ulykker hadde promille da ulykken inntraff.

Sjøfartsdirektoratet har sammenstilt data fra alvorlige båtulykker registrert hos Redningsselskapet og Hovedredningssentralen fra 2019 til 2023. I løpet av denne perioden var det 2 163 registrerte hendelser, og totalt 131 personer omkom i båtulykker. 34 av disse omkom i ulykker hvor båten var fortøyd eller oppankret, 95 omkom mens båten var i bruk.

Oppdaterte kart og tilpasset fart

Direktør i Kystverket, Einar Vik Arset.
Direktør i Kystverket, Einar Vik Arset. Foto: Lill Haugen / Kystverket

Tall viser at nesten 25 prosent av dødsulykkene hvor båten var i bruk, skjedde i tussmørket eller mørket.

– Sammen med norske myndigheter har vi en nullvisjon for alvorlige ulykker i forbindelse med bruk av fritidsbåt. Årets kampanje er en viktig påminnelse til alle fritidsbåtførere om å være ekstra forsiktige når de fører båt i dårlig sikt, skumring eller i mørket. Selv om du er godt kjent i et område – ha alltid oppdaterte kart, tilpass farten og løft blikket, sier direktør Einar Vik Arset i Kystverket.

– Vær oppmerksom

Også generalsekretær Grete Herlofsen i Redningsselskapet ber båtførere være ekstra oppmerksomme i sommer.

Generalsekretær i Redningsselskapet, Grete Herlofson.
Generalsekretær i Redningsselskapet, Grete Herlofson. Foto: Karina Halvorsen / RS

– I fjor hadde redningsskøytene våre 6 148 assistanseoppdrag, og også denne sommeren forventer vi at mange vil nyte sommeren på sjøen. Å tilpasse farten etter forholdene og vise aktsomhet kan forebygge ulykker, spesielt i mørket. Vår sterke oppfordring er derfor å bruke det beste navigasjonsmiddelet du har på sjøen; øynene. Løft blikket denne sommeren, sier hun.

Konstituert sjøfartsdirektør, Alf Tore Sørheim, synes også det er svært gledelig at stadig flere velger å ta del i fritidsbåtlivet, men minner om viktigheten av å være oppmerksom og ta hensyn til andre båtbrukere og miljøet rundt deg.

– Da bidrar du til at det blir en fin båtsommer for både deg selv og andre, sier Sørheim.