På bibliotektjenestens nettsider finner du bokforslag som passer til temaet for leseutfordringen, spredt på sakprosa, klassisk litteratur og nye romaner i mange ulike sjangere. 

Alle titlene på listen finnes som e-bøker og/eller lydbøker i utlånsappen vår. Kanskje oppdager du bøker du ikke visste at du hadde lyst å lese!

Nytt og gammelt

Du finner selvsagt Herman Melvilles udødelige klassiker om kaptein Ahabs besettende jakt på «Moby Dick», men også det nesten glemte mesterverket «Hundevakta» av den greske poeten og sjømannen Nikos Kavvadias.

Og her er selvsagt nyere bøker, som Per Anders Todals oseanografibok «Havlandet» der naturvitenskap, historie, mytologi og ramsalte reportasjer veves sammen til en rik og spennende fortelling om Norge og havet.

Foretrekker du gys og spenning, har du H.P. Lovecrafts klassiker «Kallet fra Cthulhu» utgitt i 1928 og Tore Aurstads «Fangarmer» som spinner videre på grøsserhistorien.

Hvis du er mest interessert i virkelighetsbasert litteratur, kan Arnfinn Hagas bok «Dramaet på Hustadvika» eller Mikal Olsen Lerøens spenningsdokumentar «Pappas siste reis» være noe for deg. Eller hva med Franzobels historiske roman «Medusas flåte», om de overlevendes livskamp på en flåte etter et dramatisk skipsforlis i 1816.

Store sjøfortellinger

Kanskje kan leseutfordringen være startmotoren for å komme i gang med en ny serie for deg som liker å oppholde deg lenge i samme litterære univers. På listen over de store sjøfortellingene er selvsagt Jon Michelets litterære monument over krigsseilerne i serien «En sjøens helt». Fartein Horgar kom i vår ut med femte og siste bok i sitt storverk «Vestindiakvartetten» som tar for seg den mørke siden av den norsk/danske seilskutetiden, den som handler om koloni- og slavehistorien.

Patrick O’Brians storslåtte serie om livet til sjøs under napoleonstidens politiske omveltninger og store sjøslag, er sentrert rundt vennskapet mellom en marineoffiser og skipslegen. Filmen «Master and Commander» med Russel Crowe i hovedrollen var basert på den første boka. Hittil er 15 av de 21 bøkene i serien oversatt til norsk. Du finner oversikt over ulike serier og den kronologiske rekkefølgen av bøkene her.

For deg som ennå ikke har tatt i bruk vårt digitale bibliotektilbud, finner du mer informasjon om hvordan du går frem på bibliotektjenestens hjemmeside her