Slik sjekker du en oppblåsbar redningsvest

Svært mange er lite kjent med hvordan en oppblåsbar flytevest skal vedlikeholdes, viser en undersøkelse fra 2017 utført av Redningsselskapet og DSB. Sjøfartsdirektoratet vil minne deg om å huske og sjekke om din/deres vest har "gått ut på dato". 

En oppblåsbar redningsvest må kontrolleres jevnlig, og det er særlig tre ting det er viktig å holde øye med:

  1. GASSPATRON: Skru løs gasspatronen og sjekk at den er hel og uten skader. Hvis du har en presis kjøkkenvekt kan du veie patronen og kontrollere at den veier like mye som er angitt på patronen. Hvis alt er i orden, skru patronen godt til igjen. Det er en god vane å sjekke at patronen sitter godt hver gang man bruker vesten.

  2. UTLØSERTABLETT: Sjekk at utløsertabletten ikke er ødelagt, utløpt på dato eller har vært utsatt for fukt. Hvor ofte man må skifte tablett varierer mellom ulike vester – følg instruksjonene som følger med produktet. Produsenter anbefaler som regel å skifte tabletten årlig.

  3. AT VESTEN ER TETT: Åpne trekket og sjekk at den oppblåsbare vesten er uskadet og holder på luft i 24 timer. Det gjør du ved å åpne trekket og pumpe opp vesten, for eksempel ved bruk av en sykkelpumpe. Pass på å ikke skade ventilen på munnstykket. OBS: Ikke blås opp vesten med egen pust. Dette vil gi fukt inni vesten. Dersom vesten holder på luft i 24 timer, kan du tømme vesten fullstendig for luft igjen, og brette den sammen inn i trekket. Følg leverandørens instruksjon.

Når du har gjennomført testen, skriver du ned dato for utført kontroll på vesten eller i serviceheftet – og da er vesten klar for båtsesongen.

Sjekk vanlig vest også

Vanlige redningsvester og flytevester som ikke er oppblåsbare, bør også sjekkes etter som slitasje kan forekomme på gamle vester. Er alle sømmer intakt? Er vesten holdbar for din vekt? Har vesten skrittstropp? Passer den i form? 

Vi anbefaler på det sterkeste å være godt forberedt før neste båttur, og ha en god, passelig og sikker vest til hver av passasjerene i båten. 

Fakta

  1. I Norge dør det gjennomsnittlig 30 personer hvert år av drukning fra fritidsfartøy.
  2. Alle som er i fritidsbåter under åtte meter skal ha på seg egnet redningsvest når båten er i fart.
  3. Det er båtfører og båteier som er ansvarlig for at det finnes redningsvester til alle ombord, mens det er den enkeltes ansvar å bruke utstyret.
  4. Det er båtførerens ansvar at barn under 15 år har på flytevest når båten er i fart.
  5. DSB anbefaler at barn som ikke kan svømme heller ikke bruker en oppblåsbar redningsvest. Barn bør bruke en vest med krage som hjelper til med å holde hodet over vannet.
  6. Flytevester skal være CE-merket.
  7. Personer som blir slept etter båten, for eksempel på vannski, i tube og på wakeboard, må også ha på flytevest.
  8. Det er viktig å lese bruksanvisningen for å kjenne til nødvendig vedlikehold av flyt- og redningsvester, og hvor mange kilo vesten er beregnet for. Feil bruk av vesten kan føre til at den ikke virker som forventet.

Informasjonsvideoer

Redningsselskapet har laget noen instruksjonsvideoer som viser hvordan man sjekker sin egen vest. Dette kan variere litt mellom ulike typer vester, men prinspippet er det samme: 

Årlig sjekk av oppblåsbar flytevest:


Hvilke vester passer best til barn? 

Flyvevester til barn som er svømmedyktige, i beskyttede farvann og med hjelp i nærheten: 

Flyvevester til eldre barn: Redningsselskapet anbefaler at barn bør være minimum 140cm høye, 55 cm rundt midjen og svømmedyktige for å bruke oppblåsbare vester.

Mer informasjon:

Du kan lese mer om sjekk av vester på sikkerhverdag.no 
Referanse: DSB

Andre nyttige artikler:
Tilsyn med redningsvester

Redningsselskapet side sjekkvesten.no