– Jeg har gode minner fra det å bo i seilbåt da jeg som 12-åring var med familien i seilbåt til Karibien. Dette prosjektet med seilbåten «Snuppa» har jeg gjort på egenhånd, med god støtte i familien. Livet i båt er både utfordrende og fantastisk, og derfor var det kjekt å få dele noen av de erfaringene med de som deltok på fritidsbåtkonferansen, sier Oda Pedersen Taule til Sjøfartsdirektoratet.

Planen var å kjøpe leilighet som 22-åring i Oslo, men ting endret seg og dermed ble den 32 fot store seilbåten «Snuppa» kjøpt inn i 2015. Målet var Australia, en tur som var beregnet til å vare i halvannet år. Det første året gikk med til å klargjøre båten før seilasen startet i 2016. Mye uforutsett kan skje på tur, noe Oda fortalte en del om på konferansen. Den største frykten var å krysse den beryktede Biscayabukten.

Beryktet havstykke

– Dette er et havstykke som er beryktet, og jeg gruet meg nok en del til den kryssingen. Jeg hadde jo aldri seilt et så langt strekk på egenhånd før.  Men når dato var satt så var det bare å stå i det. Når jeg hadde seilt alene fra Norge til Frankrike så skulle jeg få til å krysse denne bukta også. Allerede fire timer ut i den lange seilasen røk autopiloten, det ble en stor påkjenning. Derfra gikk det fra vondt til verre, med uvær, tau i propellen og i roret og revnet seil. Festet til storseilskjøtet og kicken røk, en stålvaier røk, og uten mulighet til å styre båten skikkelig ble det tre døgn med manuell styring og ingen søvn. Det var til slutt ingen vei utenom – jeg måtte be om bistand. Jeg var livredd og da var det ikke noe å tenke på engang. Den portugisiske redningstjenesten fikk lokalisert meg og jeg kom meg til lands. Der og da tenkte jeg at jeg var ferdig med seiling, men ettersom dagene gikk og båten ble gradvis satt i stand, fikk jeg mestringsfølelsen tilbake, forteller Pedersen Taule.

Foto: Privat

Gir mye frihet

Seilturen som startet 1.juli i Oslo 2016 var dermed ikke over, til tross for en mer enn skremmende opplevelse av det beryktede havstykket. Selv om Australia fortsatt ikke er nådd så har det vært 5 år og 15000 nautiske mil i Snuppa, med noen frustrasjoner, men mest av alt gode opplevelser.

– Seiling er mye frihet og det gir mye lærdom i det å håndtere situasjoner. Jeg må tenke sikkerhet når jeg seiler mye alene. Samtidig så må en finne en balanse, slik at ikke all mulig forberedelse tar bort gleden ved den frihetsfølelsen som det å seile gir. Jeg fant ut at dersom jeg skulle være hundre prosent sikker på alt, så hadde jeg aldri kommet meg av gårde, sier den entusiastiske seileren.

Positiv opplevelse

Turene med snuppa har bydd på deilige bad.
Turene med snuppa har bydd på deilige bad. Foto: Privat

Biscayabukten har fått navnet «Helvetesbukten», men den andre kryssingen av bukten ble en god opplevelse.

– Jeg var nok bedre forberedt, både utstyrsmessig og ikke minst på det mentale og erfaringsmessige. Det var viktig å «ta tilbake» den bukten som gav så mye negativitet, så det var en god følelse, sier Oda.  Nå er planen å seile norskekysten.

 

Vil du vite mer om denne modige seileren, kan du sjekke ut nettsiden hennes https://www.odaogsnuppa.com/