Gjennom kampanjen utfordret vi sjarkeierne til å gå gjennom sine sikkerhetsrutiner, samtidig som vi delte tips og råd om hvordan de kunne bli enda sikrere fiskere – helt uten å risikere pålegg for feil eller mangler.

Og det er ikke uten grunn at Sjøfartsdirektoratet har prioritert fiskeflåten med fartøy under 15 meter – de er nemlig gruppen med størst utsatt risiko.

Bare i 2018 mistet sju personer livet i forbindelse med fiske. Det er sju for mye.

– Vårt mål er å redusere antall hendelser på havet. Gjennom en holdningskampanje som dette får vi en bevisstgjøring blant fiskerne, samtidig som vi får kjennskap til hvor skoen trykker, sier Hilde Stange, seniorrådgiver underavdeling fiskefartøy.

Positivt for både fisker og inspektør

Fisker Jon Ludvigsen om bord i «HAVSULA» fikk besøk da han lå til kai på Ballstad i Lofoten.

- Jeg fikk skikkelig gode tips fra inspektøren, blant annet informasjon om fall over bord-line, nødstopp og annet sikkerhetsutstyr. Og så må jeg berømme dere og si at dette var en utrolig fin måte å treffe oss på, forteller Ludvigsen som nå venter på at torsken skal komme til Lofoten.

«Sjekk sjarken» har stått på agendaen til inspektørene i hele januar, og i løpet av årets første måned rakk de å besøke hele 207 sjarker langs vår langstrakte kyst. Alt tyder på at kampanjen har vært en suksess og at det må gjentas.

 – Dette har vært en måned som har vært interessant, positiv og annerledes, men mest av alt veldig artig, forteller Tom Hartvigsen som har jobbet som inspektør ved Tromsø tilsynskontor i fire år.

Han forteller om fiskere som har etterspurt informasjon om registrering, godkjente foretak, direktoratets fokus og selvsagt også gode sikkerhetsrutiner som de kanskje ikke hadde kjennskap til fra før.

- Vi har opplevd en lett tone med fiskere som normalt kanskje ikke er så glade for å få inspektører om bord. En kar her oppe i nord opplevde kampanjen vår så positiv at han nesten ikke ville la meg gå, smiler Hartvigsen, som også legger til at det har vært fantastisk å slippe å skrive pålegg.

 

POPULÆR T-SKJORTE: Alle som fikk besøk av inspektører fikk utdelt sjekkliste og den populære t-skjorta med teksten "Sikker Fisker". Her ser du Lornts Karlsen om bord i sjarken "LENE MARI".

Vil gjenta suksessen

Med så positive tilbakemeldinger understreker Stange at Sjøfartsdirektoratet garantert vil gå i gang med en tilsvarende kampanje igjen.

- Vi har allerede oppnådd bieffekter ved at flere fiskerlag har invitert oss på møter, og som ønsker videre dialog om sikkerhet.

Slike invitasjoner vil hun gjerne ha mer av.

- Inviter oss, og vi kommer! Samtidig er det viktig å understreke at det til sjuende og sist er fiskerne selv som må sørge for sikkerheten til sjøs. Vi vil helst la påleggsblokka ligge, og komme til båter uten feil og mangler, sier hun.

Hun minner om at Sjøfartsdirektoratet står på stand under Lofotfishing 29.-31. mars, og at yrkesfiskere er velkommen til å delta gratis på Sikker Fisker-konferansen i Ålesund 6.-7. mai i år.