Fokuset for årets bokdag er bruken av moderne teknologi for å fremme lesing blant unge mennesker, og øke tilgjengeligheten av bøker for alle i samfunnet.

Om årets kampanje sier FN følgende: «På grunn av koronakrisen har skoler og sosiale arenaer over hele verden vært nødt til å stenge helt ned, og for mange har dette vært tøft. Bøker har derfor, nå mer enn noensinne, vært en arena der man kan flykte vekk fra virkeligheten, utvide horisonten og stimulere kreativiteten. Å lese kan også skape en følelse av felleskap, der lesere over hele verden kobles sammen og bidrar til å dempe ensomheten som isolasjon påfører.»

Livet til sjøs vil alltid ha havet som barriere og derfor innebære avstand til familie, venner og samfunnets goder. Sjøfolk vet hva det vil si å være isolert! Derfor har Sjøfartsdirektoratet beriket fritida om bord med lesestoff helt siden Norges første sjøfartsdirektør, Magnus Andersen, etablerte et vandrebibliotek i 1910.

Etter at vi erstattet bokkassene med en digital låneordning i 2016, er tilgangen til nytt lesestoff bedre enn noensinne. Både utvalget og lånemengde er tilpasset sjøfolks leseønsker og behov. I vår låneapp kan du fylle opp ditt eget digitale minibibliotek med 10 e-bøker + 10 lydbøker av gangen. Lånetida er 100 dager pr. tittel.

Boktips og ønsker

Vi har satt opp noen digitale hyller med titler vi håper vil inspirere leselysten. Du finner både de som topper bokbarometeret akkurat nå til aktuelle bøker som kanskje går under radaren på bestselgerlistene. Og selvsagt mange tidløse klassikere og innsiktsfulle bøker. Du kan også sondere i hele bokutvalget på tusenvis av titler ved å søke på emne, sjanger, forfatter, tittel osv.

Send gjerne melding til velferden@sdir.no hvis det er bøker du ikke finner, så forsøker vi å skaffe den. Vi er her for deg som seiler, og vil gjerne bidra til at du får med deg dine ønskebøker på neste seilas. Derfor er også ventetiden på reserverte bøker kort hos oss, fordi vi raskt supplerer etterspurte titler.

Lydbøker på norsk og engelsk

Hvis du foretrekker å lytte til bøker fremfor å lese når du skal koble av, kan vi glede med et stadig voksende utvalg på lydbøker. Dette har vært et kjærkomment tilskudd for mange i utlånsordningen vår.

Hvis du for eksempel synes George R.R. Martins «mursteinbøker» virker uoverkommelig å lese, kan du i stedet lytte deg gjennom originalfortellingen om «Game of Thrones»-universet. «Ringenes Herre»-serien som lydbøker finner du blant annet også.

Hvis du legger bokstunden rett før leggetid, anbefales dessuten lydbøker fremfor lesing på digitale enheter med blått lys, siden slikt lys gjør en mer våken.

Utvalget av lydbøker og e-bøker på engelsk har også blitt større. Kanskje du vil lese eller lytte til engelskspråklige lydbøker, og styrke engelsk-kunnskapene dine samtidig? Vi håper forresten du tipser om denne muligheten for engelsk lesestoff til dine ikke-norskspråklige kollegaer om bord også.

Snakk om bøkene

I bokkassenes tid måtte det enkelte bokeksemplaret i skipsbiblioteket gå på omgang om bord. Det kunne altså ta tid før leseivrige kunne diskutere innholdet sammen. Hvorfor ikke lage en lesesirkel med to eller flere på skiftet nå som dere kan låne samme e-bok/lydbok samtidig? Bli enige om en tittel og ha noe felles å snakke om!

E-bibliotek for sjøfolk er et tilbud for alle aktive seilende. Her finner du info om hvordan du kan registrere deg som låntaker.

Gratulerer med dagen, alle bokelskere!

 

Her er et lite knippe av bøkene du finner i E-bibliotek for sjøfolk: