Hummerfiske er en fantastisk fritidsaktivitet som bringer mange sammen til en spennende tid på sjøen – far og sønn, far og datter, bestefar, mor og venner. Samtidig er det en aktivitet forbundet med stor risiko. Med så mange personer ute på sjøen gjelder det å ta sine forholdsregler og planlegge turen nøye.

Vi i Sjøfartsdirektorat ønsker at alle som deltar på hummerfisket, kommer trygt hjem igjen. Det er lett å la seg rive med når man blir engasjert og har gledet seg til sesongstart. Det er mye som skal huskes på. Her er noen tips du kan ta meg deg:

 

  • Respekter værmeldingene. Hummerfiske skal bare foregå under egnet forhold.
  • Bruk redningsvest eller flyteplagg. Det kan være vanskelig å holde seg flytende med masse våte klær dersom du havner i vannet. NB! Husk påbudet om å ha på flyteplagg. Sjekk om den oppblåsbare vesten er oppdatert, og om du trenger ny gasspatron eller saltvannstablett. Sjekk datostempling og skru til patronen.
  • Meld fra hvor du går, og ha med nødvendig varslingsutstyr. Mobiltelefon kan i mange tilfeller være nok, men vi anbefaler VHF i tillegg.  
  • Ha det ryddig i båten. Pass på at tau er ryddet og ikke ligger i veien for bevegelse i båten.
  • Ha tilgjengelig en skarp kniv til å kunne kutte tauverk.
  • Unngå kantring, og tenk derfor på stabiliteten i båten når du stabler teiner.
  • Sjekk at du har en leider som du når fra sjøen, og som er god nok til at du kan faktisk klarer å klatre om bord.  Det er viktig at den går godt nok ned i sjøen. Husk at våte klær gjør deg tyngre i vann, og det kan derfor være lurt å teste leideren du har i forkant.
  • Det bør helst være to personer i båten under hummerfiske.

 

Vi ønsker deg et trygt hummerfiske og håper inderlig at du tenker på sikkerheten.

Tenk med hjertet og tenk på de som vil ha deg trygt hjem igjen. Godt fiske!

 

Hummerfisket starter 1. oktober klokken 8 over hele landet. Fra svenskegrensen til og med Vestland kan du fiske til og med 30. november. I resten av landet kan du fiske til og med 31. desember. 

Kilde for antall påmeldte: Påmelde til hummarfiske (fiskeridir.no).

Merk at tallene i denne artikkelen er datert 3. oktober og vil kunne endre seg fortløpende.

 

Se videoreportasje om jakten på den enorme hummeren fra 2021: