Det er hyggelig å kunne gratulere rederi, designer  og utbygger med Årets skip. Vi i Sjøfartsdirektoratet er ydmyke for all kompetanse hos både rederi- og verftsindustrien, og gleder oss til å bistå næringen i flere spennende prosjekter i framtiden, sier  fungerende sjøfartsdirektør Lars Alvestad. Hydra er unik i verdenssammenheng og befester Norges posisjon som ledende på maritim miljøteknologi. 

Banebrytende prosjekt

– Det er alltid vanskeligst å være først, og med Hydra har Norled tatt et viktig steg mot en bærekraftig ferjeindustri. Slike prosjekter er spennende og viktige for både nasjonal og internasjonal utvikling av skipsfart, legger han til. Kolbjørn Berge, som arbeider med grønn skipsfart og miljøteknologi i Sjøfartsdirektoratet, forteller at Sjøfartsdirektoratet tidlig ble tatt med i prosessen med utvikling av Hydra, som ble satt i drift på Hjelmelandssambandet i Rogaland 6. juli i år. 

    Med erfaring fra andre prosjekter som har dannet grunnlag for nytt internasjonalt regelverk, som for eksempel prosjekter knyttet til LNG-skip, har vi tro på at samarbeidet på tvers av rederi, verft og myndigheter også denne gang kan gi synergieffekter for internasjonalt regelverk for skipsfart, legger Berge til.  

Kåret av fagjury

Det er Skipsrevyen som står bak kåringen, og en fagjury har kåret vinneren blant tre kandidater, nominert av Skipsrevyens lesere. Ferja vant prisen i konkurranse mot kabellegingsfartøyet «Nexans Aurora» og cruiseskipet «National Geographic Resolution», begge bygget ved Ulstein Verft.

– Dette viser at klimavennlig innovasjon skapes i et best mulig samarbeid mellom næringsliv og myndigheter, sa samferdselsminister Knut Arild  Hareide, som stod for åpningen. 

Starten på et nytt eventyr

Adm. direktør i Norled, Heidi Wolden mener «Hydra» er starten på et «hydrogeneventyr» for ferjerederiet. 

– Det er en milepæl for bransjen og Norled. I 2014 var vi så heldige å vinne Ship of the Year for MF «Ampere». Det var også starten på en elektrisk revolusjon i ferjebransjen. Syv år senere har vi nå kommet til hydrogenfartøyet, «Hydra».