Ikke ukjente Jörgen Språng, stuert på Bit Viking, gikk til topps for syvende gang i nordisk sammenheng. Ofte har det vært nærstudier av kolleger om bord han har bergtatt ulike juryer med gjennom årene. Denne gang var det et selvportrett i vakre «grafiske» omgivelser som ble belønnet med gull, både hjemme i Sverige og i den nordiske finalen.

1. premie 2022 Jörgen Språng - Bit Viking - SVERIGE.jpg

Jörgen Språng, kokkestuert, MT Bit Viking, fikk førsteplassen for «Self Portrait».  SVERIGE

I utgangspunktet kan vi si at det er et noe oppstilt bilde, men det inneholder enormt mye volum. Størrelsene kommer fram takket være personen på bildet. Det er et mektig bilde med mye innehold som raskt ble en favoritt. Det finnes linjer som skaper symmetriske triangler, og nettopp trekantene gjør ofte et bilde fototeknisk spennende. Her finnes også kontraster mellom skroget og den opplyste propellen. Vi kan også se at propellen speiles i litt av roret. Selv om det kan virker som om personen er oppstilt på plassen, kan det like så godt være en inspektør som kontrollerer noe. Men bildet vinner mye på å vise den lille personen i det store miljøet.

 

Nordisk jury fotokonkuransen 2022.jpg

Juryen. Foto: Trine Carin Tynes

Pressefotografene Alfred Aase og Jan Kåre Ness utgjorde den norske juryen. For Aase var det et kjærkomment gjensyn med sjøfolks bilder ettersom han også deltok i den nordiske juryen sist gang konkurransen ble avholdt i Haugesund for ti år siden. Aase og Ness var mektig imponert over utvalget, og gikk til arbeidet med stor iver. Etter to timers arbeid kunne juryen presentere sitt resultat. Da hadde 75 bilder blitt silt ned til 5 vinnerplasseringer. I tillegg valgte juryen å gi hederlig omtale til ytterligere fem bilder de syntes utmerket seg på et eller annet vis.

Juryen vet selvsagt ingenting om bildene, de må tale for seg selv. Da alle vinnerbildene var avslørt, viste det seg at de utvalgte var uvanlig jevnt fordelt nasjonsmessig. Norge hadde totalt sett flest bilder i utvalget, der Daniel Möllerström på Njord Viking tok både tredje og fjerde plassen, samt at to andre norske bidrag bikk hederlig omtale. Island og Finland var også representert blant vinnerbildene, og Danmark fikk hederlig omtale for et av sine bidrag. Her følger øvrige vinnerbilder og juryens begrunnelser.

2. premie 2022 Hlynur Ágústsson - þórunn Sveinsdóttir - ISLAND.jpg

Hlynur Ágústsson, matros på hektrawleren þórunn Sveinsdóttir, kom på andreplass med «Arbeider i all slags vær». ISLAND

– Som pressefotograf faller vi for bilder som dette her - det vi kaller for ekte bilder. Innholdet i det foregår der og da og gjenspeiler veldig mye av hverdagen for disse mennene. Det finnes både dramatikk og en masse innehold, som til sammen forteller en historie om hverdagen. Bildet blir sterkere av at det er tatt i mørket. Du ser lyskasterne som markerer at det er tatt nattestid.
Det var ikke vanskelig å velge ut dette bildet, men vanskeligere å avgjøre hvilken topp-tre plass det skulle på.

 

3. premie 2022 Daniel Möllerström - Njord Viking - NORGE.jpg

Daniel Möllerström, matros, MS Njord Viking, kom på tredjeplass med «Inspection of Anchors». NORGE

– Her er et bilde som viser arbeidet på båten, med en fin komposisjon. De to arbeiderne sitter nære inntil ankeret, noe som gir oss forståelse for dimensjonene på båten. Kjettingen, som kommer ut fra bildet, skaper fine linjer. Fotografiet er behandlet teknisk bra og horisonten ligger rett. Bildet er tatt i blåtimen, enten når solen er på vei opp, eller har gått ned. Fin himmel og vakre farger.

 

4. premie 2022 Daniel Möllerström - Njord Viking - NORGE.jpg

Daniel Möllerström, matros, MS Njord Viking , fikk også fjerdeplassem med bildet «Coffee Break». NORGE

– Et øyeblikksbilde som viser kameratskap. Det er hyggelig stemning, de ler og har det bra. I det hele tatt er bildet veldig bra. Det har et fint innhold, og det oppleves ikke oppstilt, det her er ekte. Det har mange element i seg som fenger oss. Her finnes humor, på et høyt nivå, i løpet av det som antakelig er en pause i arbeidet. Snusboksen og kaffekruset hinter om det i dette fine svart-hvitt bildet.

 

5. premie 2022 Jan Wikström - Odda Marie - FINLAND.jpg

Jan Wikström, kaptein på Odda Marie, fikk femteplassen med bildet «Amsterdam Roads».FINLAND

– Slike bilder kan fort avfeies som ”elg i solnedgang”-bilde, men dette er et flott bilde. Bildet er vakkert med mange fine linjer og en masse fine farger. At motivet og hovedmotivet ikke er sentrert gjør at komposisjonen blir sterkere, til forskjell fra om det hadde vært i sentrum av bildet. Det er lett å overbehandle et slikt motiv for å forsterke farger og kontraster, men i dette tilfellet er det gjort varsomt og akkurat passelig. Det er ikke ”dratt i for mange spaker i photoshop”, men oppleves nøytralt og ekte på et vis. Her finnes også skip i bakgrunnen og en rett horisont.

 

Hederlige omtaler

Hederlig omtale 2022 Leena Numminen Silja Serenade - FINLAND.jpg

HO 1 - Leena Numminen, «Going home», waitress – Silja Serenade - FINLAND

- Bildet er ikke teknisk perfekt. Men vi har lagt vekt på innholdet som forteller noe gjennom koffertene i forgrunnen. Vi gjetter at bildet forteller om noen som mønstrer av og skal hjem eller reise et annet sted. Det vet vi jo ikke, men bildet forteller en historie og det var det vi falt for.

 

Hederlig omtale 2022 Jörgen Språng - Bit Viking - SVERIGE.jpg

Ho 2 – Jörgen Språng, «Always a smile», kokkestuert, MT Bit Viking – SVERIGE

- Et fint svart-hvitt hverdagsbilde som taler for seg selv. Innholdsmessig faller man for det. Personen ler der han sitter med sin pensel og malespann, og i bakgrunnen ser vi to som arbeider eller samtaler, noe som skaper dybde i bildet.

 

Hederlig omtale 2022 Jmaurr Go - Jens Maersk - DANMARK.jpg

Ho 3 – Jmaurr Og, «Stretching mee legs», Jens Mærsk – DANMARK

- Det her bildet gikk litt fram og tilbake. Tidligere sa man at det er viktig å ha en forgrunn, et hovedmotiv og en bakgrunn, og dette bildet inneholder egentlig alle disse tre elementene. Dessuten er det litt spesielt og artig. En slags selfie kan man si.

 

Hederlig omtale 2022 Fredrik Almenningen Rosså - Stril Mermaid - NORGE.jpg

HO 4 - Fredrik Almenningen Rosså, «Daconnett øvelse» - 1. styrmann, Stril Mermaid – NORGE

- Det vi likte godt med dette bildet er fargene, det mørke mot rødt, hvitt og gult. Vi er på veg ned i vannet og personene ler. Det er et livfullt bilde og det synes tydelig at de er fylt av spenning og ”gru-gleder” seg til det som venter. De sterke fine fargene blandes fint med det tydelige rutemønsteret.

 

Hederlig omtale 2022 Reanmer Jean B. Baldoza - Star Lygra - NORGE.jpg

Ho 5 – Reanmer Jean B. Baldoza, «Sea of Heaven», 3rd Mate, Star Lygra/Star Livorno – NORGE

- Et fint stemningsbilde, som inneholder mange fine elementet som man oppdager i tåkehavet når man studerer det nærmere. De kalde fargene skaper et kjølig bilde, med fine linjer og en rett horisont, og man kan skimte et skip i bakgrunnen.


Den nordiske fotokonkurransen for sjøfolk er et samarbeidsarrangement mellom Sjøfartsdirektoratet, Sea Health & Welfare i Danmark, Sjömansservicebyrån i Finland, Sjómannablaðið Víkingur på Island og Sjöfartsverket i Sverige.
Fotokonkurransen 2023 har allerede startet, og pågår hele året.

Mer informasjon finner du her: Fotokonkurransen for sjøfolk - Sjøfartsdirektoratet