NY RAPPORT: Studien tar utgangspunkt i noen av de største pågående automatiseringsprosjektene i Norge. Analysen baserer seg på et tredagers møte mellom de sentrale aktørene i prosjektene, Sjøfartsdirektoratet og Safetec.

Rapporten oppsummerer funnene fra analysen som ble gjennomført. Den gir også noen anbefalinger for hva som bør vurderes ved design og oppsett av et kontrollrom, og i videre regelverksutforming for disse.

Rapport om kontrollrom for automatiserte fartøy.
Rapport om kontrollrom for automatiserte fartøy. Foto: Skjermdump

Rapporten er offentlig tilgjengelig:

 

Fortsatt nytt og ukjent

Rapportens anbefalinger til Sjøfartsdirektoratet går i retning av bruk av ISO-standard 11064 ved design av kontrollrom. Standarden handler kort fortalt om ergonomisk utforming, og ISO 11064 benyttes allerede ved design av kontrollrom innenfor petroleumssektoren.

Nils Haktor Bua, seksjonssjef Ny maritim teknologi i Sjøfartsdirektoratet.
Nils Haktor Bua, seksjonssjef Ny maritim teknologi i Sjøfartsdirektoratet. Foto: Helga Maria Sulen Sund

– Fortsatt er kontrollrom på land for overvåking eller styring av fartøy et nytt og ukjent område. Det er behov for regelverk, men også for å skaffe oversikt over erfaringer fra andre bransjer. Man må også finne ut hvordan man på best mulig måte ivaretar både fartøy, mannskap og kontrollrompersonell, sier seksjonssjef Nils Haktor Bua for Ny maritim teknologi i Sjøfartsdirektoratet.

Resultatet og anbefalingene i rapporten kommer fra Safetecs erfaring med utarbeidelse av andre typer kontrollrom for andre sektorer, men også fra dataene fra et utvalg av de største pågående prosjektene innenfor automatisering av fartøy.

– Dataene vil bli benyttet av direktoratet i videre utvikling på fagområdet. Vi håper også at næringen tar læring av rapporten, og benytter den i sin videreutvikling, sier Bua.

Fakta:

Safetec er et uavhengig konsulentselskap som tilbyr spesialisttjenester innenfor risikostyring, miljø, og optimalisering på tvers av energibransjer.

Selskapet fikk oppdraget etter et kurs de hadde for en gruppe fra Sjøfartsdirektoratet og Petroleumstilsynet i 2022, hvor funksjons- og oppgaveanalyse av kontrollrom var tema.