Havnespy, eller japansk sjøpung, som arten også kalles, er en fremmed art med alvorlige konsekvenser for norske havområder. I november 2020 ble havnespy oppdaget i norske farvann.

– Havnespy formerer seg raskt og har forårsaket store problemer for marine miljø og marine næringer flere steder i verden, sier Karolina Lundgren, senioringeniør på underavdeling for lasteskip og flyttbare innretninger i Sjøfartsdirektoratet.

Karolina Lundgren, senioringeniør i Sjøfartsdirektoratet.
Karolina Lundgren, senioringeniør i Sjøfartsdirektoratet. Foto: Marit Nilsen, Sjøfartsdirektoratet

Fester seg innen 24 timer

Arten vokser blant annet på skrog, fortøyninger, brygger og annet som finnes i sjøen.

– Det kan feste seg innen 24 timer, noe som innebærer at jo lenger tid et skip oppholder seg i et område med havnespy, jo større er risikoen for det fester seg, slår hun fast.

Tiltakene retter seg mot både fritidsfartøyeiere og rederier for å sammen kunne bidra til å begrense konsekvensene av havnespy mens det pågår kunnskapsoppbygning om den fremmede arten i norske havområder.

Råd til fritidsbåtbrukere

Som fritidsbåtbruker oppfordres du til å rengjøre båten ofte, og sjekke skroget før du skal ut og ferdes i nye områder. Dersom du finner havnespy på eller ved båten, må du sørge for at det ikke kommer tilbake i sjøen.

– Legg det på land for å tørke og dø, råder Lundgren.

For kommersielle fartøy

Per i dag finnes det ingen forskrifter som spesifikt retter seg mot spredningen av fremmede arter fra et norsk havområde til et annet. Men det finnes en aktsomhetsbestemmelse i forskrift om fremmede organismer som forvaltes av Miljødirektoratet.

– Aktsomhetsplikten innebærer at hvis du er ansvarlig for aktiviteter i områder med havnespy, har du plikt til å begrense risikoen for at det sprer seg, legger Lundgren til.

Det finnes ytterligere informasjon om havnespy, kart over områder den er oppdaget og arbeidet som pågår for å hindre videre spredning på hjemmesiden til Miljødirektoratet.

Tiltak som umiddelbart kan brukes for å redusere risiko for spredning av havnespy

  • For å unngå at havnespy fester seg, bør opphold over 24 timer i områder med havnespy om mulig unngås.
  • For skip som har oppholdt seg i område med havnespy i en lengre periode, oppfordres det til å utføre en inspeksjon av skroget.
  • For skip hvor det blir identifisert havnespy på skroget eller hvor det er en mistanke om havnespy på skroget, oppfordres det til å utføre rengjøring med en teknologi som samler opp avfallet, før skipet kan flyttes til andre områder.
  • Oppankring i områder hvor havnespy forekommer bør unngås.
  • Fortøyninger og redskap som brukes i områder med havnespy rengjøres når de tas opp, og bør ikke brukes i andre områder før man er sikker på å ha fjernet mulige rester av havnespy. Vær spesielt varsom med fiskeredskap som har vært i kontakt med havbunn. Det er svært viktig at havnespy ikke slippes ut igjen i sjøen.
  • Avfallet fra rengjøring av skrog, fortøyninger og fiskeredskap skal leveres til et godkjent mottaksanlegg. Ta kontakt med Statsforvalteren eller Miljødirektoratet for mer informasjon.
  • Unngå å ta opp ballastvann uten godkjent ballastvannbehandlingssystem i områder med havnespy.

– Å la være å gjøre tiltak når havnespy oppdages på skrog eller utstyr slik at unnlatelsen bidrar til å spre havnespyet ytterligere, kan innebære brudd på aktsomhetsplikten i forskriften om fremmede organismer, sier Lundgren.

Dersom du oppdager havnespy bør du rapportere det til Artsdatabanken gjennom deres tjeneste «Artsobservasjoner». Les mer på her.