FOTOKONKURRANSEN 2023: Det kom inn totalt 819 bilder fra 130 deltakere til de nasjonale fotokonkurransene for sjøfolk i Danmark, Finland, Island, Norge og Sverige. De 15 beste bildene fra hvert land ble vurdert i den nordiske finalen, som i starten av februar ble arrangert i Stockholm, Sverige.

Jörgen Språng, skipskokk på oljetankeren «Bitflower», vant den nordiske 2023-finalen med sitt bilde «100% humidity». Han toppet også den svenske nasjonale konkurransen, og vant også den nordiske konkurransen i fjor, da finalen for 2022-konkurransen ble avholdt i Norge.

Nr 1: «100% humidity» (klikk for å utvide)
Nr 1: «100% humidity» (klikk for å utvide) Foto: Jörgen Språng

– Klassisk svart-hvitt bilde, stille i øyeblikket. Fantastisk komposisjon som ikke overlater noe til tilfeldighetene, var den nordiske juryens begrunnelse.

– Bra på alle vis, en sterk komposisjon med «noir-følelse» og et tydelig verb som gjør bildet spennende. Bildet var vår felles favoritt helt fra starten, sa juryen i den svenske konkurransen.

Ikke bare vant Språng konkurransen, han er også fotografen bak både det nest beste og det tredje beste bildet. Han får dermed rundt 15 000 kroner til kamerautstyr.

– At tre av mine bilder gikk til topps blant alle innsendte bilder føles uvirkelig, men samtidig hedrende. Det er så mange virkelig gode bidrag, så jeg ble litt sjokkert over nyheten, og selvfølgelig glad for premiene. Kamerautstyr kan man aldri få for mye av, sier Språng.

Andreplassen fikk han for bildet «Standby». Juryen trekker fram følelsen og tilstedeværelsen bildet skaper, i tillegg til skarpheten og det faktum at man som seer blir invitert med inn i øyeblikket.

Tredjeplassen gikk til Språngs bilde «Frame bearings». Juryen skriver at mannens fokus i det røffe, tøffe miljøet trekket blikket til seg, og at komposisjonen, skarpheten og kontrasten er perfekt.

Se begge i bildekarusellen under:

To nordmenn på fjerde og femte

Fjerde- og femteplassen gikk til Håkon Sunde og Rune Larsen fra Norge.

Sunde er førstestyrmann på «Nordmand Frontier». Bildet tok han på ankerhåndteringsfartøyet «Nordmand Prosper» under kadettiden, ved riggflytt av «Songa Delta» og tilbakelevering av wire som sitter fast i ankeret som holder riggen på plass.

Fjerdeplassen. (klikk for å utvide)
Fjerdeplassen. (klikk for å utvide) Foto: Håkon Sunde

– Dette er et bilde som lar seg granske lenge. Arbeiderne utstråler en ro, men for betrakteren ser miljøet farlig og dramatisk ut. Til tross for et «rotete» motiv, så sitter teknikken. Dette bildet så vi mye på, heter det i juryens begrunnelse.

– Det var gøy, alltid kjekt når bildene som tas får litt anerkjennelse. Prispengene skal jeg bruke til nytt objektiv, sier Sunde.

Rune Larsen er statslos ved Kristiansand losstasjon. Hans bilde av tankskipet «Marie S» som passerer Torungen fyr på vei ut fra Arendal fikk femteplassen i den nordiske finalen.

Femteplassen. (klikk for å utvide)
Femteplassen. (klikk for å utvide) Foto: Rune Larsen

– Et veldig bra fotografi. To bilder forenes i en slående komposisjon, der struktur og natur møtes i harmoni. Fin fargetone, skriver juryen.

– Kjempegøy å nå så langt i fotokonkurransen. Motivet har jeg sett for meg mange ganger når jeg har seilt denne ruten, uten å lykkes med å ta et vellykket bilde av et skip fra broperspektiv og Torungen fyr. Det er veldig gøy for en hobbyfotograf som meg med den anerkjennelsen fra juryen. Bildet henger forresten allerede innrammet på mitt hjemmekontor, sier Larsen.

Hederlige omtaler

I den nordiske finalen har juryen fritt spillerom når det gjelder hederlige omtaler. I tillegg til de fem prisvinnende bildene, valgte årets jury å trekke frem fem bilder som stakk seg ut og fortjente ekstra oppmerksomhet.

Klikk til høyre i bildet, eller på de røde prikkene nede til høyre, for å bla i bildekarusellen.

Juryen forteller at de har vært samstemte helt fra starten i vurderingen av bidragene, og alle bilder er nøye vurdert.

– Alle bildene har fått full oppmerksomhet, noe vi synes bildene fortjener av respekt for alle som har sendt inn bidrag og kommet så langt i konkurransen. Det var gjennomgående høy kvalitet på bildene, og det var både vanskelig og morsomt å sile dem. Tidlig i prosessen var det likevel ett bilde som var en åpenbar vinner, sier jurymedlem Mikael Dunker.

Delta i fotokonkurransen?

Sjøfartsdirektoratet ønsker norske sjøfolk – og alle sjøfolk på norske skip – velkommen til å sende inn bilder og delta i årets konkurranse. Du deltar ved å sende bilder på e-post til: velferden@sdir.no.

Husk at du kan vinne premier både i den norske og den nordiske finalen for bidrag du sender inn.