Det var ingen soleklare vinnere i årets konkurranse. Det kom likevel inn veldig mange gode bilder, så det var ikke vanskelig å finne topp 10. Oppslutningen i år var rekordstor, og det ble en ekstra morsom utfordring for juryen.

1. premie: BRYGGA 

Gutt med vest på bryggeFoto: Sidsel Tønnesen

Artig komposisjon

Gutten som speider etter liv fra bryggekanten er årets vinnerbilde. Fotografiet, tatt av Sidsel Tønnesen, fanger opp gleden og spenningen ved å være ved sjøen i tillegg til å være av god teknisk kvalitet.

Juryen likte hvordan plankene i brygga, gutten og båten skaper en spennende komposisjon, med linjer på kryss og tvers. På brygga står en liten sekk og en kjølebag klar for tur. Motivet gir en skikkelig godfølelse av varmt tre mot bare sommerlegger og iveren etter oppdage krabber og småfisk i sjøen.

– Det er barnebarnet mitt Tobias som kikker etter fisk i sjøen. Vi har ofte med barnebarna i båt. Det er like viktig med redningsvest på brygga som i båten, sier den glade vinneren, som blir tilsendt et gavekort på 5000 kroner og en flytevest.

 

2. premie: SOMMERMINNE.

Jente og far fiskerFoto: Helene Silden

Gode barndomsminner

Jo mer juryen studerte bidragene, desto gladere ble de i dette bildet. Jenta har fått sitt eget snøre, og ser konsentrert og stolt ut, mens den trygge figuren i bakgrunnen holder oppsyn. Det er tydelig at han også nyter fisketuren.

Været er eksemplarisk og den tomme plastkassen de har mellom seg er klar til å fylles. Det er perfekt sommer på sjøen, og situasjonen er ekte og naturlig, mente juryen, og gav bildet en andreplass.

Helene Silden fra Måløy er den glade og overraska vinneren. – Det er mannen min og dattera mi dere ser på bildet. Vi var ute for å fiske agn nord for Silda i Vågsøy kommune, og sto akkurat da midt i en stim av makrell. Det var seint på kvelden, og en utrolig spennende opplevelse, sier Silden.

Hun forteller at mannen hennes vokste opp på ei lita øy uten vegforbindelse, og at de ofte er på sjøen med familien. Silden får tilsendt et gavekort på 3000 kroner og en flytevest.

 

3. premie: SJARMERENDE.

Par og hund i båtFoto: Aage Ertzeid

Selvsikre smil og selvbygde stoler

Man kan ikke annet enn å smile av å se på dette bildet av Aage Ertzeid. Det første juryen la merke til var de sjarmerende, hjemmesnekra stolene. Paret med hunden ser veldig stolte ut og båten er av den eldre typen. Dette skaper en herlig kontrast til det velkledde paret med matchende vester og sko. Mannen sitter bak rattet og hunden er med. Rett og slett ekstremt koselig og sjarmerende bilde, mente juryen, og gav motivet en tredjeplass i konkurransen.

– Dette er bilde av sønnen min Andreas, hans kjæreste Jeanette og skipshunden Mia, en sjelden overskyet dag i Farsund i sommer, sier Aage Ertzeid. Vi var på Eikvåg utenfor Farsund, og fikk låne denne båten av en bekjent. Det er et sjarmerende sted, og en sjarmerende båt, og jeg er glad for at dere også likte bildet, legger han til. Eertzeid får tilsendt en flytevest. 

 

Hederlig omtale

Også i år deler Sjøfartsdirektoratet ut premier til bilder som fortjener hederlig omtale. Sju fotografer får tilsendt hver sin nødlader.

Damer og barnebarn med vestTA RORET: Bente Semmingsen Fivesdal sendte oss fem bilder der kvinner har tatt roret. Juryen likte motivet av voksne damer som fører gode båtminner videre til neste generasjon. Det ene barnet har sovnet. Det er slik det er med barn på sjøen, og denne gjengen tar alt med stor ro.

–Eg elskar lovet på og ved sjøen, året rundt. Eg tenkte eg ville slå eit slag for at fleire jenter og damer i alle aldrer skal finne gleden av sjø og båtlivet, skrev hun i en mail til oss.

 

Jente i seilbåtSPENNING PÅ SJØEN: Det er nesten som man kan kjenne vinden i håret, sjøsprøyten og sola som varmer. Foto: Gunn Therese O. Quidding

 

Jente på SUPSTILIG KOMPOSISJON: Juryen likte både vinkel, utsnitt og farger i dette stilige bildet.Foto: Christina Ødegård.

 

MORO: Bildet oser av glede og frihetsfølelse. Foto: Marita Johnsen

 

Gutt i robåtFANTASTISKE FARGER. Fotografert i Lovatnet i juli 2018. Fantastisk sted med en utrolig farge på vannet fra breen. Foto: Frank Haughom

 

jente og hund i kajakkSJARM TIL SJØS: Juryen falt for dette sjarmerende bildett av jenta og hunden. Foto: Gunn Therese Quidding

 

Båter i sjøenLIV PÅ SJØEN: Juryen likte at fotografiet viser mangfoldet på sjøen. Her skjer det såpass mye, at barna ikke vet hvilken vei de skal se. Foto: Jorunn Amundsen