Det flager i byen og paa havnen.jpeg

Bjørnson, Bjørnstjerne - Norge
Nobelprisen 1903 "som en hyllest til hans edle, flotte og allsidige diktning, som alltid har vært preget av både friskheten av sin inspirasjon og den sjeldne renhet av sin sjel".

Det flager i byen og paa havnen
Klassisk roman
Denne psykologisk roman om arv og slektsansvar ble skrevet under innflytelse av Zola og darwinismen, tankeretninger som lett kan gi utslag i fatalisme. Bjørnson anvender imidlertid dette tankegods med optimisme, at også tilegnede egenskaper skulle kunne være nedarvbare ville åpne for en heving av samfunnsmoralen. Bjørnstjerne Bjørnson (1832-1910) gjorde seg kjent som en uredd intellektuell og en kompromissløs samfunnsdebattant. Han omtales som en vital og ekspansiv personlighet, noe som gjenspeiles i forfatterskapet. For dette ble han i 1903 hedret med Nobelprisen.

På de store banker.jpeg

Kipling, Rudyard - Storbritannia
Nobelprisen 1907 "på bakgrunn av kraften av observasjon, originalitet i fantasi, virilitet i ideer og et bemerkelsesverdig talent for fortellerstemme som karakteriserer kreasjoner av denne verdensberømte forfatteren".

På de store banker
Klassisk litteratur, Sjøfortellinger
Forfatteren av Jungelboken har beveget seg til sjøs i den klassiske romanen om en rikmannsgutt som ufrivillig får oppleve det barske livet på en fiskeskøyte. Rikmannsgutten Harvey Cheyne ramlet over bord fra passasjerbåten og ble reddet av en fiskebåt. Skipperen i fiskebåten vil ikke avbryte fisket og gå inn til land, men setter Harvey til å jobbe om bord.

Gösta Berlings saga.jpeg

Lagerlöf, Selma - Sverige
Nobelprisen 1909 "på grunn av den høye idealismen, fantasiens rikdom og fremstillingens sjelfullhet, som karakteriserer hennes diktning".

Gösta Berlings saga
Klassisk litteratur
Presten Gösta Berling står i fare for å avsettes fra sitt embete på grunn av sin drukkenskap. Fortvilet legger han seg til for å dø i en snøfonn, men blir funnet av den barske og karismatiske majorinnen på Ekeby. Den arbeidssky presten opptas i den brokete skaren av kavalerer som majorinnen holder seg med, og et muntert, sorgløst levesett tar til. Den vakre Gösta setter mange kvinnehjerter i brann, og brenner selv for kjærligheten og kvinnene. Lystige påfunn og romantiske episoder avløser hverandre, men under overflaten fremtrer en moralsk og sosial tendens i den høye vurderingen av arbeid, omsorg for Jorden og uselvisk kjærlighet.

Lykke-Per.jpeg

Pontoppidan, Henrik - Danmark
Nobelprisen 1917 "for hans autentiske beskrivelser av dagens liv i Danmark".

Lykke-Per
Klassisk litteratur
Nobelpristageren Henrik Pontoppidans berømte udviklingsroman om præstesønnen Per Sidenius, der gør oprør mod det traditionsbundne og livsforsagende, religiøse miljø, han vokser op i. Han kapper familiebåndene og drager til København og kaster sig over det naturvidenskabelige studium for at realisere sine store projekter og drømme. Per tror på sig selv og får via sin forlovelse med Jacobe indpas i indflydelsesrige kredse med mulighed for at realisere de store ambitioner. Men så melder fortiden sig, og Per kastes ud i en eksistentiel krise.

Markens grøde.jpg

Hamsun, Knut - Norge
Nobelprisen 1920 "for hans monumentale verk Markens Grøde".

Markens grøde
Klassisk litteratur
'Et læredikt om jordbruket' er denne boken blitt kalt, betagende i sine enkle, rene linjer, stort og mektig som naturens egen tale. Nybrottsmannen Isak Sellanrå realiserer selve jorddyrkerens idé. Han er fra alle tider og alle land. Han øver en gjerning som er uunnværlig, et arbeid som ikke bare er skapt av det elementære livsbehov, men som rører ved selve livsmysteriet.

Olav Adunssøn i Hestviken.jpg

Undset, Sigrid - Norge
Nobelprisen 1928 "spesielt for sine mektige beskrivelser av livet i Norden i middelalderen".

Olav Audunssøn i Hestviken / Olav Audunssøn og hans barn
Klassisk litteratur, historisk roman
Sammen med Kristin Lavransdatter dannet tobindsverket om Olav Audunssøn grunnlaget for at Sigrid Undset fikk Nobelprisen i litteratur i 1928 hvor begrunnelsen var «spesielt for hennes mektige beskrivelser av livet i Norden i middelalderen». Olav Audunssøn fører hele livet en kamp mellom egen vilje og Guds lov. Handlingen foregår rundt Oslo-fjorden på slutten av 1200-tallet og begynnelsen av 1300-tallet. Olavs sjelekvaler dreier seg om de allmenngyldige og menneskelige emnene; om forholdet mellom begjær og kjærlighet, ektemann og hustru, foreldre og barn. Fortellingen om den unge Olav og Ingunns reise til Hamar der de oppdager hverandre som mann og kvinne, er en vakker kjærlighetshistorie. Men alt har sin pris, og mørke krefter driver inn i Olavs sinn og gjerning. Skildringen av Olavs livsløp hører til det ypperste i norsk historisk diktning.

Ein ingen og hundretusen.jpeg

Pirandello, Luigi - Italia
Nobelprisen 1934 "for sine dristige og geniale nyskapelsen av drama og scenekunst".

Ein, ingen og hundretusen
Klassisk litteratur
Vitangelo Moscarda oppdagar at nasa hans er skeiv, noko som kastar han ut i ei djup identitetskrise. Romanen gir uttrykk for Luigi Piradellos syn på livet som eit narrespel i denne surrealistiske og vittige historia. Nobelprisvinnaren skreiv romanen over ein periode på 10 år, og blir ofte samanlikna med Samuel Beckett. Boka kjem ut i serien SKALDs klassikarar, og er i ein frisk og nynorsk språkdrakt.

Siddharta.jpeg

Hesse, Herman - Sveits
Nobelprisen 1946 for "sitt inspirerende forfatterskap, som i sin utvikling mot dristighet og dybde godt representerer klassiske humanistiske idealer og høye stilverdier".

Siddharta
Klassisk litteratur, Buddhisme
Siddhartha er en buddhistisk inspireret dannelsesroman skrevet i en enkel lyrisk stil. Den foregår i Indien på Buddhas tid og fortæller om den smukke, velbegavede brahmanersøn Siddhartha, der forlader sit barndomshjem i søgen efter en højere mening og et harmonisk selv. Hans søgen går fra et flerårigt liv sammen med de asketiske samanaer til et møde med Buddha og videre til et verdsligt liv med elskov og materielle goder, som han siden forlader i lede. Hans senere år tilbringer han som fattig færgemand langt fra verdens virak, men nu i harmoni med sig selv og med en erkendelse af, at harmoni og mening ikke kan opnås gennem teoretiske studier og lære, men kun gennem levet liv og egne erfaringer. Siddharta blev i 1960'erne sammen med Kerouacs On the Road en kultroman for flowerpower-hippierne og var fast inventar til festivaller og på rygsækrejser. Hermann Hesse (1877-1962) blev født i Tyskland og bosatte sig siden i Schweitz. Han var optaget af østens filosofier og psykoanalysen, hvilket afspejles i hans mest populære romaner: Steppeulven og Siddhartha. I 1946 modtog han Nobelprisen for sit omfattende forfatterskab.

Fristedet.jpeg

Faulkner, William - USA
Nobelprisen 1949 «for hans kraftfulle og selvstendige, kunstneriske innsats i moderne amerikansk romanlitteratur».

Fristedet
Klassisk litteratur
Advokaten Horace Benbow blir dratt inn i en mørk underverden av ulovlig brygging, prostitusjon og vold idet han forsøker å nøste opp i hva som egentlig skjedde da en mann ble skutt og drept ute hos en hjemmebrygger på landsbygda. Det var flere som befant seg på stedet, og mordet var heller ikke den eneste for.brytelsen som ble begått. Siden er det ingen som har sett noe til Temple Drake - en ung, frilynt student og datter av en dommer - som bare hadde sneket seg ut på en helgetur med den alkoholiserte kjæresten sin og havnet på feil sted til feil tid. «Fristedet» er en intens beretning om å strebe etter rettferdighet i en verden preget av korrupsjon og ondskap. Romanen regnes som et av Faulkners mest sentrale verker.

Den gamle mannen og havet.jpeg

Hemingway, Ernest - USA
Nobelprisen 1954 for «hans kraftfulle og innen nåtidens fortellerkunst stillbildende mesterskap, senest manifestert i «The old man and the Sea»".

Den gamle mannen og havet
Klassisk litteratur
Den gamle mannen og havet er mesterfortellingen og fabelen om den gamle fiskeren Santiago og hans heroiske kamp for livet med å fange en enorm sverdfisk, og senere forsvare sin fangst mot de griske haiene.

Pesten.jpg

Camus, Albert - Frankrike
Nobelprisen 1957 "for hans betydningsfulle forfatterskap, som med klarsynt alvor belyser menneskelige samvittighetsproblemer i vår tid".

Pesten
Klassisk litteratur
Innbyggerne i Oran på kysten av Algerie lever ordinære liv, opptatt av handel og distansert fra naturens omskiftelighet. Når Dr. Rieux en morgen snubler over en død rotte på trappen utenfor kontoret sitt, viser det seg å bli starten på en pestepidemi som spres gjennom befolkningen og kaster byen ut i panikk. 'Pesten' betraktes som Albert Camus viktigste verk ved siden av 'Den fremmede'. Romanen ble gitt ut i 1947, og av mange ble den antatt å beskrive nazismens framferd før og under under Andre verdenskrig. Men romanen kan også leses mer i tråd med Camus filosofiske undersøkelser av menneskets posisjon i livet. Mennesket står hele tiden i en umiddelbar fare for tilfeldig utslettelse. Stilt overfor det absurde i denne erkjennelsen er det opp til hver enkelt å finne en farbar vei bort fra meningsløshet og fortvilelse.

Dagdrivegjengen.jpg

Steinbeck, John - USA
Nobelprisen 1962 "for hans realistiske og fantasifulle fortellerkunst, utmerket med medfølende humor og sosialt skarpsyn".

Dagdrivegjengen
Klassisk litteratur
I gjennombruddsromanen sin, Dagdrivergjengen, beskriver Steinbeck med overdådig humor og stor innlevelse de såkalte paisanoenes omflakkende og ubekymrede landstrykerliv. Disse californiske vagabondene er etterkommerne av den gamle befolkningen - spanjoler, urfolk og mexicanere. De er ikke styrt av materielle goder, men lever fra dag til dag som ekte livsnytere, konstant opptatt av å skaffe den neste gallonen vin eller gjøre erobringer blant damene som krysser deres vei.

Dikt i utvalg - Nelly Sachs.jpeg

Sachs, Nelly - Sverige
Nobeprisen 1966 "for hennes fremstående lyriske og dramatiske diktning, som med gripende styrke tolker Israels skjebne".

Dikt i utvalg
Moderne lyrikk
Tyskjødiske Nelly Sachs unnslapp med nød og neppe å havne i konsentrasjonsleir under krigen takket være Selma Lagerlöf, som reddet henne og brakte henne til Stockholm. I Sverige er det kommet flere gjendiktninger, og nylig en stor biografi om henne. Her i Norge er det gjort spede forsøk på å gjendikte Sachs. For første gang foreligger det nå et tverrsnitt av denne gåtefulle dikterens produksjon. Hovedvekten er på de siste samlingene, gjendiktet av Astrid Nordang.

Oder.jpeg

Neruda, Pablo - Chile
Nobelprisen 1971 for "en poesi, som med virkning av en naturkraft levendegjør en verdensdels skjebne og drømmer".

Oder
Moderne lyrikk
Pablo Neruda var en av Sør-Amerikas mest innflytelsesrike lyrikere, og topper fortsatt bestselgerlister verden om. I Oder 1 samles tekster fra Nerudas penn i årene 1954-1959 om alt fra tunfiskmarkeder til kjæledyr, og det som kan virke ordinært, blir belyst på nye måter. Neruda blandet magisk realisme med politisk engasjement, og ønsket å nå ut til alle, uavhengig av samfunnslag. Han kalte det selv å komme ned til fundamentene. I Oder blir de nære, alminnelige tingene løftet frem for å fortelle oss noe mer om livet, vår plass i universet og vår forbindelse til hverandre.

Hundre års ensomhet.jpeg

García Márquez, Gabriel - Colombia
Nobelprisen 1982 for "sine romaner og noveller, hvor det fantastiske og realistiske forenes i en rikt sammensatt verden av poesi, som reflekterer et kontinentets liv og konflikter".

Hundre års ensomhet
Slektsroman, Magisk realisme
Hundre års ensomhet er historien om sju generasjoner Buendía, om drømmer, utfordringer og ulykker i den lille colombianske byen Macondo. I Macondo har alt et annet innhold og en annen rytme enn i resten av verden. Så vel landsbyen som familien gjennomlever nybyggertid, borgerkriger, økonomisk vekst, industrialisering, ulykker og naturkatastrofer, forfall og glemsel. Det er en fantastisk verden, overdådig og makaber, skildret med grotesk humor og svart desperasjon. Hundre års ensomhet står som et av de mest betydelige verkene innen den latinamerikanske magiske realismen, og er blitt oversatt til mer enn 30 språk.

Fluernes herre.jpeg

Golding, William - Storbritannia
Nobelprisen 1983 for "hans romaner som med den realistiske fortellerkunsts klarhet og med mytens tvetydige alminnelighet fremhever menneskelige forhold i dagens verden".

Fluenes herre
Klassisk litteratur, Spenningslitteratur
Efter en flyulykke strander en flok engelske skoledrenge på en øde koralø. Her forsøger de at skabe et civiliseret demokratisk samfund, hvilket dog mislykkes, da primitive drifter og magtkampe bryder gennem den civiliserede fernis, og barbariet tager over og afslører menneskets iboende ondskab. Fluernes herre er solgt i millioner af eksemplarer verden over og foreligger i utallige oversættelser.

Elskede.jpg

Morrison, Toni - USA
Nobelprisen 1993 for "gjennom en roman kunst preget av visjonær kraft og poetisk preg levendegjør et viktig aspekt av amerikansk virkelighet".

Elskede
Historisk roman
OHIO, 1873. Sammen med datteren Denver bor den tidligere slaven Sethe i et hus hjemsøkt av Sethes døde datter, og av minnene om det som hendte 18 år tidligere. Såret og høygravid flykter Sethe fra farmen Sweet Home, for å slutte seg til resten av familien. I 28 dager får hun nyte friheten, før hun blir oppsporet av slavejegere. Sethe forsøker å bearbeide fortidens smerte, og da den tidligere medslaven Paul D. dukker opp, gjør det alt litt lettere. Men en dag kommer den døde datteren tilbake for å kreve det som ble tatt fra henne, og for endelig en gang å bli elsket.

En beretning om blindhet.jpg

Saramago, José - Portugal
Nobelprisen 1998 med begrunnelse: "som med lignelser oppholdt av fantasi, medfølelse og ironi stadig på nytt gjør en unnvikende virkelighet begripelig".

En beretning om blindhet
Dystopier og utopier
En bilist stanser ved rødt lys. Da lyset skifter, rikker han seg ikke. Han er blitt blind. Rammet av et hvitt lys. Det første tilfellet av en ubegripelig epidemi som snart fører til kaos, redsel og uoverveid brutalitet. Nobelprisvinneren Josè Saramago "skrev denne boken for å minne leserne om at vi forvrenger fornuften når vi ydmyker livet, at menneskets verdighet hver eneste dag fornærmes av verdens mektige, at den universelle løgnen har erstattet de pluralistiske sannheter, at mennesket sluttet å respektere seg selv da det mistet respekten for sine medskapninger". Fra prismottakerens nobelforedrag i Stockholm, desember 1998.

Vinterreise.jpg

Jelinek, Elfriede - Østerrike
Nobelprisen 2004 for sin musikalske strøm av stemmer og motstemmer i romaner og skuespill som med ekstraordinær språklig lidenskap blottlegger de sosiale klisjéenes absurditet og tvingende kraft.

Vinterreise
Moderne skuespill
'Vinterreise' (2011) blir rekna for å vere Elfride Jelineks mest kjende og personlege tekst for teater. No har Oskar Vistdal omsett teksta til norsk for fyrste gong. Språket er prega av ein gjennomarbeidd, monologisk medvitsstraum som overlèt stort rom for tolking og skil seg frå tradisjonell scenedramatikk. Jelinek blei i 2004 tildelt nobelprisen i litteratur, mellom anna for si særeprega evne til å syne fram dei absurde klisjéane i samfunnet.

Kvinnen med rødt hår.jpeg

Pamuk, Orhan - Tyrkia
Nobelprisen 2006 med begrunnelsen "som på søken etter sitt hjemsteds melankolske sjel har funnet nye symboler for kulturenes strid og sammenfletting".

Kvinnen med rødt hår
Moderne litteratur
To menn graver etter vann i en liten by utenfor Istanbul. Om kvelden utveksler de historier. I takt med at brønnen blir dypere, kommer brønnmester Mahmut og hans lærling Cem stadig nærmere hverandre. Men da en mystisk, rødhåret kvinne vekker lidenskapen i Cem, tar historien en skjebnesvanger vending. Mange år senere vender Cem, nå en suksessrik forretningsmann, tilbake til brønnen han gravde med mester Mahmut. Hendelsene fra den gang har forfulgt ham hele livet. Snart oppdager han at virkeligheten er en ganske annen enn han hadde trodd. 'Kvinnen med rødt hår' er en fortelling om mord, mysterier og de mytologier som Vesten og Østen er fundamentert på.

Sultens refreng.jpeg

Le Clézio, Jean Marie Gustave – Frankrike, Mauritius
Nobelprisen 2008 med begrunnelsen "oppbruddets, det poetiske eventyrets og den sinnlige ekstasens forfatter, utforsker av en menneskelighet utenfor og nedenfor den herskende sivilisasjonen".

Sultens refreng
Moderne litteratur
I Sultens refreng følger vi ungjenta Ethel og hennes liv i Paris i årene før og under den 2. verdenskrig. Hun er eneste barn i en velstående pariserfamilie, som har bakgrunn fra Mauritius. Forholdet foreldrene imellom er dårlig, og moren er en passiv tilskuer mens hennes far spekulerer bort formuen deres og Ethels arv. Langsomt blir familien ruinert, og Ethel må flykte i eksil til Nice. JMG Le Clézio har her skrevet et vakkert portrett av en kvinne forankret i historien. Sultens refreng er en av forfatterens mest enestående bøker, og også en av de mest rørende.

Ulvetid.jpeg

Llosa, Mario Vargas – Peru, Spania
Nobelprisen 2010 for "hans kartlegging av maktens strukturer og knivskarpe bilder av individets motstand, opprør og nederlag".

Ulvetid
Moderne litteratur, Historisk roman
Guatemala, 1954. Jacobo Árbenz’ demokratiske regjering har blitt styrtet i et CIA-sponset militærkupp utført av Carlos Castillo Armas, støttet av lokale krefter og et multinasjonalt amerikansk selskap. Bak denne voldelige handlingen lå en løgn som forandret fremtiden til Latin-Amerika: anklagen fra Eisenhower-regjeringen om at Árbenz oppmuntret sovjetiske kommunisters inntreden på kontinentet. Denne romanen blander fiksjon og virkelighet for å skildre en turbulent tid med internasjonale konspirasjoner og motstridende interesser.

Dora Broder - e-bok.jpeg

Modiano, Patrick - Franrike
Nobelprisen 2014 for "minnekunsten han har brukt til å fremkalle de mest ubegripelige menneskeskjebner og avdekket okkupasjonens livsverden".

Dora Bruder
Biografi, Holocaust
Forfatteren Modiano fungerer som litterær figur og fortellerinstans i denne romanen. Modianos vandringer i Paris og hans jødiske bakgrunn speiles i skjebnen til Dora Bruder, en ung jente som forsvant under okkupasjonen i 1941. I en gammel, falmet avis finner Modiano etterlysningen, og siden klarer han ikke å slippe det mentale bildet av Dora. Basert på det lille han vet, forsøker han å rekonstruere hennes korte liv. Han oppdager at den 15 år gamle Dora var elev ved en katolsk kostskole da hun forsvant. Var det slik foreldrene forsøkte å beskytte henne – fra nazistene, eller fra hennes egen opprørstrang? Modiano konstruerer en reise tilbake til det okkuperte Paris og Bruder-familiens tragedie. Han tar også leseren tilbake til begynnelsen av sitt forfattervirke på 60-tallet og konflikten med faren som fulgte dette livsvalget. På vandringene i fortiden, reflekterer Modiano over endringene som skjer fra tiår til tiår, både i våre byer og i vår hukommelse.

Bønn for Tsjernobyl.jpeg

Aleksijevitsj, Svetlana – Hviterussland
Nobelprisen 2015 for "hennes flerstemte forfatterskap, et monument over lidelse og mot i vår tid".

Bønn for Tsjernobyl
Historie: spesielle hendelser, Kjernekraft
På mindre enn tre døgn ble atomkrafteksplosjonen i Tsjernobyl en global katastrofe som rammet og påvirket hele verden. I dag, 30 år senere, begynner vi å danne oss et bilde av de massive ringvirkningene ulykken har fått. Journalisten Svetlana Aleksijevitj, har i tre år reist rundt i de mest utsatte områdene for å samle vitnesbyrd om livene til menneskene som kom tettest på. Hvordan lever de i dag? Hva opptar dem? Hva tenker de om fremtiden? Hva er deres historie? I Bønn for Tsjernobyl går Aleksijevitj dokumentarisk til verks og lar menneskene fortelle historiene med sine egne ord. De beretter om dyp sorg og stort mot, men også om å tørre å tenke på fremtiden, om hverdagsgleder, livslyst og menneskers evne til å finne nye måter å leve på i møte med en usynlig trussel.

Klara og solen.jpeg

Ishiguro, Kazuo - Storbritannia
Nobelprisen 2017 "fordi han i sine romaner om store emosjonelle krefter, har avdekket avgrunnen under vår illusoriske følelse av forbindelse med verden".

Klara og Solen
Moderne litteratur, dystopier og utopier
Klara er en “Kunstig Venn”, en slags programvare som er utviklet for å hjelpe unge mennesker og tilpasse seg tilværelsen som voksen. I butikkvinduet der hun er utstilt betrakter Klare menneskene mens hun håper at noen vil kjøpe nettopp henne. En dag går ønsket i oppfyllelse da hun blir kjøpt av den 13 år gamle Josie. Men snart forstår hun at menneskene ikke alltid er til å stole på. Dette er Kazuo Ishiguros første roman etter at han fikk Nobelprisen i litteratur. Det er en rørende fortelling med en uventet fortellerstemme og en historie om kjærlighet, globalt klasseskille og skremmende sider ved moderne teknologi.

Før plogen din over de dødes knokler.jpeg

Tokarczuk, Olga - Polen
Nobelprisen 2018 for "en fortellerkunst som med encyklopedisk iver utformer grenseovertredelse som livsform".

Før plogen din over de dødes knokler
Moderne litteratur
Handlingen er lagt til en øde polsk landsby. Engelsklæreren og amatørastrologen Janina Duszejko finner naboen sin død på gulvet i hjemmet hans. Omstendighetene er merkelige. Hun legger merke til at det står flere hjorter utenfor vinduet. Flere av landbybeboerne, alle tilknyttet den lokale jaktklubben, blir etter hvert funnet myrdet. Janina engasjerer seg i etterforskningen, og det er det ikke alle som liker.

Det andre sverdet.jpeg

Handke, Peter – Østerrike
Nobelprisen 2019 for "et innflytelsesrikt forfatterskap som med stor sprogkunst har utforsket periferien og menneskenes konkrete erfaringer".

Det andre sverdet
Moderne litteratur
En fransk kvinnelig journalist skriver en artikkel om en kvinne som hilste Nazi-Tysklands annektering av Østerrike med jubel. Kvinnen er moren til fortellingens jeg-person, og denne løgnen får han til å begi seg ut på det han beskriver som et “hevnfelttog”. Etter først å ha forsøkt å få noen andre til å utføre drapet, bestemmer han seg for å gjøre det selv. Han surrer rundt og observerer en rekke større og mindre fenomener, både blant mennesker og ute i naturen. Etter hver skyves hevntankene stadig mer i bakgrunnen, og bokens siste tredjedel blir en tekst om fred. 'Det andre sverdet' er den første utgivelsen fra den kontroversielle forfatterens hånd etter tildelingen av Nobelprisen.

 

Vill iris.jpeg

Glück, Louise – USA
Nobelprisen 2020 for "hennes umiskjennelige poetiske stemme, som med nøktern skjønnhet gjør individets eksistens universell".

Vill iris
Moderne lyrikk
Gjennom et år i og omkring forfatterens hage hjemme i Vermont, foregår en samtale om livet mellom blomstene i hagen, en gartner og en guddom. Blomsten er underlagt nådeløse naturbetingelser akkurat som menneskene, og det sykliske livet i hagen stilles om mot menneskenes hjelpeløshet i møte med livets overganger. Dette er Louise Glücks sjette diktsamling, og er av mange regnet som hennes hovedverk

 

Flere bøker signert nobelprisforfattere som du kan låne i E-bibliotek for sjøfolk.

 • Bjørnson, Bjørnstjerne, Synnøve Solbakken - Moderne litteratur
 • Lagerlöf, Selma: Keiseren av Portugalien -  Klassisk litteratur
 • Lagerlöf, Selma: Jerusalem – Klassisk litteratur
 • Undset, Sigrid: Fru Marta Oulie / Den lykkelige alder / Ungdom - Klassisk litteratur
 • Undset, Sigrid: Fortellingen om Viga-Ljot og Vigdis / Fortellinger om Kong Arthur og ridderne av det runde bord – Historisk litteratur, Sagn og legender
 • Undset, Sigrid: Jenny – Roman
 • Undset, Sigrid: Fattige skjebner - Noveller
 • Undset, Sigrid: Våren – Roman
 • Undset, Sigrid: Splinten av trollspeilet - Noveller
 • Undset, Sigrid: Kristin Lavransdatter – Romantrilogi - Klassisk litteratur, Historisk roman
 • Undset, Sigrid: Gymnadenia – Roman
 • Undset, Sigrid: Ida Elisabeth – Klassisk litteratur
 • Undset, Sigrid: Den trofaste hustru - Roman
 • Undset, Sigrid: Madam Dorthea - Roman
 • Undset, Sigrid: Caterina av Siena - Biografi
 • Hamsun, Knut: Den gåtefulle
 • Hamsun, Knut: Bjørger
 • Hamsun, Knut: Sult - Klassisk litteratur
 • Hamsun, Knut: Mysterier
 • Hamsun, Knut: Redaktør Lynge
 • Hamsun, Knut: Ny jord
 • Hamsun, Knut: Pan - Klassisk litteratur
 • Hamsun, Knut: Siesta – Noveller
 • Hamsun, Knut: Victoria
 • Hamsun, Knut: Krattskog - Noveller
 • Hamsun, Knut: Svermere
 • Hamsun, Knut: Stridende liv - Noveller
 • Hamsun, Knut: Under høststjernen
 • Hamsun, Knut: Benoni
 • Hamsun, Knut: Rosa
 • Hamsun, Knut: En vandrer spiller med sordin
 • Hamsun, Knut: Den siste glede
 • Hamsun, Knut: Barn av tiden
 • Hamsun, Knut: Segelfoss by
 • Hamsun, Knut: Konene ved vannposten
 • Hamsun, Knut: Siste kapittel
 • Hamsun, Knut: Landstrykere
 • Hamsun, Knut: August
 • Hamsun, Knut: Men livet lever
 • Hamsun, Knut: Ringen sluttet
 • Hamsun, Knut: På gjengrodde stier
 • Faulkner, William: Springerspill - Kriminalnoveller
 • Hemingway, Ernest: I vår tid – Noveller
 • Hemingway, Ernest: Kilimanjaros sne og andre noveller
 • Hemingway, Ernest: En varig fest – Klassisk litteratur
 • Camus, Albert: Retten og vrangen – Klassisk litteratur
 • Camus, Albert: Bryllup og Sommer - Essay
 • Camus, Albert: Fallet - Roman
 • Camus, Albert: Eksil og kongerike – Klassisk litteratur, Noveller
 • Steinbeck, John: Perlen - Klassisk litteratur
 • Morrison, Toni: Kjærlighet - Moderne litteratur
 • Morrison, Toni: En nåde - Historisk roman
 • Morrison, Toni: Hjem - Moderne litteratur
 • Morrison, Toni: Gud hjelpe barnet - Moderne litteratur
 • Morrison, Toni: De andre - Litterære essay, sosial diskriminering og likestilling
 • Saramago, José: Lyssjakten – Moderne litteratur
 • Saramago, José: Det årets Ricardo Reis døde - Moderne litteratur
 • Saramago, José: Beleiringen av Lisboa – Moderne litteratur
 • Saramago, José: Jesusevangeliet – Historisk roman
 • Saramago, José: Den andre mannen – Moderne litteratur
 • Saramago, José: En beretning om klarsyn – Moderne litteratur
 • Saramago, José: Dødens uteblivelse – Moderne litteratur
 • Saramago, José: Kain – Religiøs skjønnlitteratur
 • Pamuk, Orhan: Det tause huset - Moderne litteratur
 • Modiano, Patrick: Gater i mørke – Moderne litteratur
 • Modiano, Patrick: Ungdomstid – Moderne litteratur
 • Modiano, Patrick: Søndager i august – Moderne litteratur
 • Modiano, Patrick: Så du ikke går deg bort – Moderne litteratur
 • Aleksijevitsj, Svetlana: De siste vitnene - Memoarer
 • Ishiguro, Kazuo: Skumring over landskapet – Moderne litteratur
 • Ishiguro, Kazuo: Kunstner i den flytende verden
 • Ishiguro, Kazuo: Resten av dagen – Historisk roman
 • Ishiguro, Kazuo: Tilbake til Shanghai – Krim og mysterier
 • Ishiguro, Kazuo: Gå aldri fra meg – Moderne litteratur
 • Ishiguro, Kazuo: Nokturner – Moderne litteratur
 • Ishiguro, Kazuo: En kjempe begravd – Moderne litteratur
 • Ishiguro, Kazuo: Nobelforedraget - Tale
 • Tokarczuk, Olga: Daghus, natthus – Moderne litteratur
 • Tokarczuk, Olga: Bisarre fortellinger – Moderne litteratur
 • Handke, Peter: Det store fallet - Moderne litteratur
 • Handke, Peter: Dei vakre dagane i Aranjuez – Moderne skuespill
 • Handke, Peter: Stendig storm – Moderne skuespill
 • Handke, Peter: Spørrespillet – Moderne skuespill
 • Glück, Louise: Averno – Moderne lyrikk