Mål 16 - Fremme fredelige og inkluderende samfunn for å sikre bærekraftig utvikling, sørge for tilgang til rettsvern for alle, og bygge velfungerende, ansvarlige og inkluderende institusjoner på alle nivåer.
For Sjøfartsdirektoratet dreier målet seg om å sørge for tilgang til rettsvern på vårt saksområde og være en velfungerende, ansvarlig og inkluderende organisasjon.
Lær mer om FNs arbeid for å nå dette målet.

Berget vi bestiger
Gorman, Amanda
Lyrikk, barn og ungdom
Amanda Gorman stjal scenen og alles hjerter da hun fremførte sitt dikt 'The Hill We Climb' under president Joe Bidens innsettelsesseremoni. Det var dette diktet alle husket etter seremonien. Alle snakket om den spinkle, unge kvinnen som med sin opptreden lyste opp en mørk vinter. Amanda Gormans dikt vil gå ned i historien, fordi det viste hele verden hva poesien kan gjøre - nemlig samle oss, løfte oss og gi oss nytt syn på verden når vi aller mest trenger det. I denne utgaven av 'The Hill We Climb' finnes både den engelske originalteksten samt Marjam Idriss' norske oversettelse, i tillegg til et forord av Oprah Winfrey.

Grenseløs
Horst, Jørn Lier
Krim: politi
En australsk backpacker blir funnet drept i Spania, og en gruppe mennesker jobber sammen for å løse saken. Samarbeidet deres foregår imidlertid på internett, de driver med såkalt crowdsolving. Norske 'Astria' jobber med å analysere bildematerialet som hun får tilsendt av crowdsolverne som er til stede i Spania og samler inn bevis fra folk som befant seg i nærheten av stedet backpackeren ble funnet. Men så forsvinner 'Astria' idet hun er i ferd med å finne noe interessant. Er dette tilfeldig? Etterforsker Wisting fatter interesse for gruppens arbeid og begynner å lete etter 'Astria'.

Den vanskelige freden
Johnson, Hilde Frafjord 
Faglitteratur: fredsstudier og konfliktløsning
Norges deltagelse i fredsprosesser har vært gjenstand for flere debatter de siste årene. Hva er årsakene til at så mange fredsavtaler ikke holder? I mange tilfeller glir partene fra hverandre og er tilbake i ny krig innen få år. Sudan og Sør-Sudan er eksempler på dette. Tidligere utviklingsminister og tidligere Spesialrepresentant for FNs Generalsekretær til Sør-Sudan, Hilde Frafjord Johnson, analyserer hvorfor forsøkene på fred i disse landene har mislyktes, tross fredsavtaler og løsrivelse. Hun trekker også linjer til andre land og fredsprosesser.

Nobels fredspris
Libæk, Ivar
Faglitteratur
Bokserien 'Norges nasjonalarv' presenterer våre viktigste og mest kjente nasjonale ikoner. Hver bok tar for seg kjente skikkelser fra vår kulturarv, noen av landets naturperler eller sentrale epoker og kulturuttrykk. Denne omhandler Nobels fredspris. Bøkene er i lite format, gjennomillustrerte og gir en oppdatert innføring for den som vil gjøre seg kjent med et gitt tema.

Fredens sekretær : 25 år med Nobelprisen
Lundestad, Geir
Faglitteratur
I 25 år har Geir Lundestad jobbet som direktør på Det norske nobelinstituttet hvor han vært den norske nobelkomiteens sekretær. Han har vært med på alle diskusjonene og møtt prisvinnerne. I denne boken forteller han om alle vinnerne, hvem de er, hvordan det var å møte dem og om hvorfor de fikk prisen. Lundestad forteller også om samarbeidet med de ulike komitelederne og -medlemmene, og om arbeidet for å styrke fredsprisens posisjon.

Drømmen om fred på jord
Lundestad, Geir
Faglitteratur
Dette er historien om Nobels fredspris fra den ble utdelt for første gang i 1901 og frem til i dag. Boken tar for seg alle prisvinnerne - de mest populære, de kontroversielle, de aller viktigste og de som nesten ingen husker. Forfatter Geir Lundestad diskuterer også hvilken betydning Nobels fredspris har hatt og om drømmen om fred på jord er en utopi. Geir Lundestad er professor i historie og var direktør for Det norske nobelinstituttet i 25 år.

Den siste jenta : historien om mitt fangenskap og min kamp mot Den islamistiske staten
Murad, Nadia
Faglitteratur: krigsforbrytelser
I 2014 var Nadia Murad 21 år gammel og drømte om å bli lærer. Sammen med moren og søsknene sine bodde hun i en liten landsby i Nord-Irak. Familien tilhørte den religiøse minoriteten yazidiene, som levde i fred side om side med muslimske og kristne naboer – helt til IS-styrker inntok landsbyen. De fleste av landsbyens menn ble ført bort, mange av dem henrettet, blant annet Nadias seks brødre. Selv var hun blant kvinnene som ble holdt som sex-slaver av IS-soldatene, inntil hun ved en tilfeldighet klarte å rømme. I denne boken forteller Nadia historien om dagene i fangenskap og flukten som fulgte.

Den europeiske våren
Nielsen, Kaspar Colling
Roman: dystopier og utopier
Danmark, en gang i fremtiden: vestens humanistiske idealer har kollapset, under vekten av kapitalisme og globalisering. På idylliske Lolland har kremen av internasjonale forskere skapt et eksklusivt, høyteknologisk økosamfunn. Resten av Danmark fremstår som et monument over gammel storhet; myndighetene deporterer muslimske flytninger fra København i storskala, og nøden er stor. I samfunnet på Lolland møter vi forskeren Elisabeth, som får et foruroligende godt forhold til et romanskrivende forsøksdyr; galleristen Stig, som slites mellom kunst og etikk; Emma, som blir ledestjernen i et parallellsamfunn for flyktninger i Mosambik; og Christian, en kitsch-kunstner som maler bilder av degenererte mennesker. Romanen kan sies å kretse rundt spørsmål om hva skjer med idealene vi setter høyest, når samfunnsstrukturene som opprettholder dem forsvinner.

1984
Orwell, George
Klassisk Science fiction
Få av etterkrigstidens bøker har vakt slik oppsikt som George Orwells fremtidsroman '1984', som utkom i 1949. Med sin avsløring av det totalitære system og sitt forsvar for individets rett er den like aktuell, selv om det magiske årstallet for lengst er passert. Handlingen er lagt til et mørkt og dystert bysamfunn, en fremtidsvisjon av London, hvor Big Brother alltid ser deg og Tankepolitiet leser innbyggernes tanker.

Det er lenge til skumring
Rajah, Tharaniga
Moderne litteratur: dystopier
Denne dystopien finn stad i ei alternativ røyndom, etter at Noreg har utsett samar for etnisk reinsking. Etter krigen reiser mor og dotter, Raisa og Nàsti, til Finnmark for å leve etter dei gamle tradisjonane. Dei kommer til ei leir i Karasjok, og snart straumar samar frå hele verda til Finnmark, der ein ny stat blir til. Men nesten før den nye staten er eit faktum, blir han angripe av Noreg, Nord-Noreg, Finland og Russland. Samstundes som Raisa gjer alt ho maktar for å kjempe både for Sápmi og dottera, driv vala hennar ei stadig større avstand mellom dottera og ho sjølv.

Skyggespillet : løgn, kjærlighet og rettferdighet langs nazistenes fluktrute
Sands, Philippe
Faglitteratur: krigsforbrytelser
Den 13. Juli 1949 døde Alfredo Reinhard av leversvikt på et sykehus i Vatikanet. Men det var ikke hans egentlige navn. Egentlig het han Otto van Wächter og var en høytstående SS-offiser ettersøkt på drapet på over 100 000 mennesker i det som er dagens Ukraina. Menneskerettighetsjuristen Philippe Sands som sakprosaforfatter med boken “Tilbake til Lemberg” hvor denne offiseren spilte en birolle. I denne boken spiller han hovedrollen.

Tilbake til Lemberg : om en forsvunnen ny, og jakten på rettferdighet
Sands, Philippe
Faglitteratur: andre verdenskrig, folkerett
Menneskerettsjurist Philippe Sands ble invitert til å forelese i Lviv i Ukraina. Der ble han interessert i den vakre gamle byen som tidligere bar navnet Lemberg og som hadde vært sentrum for jødisk kultur i Europa. Lite visst han at det også ville bli en reise inn i egen i familiehistorie. Her hadde hans elegante, men tilknappede bestefar vokst opp. Byen var også opphavssted for Rafael Lemkin og Hersch Lauterpach, to unge jødiske flyktninger og jurister som arbeidet for å utvikle et lovapparat som kunne gjøre det mulig å forfølge og straffe nazister. Tilbake til Lemberg er en uforglemmelig blanding av historisk detektivarbeid og personlig beretning - og en sterk meditasjon over hvordan minner, forbrytelser og skyld kan etterlate arr gjennom generasjoner.

Kvinnen bak fredsprisen : historien om Bertha von Suttner og Alfred Nobel
Simensen, Anne Synnøve
Faglitteratur: historie
Boken forteller historien om menneskene bak verdens mest prestisjetunge pris. Alfred Nobel er en 43 år gammel svensk ungkar som har tjent seg rik på oppfinnelsen av dynamitt. En dag i 1876 annonserer han etter en sekretær i en østerriksk avis. Bertha von Suttner er en 33 år gammel ugift aristokrat fra Wien. Hun har mislykkes som operasanger og må tjene til livets opphold etter at moren har spilt bort familiens formue. Følgelig svarer hun på annonsen.

Aldri Vold
Lindgren, Astrid
Taler: fredsarbeid
I 1978 ble Astrid Lindgren tildelt den tyske bokhandelens fredspris. Takketalen var et flammende og engasjert opprop mot vold og tyranni. Talen er fortsatt like aktuell, med sin presise beskrivelse av ondskapens mekanismer og vår sterke lengsel etter fred.

Denis Mukwege : lege på liv og død
Åkerlund, Berthil
Biografi
Denis Mukwege er blitt verdenskjent for sitt arbeid med behandling av kvinner som er blitt utsatt for grov seksuell vold. Med livet som innsats kjemper han for at volden i Øst-Kongo skal ta slutt og at kvinnene skal bli hørt og slippe å leve et liv i redsel. Han har mottatt en rekke priser, blant annet FNs pris for menneskerettigheter, Olof Palmeprisen og Årets afrikaner, og han er flere ganger blitt nominert til Nobels fredspris. Til daglig er han sjefskirurg ved Panzisykehuset utenfor Bukavu i Kongo. Åkerlund er journalist med Afrika som spesialitet, og har fulgt Mukwege under en av de mest dramatiske periodene i doktorens liv, i Bukavu i Kongo, og i Brussel og Sverige.

 

Mål 17 - Styrke virkemidlene som trengs for å gjennomføre arbeidet, og fornye globale partnerskap for bærekraftig utvikling.
Samarbeid er nøkkelen til å nå målene. Sjøfartsdirektoratet er avhengig av en god dialog med næringen, andre etater og internasjonale organisasjoner. De senere årene har Sjøfartsdirektoratet i økende grad fått tildelt oppgaver som krever tverretatlig samarbeid.
Lær mer om FNs arbeid for å nå dette målet.