Mål 13 - Handle umiddelbart for å bekjempe klimaendringene og konsekvensene av dem.
Sjøfartsdirektoratet skal bl.a. være en pådriver for grønne løsninger, tilrettelegge for bruk av mer miljøvennlig teknologi, lage regler og retningslinjer for å bidra til lavere klimagassutslipp fra fartøy.
Lær mer om FNs arbeid for å nå dette målet.

Flommens år
Atwood, Margaret
Fantasy
Adam En, lederen av sekten Guds Gartnere, har lenge varslet en naturkatastrofe som kommer til å endre alt liv på jorden. Nå har den store katastrofen inntruffet, og nesten alt menneskelig liv er utryddet. Ren, en ung nattklubbdanser, og Toby, som tidligere har vært medlem av Guds Gartnere, er blant de få som overlever i en verden der ingenting - ikke engang dyrelivet - er til å stole på. Ren og Toby legger ut på hver sin ensomme vandring på leting etter andre som kan ha overlevd. Med Atwoods evne til å skape troverdighet i det usannsynlige formes en genial beretning som ytterst sett handler om menneskets forhold til jorden og dens ressurser.

Oryx og Crake
Atwood, Margaret
Fantasy
Snømann er fortelleren i denne besettende fremtidsromanen. Han er tilsynelatende den eneste overlevende etter en miljøkatastrofe som har etterlatt jorden full av vrakgods og avfall. Han er omgitt av crakerne, genspleisede menneskelignende vesener som han har reddet fra utryddelseskatastrofen. Dette er historien om hvordan hans venn, den grådige vitenskapsmannen Crake, lot bioteknologien løpe løpsk. I jakten på profitt blir forsøkene på å forbedre naturen stadig mer oppfinnsomme.

Et liv på vår planet
Attenborough, David
Selvbiografi, naturhistorie
Sir David Attenborough er viden kjent som fortellerstemme på mange naturdokumentarer fra BBC. I mange år har han reist verden rundt for å lære mer om planeten vår og alt liv som finnes der. Nå har han blitt 93 år gammel, og i denne boken reflekterer han rundt sitt ekstraordinære liv. Han skriver om det han kaller vår tids store tragedie: vår grusomme behandling av planeten vår og tapet av biomangfold og utemmet villmark. Denne boken er Sir Davids vitnesbyrd og hans visjon for fremtiden, og i den forteller han hvordan vi kan rette opp i vår tids største feilgrep.

Sju dagar i august
Bildøen, Brit
Moderne litteratur
Sofie og Otto, busett på Tøyen i Oslo, slit enno med sorgen etter terrorangrepet der Sofie mista dotter si. Åtte år har gått, og ekteparet har halde det gåande fram til denne sommaren. Men i løpet av ei veke i august opplever dei ein serie av små ulykker. Kvar for seg er ikkje hendingane så alvorlege, men dei blottlegg små og større sprekker i ekteskapet, på jobben og i omgjevnadane. Medan regnstormar skyljer over hovudstaden undrar Sofie og Otto på om alt er i ferd med å falle frå kvarandre. Er ulykkene påminningar om ei større livskatastrofe? Det blir klart at dei ikkje kan la livet gå vidare som før.

Klimaopprøret
Eiterjord, Gaute
Faglitteratur: klimaendringer
Det blir meint mykje i klimasaka. Frontane kan bli steile. Korleis argumenterer ein til fordel for klimastreik, kan julegåvehandel og berekraft gå i hop og kor flinke er Noreg eigentleg med kutt i eigne utslepp? Aktivist og miljøforkjempar Gaute Eiterjord har skrive ein bok for dei som vil gå sakleg til verks i klimadebatten. Han forklarer kva forskinga seier, og han gjev råd og vink til korleis ein svarer dei som framleis insisterer på at det som skjer med kloden vår er naturleg. Boka har forord av Maja Lunde.

Uår
Faldbakken, Knut
Moderne litteratur
I utkanten av Sweetwater ligger millionbyens søppel. Hit flytter Allan Ung med sin kone Lisa og sønnen Boy da nød og forslumming gjør bytilværelsen uutholdelig. Ute på fyllingen starter de forfra, men det viser seg snart at de ikke er alene: Mellom søppeldyngene har en gammel abortlege søkt ly for seg og sin kone, her er den prostituerte Mary Diamond når hun hviler ut etter jobber på motorveien, her er en ettersøkt morder. De lever av fyllingen og det Allan tjener på småjobber inn i byen, der han ser forfallet øke fra dag til dag i et overflodssamfunn som nærmer seg undergangen.

Fremtiden vi velger
Figueres, Christiana
Faglitteratur: klimaendringer
Et praktisk blikk på hvordan man overlever klimakrisen. Christiana Figueres og Tom Rivett-Carnac har gjennom sitt arbeid med klimaspørsmål i FN en unik innsikt som de deler i denne boken. Ifølge forfatterne er de handlingene som foretas i dette tiåret avgjørende for hvordan verden vil se ut fremover. Enten kjører man på som før, eller så gjør man fornuftige valg som dreier verden inn i en fornybar og levedyktig fremtid. Forfatterne presenterer ti handlinger som må til for å skape et taktskifte – og det vesentligste er at både enkeltmennesker, myndigheter og næringsliv slutter opp om dem.

Hvordan unngå en miljøkatastrofe
Gates, Bill
Faglitteratur: bærekraft, klimaendringer
Den amerikanske teknologen og forretningsmannen Bill Gates (f. 1955) har sammen med eksperter innen en rekke vitenskaper trukket opp en arbeidsplan for hva som må til for å avverge klimakatastrofen. I denne boken viser han på en oversiktlig måte hvilke utfordringer kloden står overfor, teknologien vi har per i dag, og hvilken teknologi som vil kreves i fremtiden, slik at det vil bli mulig å nå målet om nullutslipp. Utfordringen går til hvert enkelt land, dets politiske ledere, organisasjoner på alle nivåer i samfunnet, og til alle menneskene som bebor planeten. Dette krever et særskilt samarbeid, og ifølge Gates bør dette samarbeidet være forankret i kunnskap.

Verden på vippepunktet
Hessen, Dag O.
Faglitteratur: bærekraft
Biolog Dag O. Hessen utgangspunkt i forskning, ikke i skremselspropaganda, og viser hvordan det står til med natur og klima og hvor ille det kan gå. Risikomomentene er ulike tilkoblingsmekanismer som gjør at forandringene forsterkes. Samtidig er den menneskelige kulturen i konstant endring. Kan vi klare å snu denne utviklingen og avverge de verste scenariene? Boken er en kraftfull appell om at vi må gjøre mer, og vi må gjøre det raskt.

Meridianmysteriet
Klafstad, Jørgen
Thriller, miljøspørsmål
Meridianmysteriet er en intens og drivende thriller om den voksende energikrisen på jorda. Desperat letes det etter nye energikilder. Et grensesprengende funn i rommet viser vei til en ren og utømmelig urkilde. En besettende jakt begynner. Ledet an av verdens stormakter. Sentralt i kappløpet står Marcus Lejo, multiscientist ved astronomisk institutt i Cape Town, og Sue Ju, en journalist fra Folkets Dagblad i Beijing. Alt peker mot at menneskeheten står foran det neste store skrittet. Der mikro- og makrokosmos sammen må finne en vei. En ny bevissthet og forståelse er i ferd med å åpnes. Voldsomme naturkrefter slippes samtidig løs. Båret fram av en kosmisk monsterstorm.

Termostat : hvordan klimaet former oss, forandrer samfunnet og forvandler fremtiden
Kroglund, Andrew P.
Faglitteratur: klimaendringer
Menneskets opprinnelse er nært forbundet med klimaendringer. Varmere klima har vært med å bidra til folkevandringer og jordbruksrevolusjon. Vil de eskalerende forandringene i klimaet - slik det utspiller seg i dag - være slutten på menneskene, eller vil det bidra til en bedre verden? I 'Termostat: Hvordan klimaet former oss, forandrer samfunnet og forvandler fremtiden' ser forfatter Andrew P. Kroglund klimaendringene i et historisk perspektiv, samtidig som han beskriver dagens situasjon, med de utfordringene og mulighetene dette bringer med seg.

Bienes historie (Klimakvartetten 1)
Lunde, Maja
Moderne litteratur
William er en melankolsk biolog og frøhandler i England i 1852. Han setter seg fore å bygge en helt ny type bikube som skal gi både ham selv og hans barn ære og berømmelse. George er birøkter i USA i 2007 og kjemper i motbakke, men han håper sønnen kan bli gårdens redning. Tao arbeider med håndpollinering i et fremtidig Kina hvor biene har forsvunnet. Hun ønsker mer enn noe annet at sønnen skal få en utdannelse og et bedre liv enn henne selv.

Przewalskis hest (Klimakvartetten 3)
Lunde, Maja
Moderne litteratur
Romanen foregår på tre tidsplan. St. Petersburg i 1881 hvor skjelettet av en nylig drept villhest har blitt fraktet hele veien fra Mongolia til zoologen Michail. Han mener skjelettet må stamme fra selve urhesten, som alle har trodd var utryddet. Sammen med eventyreren Wolff forlater han alt som er trygt på en storstilt ekspedisjon til Mongolia. I Mongolia i 1992 arbeider veterinæren Karin med å tilbakeføre den utryddede Prezewalski-hesten fra Europa til Mongolia. I 2064 er Europa i oppløsning. I Norge tviholder Evi på gården sin og vil ikke flytte selv om de fleste rundt henne har forlatt sine hjem. Hun vil ikke dra, for villhoppa i innhegningen venter føll. En dag dukker det også opp en ukjent kvinne som trenger et sted å være.

Om tiden og vannet
Magnason, Andri Snær
Reiseskildring: Island, klimaendringer
I 2019 måtte Andri Snær Magnason skrive minneord over en islandsk isbre som ga tapt for klimaendringene. Besteforeldrene hans dro på bryllupsreise og slo opp teltet sitt ved en slik isbre. Stedet bærer fortsatt deres navn, men hvor lenge vil den være der? “Folk lytter til fortellinger, ikke tall”, fikk forfatteren høre. Han bestemte seg derfor for å skrive en nær og personlig fortelling om vår tids viktigste tema. Gjennom intervjuer, forskning og fortelling gir han en poetisk reiseskildring og verdenshistorie om kloden vår og hvordan vi kan bevare den.

Veien
McCarthy, Cormac
Skjønnlitteratur; Dystopier
I en uhyggelig troverdig visjon av vår mulige fremtid kjemper en far og hans sønn for å overleve i et USA, som ligger totalt øde etter "den store katastrofen". Det er ingenting igjen av sivilisasjonen, og de to vandrer planløst av sted, kun holdt oppe av omsorgen for hverandre. Cormac McCarthy regnes for en av USA's største nålevende forfattere.

Klimapraten : 25 spørsmål. To tenåringer. En mor.
Nossum, Beate
Faglitteratur: klimaendringer
Hvordan kan de unge overbevise foreldregenerasjonen om at det ikke er nok å kjøre elbil til jobben for å redde kloden? Og hva svarer foreldrene på de oppvoksende generasjonenes krav til umiddelbar handling? Forfatter Kristine Hovda har i 'Klimapraten' benket seg rundt bordet til spesialrådgiver innen klima og endringskommunikasjon Beate Nossum og hennes tenåringsbarn. Her spørres og samtales det om noen av de mest sentrale utfordringene vi alle står overfor, og hva som kan gjøres for å prøve å løse dem.

Mengele Zoo (Mino-trilogien 1)
Nygårdshaug, Gert
Moderne litteratur
Fattiggutten Mino er født i regnskogen. Han er sommerfuglfanger og elsker jungelens mangfold av liv. Samtidig som Mino samler sommerfugler, ser han at jungelen ødelegges av multinasjonale selskaper. En dag rammer katastrofen også hans landsby. Mino sverger hevn. Etter å ha levd et omflakkende liv i flere år, danner han en organisasjon som har som oppgave å avlive miljøspekulanter over hele verden.

Helt sant!
Palin, Michael
Moderne litteratur
Helt sant! er en roman om en middelmådig forfatter som får i oppdrag å skrive biografien til en legendarisk humanist og aktivist. Denne humanisten og aktivisten er beundret og elsket av alle. Det blir ikke helt som de hadde tenkt seg. Romanen er skrevet av Michael Palin og den skal ifølge forlaget være både kritikerrost, tankevekkende og hjertevarm. Michael Palin har skrevet flere bøker og er en anerkjent TV-personlighet fra blant annet Monty Python.

Varm klode, kaldt hode
Røyne, Anja
Faglitteratur: populærvitenskap, miljø
Skal man ha en reell mulighet til å stanse global oppvarming på to grader, må det handles raskt og det vil kreve mye av oss. Men hva slags verktøy finnes i verktøykassen og hvilke løsninger velger man framfor andre? Fysiker Anja Røyne presenterer det nyeste innen forskningen. Enten det er måter å fjerne avgasser i atmosfæren eller global solskjerming, dette er muligheter som for kort tid tilbake ble betraktet som sci-fi, men som nå kan være en del av løsningen. Spørsmålet blir til slutt - er løsningen realistisk og har vi egentlig noe valg?

Det regnet fugler
Saucier, Jocelyne
Moderne litteratur
De to åttiåringene Tom og Charlie bor langt inne i Canadas skoger. Her lever de fritt, helt etter sine egne regler og ikke med andre forbindelser til omverdenen enn to hasjdyrkere som bringer dem nye forsyninger nå og da. Men en dag blir tilværelsene deres forstyrret av to kvinner. Den ene en fotograf på jakt etter overlevende etter skogbrannen, den andre en kvinne på deres egen alder som har rømt fra en psykiatrisk institusjon hvor hun har tilbrakt det meste av livet. Dette er en historie som hyller naturen, friheten, kjærligheten, alderdommen og muligheten til nye sjanser på tampen av livet.

2070
Samset, Bjørn H.
Faglitteratur
Om 50 år skal vi være fossilfrie og ha gjennomført det grønne skiftet. I denne boka viser forfatteren hvordan vi har havnet i den dramatiske situasjonen vi er i i dag, hvilke klimasystemer og modeller vi må forstå, og hvor veien kan gå videre. Bjørn H. Samset er klimaforsker ved CICERO Senter for klimaforskning.

700-årsflommen
Stueland, Espen
Faglitteratur
Høsten 2014 kom den store flommen til Vestlandet. Meteorologene estimerte at man sto midt i en 700-årsflom. Stueland opplevde den på nært hold. Hvilket språk benytter vi oss av for å snakke om klodens tilstand? Hvilket forhold får barn til naturen hvis vi tidlig lærer dem at beskyttelse og polstring er nødvendige for å klatre i trær? Hva innebærer det at temperaturen på kloden øker med 2 grader? Disse, og flere akutte spørsmål, stiller forfatteren i denne boken, og fører en diskusjon om klimaforandringer, og om vårt forhold til naturen.

Isfritt - Populærvitenskap som angår deg
Svensen, Henrik (redaktør)
Faglitteratur
Hva gjør forskere når de er ute i felten, hvordan måler de hvor tykk isen er på Grønland og hva har måkefanging å gjøre med klimaforskning? Naturvitenskapelig formidling finner vi i alle medier, og her har vi valgt ut noe av det beste som er skrevet i de siste par årene. Alle tekstene belyser temaet isfritt og viser at klimaforskning kan være mangfoldig og spennende. La våre forskere, studenter, journalister og forfattere inspirere deg og vise deg veien inn i både kjente og fremmede landskap. Redaksjonen har bestått av seks personer med bred bakgrunn innen forskningsformidling og journalistikk.

Insektenes planet
Sverdrup-Thygeson, Anne
Faglitteratur
Vi lever på insektenes planet. For hvert menneske på jorda, finnes det 200 millioner insekter. De tar bolig i de dypeste grotter og på flere tusen meters høyde, i døpefonter og datamaskiner og inne i andre levende skapninger. Insektene er helt uunnværlige i naturens kretsløp, og selv om de er mange, går antallet dramatisk tilbake. Vi trenger dem blant annet til pollinering, nedbrytning og jorddannelse, bestøvning og som mat for andre dyr. I denne boken kan du lese om de fascinerende skapningene og hvorfor det er avgjørende at vi tar bedre vare på dem. 

Sarabande
Sølberg, Sara
Moderne litteratur
Sommeren er varmere enn noen gang. Silja jobber som sesonggartner i Botanisk hage. Hun opplever den tørre sommeren som om noe alvorlig er i ferd med å skje i naturen. Også i leiligheten hennes er noe i ferd med å skje; insekter og muggsopp forsøker å trenge henne ut av leiligheten. Etter hvert går hun inn i en tilstand hvor hun opplever verden som maur, meitemark og andre organismer. Etter noen dager våkner hun på sykehuset der opplevelsen hennes blir fraskrevet som fantasi. Hvor har hun vært, og hvem er hun nå? 'Sarabande' er en fortelling om et menneske og en jord i krise, og om å føle tilhørighet og ansvar for naturen.

Streik for klimaet
Thunberg, Greta
Faglitteratur; miljøvern
Greta Thunberg startet en global miljøbevegelse da hun satte seg utenfor det svenske Riksdagshuset med plakaten 'Skolstrejk för klimatet'. 15-åringen inspirerte hundretusener av skoleelever verden over til å kreve drastiske tiltak i miljøpolitikken. Etter dette har Thunberg blitt invitert rundt i hele verden for å delta i demonstrasjoner og holde taler, blant annet på FNs klimatoppmøte i Katowice. Boken er en samling av hennes taler til Davos, FN, EU-parlamentet og streikende skoleelever.

Mål 14 - Bevare og bruke havet og de marine ressursene på en måte som fremmer bærekraftig utvikling.
Sjøfartsdirektoratet skal være med på å sikre en god maritim utdannelse for norske sjøfolk. God kompetanse fører også til bedre sikkerhet om bord i både næring- og fritidsfartøy.
Lær mer om FNs arbeid for å nå dette målet.

Verden under vann
Dahlen, Pia Ve
Faglitteratur: populærvitenskap
Marinbiolog Pia Ve Dahlen viser vei ned i dypet langs norskekysten. Under havoverflaten finnes et yrende rikt dyreliv. I tang og tareskogene finnes unnselige mikrosamfunn. På flere tusen meters dyp har visse arter gjennom uminnelige tider utviklet evnene til å overleve i undervannvulkanenes ustadige miljø. Selvlysende hai, snegler med metallrustning og blekksprut som kan skifte form og farge er bare noen av skapningene man treffer på ferden. Boken forteller også om hvordan disse plante- og dyreartene lever sammen i et skjørt og gjensidig fellesskap, og hvorfor det er så viktig å verne alt dette livet fra den overhengende klimatrusselen.

Kvotebaronar: privat rikdom - utarma fiskevær
Grytås, Gunnar
Faglitteratur: fiskeri
Eksporten frå fiskeri-Noreg nærmar seg 100 milliardar i året. Noreg har som mål å bli 'verdas fremste sjømatnasjon', men kva slags fiskeristormakt vil vi eigentleg vere? Historiene frå kysten går ulike vegar. Ein del handlar om privat rikdom skapt på kort tid. Andre om kvotebaronar og konsesjonsadelen som sikra seg arvesølvet til spottpris. Denne boka handlar om korleis det som var ei primærnæring raskt har blitt noko anna. Om underskot på demokrati i viktige prosessar, om fisk som spekulasjonsobjekt, rovfiske og økonomisk kriminalitet.

Reise med ål: en omvei hjem
Kroglund, Torolf
Faglitteratur: zoologi
Ålen, som en gang var den mest utbredte fisken i Europa, er kritisk truet. Forfatteren reiser i ålens spor, og resultatet er en underholdende og lærerik fortelling om fisken. Ålen kommer fra dypet i Sargassohavet og reiser med Golfstrømmen til Nord-Afrika og Europa. Den kjenner ingen nasjonale grenser og bosetter seg i ferskvann i alle land. Her kan den bo 30 år og bare spise. Den formerer seg bare én gang i livet, etter den lange og strabasiøse veien hjem til Sargassos dyp. Så dør den. Slik har det vært i over 50 millioner år. Hva har skjedd de siste par tiåra? Kraftverk stenger vannveien mellom saltvann og ferskvann. Den kinesiske mafiaen betaler bedre enn kokain og gull for smuglede små glassål. Oppdrettsindustri og forskere klarer ikke å knekke koden; ålen formerer seg kun i Sargasso. Reise med ål er en personlig reise inn i en verden av forskere, fiskere og aktivister, en verden som dypest sett angår oss alle.

Brødrene Vega: roman
Lenth, Lars
Moderne litteratur
De tre skruppelløse brødrene Torvald, Einar og Gunnar Vega har tjent seg grunnrike på lakseoppdrett. Underveis har de harvet over både natur og folk i Brønnøy kommune. Så utfører en ung miljøaktivist en aksjon som får store konsekvenser for brødrenes selskap. Advokatfullmektig Leo Vangen hyres inn for å finne miljøkrigeren før de hevngjerrige Vega-brødrene får kloa i ham. Snart befinner den konfliktsky Vangen seg midt i skuddlinjen mellom rasende miljøvernere og kyniske lakseoppdrettere. Og det skal vise seg at begge sider er villige til å går forbausende langt for å nå sine mål ...

Blå (Klimakvartetten 2)
Lunde, Maja
Moderne litteratur
En episk fortelling om naturkrefter i spill og hvordan vi alle må leve med valgene vi tar. 2017: Signe er snart 70 år, men lar seg ikke skremme av havet. Alene seiler hun vekk fra barndomsbygda på Vestlandet, for å konfrontere mannen hun en gang elsket. Det er bare henne, båten og en underlig last. 2041: David kjenner seg for ung til å være far, likevel er han blitt alene med sin lille datter. De to er på flukt gjennom et tørkerammet Sør-Europa, hvor nord står mot sør, og det ikke lenger finnes nok vann til oss alle. Alt forandres den dagen de oppdager en seilbåt i en forlatt hage langt inne i landet.

Når havet stiger
Lynch, Jim
Skjønnlitteratur
13 år gamle Miles sniker seg ut om natten for å lete etter skalldyr i fjæra. Han finner i stedet en svært sjelden kjempeblekksprut, noe som skaper oppstyr i den lille byen. Miles' synske venninne Florence spår at flere uvanlige hendelser er i vente, som er tegn på at en enorm tidevannsbølge snart skal komme. Både innbyggerne i byen og tilreisende journalister tilskriver Miles profetiske evner, og vil ikke gi ham fred. Men Miles er bare en tenåring som har nok med sine egne bekymringer, som at foreldrene skal skilles og en gryende avstandsforelskelse.

Moby Dick
Melville, Herman
Klassisk skjønnlitteratur
Moby Dick ble først utgitt i 1851 og regnes som et av de betydeligste verk i amerikansk litteratur. Bokens hovedperson, kaptein Ahab, er besatt av å jakte på en hvit kaskelotthval kalt Moby Dick. Kapteinen mangler et bein takket være et tidligere møte med hvalen, og ønsker hevn. Romanen åpner med den velkjente replikken "Kall meg Ishmael". Sjømannen Ishmael er nemlig stemmen som forteller oss historien om jakten på hvalen Moby Dick.

Fisk du aldri har spist
Nilsson, Sara Östlund
Sakprosa for unge
Denne boka handler om hvorfor fisk ser ut som de gjør, og hvorfor de gjør en masse tilsynelatende rare ting, som f.eks. stjele egg, eller rødmer for å tiltrekke seg en partner, hvorfor noen hanner blir gravide. Boka viser hvordan forskerne eksperimenterer, og gir tips til hvordan man selv kan forske litt på egenhånd og gjøre spennende oppdagelser. Her er fersk forskning om kutlinger, stingsild og nålefisk. I tillegg får man se en marinbiologisk stasjon.

Et hav av muligheter : hva skal vi leve av etter oljen?
Røed, Henning
Faglitteratur: oseanografi, fiskeri
Norge har verdens nest lengste kyst, noen av verdens største fiskebestander og kontrollerer sjøområder tilsvarende syv ganger størrelsen på fastlandet. Lenge før oljen overlevde vi på havets ressurser. Norge er en av verdens største sjømateksportører, men våre viktigste bestander av sild, torsk og laks har flere ganger stått i fare for å bli ødelagt. I denne boken fortelles historien om Norges fire viktigste fiskearter, om rikdommen de har gitt oss, og om hvordan kunnskapen om havet må spres for å kunne utforme en politikk som forvalter disse ressursene på en bærekraftig måte. Henning Røed er marinbiolog og har blant annet jobbet med fisk og marin ressursutnyttelse i Miljøverndepartementet, Statens forurensningstilsyn og WWF.

Fiskehistorier
Røed, Henning
Faglitteratur: fiskeri
Norge er verdens syvende største havnasjon. Fisk har mettet Norges befolkning i generasjoner, men også vært en viktig eksportvare. Havet produserer halvparten av jordens oksygen, regulerer klimaet og er opphav til halvparten av alle nye kreftmedisiner. Men det skjer dramatiske endringer. Viktige fiskeslag trues av utrydding, og klimaendringer fører til brutte næringskjeder. I denne boken tar marinebiolog og forfatter Henning Røed leserne med på en reise gjennom havets skattkammer.

Havboka, eller Kunsten å fange en kjempehai fra en gummibåt på et stort hav gjennom fire årstider Strøksnes, Morten Andreas
Faglitteratur: oseanografi
Utenfor Lofoten, på dypet, svømmer håkjerringa, en hai som kan bli åtte meter lang og over ett tonn tung. Morten Strøksnes og vennen Hugo Aasjord blir besatt av å få det ikoniske monsteret opp til overflaten. Gjennom fire årstider drar de ut for å prøve å fange det sta rovdyret. Med dette som utgangspunkt utforsker boken havets dyp. Vi stammer fra havet. Havet dekker sytti prosent av jordas overflate, og havets tilstand påvirker alt liv på jorda, men de fleste av oss vet lite om dette elementet og de utrolige livsformene som stadig oppdages der. Strøksnes forteller om det yrende livet i havdypet, om litteraturens og virkelighetens sjøuhyrer og havskapninger, om truende endringer og mye mer.

Seismiske smell
Sølberg, Sara
Moderne litteratur
En ung kvinne er midt i en hjerteoperasjon. Plutselig begynner bilder av havet å vise seg, som om kroppen senkes ned til dybder der blåhvalen og dyphavsmaneten Periphylla periphylla finnes, der trykket fra vannmassene er flere tonn tungt. 'Seismiske smell' er en roman der hendelser i fortid og nåtid veves sammen til en beretning om havet som livsgrunnlag og fare.

Hvaleventyret : hvordan vi nesten utryddet det største dyret som har levd
Tjernshaugen, Andreas
Faglitteratur: truede arter
Blåhvalen, verdens største dyr, var lenge i ferd med å bli utryddet. Vestfold var selve verdenssentrumet for hvalfangsten i årevis, og Norge trakk seg ikke ut av blåhvalfangsten før nærmere 70-tallet. I denne boka forteller Andreas Tjernshaugen om blåhvalfangstens historie: om hvalens årlige reise mellom poler og varmere strøk, hvalfangstens pionerer, konflikter mellom Norge og andre hvalfangstnasjoner, og til sist det endelige samarbeidet for å redde de siste blåhvalene.

Atlanterhavet
Winchester, Simon
Faglitteratur: historie
I denne boken gir Simon Winchester leseren historien om det storslåtte Atlanterhavet som har dannet livsrammen for millioner av mennesker langs titusener av kilometer med kystlinje. Atlanterhavet har utfordret oppdagere, vitenskapsmenn og erobrere i århundrer, og det fortsetter å prege våre holdninger, drømmer og ambisjoner. Winchesters episke beretning spenner fra jordens geologiske opprinnelse til de store oppdagelsene, fra annen verdenskrig til dagens forurensing.

Andre titler

 • Mitt klimaregnskap – Et forsøk på å leve bærekraftig og løsninger vi trenger - Riise, Anja Bakken - Faglitteratur
 • Armageddon-algoritmen (Ypsilon 1) - Fergestad, Petter - Krim og mysterier
 • Før øya synker - Grøtan, Teresa - Faglitteratur for unge
 • Anna : en fabel om klodens klima og miljø - Gaarder, Jostein - Skjønnlitteratur for unge
 • Lysår - Hallstrøm, Didrik Morits - Science fiction
 • Klimaendringer - Hjemås, Rune F. - Moderne litteratur: noveller
 • Stillhetens økologi - Kjøsterud, Erland - Faglitteratur: klimaendringer
 • Dette forandrer alt - Klein, Naomi - Faglitteratur: konsumerisme
 • @Ally_Trip : en klimaroman - Lekang, Katrine - Skjønnlitteratur for unge
 • Varm is - Mathismoen, Ole - Faglitteratur, klimaendringer
 • Bouvetøya 2052 - Mæhle, Lars - Klimathriller for unge
 • Det store klimasøksmålet - Nordby, Marius Gulbrandson - Faglitteratur: miljøvern, grunnloven
 • Himmelblomsttreet (Mino-trilogien 2), Nygårdshaug, Gert – Moderne litteratur: miljøspørsmål
 • Afrodites basseng (Mino-trilogien 3), Nygårdshaug, Gert – Moderne litteratur: miljøspørsmål
 • En menneskeskapt virkelighet - Straume, Ingerid S. - Faglitteratur
 • Begynnelser - Tiller, Carl Frode - Moderne litteratur
 • Verda mi smeltar - Ylvisåker, Line Nagell - Faglitteratur: Svalbard
 • Tre vegar til havet - Bildøen, Brit - Skjønnlitteratur
 • De beste intensjoner - Sæther, Anne Karin - Faglitteratur: miljøpolitikk
 • På naturens skuldre : Hvordan ti millioner arter redder livet ditt
  Sverdrup-Thygeson, Anne - Faglitteratur: natur, bærekraft
 • Den nye fisken: Om temmingen av laksen og alt det forunderlige som fulgte - Sætre, Simen og Østli, Kjetil - Faglitteratur: akvakultur, fiskeri