Sommer uten brev.jpg

Sommer uten brev
Baugstø, Line
Moderne litteratur
Sommeren 1968 er Sigrid alene igjen i rekkehuset med to små døtre. Ektemannen Erling har sagt opp jobben som fotograf og har reist for å følge drømmen om et villmarksliv i Canada og Alaska. Der skal han padle, fiske laks og ta bilder av ville dyr som han senere kan selge. Sigrid prøver å forsørge seg selv og jentene ved å selge Tupperware. Også hun drømmer om noe større, samtidig blir det stadig vanskeligere å få endene til å møtes. Gjennom de tre romanene som utgjør Sommerbøkene (Sommer uten brev, Fører av grå folkevogn, juli 1975 og Egne rom) følger vi Sigrid gjennom tre somre i tre tiår; seksti- sytti og åttitallet der forfatteren utforsker hvilke krefter som former et liv og styrer hvilke valg man tar?

 Og været skiftet og det ble sommer.jpg

Og været skiftet og det ble sommer og så videre
Carmona-Alvarez, Pedro
Moderne litteratur
Handlingen spenner fra 60-tallet og frem til i dag. I New York treffer Kari bedriftseiersønnen Johnny, som hun gifter seg med. De får to barn og fremtiden ser lys ut. Men så går Johnnys firma konkurs og de to døtrene dør i en ulykke. Livet går i svart og de bestemmer seg for å flytte til Norge. Her får de datteren Marita som vokser opp i skyggen av sine døde søstre. Dette er en roman om en familie som prøver å gjøre det rette, men som opplever at valgene de tar får fatale konsekvenser. Fortellingen om Marita fortsetter i boken «Bergen ungdomsteater».

I fjor sommer.jpg

I fjor sommer
Dahl, Niels Fredrik
Moderne litteratur
"Kanskje jeg ble stående hos Siri den kvelden fordi hun viste så tydelig at hun ikke trengte meg. Hun sto som en sval skulptur av lys og muskler midt i rommet og hun var den eneste, den absolutt eneste jeg la merke til. - Jeg har hørt at det skal bli et par av oss to, sa jeg." Våren syv år etter. Han er alene på sommerstedet rett over grensen til Sverige. Han skal rydde opp og gjøre huset klart - men til hva? Sammen med hunden oppsøker han steder i skogen og der de pleide å bade og den forlatte hytta i nærheten. Uopphørlig vender tankene tilbake til hendelsene i fjor sommer. Men hva var det egentlig som hendte?

Sommeren da alt hendte.jpg

Sommeren da alt hendte
Dahl, Tor Edvin
Krim og mysterier
Han treffer henne først på t-banen i Oslo. Hun blir med ham hjem, og en stund etterpå oppsøker hun ham på fjellet. Men noen ganske få dager etterpå leser han i avisen at Marguerita er blitt funnet død i Nordmarka. Er det en sammenheng mellom dette og det som skjedde med faren for mange år siden? Og hvem er hun som ringer ham like etterpå? Boken er en kriminalroman om kidnapping og mord, en bunke konvolutter med fotografier av nakne kvinner og en ung mann som prøver å finne ut av sin egen fortid.

Sommeren ved havet.jpg

Sommeren ved havet
Evans, Harriet
Skjønnlitteratur: romantikk
Ekteskapet mellom det glamorøse skuespillerparet Tony og Althea Wilde fremstår som perfekt. De har suksess på hver sin kant, lever et luksusliv i London og har to skjønne barn. Hvert år reiser familien på lange, vidunderlige ferier til sommerhuset i Dorset, hvor de holder overdådige selskaper og er vertskap for utallige venner. Men en sommer dukker den ensomme ungjenta Maddie opp, og det forandrer alt. For av ukjente grunner tar Tony henne under sine vinger, og familien forstår at fortiden er i ferd med å innhente ham.

Året uten sommer.jpg

Året uten sommer
Fatland, Erika
Sakprosa: terrorisme
Det er gått ti år siden terrorangrepene i regjeringskvartalet og på Utøya. De berørte av terroren den 22. juli kom fra hele Norge. Erika Fatland reiste fra Longyearbyen i nord til Mandal i sør for å møte overlevende, berørte og etterlatte. Hun lar dem fortelle om sine opplevelser den 22. juli og tegner det større bildet av et fredelig land som brått stod overfor sin største nasjonale krise og tragedie etter 2. verdenskrig. I tillegg utvider Fatland perspektivet ved å se hendelsen i sammenheng med lignende tragedier internasjonalt. I boka utgitt 2012 tar hun oss også med til Oklahoma og San Francisco i USA, Beslan i Kaukasus, Winnenden i Sør-Tyskland og Valletta på Malta. Gjennom samtaler med så vel etterforskere som politiske ekstremister føres vi inn i det mentale landskapet der gjerningsmenn av typen "ensomme ulver" holder til. Forfatteren og sosialantropologen ble brageprisnominert i 2011 for boka Englebyen, som handler om livet i Beslan etter terrorangrepet i 2004.

Syndere i sommersol.jpg

Syndere i sommersol
Hoel, Sigurd
Klassisk litteratur
Sigurd Hoels gjennombruddsroman fra 1927 og er på mange måter også hans morsomste og dristigste bok. Boken forteller om fire unge par som drar til skjærgården for å tilbringe en sorgløs sommer sammen. De forutser muligheten for erotiske konflikter, men ingen regnet med dramaer, sjalusi, slagsmål og selvmordsforsøk i forbindelse med kjærligheten.

Sommeren uten menn.jpg

Sommeren uten menn
Hustvedt, Siri
Moderne litteratur
Mia får sammenbrudd når hun får vite at mannen hennes er utro. Hun reiser hjem til sin mors trygge favn. Sakte men sikkert dras hun med i livene til menneskene rundt seg der hun er. Mora og venninnene hennes på omsorgssenteret, nabokvinnen med to små barn og en høyrøstet, sint ektemann og de unge jentene hun underviser i poesi. Mia får et helt nytt syn på livet etter hvert som sommeren uten menn skrider frem.

Sommeren med august .jpg

Sommeren med August
Hyde, Catherine Ryan
Moderne litteratur
En sommer, en reise, et uforglemmelig vennskap. August er en utbrent lærer som har vært edru siden hans nitten år gamle sønn døde. Hver sommer kjører han til vakre nasjonalparker, men i år betyr det alt for ham å komme seg til Yellowstone. Det var denne reisen han skulle ta sammen med sønnen. Nå skal han istedenfor spre Philips aske i naturen der. En uventet vending gjør at han får med seg to passasjerer - to gutter på tolv og sju år - som ikke har noe sted å gjøre av seg. Ingen av dem kan forestille seg hvordan denne reisen, og båndene som utvikler seg mellom dem, vil forandre livet deres for alltid. En tankevekkende og rørende roman for alle som ønsker seg en uforglemmelig leseopplevelse.

Augustenbad en sommer.jpg

Augustenbad en sommer
Jordahl, Anneli
Historisk roman
En junidag på begynnelsen av 1890-tallet blir poeten Andreas Öman mot sin vilje skrevet inn på kurbadet Augustenbad for sin alkoholisme. Den sagnomsuste doktor Liljedahl informerer Andreas om at tilstanden hans best behandles med daglige sittebad i seks grader kaldt vann, samt at han til punkt og prikke følger de 99 reglene som doktoren har satt opp. Andreas lar seg ikke imponere, og gir seg raskt i kast med å avsløre det han anser som rent kvakksalveri. Når Andreas overraskende får en forespørsel av doktor Liljedahl om å sette opp en teaterforestilling, kan han ikke la være å takke ja - uten å ane hvilke katastrofale følger det skal få for ham selv og menneskene i hans umiddelbare nærhet. På Augustenbad lever mennesker fra alle ulike samfunnssjikt side om side - men her råder også en tid preget av syfilis, morfinisme og psykisk vold, av hete sommermåneder og skjulte budskap.

Om sommeren.jpg

Om sommeren (Årstid-encyklopedien 4)
Knausgård, Karl Ove
Moderne litteratur
"Om sommeren" er fjerde og siste bind i en personlig encyklopedi om den nære virkeligheten, skrevet av en far til hans yngste datter. Han skriver om vannspredere og snegler, rips og tårer, om geitrams, sirkus, marihøner og krabbefiske. Men han skriver også en dagbok, der de små hendelsene i en families liv registreres mot en bakgrunn av alt det en sommer kan vekke til live av tanker, minner, lengsler, opplevelser av kunst og litteratur, i en intens jakt på meningsfylde i øyeblikkene som glir forbi. Her fortelles også, gjennom den innlevelsen fiksjonen gjør mulig, historien om en syttitre år gammel kvinne som en gang tok et dramatisk valg som kanskje ødela livet hennes. I fortellingen om det som er og det som har vært, oppstår muligheten for at alt alltid kunne vært annerledes.

Svart sommer.jpg

Svart sommer
Lang, Maria
Krim: politi
Idylliske Skoga ... Så avsides. Så ukjent. Så ideelt for en smart PR-mann som vil lansere et nytt, attråverdig feriested. Og så ideelt for den som vil begå et mord i alle stillhet... Her har vi opptakten til "Svart sommer" av Maria Lang - også kalt Sveriges Agatha Christie. Ekspert i å legge alt til rette for en sinnrik mordgåte, som leseren selv får lojal hjelp til å oppklare sammen med Maria Langs helt: den stillferdige etterforskeren Christer Wijk, som er så skarp i kanten når han vil...

Den endeløse sommeren.jpg

Den endeløse sommeren
Nielsen, Madame
Moderne litteratur: kjærlighet og parforhold
En skjebneroman om en gruppe med vidt forskjellige mennesker, som alle kolliderer i kjærlighetens hensynsløse spill - i en sommer som aldri synes å ta slutt. Tiden står som et sentralt tema i boken. Tiden - som byr på kjærlighet, forelskelse, livet, ungdommen, det uskyldige, det skyldige og det syndige. Her møter vi den vakre aristokratiske moren og hennes altoverskyggende kjærlighet, og ikke minst den spede, vare gutten som skal bli fortelleren av denne historien og de mange liv som skjebnen vevde sammen i sitt nett på "den hvite gården".

Ulvesommer.jpg

Ulvesommer   (Hannah Wester 1)
Rosenfeldt, Hans
Krim: politi
Ulvesommer fra 2020 er første bok i en ny krimserie, og foregår i Haparanda, på grensen til Finland. Da det viser seg at en ulv funnet død i skogen har rester av et menneske i magen, forstår politietterforsker Hannah Wester at dette ikke blir en vanlig sommer. Den avdøde som ulven har spist av kan knyttes til en blodig narkotikahandel i Finland. Hannah og kollegene hennes må snu alle stener for å finne ut hva som har skjedd. Men tiden er knapp, det er andre som er på jakt etter byttet. Hans Rosenfeldt er en internasjonalt anerkjent manusforfatter, og står bak anerkjente tv-serier som Broen og Marcella.

Det sommeren skjulte.jpg

Det sommeren skjulte
Scott, Nikola
Moderne litteratur
August 1939. Ved idylliske Summerhill i Cornwall er sommeren på hell, og det brygger opp til krig. Foreldreløse Maddy får besøk av søsteren sin Georgina, som hun forguder. Georgina har også med seg en ny kjæreste, Victor. Maddy får en fornemmelse av at Victor ikke er den han gir seg ut for å være. Men hun har ingen anelse om hvilken fare som har kommet inn i livet deres. Nåtiden. Chloe er gravid, og selv om dette skulle være en periode preget av glede, er hun engstelig for hva fremtiden bringer. Tilfeldighetene bringer henne til Summerhill, og der besnæres hun av mysteriet hun hører om. Hva skjedde her før krigen? Fortiden melder seg for henne på en måte hun ikke hadde forutsett. Og det hun finner, kan endre absolutt alt.

Sommer.jpg

Sommer
Smith, Ali
Moderne litteratur
Seksten år gamle Sacha bor i Brighton og er fullstendig klar over at kloden er i alvorlig trøbbel. Det er februar 2020. I Australia herjer det voldsomme branner, og i Kina har det blitt oppdaget et mystisk virus. Samtidig som omverdenen er i ferd med å bryte sammen, er heller ikke alt som det skal være i de nære relasjonene. Lillebroren hennes, Robert, byr bare på problemer. Moren og faren har gått fra hverandre, og nå har faren og den nye, unge kjæresten flyttet inn vegg i vegg. Alt er i endring.

Min sommer som gåsepappa.jpg

Min sommer som gåsepappa
Quetting, Michael
Sakprosa: zoologi, fugler
Som en del av et forskningsprosjekt hadde Michael Quetting syv gåseegg i en rugemaskin på laboratoriet. Etter at eggene klekket tok han samtlige gåsunger med hjem til campingvognen sin, hvor de snart fant seg til rette. Gåsungene fulgte etter sin matfar som om han var en virkelig gåsemor, og ville helst ligge under genseren hans natten gjennom. Gjennom Michaels fortelling blir vi kjent med de syv ulike individene i gåseflokken. De betyr noe for hverandre alle sammen og viser stor livsglede. Når sommeren går mot hell er de spredt for alle vinder, akkurat som det skal være. Historien om Michaels sommer som gåsepappa gir innsikt om gjess spesielt og dyr generelt, og lar leseren komme tett på naturen.

Minner fra en tapt sommer.jpg

Minner fra en tapt sommer
Vogt, Helle
Moderne litteratur
Erika og Jørgen studerer film i München. Det er sommerferie og på biltur gjennom Europa bestemmer de seg for å lage en dokumentar. Prosjektet begynner som et rastløst innfall for å kvele kjedsomhet og destruktive utskeielser, men utvikler seg gradvis til et spill som truer både deres eget forhold og menneskene de møter underveis.

Becks siste sommer.jpg

Becks siste sommer
Wells, Benedict
Moderne litteratur
Becks siste sommer er en tragikomisk roman om tapte sjanser og gamle drømmer, om kjærligheten, Bob Dylan og en roadtrip til Istanbul. Om en magisk sommer der alt på nytt synes mulig – og der alt står på spill. Snål, morsom, klok og rørende. Becks liv er ikke noe å misunne ham. Det ble ingenting av musikerkarrieren, hans faste jobb som lærer kjeder ham, og kjærlighetslivet er en katastrofe. Men så oppdager han outsideren Rauli Kantas fra Litauen i klassen sin – et musikkgeni som både synger og spiller elgitar som en gud. Som manager for denne mystiske gutten prøver Beck en siste gang å bevise noe for seg selv, men han har ingen anelse om hva han begir seg ut på ...

Flere bøker med sommer i tittelen

 • Andrews, Mary Kay: En sommer til leie - Moderne romantikk
 • Camus, Albert: Bryllup og sommer - Litterære essay
 • Compagnon, Antoine: En sommer med Baudelaire - Litterære essay
 • Compagnon, Antoine: En sommer med Montaigne - Litterære essay
 • Duras, Margeruite: Sommerregn - Moderne littertatur
 • Faber, Kim: Satans sommer (Martin Juncker 2) - Krim: politi
 • Foynes, Halvard: Sommer ur trip - Lyrikk
 • Hill, Antonia: De døde dukkenes sommer - Krim: politi
 • Jensen, Tron: I sommervinden - Moderne litteratur
 • Jungstedt, Mari: I denne søte sommertid (Andreas Knutas 5) - Krim politi
 • Kallentoft, Mons: Sommerdøden (Malin Fors 2) - Krim: politi
 • Montefiore, Santa: Sommerpaviljongen - Moderne litteratur
 • Nilsen, Tove: Sommer 2005 - Moderne litteratur
 • Perry, Tasmina: Sommeren ved innsjøen - Skjønnlitteratur: generelt
 • Perry, Tasmina: Sommerhuset - Skjønnlitteratur: romantikk, spenning
 • Stavrum, Arild: En sommer med fotball - Sakprosa: Fotball, populærmedisin
 • Svingen Arne/Uri, Helene: Sommeren vi kledde oss nakne – Skjønnlitteratur: Ungdomstid
 • Toon, Paige: Minnet om en perfekt sommerSkjønnlitteratur: Moderne livsstil
 • Wareham, Evonne: Sommer i San Remo (Ferietid 1) - Moderne romantikk