Atten grader minus.jpeg

Atten grader minus
Ahnhem, Stefan
Krim: politi
En bil kjører over en veikant i Helsingborgs havn etter en vill biljakt. Alt tyder på at det er en ulykke, men når føreren, en steinrik IT-entreprenør på mobilspill, obduseres, viser det seg at han har vært død i minst to måneder, i en nedfryst tilstand. I Helsingborgs kriminalavdeling har det vært usedvanlig stille den siste tiden, og Fabian Risk har brukt tiden til å lappe sammen familien. Over sundet har Dunja Hougaard begynt i ny jobb i ordenspolitiet. Når en hjemløs blir mishandlet til døde, setter hun i gang sin egen etterforskning. Sporene leder henne snart til Helsingborg.

Den tredje sannhet.jpg

Den tredje sannhet (Boueberge og Hortten 2)
Aust, Kurt
Historisk krim
Dette er forfatterens andre historiske roman om professor Thomas av Boueberge fra København og hans norske assistent, Petter Hortten. Dette er både en kriminalroman fra 1700-tallets Danmark, og en solid skildring av den gryende Opplysningstiden i Europa. Thomas finner at fornuft og rasjonell tenkning er egenskaper som egner seg når han og Petter blir sendt til Dadekjær gods på Jylland, for å undersøke omstendighetene rundt det brutale mordet på godsets ridefogd. Men sannheten om mordgåten synes å skjule seg bak et teppe av irrasjonelle hendelser, og spørsmål melder seg: Finnes den absolutte sannheten? Eller forandrer den seg etter hvilket ståsted man observerer fra? Kan sannheten være en løgn?

Femstjerners milliardær.jpg

Femstjerners milliardær
Aw, Tash
Moderne litteratur
Dette er historien om fem mennesker som drar fra Malaysia til Shanghai med ønske om å få et bedre liv. Bakgrunnen deres kunne ikke vært mer ulik. Noen av dem kommer fra den fattigste landsbygda, andre har nedarvet rikdom i familien. Det er Walter Chao, den vellykkede forretningsmannen som også skriver selvhjelpsbøker. Det er Phoebe, som er avhengig av nettopp denne typen bøker. Det er Gary, gutten fra landsbygda som vant Idol og siden drakk seg full og sa noe han ikke burde sagt. Det er den steinharde forretningskvinnen Yinghui, som knapt minnes at hun en gang hadde en sjel. Og det er Justin, utpekt til å bringe den enorme familieformuen inn i det 21. århundre, men som i stedet får et sammenbrudd.

Tretten - Mia Berner.jpeg

Tretten
Berner, Mia
Selvbiografi
Mia Berner var en norsk-svensk filosof, sosiolog, forfatter, journalist og samfunnsviter. Fra 1985 hadde hun en betydelig litterær produksjon og bidro til flere tidsskrifter, blant annet Vinduet, gjennom flere år. På grunn av sitt arbeide i motstandsbevegelsen flyktet hun til Sverige under 2. verdenskrig. I memoarene skriver hun blant annet om en streng og vanskelig oppvekst, og berører temaer som tilhørighet, klassebevissthet, sorg, seksualitet, kunst og estetikk.

Sju dagar i august.jpeg

Sju dagar i august
Bildøen, Brit
Moderne litteratur
BritSofie og Otto, busett på Tøyen i Oslo, slit enno med sorgen etter terrorangrepet der Sofie mista dotter si. Åtte år har gått, og ekteparet har halde det gåande fram til denne sommaren. Men i løpet av ei veke i august opplever dei ein serie av små ulykker. Kvar for seg er ikkje hendingane så alvorlege, men dei blottlegg små og større sprekker i ekteskapet, på jobben og i omgjevnadane. Medan regnstormar skyljer over hovudstaden undrar Sofie og Otto på om alt er i ferd med å falle frå kvarandre. Er ulykkene påminningar om ei større livskatastrofe? Det blir klart at dei ikkje kan la livet gå vidare som før.

Jeg er nummer 13.jpg

Jeg er nummer 13 (Bogart Bull 3)
Borge, Øistein
Krim: politi
Historien begynner høsten 1960: et barn fødes på et sykehus i Praha, men blir foreldreløst bare åtte år senere, da Tsjekkoslovakia invaderes. Nesten 50 år senere har samme person etablert seg i Amsterdam, der han opererer under navnet Rezník, og han betrakter seg selv som en banebrytende kunstner innen sitt felt. På samme tid blir en norsk utvekslingsstudent funnet skutt og drept utenfor byen, og Bogart Bull iler til for å løse mysteriet. Men Rezník har bare så vidt satt i gang. Nå står Bull ovenfor en drapsmann som besitter usedvanlig kløkt, listighet og evne til å sjokkere.

Den fjerde tjeneste.jpg

Den fjerde tjeneste (Tom Falck 6)
Braa, Knut Arnljot
Krim: politi
Thrilleren som beskrev ulovlig avlytting - ett år før varsleren Snowdon sto fram. 1996: En kvinne blir brutalt overfalt og voldtatt i sitt eget hjem, men greier å uskadeliggjøre gjerningsmannen. 14 år senere saksøker en norsk offiser sin tidligere arbeidsgiver, Forsvarsdepartementet, for skader etter utenlandstjeneste. Noen dager senere inntreffer tre, tilsynelatende ulike, hendelser nesten samtidig: Tom Falcks journalistvenn, Hanne Sørensen er i ferd med å avdekke en korrupsjonssak med forgreininger langt inn i maktens korridorer. Da hennes "deep throat" myrdes, blir hun satt under massiv overvåkning. Samtidig blir en FSK-soldat kidnappet i Afghanistan. Tom Falck blir bedt om å lete etter den forsvunne soldaten. Sporet han følger, strekker seg gjennom Afghanistans farlige fjell, tilbake til Norges tilsynelatende idyll og ender brutalt ved klippene av nord Jyllands vestkyst i Danmark. Hele tiden har mektige bakmenn vært villige til å gjøre hva som helst for å hindre at den uhyggelige sammenhengen avsløres. Å drepe de som vet er det enkleste.

Tretten.jpg

Tretten (Eddie Flynn 3)
Cavanagh, Steve
Politisk og juridisk thriller
Det er århundrets rettsak. Joshua Kent har forberedt seg. Han har drept for å få den beste plassen i juryen; nemlig i juryen. Nå gjelder det å sørge for at en uskyldig mann blir dømt. Men den sympatiske forsvarsadvokaten og tidligere svindleren, Eddie Flynn er på sporet av ham.
Tre blinde mus og andre historier.jpg

Tre blinde mus og andre historie
Christie, Agathe
Klassisk krim
Tidenes største teatersuksess, "Musefellen", bygger på novellen som innleder denne eksklusive samlingen: "Tre blinde mus". Her får vi ta del i de mystiske begivenhetene på Monkswell Manor. I bokens øvrige åtte historier møter vi udødelige detektivskikkelser som Miss Marple, Hercule Poirot og Harley Quin.Seks år.jpeg

Seks år
Coben, Harlan
Thriller
Seks år har gått siden Jake Fisher så kvinnen han elsket gifte seg med en annen mann. Seks år hvor han har kastet seg inn i arbeidet og gjort karriere på universitetet for å glemme. Seks år hvor han har vært plaget av mareritt om Natalie og hennes nye liv med ektemannen Todd. Så leser han Todds nekrolog i avisen og klarer ikke å holde seg borte fra begravelsen. Han håper å få et glimt av Natalie, men den sørgende enken viser seg å være en annen kvinne som hevder å ha vært gift med Todd i over ti år. Jack oppsøker gamle venner, men ingen husker Jack og ingen har sett Natalie på mange år. Hvorfor knuste hun hjertet hans, og hvorfor løy hun - om alt?

De tre musketerer.jpeg

De tre musketerer
Dumas, Alexandre
Klassisk litteratur
I "De tre musketerer" har mesterfortelleren Dumas udødeliggjort det berømte franske musketerkorpset fra Ludvig den 13.s og Ludvig den 14.s århundre. Den listige Aramis, kjempen Porthos og den melankolske Athos deltar sammen med musketerlærlingen d'Artagnan i oppgjør på liv og død mellom kongens og kardinalens menn. Musketerenes eventyrlige bedrifter, deres fargerike liv og de mange politiske sammensvergelsene ved hoffet er skildret med en uuttømmelig fantasi og ekte fortellerglede. Samtidig er romanen en hyllest til kameratskap, offervilje, ridderlighet og mot, samlet i mottoet: "En for alle, alle for en".

E18.jpg

E 18
Faldbakken, Knut
Moderne litteratur
Denne boka er en skikkelig roadmovie-roman for husmødre. Tenk deg at du plutselig en dag er lei av det trasige hverdagslivet, og bestemmer deg for bare å stikke. Alis Hamre gjør det. Hun haiker med en trailer langs E18, og ferden går mot sørlandet, og hun tar av. Morsom og lesverdig.

Den fjerde nattevakt.png

Den fjerde nattevakt
Falkberget, Johan
Historisk roman
Forfatteren levendegjør med denne romanen gruvesamfunnet på Rørosvidda i begynnelsen av det nittende århundre, - et spennende tidsrom i vår historie da krigshendelser ute i verden også griper inn i denne avsides del av landet. Boken er likevel først og fremst en psykologisk roman. Den knytter sitt kristne budskap til en tidløs fortelling om kjærlighet. Romanen er dypt gjennomlevd og personlig - veien er kort mellom liv og diktning for forfatteren. Dette skaper merkelige motsetninger: Både presten og akademikeren Benjamin Sigismund og smeden og den folkelige vismannen Ol-Kanelesa er sjeler 'i slekt med min egen', som dikteren sa.

Hundre års ensomhet.jpg

Hundre års ensomhet
García Márquez, Gabriel
Slektsroman, Magisk realisme
Hundre års ensomhet er historien om familien Buendía og landsbyen Macondo. Her har alt et annet innhold og en annen rytme enn resten av verden. Så vel landsbyen som familien gjennomgår alle etapper i et sivilisasjonsforløp: nybyggertid, borgerkriger, økonomisk vekst, industrialisering, ulykker og naturkatastrofer, forfall og glemsel. Det er en fantastisk verden, overdådig og makaber, skildret med grotesk humor og svart desperasjon.

Mellom to verdener.jpeg

Mellom to verdener
Grissom, Kathleen
Historisk roman
Etter en privilegert oppvekst i herskapshuset på Tall Oaks-plantasjen endret livet til Jamie Pyke seg brått da bestemoren døde. Avsløringer om hvem som var Jamies egentlige opphav førte til at han måtte flykte fra plantasjen i all hast. Ryktene sa at hans biologiske mor var slavekvinnen Belle, og at faren ønsket å selge ham som slave. Nå er Jamie bosatt i Philadelphia, hvor han har etablert seg som sølvsmed. Han har gjort alt han kan for å holde fortiden sin skjult, men da hans unge tjener Pan blir fanget og solgt som slage innser Jamie at han må hente gutten tilbake. Reisen bringer ham faretruende nær Tall Oaks, der en skruppelløs slavejeger fortsatt ønsker å få kloa i ham.

Sju dager i september.jpg

Sju dager i september
Gunnerud, Jørgen
Moderne litteratur
Boken forener tre historier i en fjordbotn i Finnmark, hvor et tysk bombefly styrter med lokalbefolkningen som måpende tilskuere. Den ene historien tilhører flyets mannskap og handler om deres intriger, lengsler og fremtidsplaner. Den andre historien er Gustav Henriksens, fisker og krigshelt fra Ullsfjord. Den tredje personen som forviller seg inn i fortellingen er Kristian Kolseth, en ung etnografistudent fra Oslos beste vestkant, som er på feltarbeid for å studere byggeskikken til sjøsamene i Finnmark. Til sammen utgjør disse historiene en roman om krigens innvirkning på dagligliv og sosiale forhold, og som tar leseren med til en krigsskueplass som tidligere har fått liten oppmerksomhet.

Kvinnen ved 1000 grader.jpg

Kvinnen ved 1000 grader
Hallgrímur Helgason
Moderne litteratur
I Reykjavik sitter 80 år gamle Herbjörg María Björnsson og venter på å dø. Etter et omflakkende liv verden rundt flyttet hun tilbake til Island hvor hun levde av strøjobber og, ifølge Herbjörg selv, fikk tre barn med ni menn. Men nå har hun mistet kontakten med familien sin og bor i en garasje, med internett og pleiere som eneste forbindelse til omverdenen. Nå nærmer julen seg, og etter å ha feiret 80-årsdagen i total ensomhet har Herbjörg besluttet at hun skal dø før neste høytid. Hun har derfor kontaktet begravelsesbyrået for å spørre om alt fra ledige timer i desember til temperaturen i kremasjonsovnene, som viser seg å være 1000 grader. Men hun venter på at hennes egen ovn skal nå denne temperaturen, tenker hun tilbake på livet sitt — og planlegger sin siste hevn.

21-tanker-for-det-21-arhundre.jpg

21 tanker for det 21. århundre
Harari, Yuval Noah
Sakprosa
I denne boken drøfter Yuval Noah Harari flere presserende spørsmål i vår egen samtid. Hvordan kan vi beskytte oss fra truslene vi som mennesker har skapt selv: atomkrig, økologisk katastrofe og teknologisk oppløsning, terrorisme og 'fake news'? Hva slags kunnskap skal vi utruste barna våre med? Harari gjennomgår disse spørsmålene ved å formulere 21 tanker for vår tid. Som en rød tråd gjennom hver av tankene, løper idéen om bevaringen av både kollektivt og individuelt fokus, i en tid og en verden som er i konstant forandring.

Sang for sekstiåtte forrædere.jpg

Sang for sekstiåtte forrædere
Heivoll, Gaute
Historisk roman
I en liten bygd bor Andreas, en ung gutt med et stort sangtalent. På bedehuset så vel som i kirken klarer han å skape samhørighet og fellesskap i et lokalsamfunn som opplever dyp splittelse over 2. verdenskrig. Blant bygdas innbyggere finnes det 68 NS-medlemmer, hvis navn står sirlig nedtegnet i en protokoll hos byens kjøpmann. Blant de navngitte er også Andreas' far. Andreas synes stort sett at faren er som han pleier, og likevel er bygda helt annerledes - naboer står mot hverandre, venner blir bitre fiender, og fortiden i ferd med å innhente dem. En lille julaften arresteres åtte av bygdas menn.

Jorden rundt på 80 dager.jpg

Tredje person entall
Hjorth, Vigdis
Moderne litteratur
Hulda Kråkefjær kommer fra en lovende familie, men med Hulda skal det vise seg å gå riktig ille. Til tross for sin filosofiutdannelse og sitt talent for å skrive, mislykkes hun gjentatte ganger i kjærlighetslivet, tilbringer kveldene på brune puber, drikker for mye og lever rett og slett et destruktivt liv. Hvorfor har det gått så dårlig med Hulda? Hvordan kunne det gått annerledes? I hvilken grad kan man styre skjebnen?

Syvstjernen.jpg

Syvstjernen
Hoel, Sigurd
Humoristisk skjønnlitteratur
I 1924reiste Hoel til Berlin for å studere sosialismen, og her skrev han sin første roman, Syvstjernen, som en kan kalle en konstruksjon etter inspirasjon fra Franz Kafka si dikting.
En-grav-for-to.jpg

En grav for to (Selma Falck 1)
Holt, Anne
Krim: privatdetektiver
Stjerneadvokat og tidligere toppidrettsutøver Selma Falck er i dyp krise. Ektemann, barn, jobb og villa er helt selvforskyldt tapt på kort tid, og hun må flytte inn i et vrak av en leilighet sammen med en rasekatt hun ikke kan fordra. Samme dag blir Norges beste kvinnelige skiløper, Hege Chin Morell, tatt i doping. Selma blir oppsøkt av hennes styrtrike far, som ønsker å betale godt for å bevise at datteren har blitt utsatt for sabotasje. Kort tid senere blir en mannlig topplangrennsløper funnet død etter en ulykke under trening. Obduksjonen viser spor av det samme forbudte stoffet som hos Morell. Frykten sprer seg i langrennsmiljøet. De har mistet sine to beste utøvere og står også i fare for å bli utestengt fra OL. Selma roter seg inn i et nøste av kameraderi og økonomisk rot, fiendskap og lyssky forbindelser, og innser snart at flere liv står på spill. Dette er første bok i en planlagt serie om Selma Falck.

Tusen strålende soler.jpg

Tusen strålende soler
Hosseini, Khaled
Moderne litteratur
Dette er historien om et uvanlig og livslangt vennskap mellom to afghanske kvinner. Historien strekker seg fra den idylliske perioden rundt midten av femtitallet og frem til tiden etter 11 september 2001 i Kabul. Kvinnene er knyttet sammen av tragedie og skjebnen, og de lever gjennom krigen med Sovjetunionen, afghansk borgerkrig og Talibanstyre. Men selv om verden rundt dem bryter sammen og uskylden ødelegges oppdager de at blant ruinene fins det muligheter for håp, mening og verdighet. Drageløperen fins på norsk av samme forfatter.

I en og samme person.jpg

I en og samme person
Irving, John
Moderne litteratur
John Irving vender for alvor tilbake til temaet seksualitet, som var så tydelig i hans tidligere bøker. Dette er en tidløs roman, fortalt i jeg-form av en biseksuell mann, om vennskap og kjærlighet, på tvers av alder og kjønn. Det er også en roman som tar siste halvdel av forrige århundre på pulsen.


Tre mann i en båt.jpg

Tre mann i en båt
Jerome, Jerome K.
Klassisk litteratur
Tre erkeengelske menn finner den eneste riktige løsningen på sine mange problemer: de vil legge avgårde på en båttur! Jerome K. Jeromes "Tre mann i en båt" regnes blant forrige århundrets store britiske klassikere, og har vært i kontinuerlig salg på originalspråket siden den utkom første gang i 1889.

22-11-63.jpg

22.11.63
King, Stephen
Moderne litteratur
Hva om man kunne gå tilbake i tid og endre historiens gang? For eksempel til den 22. november 1963 da Kennedy ble skutt. I denne boken reiser Jake Epping, en engelsklærer fra Maine på en fascinerende reise tilbake til 1958, en verden uten mobiltelefoner og iPoder. Der treffer han einstøingen Lee Harvey Oswald og en vakker bibliotekar ved navn Sadie Dunhill. Det oppstår en vakker kjærlighetshistorie på tvers av tid. Gjennom denne fantasifulle historien gjenforteller King deler av landets sosiale og politiske historie.

Der fire veier møtes.jpg

Der fire veier møtes
Kinnunen, Tommi
Slektsroman
Der fire veier møtes' er en slektsroman hvor vi følger en familie gjennom tre generasjoner. Handlingen utspiller seg i en liten bygd i det nordlige Finland i årene 1890-1996. Den unge jordmoren Maria skiller seg ut i det lille samfunnet i Kuusamo og blir gjenstand for folkesnakk. I en tid der det forventes at kvinner skal gifte seg og holde seg hjemme, har hun både studert og forsørger seg selv, og hun har fått datteren Lahja utenfor ekteskap. Også Lahja får et barn utenfor ekteskap. Men Lahja ønsker ikke å leve som moren og gifter seg med Onni, som ikke finner seg til rette i ekteskapet. Årtier senere rydder svigerdatteren Kaarina opp i huset, og blir den som finner svarene på familiens mange fortielser og løgner.

Den fjerde engelen.jpeg

Den fjerde engelen
Kolloen, Ingar Sletten
Moderne litteratur
David er tretten år gammel da han blir erotisk besatt av vakre Sylvia Rafael, som var med i Mossads drapsaksjon på Lillehammer i 1973. David begynner straks å planlegge fremtiden sin for å bli som Sylvia. Vil han lykkes? Og hva vil det føre til? Boken skildrer en manns bestrebelser på å gripe inn i en stadig farligere verden, med tidens eksplosive miks av politisk og religiøs fanatisme som våpen.

De fem fyrstikkene.jpg

De fem fyrstikkene (K2 og Patricia 4)
Lahlum, Hans Olav
Krim: politi
I denne boken om K2 og Patricia tar forfatteren for seg tre mordmysterier fra 1971. I det ene blir en sindig lektor voldsomt opprørt da han en romjulsdag mottar en konvolutt som inneholder fem fyrstikker. Neste morgen blir lektoren funnet skutt i snøen.

1001 natt.jpeg

1001 natt
Larssen, Vetle Lid
Historisk roman
I andre halvdel av 1700-tallet ble to nordmenn tatt som slaver og gisler i Algerie. Nils Moss var en opportunist og lykkejeger fra Trondheim. Han ble satt i et skittent og mørkt fengsel sammen med slaver fra hele verden. Den høyreiste og vakre Christian Børs ble derimot herskerens kaffetjener, en av de høyeste posisjonene en slave kunne ha. Begge ble holdt i fangenskap i flere år, i noe som skulle vise seg å være et høyt diplomatisk spill mellom Algerie og det dansk-norske rike. Vetle Lid Larsen har benyttet førstehåndskilder som tidligere ikke har vært kjent, og ved hjelp av disse forteller han historien om hvit slavehandel i Nord-Afrika.

Tre i Norge ved to av dem.jpeg

Tre i Norge ved to av dem
Lees, James
Reiseskildring, Norge
En klassiker som utkom i England i 1882. I 1884 kom den ut i norsk oversettelse. Senere er den kommet flere ganger i forkortede utgaver. Denne utgaven som bygger på H.J. Müllers originaloversettelse, er den første uavkortede utgaven siden 1884. Språket er modernisert, men tonen fra den gang er beholdt. Selv om det nå er over hundre år siden de tre unge engelskmennene jaktet og fisket i Jotunheimen, vil beretningen kunne leses med minst samme glede og utbytte i dag. Både fordi beskrivelsen av disse fjerne år bare får større og større sjarme og fordi godt humør og ekte naturfølelse er tidløse fenomener. Og fordi dette rett og slett er en knakende god reiseskildring.

10-04.jpeg

10:04
Lerner, Ben
Moderne litteratur

I løpet av det siste året har mannen vi møter i '10:04' opplevd overraskende litterær suksess, fått en alvorlig hjertediagnose og fått en forespørsel fra sin beste venn om å hjelpe henne å bli gravid. New York er stadig mer utsatt for både uvær og sosial uro, og han tvinges til å konfrontere sin egen dødelighet og muligheten for å bli far i en by som tilsynelatende snart er i ferd med å oversvømmes.

Fire dager i berlin.jpeg

Fire dager i Berlin
Mortensen, Audun
Moderne litteratur
Vinteren 2017 reiser forfatteren Audun til Berlin for å besøke programmereren Martin, som han delte leilighet med for noen år siden. Martin tjener bra og er i ferd med å flytte sammen med kjæresten, men opplever et økende ubehag ved å leve i et klassesamfunn, i et land der det er «lite rom for noe annet enn lønnsarbeid». Denne problemstillingen fører de tidligere romkameratene inn i en lavmælt unntakstilstand, en samtale full av digresjoner om livet under og bortenfor kapitalismen.

1984.jpg

1Q84
Murakami, Haruki
Moderne litteratur, Magisk realisme
Aomame sitter fast i kø på motorveien på vei til en viktig jobb. Etter råd fra sjåføren går hun ut av drosjen og ned en avlåst branntrapp. Snart begynner merkelige ting å skje. Og oppdraget hennes viser seg å være alt annet enn uskyldig. Tengo jobber som mattelærer og drømmer om å bli forfatter. En redaktør ber ham omskrive en roman som er sendt inn til en konkurranse, og Tengo vikles raskt inn i historien til den unge jenta som har skrevet romanen. Hun har rømt fra et religiøst kollektiv og har noe helt spesielt ved seg. Hver på sin kant nærmer Aomame og Tengo seg de samme hendelsene og de samme oppdagelsene. Hva er det som knytter Aomame og Tengo til hverandre? Hva er det for noe underlig med romanen Tengo omskriver? Og hva og hvor er egentlig 1Q84?


Elleve dager i berlin.jpeg

Elleve dager i Berlin
Nesser, Håkan
Moderne litteratur
Ingen kan si at Arne Murberg er en nobelprisvinner. Men han er et godt menneske, og når hans døende far har et siste ønske, et oppdrag, gjør Arne sitt beste for å oppfylle dette ønsket. Det er bare et problem - oppdraget er i Berlin. Arne er ikke spesielt reisevant, og tysken hans er ganske rusten. Men han forbereder seg så godt han kan, og gir seg i vei. Trygt fremme i Berlin navigerer han seg fram ved hjelp av kart og høyere makter. Hans veier krysses av både onde og gode krefter; en gal professor, en ung kvinne i rullestol, et par gule sko og en heksejakt.

Seks dager i april.jpg

Seks dager i april
Nistad, Stein Arne
Krigsroman: andre verdenskrig
På gården Bakken bor Andreas sammen med kona Elisabeth og deres sju barn. En natt seiler ti tyske krigsskip forbi gården og inn i Ofotfjorden. Om bord i ett av dem er Karl, som har forlatt kjæresten Liesel i Frankfurt, i troen på Hitler og et nytt Europa. Den tyske flåten senker to norske panserskip og besetter Narvik. For Karl, Andreas og familien hans handler det om å overleve, men også om å foreta valg det er mulig å leve videre med. Romanen bygger på faktiske hendelser og tar utgangspunkt i slaget om Narvik, som fant sted 9.-13. april 1940.

Tolv år som slave.jpg

Tolv år som slave
Northup, Solomon
Selvbiografi, Slaveri
Dette er den rystende historien til Solomon Northup, som den prisbelønte filmen 12 Years a Slave baserer seg på. Solomon Northup vokste opp som en fri mann, stiftet familie og levde et helt vanlig liv fram til skjebnedagene i 1841. Han forteller, helt usminket, om fornedrelsene da han og flere med ham ble fanget og ført til slavemarkedet i Louisiana for å bli solgt til lokale plantasjeeiere. I boken får vi en glimrende, og forskrekkelig, innsikt i det daglige slavelivet. Om de ulike arbeidsoppgavene på de tre plantasjene han var, arbeid fra morgengry til midnatt alle dager, maten som deles ut en gang i uken, pisken som brukes for den minste foreteelse, overgrepene mot unge slavejenter. Denne øyenvitnebeskrivelsen av slavelivet gir oss viktig historisk informasjon, og ikke minst forteller den om livet til de som ikke ble ansett som mennesker, og deres vilje til å leve og drømmene om frihet fra slaveriet.

Null pluss null.jpg

Nullpluss pluss
Nygårdshaug, Gert:
Moderne litteratur
Nullpluss pluss er en utvidet utgave av Nullpluss, som kom i 1986. Det er en hårreisende og på samme tid fascinerende roman - med andre ord en bok i typisk og intens Gert Nygårdshaug-stil. Mesterlig kombinerer forfatteren det komiske og det makabre, myte og vitenskap, lek og logikk. Overbevisende og med optimisme varsler han at ny vitenskap gir spillerom for fantasi og fiksjon. Laserforskeren Tremor Harding, innbygger i småbyen Lagendonk, føler at han har uttømt livets sum av behagelige og interessante erfaringer. Han har dermed ikke noe å tape ved å sette livet inn på et tilsynelatende dødelig eksperiment: Han vil spise seg selv opp. Eksperimentet utføres i optimistisk og systematisk ånd, og blir på samme tid et månedlangt herremåltid og en reise mot nye erkjennelser.

Seks netter - seks dagar.jpg

Seks netter, seks dagar
Obrestad, Tor
Moderne litteratur
Betegnelse: På ein industristad utanfor Oslo kjem legen Viggo oppi ei trafikkulykke der ein han kjenner godt, vert drepend. Etter kvart anar han eit mønster der øydelagte kjensler og narkotikamisbruk er sentrale element.


1984.jpg

1984
Orwell, George
Klassisk science-fiction
Få av etterkrigstidens bøker har vakt slik oppsikt som George Orwells fremtidsroman '1984', som utkom i 1949. Med sin avsløring av det totalitære system og sitt forsvar for individets rett er den like aktuell, selv om det magiske årstallet for lengst er passert. Handlingen er lagt til et mørkt og dystert bysamfunn, en fremtidsvisjon av London, hvor Big Brother alltid ser deg og Tankepolitiet leser innbyggernes tanker.

Jeg har et teppe i tusen farger.jpeg

Jeg har et teppe i tusen farger
Ragde, Anne Birkenfeldt
Biografisk skjønnliterratur
Forfatteren har skrevet frem et motsetningsfylt portrett av en sterk og kompromissløs alenemor med jobb som maskinkjører på en plastposefabrikk, en kvinne med en stor, men ubenyttet intellektuell kapasitet og en usvikelig tro på høyresiden i norsk politikk, kombinert med en usedvanlig evne til å trylle frem overdådige måltider fra et tomt spiskammer. Denne kvinnen er Annes danske mor, Birte, som døde på senvinteren i 2012. Med humor og kjærlighet skildrer Ragde gode og onde dager fra oppveksten i Trondheim før og etter foreldrenes skilsmisse, og fra årene da Anne selv flyttet hjemmefra og stiftet familie. Den siste tiden Birte levde, var preget av unødige lidelser på et underbemannet sykehjem.

Tre dager.jpg

Tre dager (Ewert Grens 9)
Roslund, Anders
Krim: politi
Lille Zana har nettopp fylt fem år, og familien står samlet rundt en kjempefin bursdagskake på kjøkkenbordet. Mamma, pappa, og storesøsknene Eliot og Julia er til stede for å feire henne, og Zana er lykkelig når de synger bursdagssangen. Etter at det har gått et par døgn vandrer Zana rundt blant foreldre og søsken som har blitt merkelig stille og ikke beveger seg. Av og til ser hun på TV-en som står på døgnet rundt. Når hun blir lei seg, synger hun bursdagssangen for å muntre seg opp. Naboene reagerer endelig og varsler politiet. Utenfor døra står Ewert Grens og hører lyden av en TV og en liten jente som synger. Når Zana endelig får til å åpne døren ser han en smilende femåring og kjenner en forferdelig lukt. 17 år senere har han fortsatt ikke klart å glemme saken, og når det kommer inn en melding om et innbrudd i den samme leiligheten vekkes alt til live igjen.

Den trettende fortellingen.jpeg

Den trettende fortellingen
Setterfield, Diane
Moderne litteratur
Ingen vet hvem den sagnomsuste og gåtefulle forfatteren Vida Winter er. Hun har brukt hele sitt liv på å dikte historier om seg selv; den grufulle sannheten tåler ikke dagens lys. Nå, gammel og syk, ønsker hun å lette på mysteriets slør. Den unge Margaret Lea er slått av parallellen mellom Vida Winters liv og sitt eget og takker ja til å skrive biografien hennes. Historien hun avdekker, er mørk og ubehagelig. Den kretser rundt familien Angelfield: den vakre og egenrådige Isabelle, hennes bror Charles og de uregjerlige tvillingene Adeline og Emmeline. Det er en uhyggelig beretning om utemmet villskap og galskap, forbudt kjærlighet, brå død, forråtnelse og usynlige bånd. Men hva er sannhet, og hva er diktning? Hva er Vidas historie, og hva er Margarets egen? Og hva er mysteriet om den trettende fortellingen?

Baba Segis fire hustruer.jpeg

Baba Segis fire hustruer
Shoneyin, Lola
Moderne litteratur
Til tross for morens høye ambisjoner og hennes utdannelse, gifter Bolanle seg med Baba Segi, og blir dermed hans fjerde kone. Hennes utdannelse faller ikke i god jord hos de tre andre konene, som er analfabeter, og de fryser henne ut av dagliglivet. Men selv en høyt utdannet kone må føde barn. Etter flere forsøk, uten resultat, tar Baba Bolanle med til legen for å finne ut hvorfor hun er ufruktbar. Men her kommer det fram at det er Baba selv som ikke kan få barn. Barna han har med de tre andre konene er med andre ord ikke hans, men et resultat av utroskap. Han velger å la Bolanle gå fra ekteskapet, siden han ikke kan gi henne barn. Og det er nå hennes virkelige liv kan begynne.

Tre menn til vilma.jpg

Tre menn til Vilma
Skretting, Gudrun
Moderne romantikk
35 år gamle Vilma lever alene. Når hun ikke er på jobb med de brysomme pianoelevene på kulturskolen, har hun mer enn nok med å unngå døden, ved å lagre hermetikk og unngå radioaktive bananer. Det er ingen menn i livet hennes – inntil nå. En eldre mann med bart og bratsj blir funnet død på flyet fra London. Navnet hans er Fredrik Mozart Sandvik, og på seg har han en bunke brev adressert til datteren Vilma. Så dukker en kjekk prest og en pratsom patolog opp på døren hennes med brevene fra den ukjente faren. Plutselig har hun to menn i livet sitt. Tre om man regner med den avdøde faren.

Tredje, og siste, roman om Bjørn Hansen.jpeg

Tredje, og siste, roman om Bjørn Hansen
Solstad, Dag
Moderne litteratur
Dette er tredje bok om Bjørn Hansen. Han har blitt 77 år og bor i en ett-roms leilighet på Grønland i Oslo. Han har ikke sett sønnen på mange år, og sønnesønnen har han aldri møtt. En dag står svigerdatteren og sønnesønnen, Wiggo, på døra. Wiggo skal begynne å studere i Oslo, og svigerdatteren har bestemt at Wiggo skal bo hos han. Dette er tredje bok om Bjørn Hansen.

Seks mistenkte.jpg

Seks mistenkte
Swarup, Vikas
Krim og mysterier
Playboyen Vicky Rai blir frikjent for et mord han begikk for syv år siden. For å feire frikjennelsen arrangerer han et stort selskap. Under selskapet blir han myrdet. Seks av gjestene blir tatt inn til avhør: en korrupt byråkrat, en forelsket amerikaner, en urinnvåner på jakt etter en hellig stein, et bollywoodsexsymbol, en mobiltelefontyv med store drømmer og en ambisiøs politiker som ikke skyr noen midler. Boken er inspirert av faktiske hendelser. Et indisk panorama fra forfatteren av boken bak "Slumdog millionaire"!

Elleve år - Tolv år.jpg

Elleve år - Tolv år
Undset, Sigrid
Klassisk litteratur, Barndom
Selv om denne boka er en roman, blir den regnet blant Sigrid Undsets selvbiografiske skrifter. Fortellingen om Ingvild, Sigrid Undsets alte ego, begynner med de aller tidligste barndomsminnene. Forfatteren fører Ingvild fra de første, språkløse leveårene frem til elleveårs alder, da familiefaren blir revet bort. Selv om fortellingens hovedanliggende er den dybdepsykologiske forståelsen av et barnesinn, rommer boka autentiske referanser til Kristiania før århundreskiftet og Sigrid Undsets oppvekst.

Jorden rundt på 80 dager.jpg

Jorden rundt på 80 dager
Verne, Jules
Klassisk litteratur
Jorden rundt på 80 dager' er fortellingen fra 1873 om en svært eksentrisk gentleman, Phileas Fogg, og hans veddemål med medlemmene i Reformklubben om å klare å reise jorda rundt på 80 dager. På reisen østover har han med seg sin nyansatte franske tjener, Jean Passepartout. Etter hvert blir reisefølget utvidet med inspektør Fix og den indiske enken Aouda. Det oppstår en god del forviklinger og hindringer undervegs - ikke bare dårlig reisevær som Fogg hadde kalkulert med.

Kvinnen i lugar 10.jpeg

Kvinnen i lugar 10
Ware, Ruth
Psykologisk thriller
Reiselivsjournalist Lo Blacklock har fått et drømmeoppdrag. Hun skal bli med på en luksuskrus i de norske fjordene. En natt våkner hun av et skrik, og ser at en person blir kastet over bord. Lo slår straks alarm, men de viser seg snart at ingen er savnet. Kan hun ha drømt det hele? Eller er hun det eneste vitnet til et mord?

 

Hundre år.jpeg

Hundre år
Wassmo, Herbjørg
Moderne litteratur
Herbjørg Wassmo er inspirert av sin egen slektshistorie i denne romanen, og skriver om tre generasjoner kvinner. Vi møter Sara Susanne, Elida og Hjørdis – henholdsvis Wassmos oldemor, mormor og mor. Romanen handler om deres liv, om mennene de ville ha eller fikk og om barna de fødte. Den handler også om ei lita jente som gjemmer seg i låven og som spisser en gul blyant med en tollekniv slik at hun kan skrive – og overleve. Romanen handler om kvinnenes slit og savn, om frihet og om lengsel etter noe annet.

Seks historier.jpg

Seks historier
Wesolowski, Matt
Krim og mysterier
1997. Liket av den forsvunne tenåringen Tom Jeffries blir funnet i et turområde i Northumberland nordøst i England. Det blir fastslått at dødsfallet skyldtes en ulykke, men ikke alle er overbevist. Sannheten om hva som skjedde ligger i minnene til den sammensveisede vennegjengen som var med på den skjebnesvangre turen på heden. 2017. Gravejournalist Scott King har gjort stor suksess med sin podcast-granskning av kompliserte saker. Hans skjulte identitet har gjort han til en kultfigur. I en serie på seks intervjuer prøver han nå å forstå gruppedynamikken i det som da var en tenåringsgjeng, og hvordan de kan ha blitt påvirket av de uhyggelige sagnene om heden. Ett lik. Seks historier. Hvilken er sann?

Svik 1938.jpg

Svik 1938
Westö, Kjell
Moderne litteratur
Året er 1938. Hitlers politikk skaper både sinne og beundring, også i den såkalte Onsdagsklubben i Helsingfors. Klubben er et uformelt diskusjonsforum bestående av advokaten Claes Thune og hans gamle venner. Forumet er like mye en unnskyldning for å drikke seg fulle som for å diskutere politikk. Thune engasjerer seg i utenrikspolitikken som skribent, men han engasjerer seg ikke i så mye annet. Han er skilt og føler seg nedfor. Heldigvis får han god hjelp av sin nye sekretær Matilda Wiik. Men Matilda sliter med vonde minner fra borgerkrigen. Hun var den gang seksten år gammel, og opplevde ting hun har forsøkt å glemme. Men en dag hvor Onsdagsklubben har møte på kontoret til Thune hører Matilda en stemme hun håpet hun aldri skulle høre igjen.

Uke 43.jpg

Uke 43
Ørstavik, Hanne
Moderne litteratur
Solveig, 33 år, er nyansatt litteraturviter ved en distriktshøyskole. I løpet av de dagene romanen utspiller seg, blir flere tråder i livet hennes tvunnet sammen: Det uforløste forholdet til moren, vennskapet med den eldre kollegaen Hilde, det litterære grunnsynet og forholdet til studentene. Gjennom fortellingen vises og problematiseres en lengsel etter mening, sammenheng og samhørighet.

 

Flere bøker med tall i tittelen

 • Christie, Agatha: 4:50 til Paddington - Krim: privatdetektiver, Klassisk krim
 • Hallgrímur Helgason: 101 ReykjavikModerne litteratur
  Gaute Heivoll: De fem årstidene - Moderne litteratur
 • Hjorth, Vigdis: 17:15 til TønsbergModerne litteratur
 • Holt, Anne: 1222 (Hanne Wilhelmsen 8) - Krim: politi
 • Moyes, Jojo: Et helt halvt år - Moderne litteratur
 • Natt och Dag, Niklas: 1794 (Bellmann Noir 2) - Krim: politi, Historisk krim
 • Nygårdshaug, Gert: Kiste nummer femKrim, politi
 • Nygårdshaug, Gert: Det niende prinsipp - Krim, politi
 • Roslund, Anders: Tre timer (Piet Hoffman 2) - Krim: politi
 • Roslund, Anders: Boks 21 (Ewert Grens 2) - Krim: politi
 • Roslund, Anders: Tre sekunder (Ewert Grens 5) - Krim: politi
 • Roslund, Anders: Tre minutter (Ewert Grens 7 - Krim: politi
 • Solstad, Dag: 16-07-41, 17. romanModerne litteratur
 • Solstad, Dag: Ellevte roman, bok atten (Bjørn Hansen 1) - Moderne litteratur
 • Solstad, Dag: 17 roman (Bjørn Hansen 2) - Moderne litteratur
 • Undset, Sigrid: Tolv årKlassisk litteratur, Barndom