Fangarmer bokomslag.png

Fangarmer
Tore Aurstad
Grøsser, Spøkelseshistorie
Historien spinner videre på H.P. Lovecrafts klassiske grøsser om den norske sjømannen Gustav Johansens fortellinger om undersjøiske skapninger. Vi møter Johansens unge naboer i Oslo og får høre hva som skjedde videre. Det er en eventyrlig og farlig ferd ned til sydishavet hvor barske hvalfangere jobber til livets opphold, og mystiske fiskelignende vesener jager bak. Bli kjent med sunkne øyer, spøkelsesskip og sjøuhyrer.

Lord Jim.jpg

Lord Jim
Joseph Conrad
Klassisk litteratur
Romanklassikeren utgitt i 1900 regnes som et av hovedverkene i Joseph Conrads forfatterskap. Hovedpersonen Jim er lovende ung mann som arbeider som styrmann på et skip som skal frakte flere hundretalls pilegrimer over Det arabiske hav i den gamle båten Patna. Mannskapet fryktet for at båten skulle gå ned i en storm, og forlater den uten å varsle passasjerene ombord. Ved et under blir båten berget likevel. Jim mister styrmannssertifikatet og alle sine drømmer og begir seg inn i jungelen.

Dramaet på hustadvika.jpg

Dramaet på Hustadvika
Arnfinn Haga
Maritim historie, Dokumentar
Forfatteren som er mest kjent for sine beretninger om norsk motstandskamp under den tyske okkupasjonen 1940-45, forteller her om sjøfolk og redningsmannskaper som ikke viker tilbake for å sette sitt eget liv på spill for å redde andres. Tidlig i april 1938 gikk damperen "Rokta" med en besetning på tolv mann på grunn i de beryktede Gallerskjærene utenfor romsdalskysten. Vindstyrken ble målt til nordost storm med orkan i kastene. Bergingen av mannskapet på "Rokta" ble en av de mest dramatiske i norsk kysthistorie.

Medusas flåte.jpg

Medusas flåte
Frazobel
Historisk roman
Fistorien tar utgangspunkt i et skipsforlis fra 1816. En dag får kapteinen på skipet 'Argus øye' et forskrekkelig syn i kikkerten: en flåte med 15 overlevende etter fregatten Medusa. Menneskene er skitne og utmagrede, med hule øyne og solsvidd hud. De har opplevd - og påført andre - grusomme lidelser. Med historisk distanse fremlegger fortelleren, en mann fra vår egen tid, den dramatiske historien om forliset. Historien reiser spørsmål om hva som gjør oss til mennesker. Hva skjer med moral og sivilisert oppførsel, i møte med det rene, skjære overlevelsesinstinkt?

Den gamle mannen og havet.jpg

Den gamle mannen og havet
Ernest Hemingway
Klassisk litteratur
Romanen som utkom i 1952 er mesterfortellingen og fabelen om fiskeren Santiago og hans heroiske kamp for livet med å fange en enorm sverdfisk, og senere forsvare sin fangst mot de griske haiene. Sagaen om fiskeren og havet er en mytisk fortelling om menneskets vilkår, og ga Hemingway Nobelprisen i litteratur i 1954.

Paradisets elendige

Paradisets elendige (Vestindiakvintetten 1)
Farten Horgar
Historisk roman, Kolonialisme og imperialisme
Romanverket Vestindiakvintetten tar for seg koloni- og slavehistorien, fra det dansk-norske koloniveldet på de Vest-Indiske øyene, og viser den mørke siden av seilskutetiden. På vei til Vest-India, og de dansk-norske koloniene, havarerer fregatten Færø, og skipet søker nødhavn i Bergen. Her mønstrer Johannes Hauge på. Hauge er på rømmen etter en grusom forbrytelse, og en reise ut i det uvisse fremstår som den perfekte flukt. Skipet Færøs ferd med straffanger, prostituerte og sinnsyke er basert på virkelige hendelser.

Hundevakta.jpg

Hundevakta
Nikos Kavvadias
Klassisk litteratur
Romanen utgitt i 1954 er et nesten glemt mesterverk fra  den greske poeten og sjømannen Nikos Kavvadias. Dette er en beksvart moderne odyssé. På lasteskipet Pythéas på vei til Kina, møter vi et mannskap på vei til stadig nye havner, nye horer og nye bordeller. Lasteskipet på omkring 5000 tonn er fylt med menn som alle har sine historier. De har flyktet til sjøs, fra familien, en kvinne eller en lyssky historie. Mennene sparer ikke på verken volden eller obskøniteten i sine fortellinger, og uten blygsel minnes de sine opplevelser.

Når landet mørknar.jpg

Når landet mørknar
Tore Kvæven
Historisk roman
Romanen gir et særdeles troverdig bilde av livet på Grønland i år 1293. Mesterlig skildrer han jakt på hvalross og hval, mellommenneskelige forhold, utemmet natur, gardsdrift og dyrehold. Kvæven beskriver i detalj redskaper og våpen man brukte på den tiden, og han har satt seg grundig inn i byggeskikken av både hus og båter. Her er plyndring, dreping og forlis.

Hard er mitt lands lov.jpg

Hard  er mitt lands lov
Tore Kvæven
Historisk roman
Året er 1010. Eit norsk vikingskip ligg i Roma på handel. Ein mann frå dei norrøne nybygdene på Grønland går om bord. Han kjem i krangel med hovdingen på skipet. Orda hans er uforsonlege, og etter ein bitter strid står han der som drapsmann. Mannskapet vil hemne hovdingen, men grønlendingen staggar dei med ei forteljing om ei gammal fønikisk handelsrute til det indre av Afrika og med løfte om rikdom og ære. Dei lèt seg fange av orda hans, og då skipet står til havs mot vest, står grønlendingen til rors som ny hovding på Havjerven. Med det startar ei skjebnesvanger reise.

Pappa siste reis.jpg

Pappas siste reis
Mikal Olsen Lerøen
Maritim historie, Biografi, Memoarer
Journalisten og forfatteren Ole Mikal Lerøen har skrevet en spenningsdokumentar om et uskrevet og mørkt kapittel i norsk moderne historie: de norske sjøfolkene som ble sendt inn i oljekrigen i Persiabukten på 1980-tallet. Med utgangspunkt i sin personlige historie om faren som ble drept i krigen, avslører forfatteren hvor sentral norsk skipsfart var under denne krigen. Nesten hver tredje sjømann som døde, seilte på et skip med norsk tilknytning. Dette er vår tids krigsseilere. De som kom levende hjem, var preget for livet. For første gang fortelles hele historien om denne krigsseilingen.

På langfart med Snarken.jpg

På langfart med Snarken
Jack London
Klassisk maritim reiseskildring
Fortellingen tar lytteren/leseren med på tokt til det lunefulle Sydhavet, der orkanen kan rase den ene dagen, og avløses av vindstille, solblå tropehimmel den neste. Ferden går fra palmeøy til palmeøy, gjennom brenningen i Waikiki til Molokai og Tahiti, og på streiftog i dunkle urskoger. Det er en fortelling av beste Jack London-merke, fylt av eventyrlige og forunderlige opplevelser.

Kallet fra Cthulhu.jpg

Kallet fra Cthulhu
Howard Philip Lovecraft
Klassisk grøsser, Dark fantasy
I 1928 utga den amerikanske serieforfatteren Howard Philip Lovecraft den berømte grøsserfortellingen «The Call of Cthulhu», som dels foregår i Norge. Nærmere bestemt i Gamlebyen i Oslo, der vi får høre om skrekkopplevelsene til den norske sjømannen Gustaf Johansen i Sydishavet. Mange forfattere og filmskapere har senere hentet inspirasjon fra H. P. Lovecrafts verden, for eksempel «Pirates of the Caribbean»-serien.

Når havet stiger.jpg

Når havet stiger
Jim Lynch
Moderne litteratur
13 år gamle Miles O'Malley sniker seg ut av huset for å utforske fjæra i Puget Sound på jakt etter skalldyr. I stedet oppdager han noe svært usedvanlig: en sjelden kjempeblekksprut. Han blir straks en lokal kjendis, og hans synske venninne Florence spår at enda flere forbløffende oppdagelser er i vente - tegn på at den høyeste tidevannsbølgen på femti år er underveis. Journalister flokker seg nysgjerrig rundt gutten, som tilskrives profetiske evner.

Moby Dick.jpg

Moby Dick
Herman Melville
Klassisk litteratur
Romanen ble først utgitt i 1851 og regnes som et av de betydeligste verk i amerikansk litteratur. Hovedpersonen er kaptein Ahab som er besatt av jakten på en bestemt hvit kaskelotthval kalt Moby Dick. Kapteinen mangler et bein takket være et tidligere møte med hvalen, og ønsker hevn. Romanen åpner med den velkjente replikken "Kall meg Ishmael",som er sjømannen som beretter om Kaptein Ahabs besettende hvaljakt.

Havets Velde omslag

Havets velde
Jon Michelet
Maritim historie, Spenningslitteratur, Dokumentar
Forfatteren bak storverket «En sjøens helt» har selv seilt som matros og annenstyrmann. «Havets velde» tar utgangspunkt i de tre meksikanske fiskerne som i 2006 overlevde ni måneders drift over Stillehavet i en liten fiskebåt. Han ser nærmere på tematikken overlevelse på havet, og skriver om lange ferder i små farkoster etter norske krigsforlis under andre verdenskrig, dramatiske livbåtferder i tropiske farvann og angrep på norske og allierte skip utført av japanske bombefly, tyske ubåter og raidere. Opp mot sjøkrigens brutalitet stiller han menneskets evne til å berge seg under umenneskelige forhold.

Første kommando.jpg

Første kommando  (Jack Aubrey & Stephen Maturin 1)
Patrick O'Brian
Historisk roman,  Sjøfortelling
Patrick O’Brian skildringer av livet til sjøs under napoleonstidens politiske omveltninger og avgjørende militære slag, er blitt kalt verdens beste seilerromaner. I dette første av i alt 21 bind, presenteres hele seriens fargerike univers der den elskverdige bredskuldrede kaptein Aubrey og hans venn og skipslege, Maturin, er hovedpersonene. Deres livslange vennskap skal føre de to fra Afrikas ville kyst til de bonede gulv i Londons Admiralitet og fra skip til skip i en rekke av de største sjøslag i Biscaya og Middelhavet. Filmen «Master and Commander» med Russel Crowe i hovedrollen er basert på boka.

Kattens bord.jpg

Kattens bord
Michael Ondaatje
Moderne litteratur, Barndom
Barn er hovedpersonene i denne sjøfortellingen. Tidlig på femtitallet, i Colombo, Sri Lanka, går en 11 år gammel gutt om bord i et skip med kurs for England. Under måltidene får han fast plass ved "Kattens bord" - så langt unna kapteinens bord som mulig - sammen med en lurvete gjeng voksne og to andre gutter. Mens skipet krysser Det indiske hav, går gjennom Suezkanalen og inn i Middelhavet tumler guttene mellom skipsdekk og lasterom, fra det ene eventyret mer spennende enn det andre. Men det er andre opplevelser også - en mann snakker med dem om jazz og kvinner, en annen om litteratur, en straffange luftes på dekk sent om natten.

Og skipet seglar vidare.jpg

Og skipet seglar vidare
Mads Rage
Moderne litteratur, Dystopi
Handlinga foregår på eit skip i ei postapokalyptisk tid. Mannskapet blir fødde på skipet, veks til og døyr der. Dei har ingen tankar om at det finst andre menneske eller stadar i verda. Døyr nokon, vert dei sveipte i fiskeskinn og gravlagde i vatnet med ei bok liggande på brystet. Etter sistemann som fór den vegen har Poll overteke vaskejobben på skipet. Under vaskinga av kapteinens kahytt finn han ein nøkkel som passar i kista under køya. Der ligg bøkene. Poll har aldri rørt ved ei bok før, men brått lokkar dei så underleg på han.

Fergen.jpeg

Fergen
Strandberg, Mats
Krim og mysterier
Se for deg at du er midt på havet, avskjermet fra omverdenen. Det finnes ingen steder å flykte. Det finnes ingen måte å kontakte land. Og du vet ikke hvem du kan stole på ... I Fergen blir vi kjent med både passasjerer og personalet om bord. Den ensomme gamle kvinnen som søker eventyr. Den avdankede popstjernen som leder karaokekveldene. Mannen som før har jobbet om bord, og som nå kommer tilbake for å iscenesette et spektakulært frieri. Ordensvakten som sammen med sine tre kollegaer forsøker å ha kontroll på det daglige kaoset. De tolv år gamle søskenbarna som var bestevenner før enn familiehemmelighet kom mellom dem. Relasjoner settes på prøve. Noen er blodtørstige. Vanlige mennesker blir helter. Men det som hender denne natten, kan også lokke frem det verste i dem. Velkommen om bord på Baltic Charisma - hvis du tør ...

Havboka.jpg

Havboka, eller Kunsten å fange en kjempehai fra en gummibåt på et stort hav gjennom fire årstider
Morten Strøksnes
Oseanografi
Utenfor Lofoten, på dypet, svømmer håkjerringa, en hai som kan bli åtte meter lang og over ett tonn tung. Forfatteren, Morten Strøksnes, og vennen Hugo Aasjord blir besatt av å få det ikoniske monsteret opp til overflaten. Gjennom fire årstider drar de ut for å prøve å fange det sta rovdyret. Med dette som utgangspunkt utforsker boken havets dyp. Strøksnes forteller om det yrende livet i havdypet, om litteraturens og virkelighetens sjøuhyrer og havskapninger, om truende endringer og mye mer.

Havlandet.jpg

 

Havlandet
historia om hava som skapte Noreg
Per Anders Todal
Generell historie, Oseanografi
"Havlandet" er ei reise til det usynlege Noreg. Den skildrar dei mangfaldige landskapa under vassflata. Kvar del av havet har si eiga historie, og kvart havområde har vore med på å forme vilkåra for menneskelivet i Noreg. Forfattaren tek lesaren med på lange reiser: frå trålarane i det vintermørke og stormfulle Barentshavet til brislingjakt med not i Sognefjorden, frå det overdådige skreifisket ved Røst til forskingstokt ved korallreva på Mørebankane, frå oppdrettspionerane på Lovund til dei siste kvalfangarane i Nordsjøen.

Flere bøker innen sjølitteratur

 • Aust, Kurt: Skipet med det onde øyet
 • Birch, Carol: Jamrachs menasjeri
 • Bjerga, Morten: Lars O. Bru og havet
 • Bjørneboe, Jens: Haiene
 • Bojer, John: Den siste viking
 • Conrad, Joseph: Mørkets hjerte
 • Grieg, Nordahl, Skipet går videre
 • Hoem, Kjærleikens ferjereiser
 • Howarth, David: Panamakanalen - Et verdenshistorisk drama
 • Jacobsen, Alf R.: Kryssild
 • London, Jack: Ulf Larsen
 • Lunde, Maja: Blå
 • Mendelsohn, Daniel: En odyssé
 • Michelet, Jon: En sjøens helt, seksbindsverk om de norske krigsseilerne
 • Michelet, Jon: Panamaskipet
 • Michelet, Jon: Tiger Bay
 • Olaussen, Hilde: Harrys hav
 • Sandemose, Aksel: En sjømann går i land
 • Syvertsen, Arild E.: Norske sjøfolk i krig og terror
 • Torkildsen, Terje: Arrfjes
  • Vernes, Jules: Kaptein Grants barn, En verdensomseiling under havet, Den hemmlighetsfulle øya