25 dager til jul.jpeg

25 dager til jul
Alexander, Poppy
Moderne romantikk, Feelgood
Vanligvis ville Kate Potter startet juleforberedelsene i september med gaveinnpakking og baking mens hun ivrig telte ned dagene til jul. Men det var før mannen hennes dro i militæret og aldri kom tilbake. Nå er gleden borte og julen er ulidelig og ensom. Hun vet at sønnen Jack fortjener en uforglemmelig juletid, og hun bestemmer seg for at hvis det ikke er et mirakel på vei, må hun lage sitt eget mirakel.

Vinter og jul med Kjell Aukrust.jpeg

Vinter og jul med Kjell Aukrust
Aukrust, Kjell
Moderne litteratur
Dette er en samling varme og humoristiske fortellinger fra de tre bøkene «Ludvigs jul», «Gurin med reverompa» og «Je og’n Solan». Fortellingene fra Aukrusts eventyrlige og fantasirike verden skaper julestemning for både liten og stor.

Hjem til jul - Baldacci.jpeg

Hjem til jul
Baldacci, David
Moderne litteratur
Tom Longdon livnærer seg ved å skrive intetsigende artikler i ukepressen. I en hektisk førjulstid befinner han seg på toget på vei fra Washington til Los Angeles for å være sammen med kjæresten sin i julen. Dette er starten på en selsom og lærerik opplevelse i Langdons liv. En togreise sammen med en samling menneskeskjebner med svært forskjellige mål og forhåpninger...

En mann til jul.jpeg

En mann til jul
Bayliss, Jenny
Skjønnlitteratur
Kate Turner er ikke særlig god på romantiske forhold. Og i den søvnige landsbyen Blexford vrimler det ikke akkurat av aktuelle friere. Uansett har Kate nok å gjøre som designer, og som hjelpende hånd i den lokale kafeen. Men så melder bestevenninnen henne på et datingopplegg for at hun skal finne kjærligheten til jul. Tolv dater med tolv forskjellige menn. Oddsen er vel endelig i Kates favør, eller ...?

Den største julegaven.jpeg

Den største julegaven
Bolouri, Joanna
Roman, Feelgood
Når Nick mister jobben og blir dumpet av sin glamorøse men krevende kjæreste ender han opp med å måtte ta seg jobb som julenisse på det lokale kjøpesenteret. Mens han ser vennene sine gifte seg og bli forfremmet må Nick tilbringe dagene med frekke alver og hylende, snørrete unger. Så møter han fire år gamle Alfie. Alt Alfie ønsker seg til jul er at mammaen hans, Sarah, skal bli glad igjen. Nick blir rørt av guttens ønske og bestemmer seg for å prøve å spleise Sarah og bestekompisen Matt.

En eventyrlig julereise.jpeg

En eventyrlig julereise
Bomann, Corina:
Moderne litteratur
Anna kan ikke fordra jul, men har likevel bestemt seg for å feire jul med familien. Hun setter seg på toget til Berlin, men snøen laver ned, og all trafikk stanser opp. Til slutt får hun haik med en brøytebil. På veien møter hun opprørske gamle damer, en gjeng hippier og en klok lastebilsjåfør, alle med en ting felles: De skal feire jul.

Den mystiske plumpudding.jpeg

Den mystiske plumpudding
Christie, Agatha
Klassisk krim
Fem noveller med Hercule Poirot i hovedrollen i de fire første: et selskap på et engelsk gods gir løsningen på et juveltyveri; en spesiell avismelding vekker Poirots nysgjerrighet; et alibi knuses ved enkel psykologi; en drøm spiller en merkelig rolle ved en manns død. I den siste av samlingens noveller viser Miss Marple sitt skarpsinn.

Ikke bare til jul.jpeg

Ikke bare til jul
Cox, Natalia
Roman, Feelgood
Charlie er singel, midlertidig hjemløs og med en mild hjernerystelse blir julen en katastrofe. Kjæresten har forlatt henne, moren er reist utenlands med sin nye mann og en gasslekkasje har gjort leiligheten hennes ubeboelig. Da kusinen Jez ringer og spør om hun kan passe kennelen hennes, sier hun ja. Kennelen består av en gravid beagle, en døv grand danois og en liten pomeranian med stort ego. Charlie er ikke vant med hunder og må stadig ha hjelp av den lokale  veterinæren. Han er irriterende, og hun lurer på om han skjuler noe.

Et ønske til jul.jpeg

Et ønske til jul
Curtis, Rosie
Romantikk
Jess følger drømmen om å flytte til London, og like før jul flytter hun inn i et lite nedslitt rom i et stort hus i Notting Hill. Der treffer hun Alex som bor i samme etasje, og blir stormforelsket. Hun ser allerede for seg fremtiden deres sammen, kanskje de til og med kan rive veggen mellom rommene deres? Men så viser det seg at Alex allerede har en kjæreste, Emma i etasjen over. Hun bestemmer seg for å glemme Alex og forelske seg i London isteden. Men noen ganger har hjertet helt andre planer.

Jul på strandkafeen.jpg

Jul på strandkafeen
Diamond, Lucy
Roman
Etter en hektisk sommer på Strandkafeen, ser Evie virkelig fram til å feire jul med kjæresten Ed. Hun tenker at det vil bli den mest romantiske julen hun har kan forestille seg. Koselige kvelder foran peisen, med gløgg og julekaker - hva kan gå galt? Julefreden blir plutselig ikke så fredelig lenger. Først er det Eds eks som plutselig vil ta opp kontakten. Så dukker det opp to uventede gjester: Eds bror Jake og Evies venninne Amber. Legg til stress med den perfekte julegave, snøstorm og familiedrama - så er det mulig dette blir en ganske katastrofal jul.

En julefortelling.jpg

En julefortelling
Dickens, Charlie
Klassisk litteratur
Ebenezer Scrooge er en slem og egoistisk gammel gjerrigknark som hater julen. Men en julaften får han besøk av tre ånder som får ham til å se annerledes på livet. De tre åndene viser Scrooge hva slags menneske han en gang var, den pinefulle sannheten om hvem han har blitt, og hva som vil skje om han ikke legger om livet sitt.

Winterkrigen.jpeg

Winterkrigen
Drangsholt, Janne:
Familieroman
Ingrid Winter har som vanlig hendene fulle. På universitetet der hun jobber, skal det bli åpent kontorlandskap uten faste plasser. Datteren Alva har nok av utfordringer, både av og på fotballbanen. Det er snart jul, og uten at hun vet hvordan det gikk til, har Ingrid klart å invitere hele familiehurven til julefeiring - uten å fortelle ektemannen om det. Dette er den tredje frittstående boken i Janne S. Drangsholts bøker om Ingrid Winter.

Hårfagre.jpeg

Hårfagre
Ersland, Bjørn Arild
Familieroman
Kristian er lektor, 48 år og har levd hele sitt liv sammen med mor og far på Frogner i Oslo. Men nå er mor død, og Kristian skal tilbringe julen med far, som har blitt pleietrengende. De går sammen i sakte gange gjennom minner og fotoalbum. De interesserer seg begge for vikingtiden, og ikke minst Kristians gamle hovedoppgave i idéhistorie hvor han skrev om vikingkongene i Oslo-geografien. Far var arkitekt, og sammen bygger de et luftslott tuftet på drømmen om å finne vikingleden til Hafrsfjord og Harald Hårfagres rike. «Hårfagre» er en roman om en mann som elsker sine foreldre og om hvordan sporene av Harald Hårfagre fortsatt er levende i mange nordmenn.

24 gode gjerninger.jpeg

24 gode gjerninger
Fagerlund, Jenny
Skjønnlitteratur, Feelgod
Etter at Emma mistet mannen sin på julaften har hun slitt med å finne mening i tilværelsen. To år senere lurer hun fremdeles på om det er noe hun kunne ha gjort for å redde ham. En kveld treffer hun på en gammel mann som har gått seg vill i snøstormen, og hun hjelper ham å finne veien. Det er første gangen på lenge at hun føler på glede. Den gode følelsen gir henne en idé: Hun skal utføre 24 gode gjerninger, én for hver dag frem til julaften. Løftet hennes fører henne inn i situasjoner hvor hun møter nye mennesker og igjen finner glede i små ting i hverdagen.

Juletre til Afrika.jpeg

Juletre til Afrika

Framnes, Svein Tarald
Moderne litteratur
Ragnhild, ordførar i ei kystbygd på Vestlandet, har funne ut at grantrea som vart planta på ei øy i kommunen, skal bort. Dei skal bli seld som juletre til Afrika. Den russiske verftsarbeidaren Pavel får jobben som leiar for fellinga. Med seg får han innflyttaren Helge, ein engsteleg mann som på grunn av vonde barndomsminne slit med å meistre kvardagen. Men som kompanjongen til Pavel blir han ein del av eit komisk heltepar som dumpar bort i mangt og mykje. Når Helge finn ut at det var bestefar hans som eigde øya, finn han og ut kva slag planar ordføraren har for hogstfeltet.

God jul hvor er du.jpg

God jul. Hvor er du?
Grimsrud, Beate:
Moderne litteratur
Julaften 2011 ligger forfatteren og søsteren i soveposer i ørkenen. De betrakter vinterhimmelen med alle stjernebildene, og minnene om tidligere juler strømmer på: Det er minner om å få feil julegave som barn, om ikke å feire jul, om å feire jul i en kirke i Harlem, om å sove i telt på safari eller i snøhule på fjellet. Forlaget kan fortelle at romanen er underfundig og morsom, med forfatterens helt særegne blikk på tilværelsen.

Advent.jpeg

Advent
Gunnarsson, Gunnar
Klassisk litteratur
Benedikt Sigurjónsson har kvar førjulstid i tjueseks år vandra opp i fjella med hunden og bukken sin for å finne bortkomne sauar. Den tjuesjuande gongen, i 1925, blir oppgåva hardare enn nokon gong tidlegare. Benedikt har føljge av ei gruppe andre menn, men dei gir opp undervegs, og han må leite vidare og kjempe mot naturkreftene åleine. Boka er ein variant av legenda om den gode hyrden, og historia er basert på faktiske hendingar. 'Advent' blir rekna som ein klassikar i den islandske litteraturen.

Julemysteriet.jpg

Julemysteriet
Gaarder, Jostein
Skjønnlitteratur
I en bortgjemt bokhandel finner Joakim en magisk julekalender. Hver dag når han åpner en luke i kalenderen, faller det ut en liten lapp med en fortelling om Elisabeth og hennes reise til Betlehem. Det er en reise gjennom Europa og Lilleasia, men det er også en reise gjennom historien. Hvem har laget den forunderlige julekalenderen? Kan de være den mystiske blomsterselgeren på torget? Handler fortellingen på de små papirlappene om Elisabeth, som en gang for mange år siden ble borte for moren sin i julehandelen?

Bare mjuke pakker under treet.jpg

Bare mjuke pakker under treet
Henriksen, Levi:
Moderne litteratur, Noveller
Det lyser i stille grender, over byen, over rundkjøringen. Snart er det julaften, og mennesker fylt av uro lengter etter fred: Den skilte faren savner barna sine. Guttungen vil at mor skal få kjæreste til jul. Juletre-selgeren finner en gammel flamme mellom barkvistene. Fotballspilleren som sørget for at opprykket glapp, vender hjem for å dø. Kvinnen som på selve julaften vil hevne seg på sin gifte elsker, lykkes langt på vei med det. Levi Henriksen har med «Bare mjuke pakker under treet» skrevet en samling fortellinger som handler om tro, håp og drømmen om noe annet.

Jul i Norge.jpeg

Jul i Norge
Hodne, Ørnulf
Fakta, Kulturhistorie
Ørnulf Hodne følger juletradisjonene våre bakover i tid, og viser hvordan de er blitt holdt i hevd i by og bygd over hele landet. Mange skikker er gått ut av bruk eller har fått nytt innhold - og nye er kommet til i takt med at samfunnet forandres. Mangt kan tyde på at flere innslag i julefeiringen har røtter i en førkristen forestillingsverden.

Syv dager med oss.jpg

Syv dager med oss
Hornak, Francesca:
Moderne litteratur
Det er jul, og Birch-familien samles for første gang på mange år. Emma er fornøyd med å ha alle under samme tak, men hennes eldste datter, Olivia, er bare hjemme fordi hun ikke har noe annet sted å være. Olivia har akkurat returnert fra hjelpearbeid i Afrika, der hun har jobbet med et epidemiutbrudd. Hun må derfor være i en ukes karantene innendørs, og det samme gjelder for resten av familien. Ingen kan forlate huset, ingen får komme på besøk. Det høres ikke så vanskelig ut, men syv dager under samme tak som dine nærmeste kan føles som en evighet, spesielt når alle bærer på hemmeligheter.

Heimfall - en juleforteljing.jpeg

Heimfall. En juleforteljing
Ingebrigtsen, Eirik
Moderne litteratur
Johan skal feira første jul utan kona Inger. Dottera Judith, som er døyande, kjem for første gong på mange år heim til jul, og Johan må pleia henne. Men han og Judith har det ikkje lett med kvarandre, han vil helst ikkje ha henne der. I dagane fram mot jul ligg Judith i kjellaren, medan Johan prøver åhalda på ein normalitet i etasjen over. Han håpar Audun, naboen som også har ei sorg åbera på, kan hjelpa han å handtera Judith og få denne jula til å flyta av garde og bli til kvardag igjen. Skarpt og heilt utan sentimentalitet skildrar Eirik Ingebrigtsen ein manns hjelpeløyse i møte med døden, og korleisnoko kan gå galt mellom menneske, som kanskje ikkje kan rettas opp igjen.

Klassiske julefortellinger.jpeg

Klassiske julefortellinger (Antologi)
Smaken av pepperkaker og goro, lyden av raslende papir, duften av kanel og granbar. Julen er sansenes tid. Men også eventyrenes og mytenes tid. Ingenting er så deilig som å synke ned i en myk stol og senke skuldrene med en god bok en førjulskveld. Her finner du utdrag, fortellinger og eventyr fra Asbjørnsen og Moe, HC Andersen, Selma Lagerlöf, Brødrene Grimm, Amalie Skram, Tsjekhov og mange flere, som skapt til å gi den gode julestemningen.

Smating som dette.jpg

Småting som dette
Keegan, Claire
Moderne litteratur
Det er jul i den lille irske byen New Ross, og kullhandleren Bill Furlong har det travelt med årets siste leveranser. Hjemme forbereder han høytiden med kona og de fem døtrene. Aller siste tur, på selve julaften, går til byens nonnekloster. Her møter Bill et menneske som virvler opp hans egen fortid, og som stiller ham overfor et moralsk dilemma. Skal han sikre seg og familien, eller lytte til sin egen samvittighet? Småting som dette er en tidløs julefortelling om menneskelighet og mot.

Den hellige natten.jpg

Den hellige natten
Lagerlöf, Selma
Klassisk litteratur
Da Selma Lagerlöf var liten, så liten at hun måtte bli hjemme fra kirken juleaften, hørte hun for første gang farmoren fortelle historien om Jesu fødsel. Det var en fortellerstund som fant sted i den hyggelige hjørnesofaen i farmorens værelse, en vakker, fortryllet verden.

Juleengler.jpg

Juleengler
Lindell, Unni og Ragde, Anne
Moderne litteratur, Noveller
Unni og Anne elsker jul, og de har igjen laget en høyst personlig juleutgivelse der de byr på seg selv, på latter og gråt. Her får du de vakreste og morsomste historiene, krydret med damenes rå humor. Du får også innsyn i deres unike vennskap, nedturer, historier som aldri før er blitt fortalt samt noveller og barneintervjuer, en riktig god julekrangel og en hysterisk morsom oppskrift på hvordan man blir kvitt en nisse.

Gledelig jul på Saltön.jpeg

Gledelig jul - på Saltön
Lärn, Viveca
Moderne litteratur
Vi tas med tilbake til Saltön for å feire jul sammen med de fargerike menneskene som bor i det lille skjærgårdssamfunnet. Men før julefreden senker seg, er det både uro og ulmende intriger blant øybefolkningen. Kabbe Nilsson planlegger å henge seg, på selveste julaften. Birøkteren og hønseholderen MacFie savner sin unge Sara, og politimannen Christer lengter etter Emily. Sistnevnte er travelt opptatt med å bake luciaboller og hygge seg med elskovssyke stamkunder på kafeen sin i Göteborg. Boka er en frittstående fortsettelse av romanene 'Sankthansvals' og 'Hummerfesten', boksuksessen bak TV-serien 'Sommer på Saltön'.

Mord til jul.jpg

Mord til jul
McDermid, Val
Krim. Noveller
Mord til jul er en samling stemingsfulle krimnoveller fra den skotske mesteren. I en av dem blir en forfatter hjemsøkt av en ondskapsfull og sjalu skribent. I en annen jakter Tony Hill og Carol Jordan på en morder som skal slå til 1. juledag. Perfekt lesning i en travel førjulstid eller foran peisen i romjula.

Julens ni liv.jpg

Julens ni liv
McNicoll, Florence
Skjønnlitteratur
Battersea Dogs and Cats Home er et dyrepensjonat som tar seg av de uønskede, forlatte og mishandlede dyrene i London. Nå er det jul, og Laura har satt seg to mål: hun skal finne et hjem til Felicia, en mannevond katt med et hjerte av gull, og hun skal få kjæresten Rob til å like katter. I løpet av desember møter Laura ni forskjellige mennesker som trenger litt ekstra kjærlighet i livene sine, noe de kan finne i form av kjæledyr. Alle trenger selskap i julen, og når den kjekke Aaron kommer inn døra, tar han med seg både katten Felicia og hjertet til Laura.

Hollys jul.jpeg

Hollys jul
Normann, Natalie
Romantikk
Holly Green er i sjokk. Etter flere år med hardt arbeid på medisinstudiet i London risikerer hun plutselig at alt kan bli tatt fra henne - og hun kan ikke skylde på noen andre enn seg selv. I stedet for å sitte hjemme og vente på dommen, drar hun til brorens hus på kysten av Norge for å slikke sårene. Men hun er helt uforberedt på mørketiden, det tøffe været på den forblåste øya, og møtet med menneskene som bord der.

Julebrevpikene.jpg

Julebrevpikene
Persen, Karin Bjørset
Moderne litteratur
Magnhild freser av sinne. Hun har mottatt den snobbete søsteren Magdalenas årlige julebrev. I tillegg til å skryte om sitt perfekte liv, skriver hun også at hun tenker å feire jul hjemme hos Magnhild. Magnhild kaller sammen venninnegjengen, og sammen skaper de en liten motstandsbevegelse, nemlig ærlige julebrev. Opprører mot den perfekte fasaden vekker interesse i hele landet, og snart figurerer jentene i tabloidaviser og på God Morgen Norge. Hele bygda dras også inn i kaoset som julebrevene skaper, og ingenting er lenger som før i lille Bjørkvik.

Prøysens jul.jpeg

Prøysens jul
Prøysen, Alf
Fortellinger og viser
Få har beskrevet jula og juleforventningene som Alf Prøysen. I denne samlingen finnes både fortellinger og viser med jula som ramme og innhold. Prøysen øser ut sin varme og poesi i kjente og kjære viser som Julekveldsvise, Musevisa og Romjulsdrøm, og i fortellinger som Snekker Andersen og julenissen og Teskjekjerringa. Her er også lørdagsstubbene Gromjinta på golvi og Kjærlighet på rundpinne. En komplett Alf Prøysen julebok til glede for såvel voksne som barn.

Juleblues.jpeg

Juleblues
Ravatn, Agnes
Novelle
Om du kjenner deg deprimert ved tanken på å tilbringe høgtida med familien, så vit at andre familiar ikkje er noko betre, og at julebluesen går over.

Veke 53.jpg

Veke 53
Ravatn, Agnes
Moderne litteratur
Georg Ulveset er ein middelaldrande, skild lektor som innser at han er misfornøgd med dei fleste vala han har gjort i livet, utan at han heilt veit kva han skal gjere med det. Agnes Ravatns kritikarroste debutroman.

Stargate.jpg

Stargate - en julefortelling
Rishøi, Invgold H.
Moderne litteratur, Familieroman
«Jeg kalte deg ikke Ronja for at du skulle vokse opp på Tøyen», sier Ronjas far. Men det er Tøyen de bor på, Ronja, faren og storesøsteren Melissa. Det nærmer seg jul. Faren har mistet enda en jobb. Derfor må Melissa ut og lempe juletrær, Ronja må selge kranser og nek, faren må på puben Stargate, og desember handler om våte votter, provisjon og øl. Men også om tre vise menn, en stjerne og en skog. Stargate er en julefortelling for vår tid: magisk realisme i et juletreutsalg på Tøyen.

Jul i myra.jpg

Jul i myra
Sandbeck, Vidar
Skjønnlitteratur
Forfatteren tar utgangspunkt fra sin egen barndom i Østerdalen i 1920 åra, og skildrer med mye humor og varme hvordan familien feirer jul i beskjedne kår. Familien har ikke mye å rutte med, men samholdet er godt, og fortellingen er blottet for sentimentalitet.

En dag i desember.jpeg

En dag i desember
Silver, Josie
Skjønnlitteratur
Laurie tror ikke på kjærlighet ved første blikk. Men det er før hun ser mannen med stor M gjennom en duggete bussrute en snøfylt dag i desember. I det øynene deres møtes oppstår magi. Laurie er sikker på at hun aldri vil møte ham igjen, men på årets julefest blir hun presentert for bestevenninnens nye kjæreste! Lauri er fast bestemt på at det ikke kan bli de to. Men hva om skjebnen har andre planer?


Adventsstjernen.jpg

Adventsstjernen
Stranger, Simon
Skjønnlitteratur for unge
Simon Stranger er opptatt av de store spørsmålene. I Adventsstjernen møter vi Stella og Josef – som lever helt forskjellige liv. Stella er 11 år, og mammaen hennes er død. Det er vanskelig å snakke om, hun har ikke så mange venner, og dette kommer til å bli en annerledes jul for henne og pappa. En dag oppdager Stella at det går spor til og fra låven. Der finner hun flyktningen Josef, 15 år, fra Palestina, som skal sendes ut av landet. De to skjønner snart at under stjernehimmelen er alle likere enn de kanskje tror. Adventsstjernen er en bok om flukt og hjemløshet, men også vennskapsbånd og det å finne veien hjem. En hjertevarm og tankevekkende kalenderbok fra en våre viktigste samtidsforfattere.

Brev fra julenissen.jpeg

Brev fra julenissen
Tolkien, J.R.R. :
Skjønnlitteratur for unge
Hver desember mottok Tolkiens barn en konvolutt poststemplet Nordpolen. Inni var det et brev med en merkelig håndskrift og nydelige fargetegninger eller skisser. Brevet var fra Julenissen. Brevene fortalte om det fantastiske livet på Nordpolen, om hvordan reinsdyrene slapp løs og strødde gaver overalt, om hvordan den alltid uheldige isbjørnen klatret over Nordpolen og ramlet gjennom taket til Julenissen, hvordan han brakk månen i fire deler - og mye mer.

Juleoratoriet.jpg

Juleoratoriet
Tunstrøm, Göran
Moderne litteratur
Familien Nordensson mister sitt lyspunkt, en elsket hustru og en strålende mor, Solveig. Solveig Nordensson hadde en visjon om å oppføre Bachs Juleoratorie i kirken i den lille byen Sunne. Det skulle gå tre generasjoner før drømmen ble virkelighet. Og det skjer akkurat på dagen da det lokale koret står klar til å fremføre Juleoriatoriet, etter ti års forberedelser, Aron, ektemannen, søker tilflukt i tausheten. Sønnen Sidner leter etter kjærlighet og samhold etter morens død, og må reise til den andre siden av jorden for å finne det. Først sønnesønnen Victor blir i stand til å realisere sin bestemors visjon om å oppføre det monumentale verket i den lille småbykirken.

Juleaften.jpeg

Juleaften
Wegeland, Henrik
Lyrikk
"Norges største dikter" har i ettertiden særlig blitt husket for sin kamp for å oppheve jødeparagrafen i grunnloven og sitt engasjement for de svake og undertrykte i samfunnet. Hans navn er dessuten for alltid knyttet til 17. maifeiringen for et fritt og selvstendig Norge. Likevel er det først og fremst som skapende dikter Wergeland har blitt stående som en av vår kulturhistories viktigste skikkelser. Diktsamlingen Jøden, ni blomstrende tornekviste ble utgitt vinteren 1842, som et innlegg i kampen for jødenes rett til oppholdstillatelse i Norge. Fra denne samlingen finner man diktet Juleaften, som er blant Wergelands mest kjente.

Tiden det tar.jpg

Tiden det tar
Ørstavik, Hanne
Moderne litteratur
Signe er 30 år og har nettopp flyttet ut av byen med mann og barn. Det er like før jul, og de tre har for første gang planlagt å feire den for seg selv Men så kommer Signes foreldre på besøk. "Tiden det tar" er en roman der lyset ligger inni mørket, sommeren ligger inni vinteren, fortiden ligger inni nåtiden. Signe, 13 år, er inni Signe, 30 år. Tiden det tar forteller også fra denne 13-åringens liv i mørketidas Finnmark. En roman om det å fortelle, om tid, om hvordan våre livshistorier alltid er nåtid.

Gledelig jul.jpg

Gledelig jul
Ålovsrud, Kristin S.
Roman
Da Frida og Ellen var små forsvant moren deres like før jul. Etter dette har de to hatt helt ulike tilnærminger til både julen og hverandre. Frida elsker alt som har med jul å gjøre og skulle gjerne hatt et tettere forhold til søsteren sin. Ellen, på sin side, har tatt avstand fra både julen og søsteren og trukket seg unna Fridas forsøk på kontakt. Denne julen ender de opp med å bli tvunget til å sove på en hytte på fjellet, og Ellen har ingen måte å unnslippe Frida på. Når de to endelig tilbringer tid sammen kommer til slutt sannheten for en dag.

I E-bibliotek for sjøfolk finner du også disse lydbøkene med handling lagt til jula:

 • Hvite Niggere, Ambjørnsen, Ingvar (skjønnlitteratur)
 • En gammeldags juleaften, Asbjørnsen, P.Chr.
 • Jul utan tre, Bildøen, Brit (Fra Juleroser)
 • Den største julegaven, Bolouri, Joanna - Roman, Feelgood
 • Arve Tellefsens jul, Fidjestøl, Alfred (Fra Juleroser)
 • Siste jul i Paris, Gaynor, Hazel - Historisk romantikk
 • Jul, Hustvedt, Siri (Fra Juleroser)
 • Julegaver ; Julenisser, Knausgård, Karl Ove (Fra Juleroser)
 • Snøsøsteren, Lunde, Maja - Skjønnlitteratur for unge
 • Ingrids jul, Lykke, Nina (Fra Juleroser)
 • Der det er hjerterom, Morgan, Sara - Familieroman
 • Reisen til Julestjernen, Nordberg, Terje -Skjønnlitteratur for unge
 • En juledrøm, Prowse, Amanda - Skjønnlitteratur
 • Julestjerner, Ragde Anne B og Lindell, Unni - Moderne litteratur
 • Jul med tante Pose, Scott, Gabriel - Klassisk litteratur
 • Juletrøst, Skårderud, Finn (Fra Juleroser)
 • Å ture jul med Sigrid Undset, Slapgard, Sigrun (Fra Juleroser)
 • Tre menn til Vilma, Skretting, Gudrun - Moderne romantikk
 • Hvert år i desember, Stone, Emily - Moderne romantikk)
 • Juleillebefinnende, Tusvik, Sigrid Bonde (Fra Juleroser)
 • Juleminnehuset, Torvund, Helge (Fra Juleroser)
 • Julerosa, Wassmo, Herbjørg