Mål 3 - Sikre god helse og fremme livskvalitet for alle, uansett alder.
Sjøfartsdirektoratets viktigste oppgave er å sørge for høy sikkerhet for liv og helse. vi jobber kontinuerlig for å forhindre personulykker og tap av liv for sjøfolk, passasjererr og brukere av fritidsfartøy.
Lær mer om FNs arbeid for å nå dette målet.

Få ting gjort! : velsmurt hverdag uten stress
Allen, David
Faglitteratur: selvhjelp og praktiske råd
Få ting gjort! foreligger nå i totalrevidert og nyoversatt utgave! I boken, som har blitt en bibel for næringslivsledere og privatpersoner over hele verden, får du David Allens metoder tilpasset vår nye digitale hverdag. Du lærer blant annet hva som skal til for å lage gjøre-lister som virkelig fungerer, hvordan hurtigtrikset «tominutters-regelen» frigjør arbeidstid og skaper sinnsro, og ikke minst - hvordan du skal få overtaket på innboksen og det digitale stresset én gang for alle.

Helserevolusjonen : veien til en antiinflamatorisk livsstil
Borelius, Maria
Faglitteratur – populærmedisin og helse
Bak mange av dagens folkesykdommer, som fedme, diabetes, hjerte-karsykdommer, kreft og psykiske plager ligger betennelser - inflammasjon, hevder forfatteren. I boken beskriver hun hvordan man praktiserer en antiinflammatorisk livsstil, og hun gir fem enkle trinn for å bremse kroniske betennelser og sykdommer i kroppen. Hun gir tips for å komme i gang, enkle kurer og oppskrifter på mat og trening.

Sjarmen med tarmen : om et av kroppens mest undervurderte organer
Enders, Giulia
Faglitteratur – populærmedisin og helse
Denne boken er noe så sjeldent som en underholdende, men samtidig informativ, bok om tarmen vår. Ny forskning viser forbløffende sammenheng mellom tarmen og resten av kroppen. Det er velkjent at ubalanse i tarmen kan føre til oppblåsthet og smerte, men mindre kjent at det også kan føre til overvekt, depresjon, allergi, intoleranse og Alzheimer. Boken tar for seg fordøyelse, dovaner og matens virkning, samt ulike bakterier og hva de betyr for helsen. Giulia Enders er en ung tysk medisiner. Da hun fikk sår som ikke grodde, begynte hun selv å forske på årsaken. I denne boken forteller hun historien om kroppens mest undervurderte organ.

#vågåvære
Engvik, Tale Maria Krohn
Faglitteratur: ungdomstid
Thale Marie Krohn Engvik har nådd ut til utallige norske ungdommer gjennom mange plattformer, blant annet Snapchatkontoen 'Helsesista', hvor hun har over 150 000 daglige visninger. Et av hennes mål er å bidra til å gjøre ungdom trygge på seg selv og få dem til å tørre å åpne seg om vanskelige og tabubelagte temaer. I denne boken samles det temaer hun har tatt opp i ulike sammenhenger. Hun har også en egen TV-serie på TV2 hvor hun tar opp temaer som sex, kropp, nakenbilder, selvmordstanker og kjærlighetssorg.

Nærvær - i en verden av avbrytelser
Flood, Kristin
Faglitteratur: selvutvikling
Noen mennesker er mer til stede enn andre. Man kan se det på dem, og merker det når man er sammen med dem. Nærvær er første skritt på vei mot større ro og balanse, og åpner for nærhet, empati, toleranse og tålmodighet. Kristin Flood mener at nærvær er en nøkkel som åpner opp for en utvidet og mer levende del av vår bevissthet. Hun belyser - gjennom sin egen utvikling og utforsking, en rekke temaer om og rundt begrepet nærvær, blant annet rastløshet, meditasjon, transpersonlig psykologi, nevropsykologi. I 'Nærvær' oppfordrer forfatteren leseren til å være utforskende og nysgjerrig på sitt eget liv, og slippe taket i strevet etter å oppnå noe - og i stedet søke etter hvileplassen der et naturlig nærvær kan tre fram.

Inni er vi alltid unge : aldringsmeditasjoner
Gran, Sissel
Faglitteratur: takle aldring
Sissel Gran er psykolog og parterapeut, og ingen aldersforsker. Likevel ble hun svært opptatt av temaet. Opplevelsen om sin egen aldring kom nærmest som en overraskelse, men 67 år gammel kjenner hun alderen på kroppen. I denne boken deler hun tanker om aldring og om det å bevege seg inn i en ny fase i livet. Hun ønsker å utfordre seg selv: Kan hun greie å utvikle en modigere holdning til det ufravikelige; alderdommens skjørhet og livets slutt? Kan hun finne uventet gleder i alderdommen, og holde fast ved et indre aldersløst jeg som kan representere en motkraft i antialdringens tid?

Spis elsk lev
Gilbert, Elizabeth
Roman: reiseskilding
Elizabeth Gilberts liv er tilsynelatende perfekt med flott mann, vakkert hjem, spennende jobb, og nå prøver de å få barn. Men hun er ikke lykkelig, føler kun angst, sorg og forvirring. Hun vil være fri og finne meningen med livet. Etter en opprivende skilsmisse og knusende depresjon, kvitter hun seg med alle sine eiendeler, sier opp jobben og legger ut på en ettårs reise - helt alene. Hun starter med et opphold i Italia hvor hun lærer seg å nyte, snakke italiensk og hvor hun legger på seg de hyggeligste 11 kilo i sitt liv. I India lærer hun å finne sinnsro ved hjelp av en innfødt guru og en overraskende klok mann fra Texas. Til slutt ender hun opp i Indonesia hvor en eldgammel medisinmann lærer henne å finne balansen i livet. Og helt uventet, og når hun minst venter det, møter hun kjærligheten.

En dåre fri
Grimsrud, Beate
Moderne litteratur: takle psykiske problemer
Eli, som bor alene i en leilighet, deler tilværelse med Espen, Erik og Emil. Stemmene deres har fulgt henne siden barndommen. Senere kommer også Prins Eugen til. Eli er i perioder innlagt på psykiatrisk sykehus, der hennes lidelser møtes med stor omsorg og grov uforstand. Stemmene bråker og forstyrrer, men Eli utgir likevel bøker og lager film. Hun vokser som forfatter, samtidig som hun lever med sine psykoser og kjemper mot sykdommen.

Jeg lever et liv som ligner deres
Grue, Jan
Memoarer: takle funksjonshemning
Jan Grue er forfatter og professor ved Universitetet i Oslo. Han har barn, han er gift. Han lider også av en medfødt muskelsykdom og er avhengig av rullestol som et hjelpemiddel i hverdagen. I denne selvbiografien skildrer Grue et liv som ligger tett opp til det ordinære, men aldri helt vil bli det. Kroppens sårbarhet er et hovedmoment, og i Grues litterære språk minnes leseren om at vi alle er sårbare, forgjengelige og dødelige. Men dette er også en fortelling om hvordan vi kan arbeide mot det vi ønsker oss og lengter etter, medregnet utfordringene vi har.

Løping: en verdenshistorie
Gotaas, Thor
Faglitteratur
En morsom, nesten usannsynlig verdenshistorie om en grunnleggende menneskelig ferdighet; å sette ett bein foran det andre, og fortsette slik. I det gamle Egypt løp faraoen for å bevise sin vitalitet og bevare makten. I antikkens Hellas løp jomfruer nakne over dyrket mark for å bli fruktbare. Norske vikinger trente ved å løpe om kapp med hester, og for å bekjempe alderdommen. Inkaene i Peru hadde en stall av løpere som brakte fersk fisk fra kysten inn til rikets øverste Inka. Thor Gotaas viser oss et fantastisk mangfold av hva løping er og har vært. Så lenge vi har vært mennesker, har vi løpt. 

Stress og korleis leve med det : 9 historier, 14 tips
Halvorsen, Anne Gunn
Faglitteratur: takle stress
Vi er slitne, stressa og utbrente. Men kvifor er vi det, og kven sin feil er det eigentleg? Anne Gunn Halvorsen tek lesaren med på ei journalistisk reise i det norske stresset. Vi møter superlæraren som feila fordi han ville klare alt og sjukepleiaren som slutta i protest mot systemet. Det handlar om dei som dusjar etter jobb og flyttar mobilen ut av soverommet, og dei som må ta langt større grep. Boka er ei konkret handbok i stressmestring, og teiknar samstundes eit underhaldande portrett av tida vi lever i.

Å gå: ett skritt av gangen
Kagge, Erling
Faglitteratur: mindfulness
Erling Kagge elsker å gå, og kan vanskelig tenke seg noe viktigere. Med utgangspunkt i egne erfaringer, beskriver han hvordan man kan komme i kontakt med seg selv og omgivelsene, ved å bevege seg i sakte tempo. 'Beveger du deg for raskt holder du ikke følge med deg selv'.

Kanskje du er frisk?
Rashidi, Kaveh
Faglitteratur: takle personlige problemer og helseproblemer
Innbyggerne i vårt lille land har aldri levd så lange og friske liv. Likevel bruker norske borgere fortsatt mye tid og penger på å pleie en helse som ligger på topp i verdensmålestokk. Nye kurer og treningsformer testes, og alle mulige kosthold utprøves. I alle kanaler og på alle plattformer finnes ubegrenset tilgang på helseinformasjon og medisinske ekspertråd. Både skolemedisin og alternativbehandling har gjort dette til en milliardindustri, og de kappes om å være den foretrukne informasjonskilden. Spørsmålet er til syvende og sist: Kan rådene gjøre oss enda friskere? Allmennlege Kaveh Rashidi viser at det er mye god helse i å finne den riktige terskelen for hva man bør oppfatte som 'frisk nok'.

Angst : hva er du redd for? Hvorfor er angsten viktig? Hva kan du gjøre med den?
Kjøs, Peder
Faglitteratur: takle angst
Psykolog Peder Kjøs inviterer med denne boken til en utforsking av angst: Hva kan den fortelle om oss, og hva kan vi gjøre med den? Kjøs tar utgangspunkt i psykologisk teori og forskning, kunst, filosofi, litteratur og ikke minst erfaringer fra eget liv når han skriver om angstens betydning og hvordan vi best kan håndtere den. Forfatteren har mer enn 20 års erfaring som terapeut. Han er for mange kjent fra NRK-serien 'Jeg mot meg'.

Litt lykkeligere
Lossius, Sara
Faglitteratur: selvutvikling, motivasjon
Sara Lossius er programleder i podcasten Ingefær, Norges største helse- og livsstilspodcast med mellom 30 000 og 40 000 nedlastinger hver uke. I denne boken har hun samlet de beste helse- og livsstilsrådene fra podcasten, hvor hun hver uke inviterer gjester som har kunnskap å dele om temaer rundt helse og sunn livsstil. Boken tar opp ting som påvirker hvordan vi har det, for eksempel hvem vi velger å omgi oss med, våre nære relasjoner, døgnrytme og søvnkvalitet, hvordan vi beveger oss, og maten vi spiser.

Den edle kunsten å gi f**n : en uventet tilnærming til å leve et godt liv
Manson, Mark
Faglitteratur: selvutvikling, motivasjon
Mark Manson er en etablert blogger. Han er lei av å tenke positivt. 'La oss være ærlige, dette går til helvete, og det må vi bare leve med', skriver han. I denne anti-selvhjelpsboka tar han til orde for å lære seg selv å kjenne på ærligste vis: altså gjennom feil, mangler og tilkortkommenheter. Når vi først eier våre feil, finner vi motet og utholdenheten som vi trenger i hverdagen, mener Manson. Han beskriver også hvordan oppmerksomhet og evnen til å bry seg om ulike saker og ting, slett ikke er utømmelige ressurser hos mennesker. Derfor er det ekstra viktig å prioritere hva vi skal vie oppmerksomhet, og hva vi simpelthen bør gi f**n i, mener Manson.

Tung tids tale
Nilssen, Olaug
Biografisk skjønnlitteratur: takle autisme
Ein liten gut mistar språket og endrar gradvis personlegdom. For mora blir dette starten på ein lang kamp - først for å skjøne kva som skjer med sonen, så for å få hjelp til å gi han den omsorgen og oppfølginga han treng. Brått er familien i ein svært utfordrande livssituasjon. Prosessen dei må gjennom for å få hjelp er både lang og utmattande. Ei mor skal ikkje gi opp, blir det sagt, men kva er aksept, og kva er å gi opp? 'Tung tids tale' er ei forteljing om å vere foreldre til eit autistisk barn.

Verda er ein skandale: ei lita bok om livet på landet
Ravatn, Agnes
Faglitteratur: livet på landet
Etter ei rekkje hektiske år i Oslo reiser Agnes Ravatn med mann og baby frå Frogner til den vesle vestlandsbygda Valevåg. Planen er å få ei roleg permisjonstid, i eit nedslite småbruk utan internett. Omkransa av skog, fjell og sauer snirklar dagane seg sakte av garde for den vesle familien. Kveldane går med til å drikke vin og samtale med den næraste naboen, ven og forfattarkollega Einar Økland. Resultatet er denne boka, ei samling stasjonære reisebrev frå eit halvår på bygda. Det handlar om det enkle livet, skriving, lykke og jakta på det perfekte knekkebrødet.

Vi er sterkere enn vi tror
Skavland, Jørgen
Faglitteratur: lege/pasient-forhold
Jørgen Skavlan regnes som en av Norges mest populære fastleger, og har også blitt tildelt allmennlegeprisen. Han er en mye brukt foredragsholder og en tydelig stemme i samfunnsdebatter. I denne boken forteller han med humor og alvor om liv, død, helse og helseplager. En gjennomsnittsnordmann besøker legen flere ganger i året. Men hva tenker egentlig legen der han sitter med stetoskopet rundt halsen og et empatisk smil rundt munnen? Det får man vite i denne boken. Skavlan gir også de beste tipsene til å bli en god pasient, og forteller om hva vi selv kan gjøre. Legens hverdag rommer alt fra de minste plager til store spørsmål om liv og død. Konklusjonen hans er oppløftende: Du er sterkere enn du tror.

På ville veier: om å miste fotfestet og komme på beina igjen
Strayed, Cheryl
Memoarer
Cheryl er 22 år da moren hennes dør etter kort tids sykdom, bare noen og førti år gammel. Livet hennes raser sammen, og fylles med stoff, utroskap og angst. På et punkt i den nedadgående spiralen får hun ideen om å forlate alt og begi seg ut på en vandring langs hele California, fra Mexico i sør til den kanadiske grensen i nord. Hun går alene gjennom snø og ørken, i for små støvler og med for tung ryggsekk. Hun møter klapperslanger, bjørner og andre vandrere, både noen som blir venner for livet og andre som vil utnytte en ung kvinne alene på tur. Med varme og humor forteller Cheryl om sitt livs vandring, om hvordan hun bega seg ut i villmarken, men endte med å finne hjem.

Balanse
Steen, Thorvald
Moderne litteratur
Han er den yngste på pleiehjemmet. Han skriver på et brev på datteren som er bosatt i Cape Town og som nå venter sitt første barn. Etter at han ble enkemann har forholdet deres vært anstrengt. Muskelsykdommen gjør at han ikke lenger kan bære vekten av sin egen kropp, men han gjør likevel et forsøk på å reise seg. På rommet bor han sammen med en hostende og pratsom mann. Ute på stua deler han bord med en krigsveteran og en eksdanserinne, og disse to er i ferd med å bli hans nærmeste. Helt uventet etterlater hans avdøde romkamerat en arv til de tre, og de bestemmer seg for å bruke den på en helt spesiell måte.

Hvorfor være lykkelig når du kan være normal?
Winterson, Jeanette
Selvbiografi: barndom
I denne selvbiografien skildrer Jeanette Winterson sin egen oppvekst i en industriby i Nord-England. Hun vokser opp som adoptivbarn i en strengt religiøs familie. Adoptivmoren utøver et regime med harde avstraffelsesmetoder. Bøker er forbudt, men Jeanette finner glede og trøst i å smuglese på biblioteket. Da hun som 16-åring forelsker seg i en jente fra menigheten blir hun kastet ut av hjemmet. Selv om oppveksten har vært tøff, har den også gitt Jeanette styrke. Hun går sine egne veier, skriver og blir etter hvert en anerkjent forfatter.

 

4 - Sikre inkluderende, rettferdig og god utdanning og fremme muligheter for livslang læring for alle.
Sjøfartsdirektoratet skal være med på å sikre en god maritim utdannelse for norske sjøfolk. God kompetanse fører også til bedre sikkerhet om bord i både nærings- og fritidsfartøy.
Lær mer om FNs arbeid for å nå dette målet.

Stål
Avallone, Silvia
Moderne litteratur
Denne boken skildrer to jenters vennskap, og hvordan de sammen møter omgivelsenes krav og forventninger. Anna og Francesca vokser opp i et nedslitt boområde i den toscanske kystbyen Piombino. Her dreier alt seg om stålverket. Jentene, som er 13 år gamle, er på vei til å bli å voksne. De er prinsesser i et falleferdig kongedømme og fantaserer om et liv langt borte fra foreldrene og stålverket. Boken tegner et nåtidsbilde av livet på Italies bakside.

Den gode lærer i liv og diktning
Eidsvåg, Inge
Faglitteratur
Etter mer enn 30 år i skolen har Inge Eidsvåg samlet noen av sine tanker om hva læreryrket handler om - og forutsetningene for å kunne utøve det på en god måte. Han skriver om læreryrket gjennom tidene, om store lærere som Konfucius, Sokrates og Jesus - og han skriver om lærere han selv har møtt. Eidsvåg bruker egne erfaringer fra sine mange år i skolen, han refererer til moderne forskning - og han øser av skjønnlitteraturens kilder. For alle diktere har en gang vært elever, noen har også virket som lærere (bl.a. Hamsun, Duun, Haalke, Bjørneboe). Når de skriver om skolen, bruker de et annet språk enn fagpedagogen og forskeren. På noen områder lodder de dypere.

Mi briljante venninne (Napolikvartetten 1. Barndom)
Ferrante, Elena
Moderne litteratur
'Mi briljante venninne' er ei historie fortalt av Elena, som har oppdaga at den beste venninna hennar gjennom eit langt liv er sporlaust forsvunnen. Lila har tatt med seg alt ho eig og klipt vekk ansiktet sitt frå samtlege familiefotografi. Historia om dei to begynner i eit fattig, men pulserande nabolag i utkanten av Napoli. Dei to kløktige jentene lærer å stole på kvarandre - og ingen andre - i dei røffe gatene som er kontrollert av mafiaen. Romanen er eit portrett av to sterke kvinner, men òg historia om eit nabolag, ein by og eit land som gjennomgår store endringar frå 50-åra og fram til vår tid.

Klassen: fortellinger fra et skoleår
Spurkland, Marte
Faglitteratur
Med varme, innsikt og nysgjerrighet skildrer Marte Spurkland sju ungdommer gjennom siste skoleår på videregående - mellom barndom og voksenliv, mellom påtatt trygghet og famlende forsøk, mange av dem mellom to kulturer, usikre ofte på både egen og andres forhold til sex og kjønn. Disse ungdommene er ikke generasjon prestasjon med ressurssterke curlingforeldre som koster problemene unna for dem. De kjemper for å bestå. For å blir til noe i livet. Når psyken svikter, når fest, gjeng og slåsskamp frister mer enn lekser, når kjærlighetslivet går i ball, når det tokulturelle livet blir umulig, når konfliktene hjemme blir uoverstigelige, når attenåringene syns de ikke passer inn noe sted - har de én person å gå til. Kontaktlærer Anette, som strekker seg langt utover det som kan forventes for å løse det uløselige, den sjeldne lærertypen som er veileder, vaktbikkje og bestevenn.

Noe tapt og noe vunnet
Westover, Tara
Skjønnlitteratur, biografi
Det er lite som tilsier at Tara Westover vil ende opp som Harvard-student. Hun vokser opp i fjellene i Idaho, på kant med sivilisasjonen, med foreldre som lever i konstant apokalypseberedskap. Familien har et kriselager fullt av hermetikk, og de skyr myndigheter, sykehus og skoler. Om natten sover familien med fluktveske i senga. Likevel tar Tara grep for å utdanne seg selv, og da hun er 17, setter hun fot i et klasserom for første gang. Vitebegjæret tiltar i styrke da hun lærer om historiske hendelser, som ingen før har nevnt for henne: Holocaust, den amerikanske borgerrettighetsbevegelsen og mer. Taras kunnskapstørst bringer henne videre til Cambridge og Harvarduniversitetet. Men blant de ærverdige murbygningene og ambisiøse medstudentene, blir hun nødt til å spørre seg: hvor langt har hun fjernet seg fra røttene sine? For langt?

Jeg er Malala
Yousafzai, Malala
Selvbiografi
Verden ble kjent med Malala første gang gjennom en blogg på BBC der hun fortalte om en skolejentes liv under Taliban. Bloggen ble en sensasjon, og identiteten hennes kunne ikke lengre holdes skjult. I oktober 2012 stoppet menn fra Taliban en buss med skoleelever og spurte: 'Hvem av dere er Malala?'. Malala ble skutt i hodet, men overlevde mot alle odds. Hun ble sendt til et sykehus i England, og etter en lang restitusjonsperiode har hun nå begynt på skole der. Dette er hennes historie om hvordan det er å leve i et samfunn der jenter tvinges vekk fra skolen og hvilken pris det har å stå opp mot urett.