Skatten på Sjørøverøya.jpg

Skatten på sjørøverøya
Stevenson, Robert Louis
Klassisk roman
Jim Hawkins, den fattige sønnen til en engelsk vertshusholder, har et ekte skattekart mellom hendene. Det viser hvor sjørøverkaptein Flints store gullskatt ligger gjemt. Jim drar ut på ei eventyrlig reise med skonnerten Hispaniola for å finne sjørøvernes øy i Stillehavet. Flere er ute etter skatten, og Jim skjønner etter hvert at mange av sjømennene på Hispaniola er sjørøvere. De venter bare på det rette øyeblikket, da de skal drepe Jim og vennene hans, og tilrøve seg gullet.

Den siste revejakta.jpg

Den siste revejakta
Ambjørnsen, Ingvar
Moderne litteratur
En svart krimkomedie om overgangen fra 70-tallets uskyldige idyll til jappetidas beinharde individualisme. Usminket og rått, med etsende,svart humor pisker Ambjørnsen fram historien om stormbyens utgrupper, der loven utenfor Loven er beinhard og brutal, men også omfatter kjærlighet og vennskap.

Tjenerinnens beretning.jpg

Tjenerinnens beretning
Attwood, Margaret
Dystopier og utopier
I en fjern fremtid, i republikken Gilead, lever befolkningen under et strengt, puritansk regime som resultat av lange tider med strålingskatastrofer, sykdommer og skremmende lave fødselstall. Fanatisk religiøse grupper har overtatt makten og innført et patriarkalsk diktatur som har fratatt kvinner alle deres rettigheter. Her møter vi tjenerinnen Offred som lever som konkubine med kun én oppgave: å produsere barn. Hvis hun ikke adlyder, vil hun, som andre dissidenter, bli hengt eller sendt vekk for å dø en langsom død. Men selv ikke en undertrykkende stat kan utslette Offreds livsvilje.

De-dødes-tjern.jpg

De dødes tjern
Bjerke, André
Klassisk grøsser
De dødes tjern er en grøsser. Rammen er området omkring Blåtjernet og Daumannshytta, hvor den sinnsyke Tore Gruvik i følge folketroen går igjen. Gruvik tok livet av sin søster og hennes elskede ved Blåtjern for over hundre år siden. Hit kommer Bernhard Borge og hans Sonja, psykoanalytikeren Bugge, søskenparet Werner, juristen Gran og mystikeren Mørk for å ta kampen opp mot alle spøkelser. I løpet av noen høstdøgn utsettes de for en rekke nervepirrende opplevelser i grenselandet mellom drøm og virkelighet - og i et slør av uhygge. André Bjerke utgav De dødes tjern i 1942 under psevdonymet Bernhard Borge.

Halvbroren.jpg

Halvbroren
Christensen, Lars Saabye
Familieroman
Vi følger to brødres vidt forskjellige oppvekst på 60 og 70-tallet i Oslo. Kortvokste Barnum, sønn av en klovn og kremmer, er kunstneren som går på mange pinefulle nederlag, og iblant reddes av den mer hardtslående broren. Her portretteres en fargerik familie gjennom fire generasjoner mot et levende historisk bakteppe, her er bokseren og kunstneren, sirkus og danseskole, Majorstua og Røst skildret med like stor innlevelse. Å få en roman som i stor grad handler om savn og fravær til å bli så underholdende, er mesterlig gjort.

Den store Gatsby.jpg

Den store Gatsby
Fitzgerald, Francis Scott
Klassisk litteratur
En av de mest berømte amerikanske romaner gjennom tidene, er fortellingen om den rike, men ulykkelige Jay Gatsby som aldri gir opp drømmen om ungdomskjæresten Daisy Buchanan. Han holder ustanselig luksuriøse fester i det strålende huset sitt på Long Island for alle de rike og vellykkede menneskene, alt i håp om at Daisy en dag skal dukke opp. Men når hun så gjør det – hva da? Romanen har blitt stående som boka som framfor noen tok 20-tallet – eller “jazz-alderen” – på pulsen.

Løvekvinnen.jpg

Løvekvinnen
Fosnes Hansen, Erik
Moderne litteratur
En storslagen fortelling om å være annerledes og alene. I den samme natt som moren dør, blir Eva Arctander født. Eva er en sjeldenhet, som skremmer og fascinerer. Ingen på stedet har sett eller hørt om noe lignede før. Hennes far, stasjonsmesteren, er flink til å holde ting skjult,ikke bare sine egne følelser, men også sitt eget barn. Men Eva, som lever bak en maske av fullstendig annerledeshet, blir etterhvert også en mester i å skjule ting, såvel overfor andre som for seg selv. Løvekvinnen er en stor og fabulerende roman om ensomhet, oppvekst og om tilblivelsen av en unik og sterk personlighet.

Saman er ein mindre aleine.jpg

Saman er ein mindre aleine
Gavalda, Anna
Moderne litteratur
Saman er ein mindre aleine er ei stor og medrivande forteljing om fire menneske, Camille, Philibert, Franck og Paulette, som av ulike grunnar kjem til å møtast. Det er ein kjærleiksroman, ein roman om livet, om relasjonar og kokkekunst. Handlinga utspeler seg i området rundt Eiffeltårnet.

 

Drep ikke en sangfugl.jpg

Drep ikke en sangfugl
Harper, Lee
Klassisk litteratur
«Skyt så mange skjærer dere vil, men husk at det er en stor synd å drepe en sangfugl.» Dette er rådet sakfører Atticus Finch gir sine barn Scout og Jem mens han selv forsvarer en farget mann som er tiltalt for å ha voldtatt en hvit kvinne. Handlingen utspilles i en liten sørstatsby i 1930-årene, og voldsomme hendelser slår brutalt inn i de to barnas trygge liv - hendelser som gir dem et brått innblikk i de voksnes merkelige og fremmede verden. Gjennom barnas blikk skildrer forfatteren menneskers irrasjonelle holdninger til raser og klasseskiller med varme og nådeløs ærlighet.

Piken på toget.jpg

Piken på toget
Hawkins, Paula
Roman, Spenning
Rachel tar det samme toget hver eneste morgen. Hun vet at toget kommer til å stoppe på det samme signalet hver gang. Akkurat der hvor hun har utsikt over en husrekke med bakhager. Hun føler til og med at hun kjenner paret som bor i et av husene. En morgen ser hun noe sjokkerende i hagen til paret. Det tar bare ett minutt før toget går videre, men hun har sett nok. Nå er alt forandret. Rachel øyner en mulighet til å bli en del av livet til de menneskene hun har observert på avstand. De vil komme til å skjønne det. Hun er mye mer enn bare den jenta på toget.

De elendige.jpg

De elendige
Hugo, Victor
Klassisk litteratur
Handlingen er konsentrert om tukthusfangen Jean Valjean. Møtet med den evangeliske presten Monseigneur Myriel, gjenoppvekker styrken og motet i ham, og han lykkes i å arbeide seg opp sosialt. Men for å bli åndelig gjenreist, må han gi avkall på sin sosiale status og gå i tukthus igjen, for å redde en uskyldig anklaget. Først på dødsleiet blir hans gjenreisning fullbyrdet. Romanen fra 1862 er forfatterens mest kjente.

Gå aldri fra meg.jpg

Gå aldri fra meg
Ishiguro, Kazuo
Roman, Science fiction
Kathy, Ruth og Tommy var elever ved Hailsham, en idyllisk institusjon på landsbygda i England. Barna levde et skjermet liv og hadde liten kontakt med omverdenen. De ble oppdratt til å til å tro at de var spesielle og at deres trivsel var avgjørende. Men hvorfor var de egentlig der? Først når Kathy er 31 år tillater hun seg å tenke tilbake. Det begynner å gå opp for Kathy, Ruth og Tommy hva de egentlig har vært med på og sannheten om den tilsynelatende lykkelige barndommen og om fremtiden kommer frem. Kazuo Ishiguro ble født i Nagasaki i 1954, og kom til England da han var fem år. For boken “Resten av dagen” fikk han den prestisjefylte Booker-prisen. Boken ble oversatt til 28 språk, også norsk, og er dessuten filmatisert. Ishiguro ble i 2017 tildelt nobelprisen i litteratur for sitt forfatterskap.

Hypnotisøren.jpg

Hypnotisøren (Joona Linna 1)
Kepler, Lars
Krim: politi
En mann blir funnet brutalt myrdet i en garderobe på idrettsplassen i Tumba utenfor Stockholm. Så blir hans kone og datter funnet drept i familiens rekkehus. Men sønnen overlever til tross for at han er hard skadet. Kriminaloverbetjent Joona Linna finner snart ut at det er enda en søster i familien, og han bestemmer seg for å finne henne før morderen gjør det. Sønnen ligger bevisstløs og er bare våken i korte perioder. Linna klarer å overtale legen Erik Maria Bark til å hypnotisere sønnen for å finne ut hva som egentlig skjedde i rekkehuset den kvelden. Dermed bryter Bark sitt løfte om å aldri benytte seg av hypnose igjen. Kriminalromanen har hatt stor suksess i hjemlandet og er den første i en planlagt serie på åtte bøker.

Orions belte.jpg

Orions belte
Michelet, Jon
Krim og mysterier
Orions belte er en forrykende politisk thriller fra den kalde krigens tid og en av Jon Michelets mest kjente og leste bøker. De tre eventyrerne Lars, Sverre og Tom er vant til å operere på begge sider av loven for tjene noen slanter. Om bord i den vesle frakteskuta Sandy Hook setter de kursen mot «utilgjengelighetens øy» for å skyte en isbjørn eller to. Men på den øde Kvitøya har en av supermaktene plassert et hemmelig våpen. Karene må kjempe og flykte for livet da de angripes av et sovjetisk helikopter. Dette er bare starten på et spill som involverer spillere langt mektigere enn de tre noen gang kunne drømt om.

Hodejegerne.png

Hodejegerne
Nesbø, Jo
Krim og mysterier
Roger Brown er Norges mest vellykkede hodejeger. Han er gift med den vakre gallerieieren Diana Strom-Eliassen. For å finansiere det luksuslivet de lever, driver Roger med en farlig bigeskjeft som kunsttjuv. Rogers opplegg går knirkefritt heilt til han møter nederlandske Clas Greve. Han er tilsynelatende den perfekte kandidaten til toppstillinga i det elektronikkfirmaet Roger jobber som hodejeger for; han eier også et nærmest uvurderlig bilde av Rubens. Å bryte seg inn hos Greve går problemfritt, men på vei ut med maleriet oppdager Roger noe som gjør at han snart er den det jaktes på.

En dag.jpg

En dag
Nicholls, David
Moderne litteratur
Emma og Dexter møtes for første gang den 15. juli 1988, natten etter eksamensfesten. Dagen etter skal deres veier skilles, eller kanskje ikke. Hvor er de på akkurat denne dagen om ett år, året etter og hvert eneste år som følger? Finner de noen sinne ut hva de egentlig vil med hverandre? Forfatteren har ifølge forlaget skrevet den ultimate feelgood-boken om kjærlighet og vennskap, frykt og forelskelse, håp og dessillusjon – klok, komisk og full av skarpe observasjoner.

1984.jpg

1984
Orwell, George
Klassisk science fiction
1984 er utpekt som en av de hundre beste bøkene på engelsk gjennom tidene. Winston Smith jobber for Sannhetsdepartementet i London, viktigste by i Flystripe Én, den mest folkerike provinsen i Oceania. Overalt rundt ham er det plakater av Storebror, og tankepolitiet er parat til å avsløre ethvert svik mot Partiet, hvis slagord lyder: KRIG ER FRED, FRIHET ER SLAVERI, UVITENHET ER STYRKE. Men da Winston forelsker seg i Julia, øyner han muligheter for et annet liv. Sammen begynner de å stille spørsmål ved Partiet.

Ut og stjæle hester.jpg

Petterson, Per
Ut og stjæle hester
Roman
Trond er 67 år gammel og har tatt med seg hunden sin og flyttet til et lite hus ved en innsjø langt øst i landet. Kona døde for tre år siden, og han har lenge drømt om å være alene på et sted som dette. Han plages stadig av det som hendte sommeren da han var 15 år gammel. Sammen med faren tilbrakte han den sommeren på setra, og opplevde både død og svik. Hans nye og nærmeste nabo viser seg å være en annen skadeskutt eldre mann med hund, en mann han kjente før. Han må forholde seg til denne mannen, og sommeren for lenge siden kommer enda nærmere.

Frankenstein.jpg

Frankenstein
Shelley, Mary
Klassisk grøsser
Boka handler om en vitenskapsmann, Victor Frankenstein, som forsøker å skape et nytt og bedre menneske, men isteden skaper et monster som fører til stor ulykke. Historien er filmatisert flere ganger, blant annet i en skrekkfilmklassiker fra 1931 med Boris Karloff i rollen som Frankensteins monster. Denne skikkelsen, ofte feilaktig kalt Frankenstein, har siden blitt en utbredt figur i en mengde filmer, historier og annet i den vestlige populærkulturen.

Gymnaslærer Pedersen.jpg

Gymnaslærer Pedersens beretning om den store politiske vekkelsen som har hjemsøkt vårt land
Solstad, Dag
Moderne litteratur
Høsten 1968 står en nybakt lektor på jernbanestasjonen i Larvik. Han skal snart begynne i sin første jobb, og har et sterkt ønske om å bli en normal og nyttig samfunnsborger, med jobb, familie og leilighet. Få år senere trekkes han inn i det som skal bli AKP (ml). I mange år domineres hans liv av partiet, som han fortsatt er medlem av da han nedtegner sin beretning om disse årene. Han er 42 år gammel, skilt, hybelboer, og Kina er ikke lenger den store utopi. Dette er en bok om en hel generasjons forhold til den marxist-leninistiske bevegelse i Norge.

Olive Kitteridge.jpg

Olive Kitteridge
Strout, Elizabeth
Moderne litteratur
Handlingen er lagt til den lille småbyen Crosby i Maine. For den som ikke vet å se etter, ser kanskje ikke Crosby ut som all verden der den ligger, stille og gammelmodig. Men for den som vet, er Crosby hele verden. Her får vi møte alle menneskehetens store dramaer: begjær, fortvilelse, sjalusi, svik, håp, trofasthet og kjærlighet. Og i hvert av disse dramaene spiller Olive Kitteridge sin helt egen rolle. Hun er den surmulende pensjonerte skolelæreren, og er en av småbyens kjente skikkelser. Bokens 13 kapitler gir oss hvert sitt utsnitt av livet i Crosby – og hvert sitt blikk på den hemmelighetsfulle Mrs. Kitteridge. «Olive Kitteridge» er en roman om hverdagslige hendelser, en ærlig og humoristisk utforskning av menneskelivet.

Boktyven.jpg

Boktyven
Zusak, Markus
Historisk roman
Døden har travle dager i Nazi-Tyskland anno 1939. 9 år gamle Liesel Memingers foreldre er sendt i konsentrasjonsleir, og Liesel bor hos fosterforeldre i Himmelgaten i München. En dag dukker jøden Max Vandenburg opp, og får holde seg skjult i familiens kjeller. Den dagen da Liesel finner en bok ved brorens grav, forandres livet hennes dramatisk. 'Graverens håndbok' blir den første av fjorten bøker hun skal komme til å stjele. Hun stjeler fra nazistenes bokbål, borgermesterfruens bibliotek og andre steder der det finnes bøker. Det er fosterfaren som lærer henne å lese, og takket være bøkene finner hun mening i en grusom tilværelse. Naboene hun møter i bomberommet og jøden Max som fosterfamilien skjuler i kjelleren, er blant dem som får glede av boktyveriene hennes.

Dinas bok.jpg

Dinas bok
Wassmo, Herbjørg
Slektsroman
Dina er en sterk kvinneskikkelse som står levende fram i nordnorsk landskap og miljø på 1800-tallet. I hennes tidlige barndom inntreffer en fryktelig hendelse som forfølger henne hele livet. Romanen tar opp temaer som svik og skyld, sorg og lidelse, og skildrer en umettelig sanselig livsutfoldelse.