Sjekk Sjarken 2021

  • Publisert: 29.01.2021

Gjennom holdningskampanjen Sjekk Sjarken 2021 setter Sjøfartsdirektoratet ekstra fokus på sikkerheten om bord i mindre fiskefartøy. Tilhørende sjekkliste kan lastes ned eller skrives ut og tas med om bord for en ekstra sikkerhetssjekk før man drar ut på fiske.

Framsiden av sjekklista

Sjøfartsdirektoratet kjører nå i gang en ny Sjekk Sjarken holdningskampanje, og vi prioriterer også denne gang fiskeflåten med fartøy under 15 meter – gruppen som er utsatt for størst risiko.

Fiskere har ett av verdens farligste yrker. I 2020 mistet 5 personer livet i Norge i forbindelse med fiske, og det er 5 for mye.

De fleste alvorlige ulykker skjer i forbindelse med forlis, fall til sjø eller slag-/ klemulykker ved håndtering av fiskeredskap og fangst.

Ofte er det enkle grep som kunne ha vært gjort for å avverge ulykken, eller som kunne ført til at ulykken fikk et annet utfall.

 

 

Med Sjekk Sjarken ønsker Sjøfartsdirektoratet å utfordre fiskeren til selv å være enda mer bevisst på sikkerhetstiltak og praksis om bord for å ivareta sikkerheten til både seg selv, mannskap og fartøy. 

Vårt mål er å redusere antall ulykker for alle som har sitt virke på sjøen, og dermed må vi fortsette å jobbe for at alle kommer trygt hjem til sine kjente og kjære etter endt arbeidstur.

Sjekkliste

I forbindelse med kampanjen har det blitt sendt ut Sjekk Sjarken-sjekklister til ca. 1600 eiere av fiskefartøy under 15 meter. De som ikke var blant de heldige utvalgte som fikk den i posten kan laste den ned elektronisk fra våre nettsider her, eller få den tilsendt ved henvendelse til post@sdir.no.

Sjekklisten er tosidig. Den ene siden har en generell sikkerhetssjekk for din båt og er inndelt i temaene nødsituasjoner, brannsikkerhet, sikker arbeidsoperasjon, stabilitet og kailigge. Den andre siden inneholder sjekkpunkt som du kan gå gjennom hver gang du drar ut på fiske.

Det vil også bli mulighet for å vinne flotte premier ved å dele bilder på Instagram med emneknagg sjekksjarken (#sjekksjarken).

Man kan vise sikkerhetstiltak som et ryddig arbeidsdekk, bruk av flytebekledning, bruk av sikkerhetsline, elektronisk dødmannsknapp, mann-over-bord alarm, nødstopp, skjerming av roterende utstyr, faremerking osv.

Man kan også dele andre fine og inspirerende motiv fra arbeidshverdagen.

Besøk om bord

Under Sjekk Sjarken i 2019 fikk Sjøfartsdirektoratet komme om bord i over 200 båter langs hele kysten.

I retur fikk vi uvurderlige tilbakemeldinger fra fiskeflåten og positive tilbakemeldinger både fra fiskere og inspektører.

Dersom det lar seg gjøre med tanke på smittevernsrestriksjoner vil suksessen fra 2019 gjentas utover høsten.

Det vil da ikke bli utført ordinære tilsyn, vi tar heller en hyggelig prat over en kaffekopp rundt sikkerhetsrutiner og råd og tips til en tryggere arbeidsdag.

Vi kan også svare på spørsmål og bidra med informasjon om relevante regelverkskrav dersom du ønsker det.

Får man Sjekk Sjarken-besøk av oss lar vi altså påleggsblokka ligge, og deler heller ut t-skjorter, termokopper, bøffer og andre kjekke ting. Kanskje vi sees?

 

Fant du det du lette etter?

NB! Ikke skriv inn personopplysninger her.

Vi svarer ikke på henvendelser. Tilbakemeldinger gitt her brukes kun til forbedring av nettsidene.

Til toppen