Desember påfyll

Mordet på Henrik Ibsen.jpg Mordet på Henrik Ibsen
Nødtvedt, Erlend O.
Humoristisk skjønnlitteratur, Historisk roman
Senhøstes 1851: En pur ung Henrik Ibsen ankommer Bergen uanmeldt og påstår at han er ansatt av Ole Bull som dramatisk forfatter ved Det norske Theater. Dette kommer bardust på teaterdireksjonen og ikke minst på den skolerte verdensmann og instruktør Herman Laading, som mot sin vilje blir satt til å samarbeide med den uerfarne og forknytte Ibsen. Dette er utgangspunktet for en dramatisk beretning om kunstneriske fiaskoer, kolliderende kunstsyn, dobbeltgjengere og en duell på liv og død under romantikkens synkende stjerne.

Jente 1983.jpeg Jente, 1983
Ullmann, Linn
Biografisk skjønnlitteratur, Moderne roman
En kvinne som nå er voksen forsøker å fortelle historien om den gangen hun var seksten år og gikk seg vill i de ukjente gatene i Paris. På en lapp fant hun adressen til en tretti år eldre fotograf. Historien utspiller seg i Oslo, New York og Paris, og gjennom lag på lag av minner og glemsel utforsker Linn Ullmann hukommelsens dikteriske kraft i forsøket på å fortelle om det aller hemmeligste. Det er en rå fortelling om makt og avmakt, lyst og skam.
Jul i Sankt Anna - lydbokkalender.jpg

Jul i Sankt Anna Luke 1-24
Sager, Eleonor
Skjønnlitteratur
Jul i Sankt Anna er en julekalender i lydformat, med et nytt kapittel hver dag frem til jul. Det nærmer seg jul i Sankt Anna, og Matilda Stjärne har det travelt i blomstebutikken. Matilda elsker julen, men ikke i år. Hun er akkurat blitt singel, og har ennå ikke fortalt det til foreldrene sine. Storebror Andreas driver et vellykket reklamebyrå, og burde være lykkelig. Men det er noe som skurrer i forholdet mellom han og samboeren Valerie, og som gjør at livet går i bølgedaler. Den mellomste søsteren, Daphne, har en CV lengre enn en kvittering fra Ullared, men er uten jobb og ser mørkt på livet. Da hun blir tilbudt en jobb byen hun er oppvokst, nøler Daphne. Sankt Anna er fullt av ubearbeidet drama fra tenårene. Men kontoen er tom, og hun reiser. Desember i Sankt Anna er like gnistrende og lukter like intenst av granbar som alltid, men for søsknene Stjärne blir alt forandret denne julen.

November påfyll

St. Avenger.jpg

St. Avenger
Bakkeid,Heine
Krim og mysterier
Stavanger – det var der det gikk til helvete. Det var der han mistet Frei. Det var der han mistet jobben. Når det ille tilredte liket av det som antas å være politimannen Simon Bergeland blir funnet nedgravd i sanddynene på Solastranda, må Thorkild Aske vende tilbake til Stavanger på leting etter svar. Simon var ikke bare Freis kjæreste, han var også grunnen til at Thorkild fikk sparken i Spesialenheten. Det viser seg snart at ingenting i fortiden var slik han trodde, og når truslene begynner å hope seg opp, blir det også klart for Thorkild at returen til Stavanger ikke bare er uønsket, den kan også ende med å koste ham livet.

Aldri.jpg

Aldri
Follett, Ken
Politisk thriller
Den amerikanske presidenten Pauline Green står i fare for å tape det neste valget til en populistisk kandidat. Sammen med en ung kvinne fra etterretningstjenesten, en undercover-agent blant jihadister og en briljant kinesisk spion prøver hun desperat å hindre at en ny verdenskrig skal bryte ut. En krise som involverer en minkende oase i Sahara-ørkenen, en drone stjålet fra den amerikanske hæren, en ubebodd japansk øy og et hemmelig lager av dødelige kjemikalier er i ferd med å eskalere til nye høyder.

En konges ætt.jpeg

En konges ætt (Tusenårsriket 2)
Gulløv, Tonny
Historisk roman
En konges ætt er andre bok i fortellingen om Ulv Palnatoke. Det er en fascinerende, humoristisk og barsk historie om tida rundt forrige årtusenskifte da  danskene lå i stadig krig både med hverandre og med utallige andre folkeslag i jakten på rikdom og evig ære.
 

Assistenten.jpeg

Assistenten
Tremayne, S.K.
Psykologisk thriller
Nyskilte Jo gleder seg til å låne et rom i venninnens luksuriøse Camden-leilighet. Den administreres av en digital assistent ved navn Electra, som tar seg av ting som oppvarming og belysning. En dag sier Electra noe som gjør Jo livredd: «Jeg vet hva du har gjort.» For en gang i fortiden gjorde Jo faktisk noe grusomt. Jo forstår snart at assistenten ikke ønsker å kontrollere henne; den ønsker å ødelegge henne.

Kongenes sverd.jpg

Kongenes sverd (Uhtred og Kong Alfred 12)
Cornwell, Bernard
Historisk roman
Et løfte har bundet Uthred til kong Alfred. Et løfte har bundet ham til Æthelflaed. Og nå vil et løfte tvinge ham bort fra fedrenes hjem, som han har kjempet så hardt for å få tilbake. For Uthred har sverget at når kong Edward dør, vil han drepe to menn. Og nå dør Edward. Sammen med en liten gruppe krigere reiser Uthred sørover og direkte inn i skiftende allianser og kampen om riket, hvor han vil trenge all sin styrke for å overvinne den sterkeste krigeren av dem alle.

Den nye fisken.jpeg

Den nye fisken
Sætre, Simen og Østli, Kjetil Stensvik
Sakprosa
Da vi temmet villaksen og satte den nye fisken ut i naturen, begynte store ting å skje. Steder langs kysten fikk nytt liv, folk fikk arbeid og flere ble milliardærer. Denne boken favner hele fortellingen om oppdrettslaksen. FOrfatterne spør blant annet: Hva skjer hvis man plasserer et nytt dyr i fjorden? Hvordan påvirker det de andre fiskene og artene, fjordene og elvene? Hva skjer med forskerne som roper varsku, med dyrevelferden, føre var-prinsippet og skattepolitikken når myndighetene ønsker vekst? Forfatterne skriver om de utilsiktede konsekvensene av den fantastiske oppfinnelsen, laksen. De underlige, provoserende, oppsiktsvekkende, mektige og tragiske følgene. Dette er oppdrettslaksens historie.

Epler faller aldri.jpg

Epler faller aldri
Moriarty, Liane
Roman
Fra utsiden ser familien Delaney ut til å være misunnelsesverdig lykkelige. Etter alle disse årene vinner tennistrenerne Joy og Stan fremdeles turneringer, og nå som de har solgt familiebedriften har de all verdens tid til å bare slappe av. De fire voksne barna deres er opptatt med sine egne liv, og selv om kanskje ingen av dem levde opp til forventningene er det ingen som snakker om det. Men nå har Joy Delaney forsvunnet, og barna ser nærmere på familiehistorien og foreldrenes ekteskap. Kan idyllen ha vært en illusjon? Og har forsvinningen noe å gjøre med den mystiske gjesten foreldrene hadde i fjor?

Den store familien.jpeg Den store familien
Kouchner, Camille
Skjønnliteratur, Familieroman
'Den store familien' er en fortelling om en familie som elsker å være sammen, som diskuterer, ler og danser. Men det er også en historie om vonde hemmeligheter og misbruk. I skjønnlitterær form forteller Camille Kouchner om stefarens misbruk av tvillingbroren hennes. Da boken utkom i Frankrike i januar 2021, forlot stefaren sin stilling og alle verv i fransk samfunnsliv. Den førte også til en bølge av avsløringer fra mennesker som fortalte sin historie under hashtagen #metooinceste. Romanen forteller ikke bare en historie om en familie, men gransker det franske elitens forstokkete syn på seksuell frihet.

Stargate.jpeg

Stargate
Rishøi, Ingvild Hedemann
Skjønnlitteratur
«Jeg kalte deg ikke Ronja for at du skulle vokse opp på Tøyen», sier Ronjas far. Men det er Tøyen de bor på, Ronja, faren og storesøsteren Melissa. Det nærmer seg jul. Faren har mistet enda en jobb. Derfor må Melissa ut og lempe juletrær, Ronja må selge kranser og nek, faren må på puben Stargate, og desember handler om våte votter, provisjon og øl. Men også om tre vise menn, en stjerne og en skog. Stargate er en julefortelling for vår tid: magisk realisme i et juletreutsalg på Tøyen.

Lucias siste reise.jpeg Lucias siste reise
Larssen, Vetle Lid
Roman, Historisk fortelling
Sicilia, år 304 e.Kr. Den unge vakre Lucia blir voldtatt og henrettet, men så blir levningene hennes borte på mystisk vis. Lucias siste reise er en kulturhistorisk eventyrfortelling, en episk tidsreise, en overraskende roadtrip gjennom 1700 år av europeisk historie.

Oktober påfyll

Den tause moren.jpeg

Den tause moren
Indriðason, Arnaldur
Krim: politi
En eldre kvinne blir funnet død i hjemmet sitt. På skrivebordet hennes ligger telefonnummeret til Konrad. Etterforskningen avslører at hun kontaktet Konrad rett før hun døde, for å få hjelpe til å finne barnet hun fødte femti år tidligere, et barn hun forlot like etter fødselen. Plaget av sorg fordi han ikke hjalp kvinnen, setter Konrad i gang sine egne undersøkelser for å finne ut hva som skjedde. Det tar ikke lang tid før han innser omfanget av tragedien han har havnet midt oppi.

John Michelet.jpeg

John Michelet
Kristjánsson, Mímir
Biografi
I 1962 mønstrer den unge dekksgutten Jon Michelet på skipet M/S Tomar. Blant de røffe sjøfolkene møter han flere gamle krigsseilere og tanken om den store sjøromanen vokser fram. Men det skal gå mange år før han klarer å skrive sitt storverk. I En folkets helt følger vi Jon Michelet gjennom alle disse årene. Med innsikt og fortellerglede får vi historien om Michelets år som kontroversiell journalist og medlem av AKP (m-l). Han sto på barrikadene for revolusjon og kommunisme, og ble overvåka av de hemmelige tjenestene. Boka har et utall ramsalte historier om eventyr i ødemarken og livet som A-kjendis i Norge. Her er boksuksesser, familieidyll og berømmelse - men også samlivsbrudd, fylleslagsmål og skrivetørke. Jon Michelets liv faller sammen med overgangen fra syttitallsradikalisme til framveksten av en kommersiell kjendiskultur i Norge. Først 50 år etter tiden som dekksgutt kom Jon Michelet i havn. Med bøkene om En sjøens helt og skogsmatrosen Halvor Skramstad reiste Michelet et storslagent monument over norske krigsseilere. Samtidig ble han selv en folkets helt.

Siste spiker.jpg

Siste spiker (Fabian Risk nr. 6)
Ahnhem, Stefan
Krim: politi
Han har utpresset. Han har mishandlet. Han har voldtatt. Han har gått over lik for å nå helt til topps. Han er foraktelig på alle vis. Han heter Kim Sleizner og jobber som politisjef i København. Dunja Hougaard har gått under jorda for på eget initiativ å etterforske sin tidligere sjef. I månedsvis har hun og teamet hennes samlet inn informasjon. Da en høyt ansett mann innenfor den danske etterretningstjenesten blir funnet sammen med en naken, ukjent kvinne i en bil på havbunnen utenfor Refshaleøen, begynner det endelig å bli klart for å utløse fellen. Spørsmålet er bare for hvem. Samtidig, på den andre siden av sundet, får den svenske politimannen Fabian Risk en beskjed som forandrer alt.

Liv.png

Liv
Hessen, Dag O.
Fakta, Populærvitenskap
Hva er liv og hvordan oppsto det? Få spørsmål har vært gjenstand for mer undring og vitenskapelige utforskninger. Det har også opptatt biolog Dag O. Hessen siden han som liten gutt lå på ryggen og studerte stjernehimmelen mens han grublet over tilværelsens uutgrunnelige spørsmål. I Liv forsøker han å bygge en bro mellom den undrende gutten under stjernehimmelen og de fremtredende vitenskapsfolkene som siden har forsøkt å gi oss et svar på disse spørsmålene. Resultatet er en ambisiøs men kledelig uhøytidelig og engasjerende fortelling om tilfeldighetsspillet som førte til det livet vi har på jorden i dag. Den britiske astronomen Fred Hoyle påstod at det var like sannsynlig at en gjærcelle skulle blitt dannet «tilfeldig» som at en tornado skulle passere en søppelplass med alle komponentene til en Boeing 747, og ende opp med funksjonelt fly. Likevel har senere forskning sannsynliggjort at gjærcellen, så vel som alt annet liv på jorda, oppstod nettopp som et resultat av spektakulære tilfeldigheter. Liv er en bønn til leseren om å være takknemlig for det vinnerloddet vi alle har trukket, og et håp om at vi med større forståelse for de millionene av slumpetreff som har ført fram til planetens mangfold, også vil ha en sterkere motivasjon til å bevare det.

Kode rød.jpeg

Kode rød
Nakstad, Espen Rotrup
Prosa, Personlig beretning
Fungerende assisterende direktør i Helsedirektoratet, Espen Rostrup Nakstad, har vært tett på håndteringen av pandemien som traff verden og Norge i 2020. I løpet av denne perioden har han vært til stede i alle mediekanaler for å orientere og forklare den norske befolkningen om hvordan de skulle forholde seg i den svært usikre situasjonen. I denne boken gir han leseren et innblikk i hendelsesforløpet, og hvorfor man ikke ville lykkes med å stanse virusets fremmarsj allerede før det fikk spre seg fra Kina. Nakstad forteller om erfaringer med krisehåndteringer og ledelse de siste tjue årene, fra terroren rammet New York i 2001 til verden ble lammet av en mikrobe i 2020. Dette er også en personlig beretning om familieliv, enkle gleder i hverdagen, kjærlighet og sorgen over tapet av broren.

Galgens bok.jpeg

Galgens bok
Enger, Thomas
Krim: politi
En mann ser en liten jente prøve å ta ut penger fra en minibank i byen. Hun er for liten til å gå rundt alene, og han spør henne om alt er i orden. Jenta vet at hun ikke skal snakke med fremmede menn og blir redd. Hun vet ikke at han følger etter henne for å passe på at hun kommer seg trygt hjem. Noen dager senere blir den samme jenta funnet livredd og stum på åstedet for et drap og et drapsforsøk. Hva har jenta med de grusomme hendelsene å gjøre, og hvem er det som vil drepe en oversetter som bare har sittet på hjemmekontor i årevis?

Mitt menneske.jpeg

Mitt menneske
Wassmo, Herbjørg
Moderne litteratur
Rut og Gorm er begge fra samme landsdel i Nord-Norge. Som barn møttes de tilfeldig, og de har aldri helt klart å glemme hverandre. Rut har blitt en anerkjent kunstner, og Gorm er på leting etter noe som kan gi ham mer mening i livet. Nå er begge skilt og møtes for alvor for første gang. De ønsker begge å leve i noe som føles ekte, men noen ganger kjennes det som om de nordnorske livsvilkårene arbeider mot dem. Romanen handler blant annet om kampen mot det livet byr på, og hvor viktig det kan være å finne den ene rette.

Havets kirkegård.jpeg Havets kirkegård
Nore, Aslak
Familieroman

Høsten 1940 går hurtigruteskipet D/S «Prinsesse Ragnhild» ned utenfor Bodø. Vera Lind og hennes nyfødte sønn Olav overlever, men ektemannen og hundrevis av andre omkommer. Åtti år senere tar forfatteren Vera livet sitt. Sporene peker tilbake til forliset. Forfatterskapet fikk en brå slutt da hun forsøkte å fortelle sannheten om hva som egentlig skjedde den skjebnesvangre dagen under krigen. Hun ble tvunget til taushet. Olavs datter Sasha begynner å lete i farmorens historie. Hva skjedde egentlig på den fatale hurtigruteseilasen? Havets kirkegård er en storslått roman om et norsk familiedynasti og maktkampen som oppstår i dødens kjølvann. Det er en romantisk og tragisk reise langs norskekysten i både fortid og nåtid, og en fortelling der sannhet står mot familielojalitet, med konsekvenser så store at de kan føre til familiens undergang.

304 dager.jpeg 304 dager
Stranger, Simon
Moderne litteratur
I mars 2015 står Afghanistanveteranen Nicholas alene i skogen bak huset, klar til å ta sitt eget liv, da han innser at han er nødt til å varsle sine nærmeste. Han lover moren sin å holde seg i live til jul, som er 304 dager unna. Gjennom 304 fragmenter fortelles to fortellinger: Nicholas går til krig fordi han vil være med på å gjøre verden til et bedre sted, men ender med å få livet sitt revet i småbiter. Arman er tre år gammel da Sovjet invaderer Afghanistan. Som voksen skal han slutte seg til Taliban for å beskytte landet sitt - blant annet mot norske soldater. 304 dager er en roman om krig og vennskap, kjærlighet og familie. Den handler om måten livene våre er vevet sammen på, til en fortelling som strekker seg tusenvis av år bakover i tid. Mest av alt handler den om kampen for å komme seg gjennom et krigstraume, og forsøke å overleve freden.

Sneen var ren.jpeg Sneen var ren
Lahlum, Hans Olav
Historisk krim
Oslo, februar 1942: Med politiminister Jonas Lie og Quislings NS-regime som truende skygger i bakgrunnen, kjemper førstebetjent Engly Martinsen mot tiden for å løse sin hittil største drapssak. Advokaten og NS-politikeren Jens Otto Helmersen ble funnet skutt og drept inne i sin egen hytte, men sneen rundt hytten var ren og urørt. Hvordan kunne drapet bli utført på den måten - og hvem kan ha begått det? Advokat Helmersen har etterlatt seg to voksne døtre, en ung elskerinne, en fraskilt kone og et nyskrevet testamente med oppsiktsvekkende innhold. Skal drapsmotivet søkes innenfor offerets nærmeste krets, i okkupasjonstidens harde politiske motsetninger - eller i uklare hendelser fra offerets fortid? Martinsen forsøker å ivareta sin rolle som upartisk politietterforsker, men utsettes for et økende politisk krysspress. Samtidig må han uroe seg både for sin unge assistents nazistiske sympatier og for situasjonen til sine tre voksne barn. Etterforskningen skal snart gi ham flere nye etiske dilemmaer ... Sneen var ren er første bok ut i en ny serie fra Hans Olav Lahlum, med handling fra Oslo under andre verdenskrig. Her veves historiske krimmysterier sammen med skjebnen til en politisk splittet familie.

Den gode doktoren fra Warzawa.jpeg

Den gode doktoren fra Warzawa
Gifford, Elisabeth
Historisk roman
Studentene Mischa og Zofia er forelsket og vil gjerne gifte seg. Men året er 1939, og Polen blir okkupert. De to førsøker å rømme, men blir tvunget tilbake til Warszawa, der de begynner å jobbe på et barnehjem drevet av doktor Korczak. Under umenneskelige forhold kjemper doktoren for hvert enkelt barn, og gir håp i mørket for de etter hvert tusenvis av menneskene som lever innenfor gettoens murer. Presset på gettoen øker, barnehjemmet trues, og doktor Korczak har mulighet til å redde seg selv, men nekter å forlate barna. Sammen må de møte den store trusselen. Mischa og Zofia kommer bort fra hverandre, men gir ikke opp håpet om at de en gang skal få se hverandre igjen. Boka er basert på den virkelige historien om Mischa og Zofia, og om legen, forfatteren og pedagogen Janusz Korczak, en glødende forkjemper for barns ukrenkelige verdi.

September påfyll

Rød sult.jpeg

Rød sult - Stalins krig mot Ukraina
Applebaum, Anne
Fakta, Historie
Anne Appelbaum, forfatter av internasjonale bestselgere som Gulag og Jernteppet, forteller i denne boken den rystende fortellingen om en av Stalins største forbrytelser, som gir ubehagelige resonanser i dagens Europa. I 1929 startet Stalin kollektiviseringen av landbruket - i praksis en ny revolusjon. Politikken tvang millioner av bønder fra gårdene over til store landbrukskollektiv. Resultatet ble den mest dødelige hungersnød i europeisk historie. Mellom 1931 og 1933 sultet minst fem millioner mennesker i hjel. Men i stedet for å sende hjelp, benyttet sovjetstaten katastrofen til å kvitte seg med et politisk problem. Anne Applebaum hevder at mer enn tre millioner av de døde var ukrainere som ikke var tilfeldige ofre for en dårlig politikk, men at staten hadde som bevisst politikk å drepe dem. Applebaum beviser hva man lenge har hatt mistanke om: Etter en rekke opprør i provinsen, satte Stalin seg fore å ødelegge ukrainsk landbruk. Rød sult skildrer, nådeløst og presist, vanlige menneskers kamp for å overleve ekstraordinær ondskap. I disse dager har Russland, Sovjetunionens arvtaker, nok en gang blikket rettet mot ukrainsk selvstendighet.

De andreas land.jpg

De andres land
Slimani, Leïla
Roman, Historisk fortelling
Den unge franske kvinnen Mathilde forelsker seg i Amine, en marokkansk offiser i den franske hæren. De bosetter seg på en øde gård, og mens Mathilde oppdrar barna, forsøker Amine å dyrke den ugjestmilde, karrige jorda. Men Mathilde, som lot trangen for opprør og frihet styre da hun søkte lykken i et fremmed land, må etter hvert håndtere nye erfaringer. Hverdagsrasisme og patriarkalske tradisjoner går hånd i hånd mens hun må kjempe for egen verdighet og uavhengighet. Familiesagaen er fransk-marokkanske Leila Slimanis andre bok etter verdenssuksessen “Vuggesang”. Forfatteren henter inspirasjon fra besteforeldregenerasjonens oppveksthistorier, og vever dagsaktuelle konflikter med tidløse temaer som familietradisjoner og nye omgivelser.

Det ellevte manus.jpeg

Det ellevte manus (Henrik Holme 4, Anne Wilhelmsen 11)
Holt, Anne
Krim: politi
En pandemi har slått inn over verden. Hanne Wilhelmsen, for lengst pensjonert fra politiet, har levd i indre eksil i leiligheten sin i en årrekke. Da Norge stenges ned, opplever hun endelig å ta den folketomme byen sin tilbake. Politibetjent Henrik Holme sliter samtidig med et drap ingen synes å bry seg nevneverdig med. En kvinne er funnet naken i bagasjerommet på en tilfeldig bil. Kroppen er intakt, bortsett fra at ansiktet er knust. Ingen har meldt henne savnet. Ingen vet hvem hun er. Han må ty til sin gamle mentor Hanne Wilhelmsen for hjelp.
På Norges største forlagshus har den unge redaktøren Ebba Braut bare vært fire dager i ny jobb da pandemien rammer for fullt. Fra et trangt hjemmekontor blir hun satt til å jakte på et svært verdifullt, forsvunnet manus fra en av forlagets bestselgende forfattere. Hun må også tvinge seg på Hanne Wilhelmsen, som nettopp har levert sin første kriminalroman uten å være videre interessert i å bli redigert. Det ellevte manus er en historie om familiehemmeligheter og bedrag, om identitetstyveri og svindel, om forfattere og bokbransje, og om hvordan virkelighetslitteratur kan være livsfarlig. Bokstavelig talt.

Når hvalene synger.jpeg

r hvalene synger
Moyes, Jojo
Moderne romantikk
Liza elsker det lille samfunnet i Silver Bay. For henne betyr det en trygg havn for seg selv og datteren. Men det var før Mike Dormer dukket opp. Den milde engelskmannen i de altfor fine klærne blir en trussel mot alt Liza har jobbet så hardt for å beskytte: familiebedriften og havet der hvalene holder til, og ikke minst hennes beslutning om å aldri elske noen igjen.

Polarsirkelen.jpeg

Polarsirkelen
Marklund, Liza
Krim: politi, Psykologisk thriller
Polarsirkelen er første del av en trilogi som utspiller seg i Nord-Sverige. Hovedpersonene er en gruppe tenåringsjenter på begynnelsen av 1980-tallet. De har en bokklubb sammen der de møtes og diskuterer litteratur. En av dem forsvinner, 17 år gammel, og blir funnet førti år senere: innemurt i et brofundament, naken og halshugget. Det som skjer sommeren 1980 vil prege jentenes voksne liv. Funnet av deres savnede venn truer med å avsløre smertefulle hemmeligheter som har vært skjult i flere tiår. Gutten som flere av jentene var forelsket i den gang, Wiking Stormberg, er nå politimester i den frostbitte byen ved polarsirkelen. Han leder etterforskningen av det makabre funnet i brofundamentet. Nådeløst trekkes han inn i dramaet som formet livene til de overlevende kvinnene.

Katastrofen.jpg

Katastrofen
Smith, Wilbur
Krim og mysterier
Denne gang har Wilbur Smith lagt handlingen til havet. Til en halsbrekkende seilas mot Arktis, der et cruiseskip venter på redning etter kollisjon med et isfjell. Motivene bak kapteins Bergs nesten vanvittige iver etter å agere redningsmann, finnes langt tilbake i tiden. I et uforsonlig hatforhold som nå blusser opp med fornyet styrke.

Assalamu-alaikum.jpg

Assalamu Alaikum (Teksas 4)
Renberg, Tore
Moderne litteratur
Det er 2013 og på bunnen av samfunnspyramiden våkner Hillevågsgjengen med tørre lepper, paranoia og svineinfluensa. Kjeltringene fra verdens rikeste by trodde de hadde lagt det verste bak seg, men nå slår de øynene opp bare for å se at de har den bratteste bakken foran seg: Jan Inge, Cecilie og Rudi står til hårfestet i stress og til brystet i blod. Men verst av alt, det har begynt å krakelere på innsiden av Jan Inge. Hva er det som knitrer i hodet til Videogutten? Hva er det med disse stemmene han har begynt å høre? Hva er det som har begynt å stige opp fra den misfargede fortiden? Og hvorfor hører han et fremmed navn bli hvisket i mørket? Fred være med deg, kjære leser, for dette lukter multiple diagnoser. Det ruller mot undergang og fryktelig befrielse når Tore Renberg løsner håndbrekket for det fjerde bindet i Teksas-serien.

Dommen.jpeg

Dommen (Ole vik 13)
Jæger, Jørgen
Krim: politi
En lørdag i mai blir seks år gamle Alexander borte mens han er på tur med familien. Det blir satt i gang en storstilt leteaksjon, uten resultat. En pedofil overgriper ble sett i turområdet like før gutten forsvant. Fjellbergpostens nye og skruppelløse redaktør legger ut informasjon som røper hvem overgriperen er. Ole Vik og Cecilie Hopen kjemper forgjeves mot lynsjestemningen som brer seg. Så forsvinner også læreren Lisen Berg. Flere aner en sammenheng, men de tør ikke si noe. Ole Vik og Cecilie Hopen arbeider mot en raskt tikkende klokke da en dom faller i lagmannsretten og snur opp ned på alt. Ole Vik blir oppsøkt av en ukjent italiener som kommer med et uhyrlig krav. Hvis ikke Ole gir etter, vil Marte dø. Også for Ole holder tiden på å løpe ut.

Min skyld.jpg

Min skyld
Raja, Abid
Selvbiografi
For mange kan politikeren Abid Rajas framferd virke påtrengende og dominerende. Dette er beretningen om hvordan det motsatte i stor grad har preget livet hans. Raja har i mange år jobbet med å skjule de tingen han har fryktet og skammet seg over. Han ble født med en misdannelse som skapte store smerter, gjorde at han ble utsatt for vold hjemme og mobbing ute. Tilgangen på sitt eget følelsesliv ble blokkert og han møtte omverdenen med et voldsomt sinne. I voksen alder søkte han gjennom samtaler med psykolog å finne svar på hvor dette sinnet kom fra. I denne boken forteller han ærlig om veien ut av utenforskapet, kampen for å kunne elske den han ville og jobben med å legge skyld og skam bak seg.

Farlig farvann.jpg

Farlig farvann
Jacobsen, Alf Reidar
Maritim historie, Andre verdenskrig
Hurtigrutas ordinære ruta mellom Bergen og Kirkenes fikk tidlig merke krigens handlinger med miner og kamphandlinger med allierte fly, krigsfartøy og ubåter. Allerede 9. april 1940 ble den nedlagt, men tyskerne fikk etablert farten på nytt igjen. Nordpå valgte man å benytte mindre fartøyer som fikk merke krigens herjinger med mange forlis og tap av menneskeliv. Da Tyskland gikk inn i Sovjetunionen i 1941, sendte England en flåtestyrke til Murmansk med ordre om å angripe den tyske konvoitrafikken langs Finnmarkskysten. Den sivile skipsfarten i samme område ble hardt rammet, og tap av ca 300 liv utenfor kysten av Vest-Finnmark i september og oktober 1941 skapte panikk og uhygge. Mange kvinner og barn omkom i noen av krigens verste tragedier.

Isola.jpeg

Isola (Københavnerserien 5)
Engberg, Katrine
Krim: politi
I en park i København blir det gjort et makabert funn av et halvt lik i en gammel koffert. Anette Werner får saken, men hennes makker Jeppe Kørner har tatt permisjon for å jobbe som tømmerhogger på Bornholm i et forsøk på å komme seg over kjærlighetssorgen. Men etterforskningen fører Anette til Bornholm, og snart er han involvert i etterforskningen mot sin vilje. På Bornholm befinner seg også den pensjonerte akademikeren Esther de Laurenti, som skriver en biografi om antropologen Margrethe Dybris som bodde på øya. I huset hennes finner hun brev og bilder av noe som skjedde for snart tretti år siden, og som kaster et nytt lys over forbrytelsen i København. Dette er femte bind i serien om etterforskerne Werner og Kørner.
 

Syke sjeler.jpg

Syke sjeler
Ohlsson, Kristina
Grøsser, Psykologisk thriller
Tre personer forsvinner, men bare Lukas, som går siste året på videregående, kommer tilbake. Han blir funnet bevisstløs med store skader tre uker etter forsvinningen. Selv har han ingen minner fra den tiden han var borte. Hendelsen forfølger Lukas. Hvem var det som ødela livet hans? Da han vender tilbake til hjembygda ti år etter, er det ikke bare han som er ute etter å finne svar. Faren til Fanny fikk aldri vite hvor datteren ble av. Han er overbevist om at Lukas vet mer enn han gir uttrykk for. Anna og David har akkurat flyttet inn i den gamle prestegården der de skulle starte et nytt liv. Men Anna har en ekkel fornemmelse av at noe er galt, og da hun finner et jernkors gravd ned i hagen, styrkes mistanken hennes.

August påfyll

Langsom ild.jpg

Langsom ild
Hawkis, Paula
Psykologisk thriller
Liket av en ung mann blir funnet på en husbåt i London, og det viser seg at han ble drept. I jakten på morderen kommer det opp en del spørsmål rundt tre kvinner i omgangskretsen hans. Laura, en ung kvinne, hadde et forhold til offeret. Hun går for å være ganske ustabil, og hun er den siste som ble observert ved husbåten. Da kom hun stolprende ut av den. Carla er tanten til offeret. Hun har også mistet et annet nært familiemedlem, og nå sørger hun over nevøen som alltid havnet i trøbbel. Miriam bor i husbåten ved siden av. Hvem er hun egentlig, denne introverte naboen?

Mentalisten.jpg

Mentalisten (Mina Dabiri og Vincent Walder 1)
Läckberg, Camilla
Krim: politi
En ung kvinne blir funnet drept i et sverdskap, gjennomboret av sverd fra alle kanter. Mordet ligner en makaber parodi på det kjente magiske trikset. I et forsøk på å forstå morderens tenkemåte oppsøker Politietterforskeren Mina Dabiri mentalisten Vincent Walder. Han oppdager at tallet tre er risset inn i kvinnes lår. Alt tyder på at de leter etter en seriemorder. De to sliter begge med tvangstanker som de må holde i sjakk, og kanskje nettopp derfor samarbeider de godt. Dette er første boken i en trilogi skrevet av Camilla Läckberg og Henrik Fexeus. Fexeus er en kjent mentalist og programleder, ekspert på kroppsspråk og ikke-verbal kommunikasjon. Bøkene kan leses frittstående.

En tid for å leve.jpg

En tid for å leve
Kjærstad, Jan
Moderne litteratur
Handlingen foregår i mars 2019. Ingen har noen idé om hvor drastisk hverdagen vil endre seg om kort tid. Tolv mennesker skal på premieren til Hedda Gabler på Nationaltheatret. Alle bærer de med seg sine historier som på ulike vis kan knyttes til teaterstykket. En far sitter i salen og gruer seg til scenen der Hedda skyter seg selv, for han har selv mistet datteren sin i selvmord. En ung tilskuer har tenkt å bruke anledningen til å nå ut med sitt politiske budskap til en stor forsamling. Blant publikum er også en tidligere kjæreste og en forhatt kritiker - og på første rad sitter statsministeren. Og ingen vet at hovedrolleinnhaveren Hedda Christine Foss` pistol er ladd med skarpe skudd.

Byens Spor - Jesper og Trude.jpeg

Byens spor - Jesper og Trude (Byens Spor 4)
Christensen, Lars Saabye
Moderne litteratur, Familieroman
I den etterlengtede fortsettelsen av Byens spor-bøkene, har vi beveget oss til 80-tallet. Selv om tidene og byen har endret seg, kan man fortsatt finne tydelige spor av det som en gang var. Jesper og Trude står nå i sentrum av fortellingen. De har blitt eldre, og dermed har også perspektivet deres endret seg. Nå må de finne sin retning i livet, det er nå noe må skje. Vi møter igjen Jesper og Stine, men også nye karakterer som trer inn i historien om familien Kristoffersen. Fortellingen om Jesper og Trude er morsom, trist, nådeløs og vakker.

Seksten hester.jpg

Seksten hester
Buchanan, Greg
Psykologisk thriller
Ilmarsh er en engelsk liten badeby glemt av omverdenen. Badegjestene har sluttet å komme og strandpromenaden har blitt en spøkelsesby. En dag blir det gjort et grufullt funn: seksten avskårne hestehoder blir funnet delvis nedgravd med øynene vendt mot vintersolen. Den lokale politibetjenten Alec Nichols etterforsker saken sammen med Veterinærpatolog Cooper Allen. Snart inntreffer en rekke skremmende hendelser, og den lille byen blir preget av panikk og paranoia.

Syv løgner.jpg

Syv løgner
Kay, Elisabeth
Psykologisk thriller
Jane og Marnie har alltid vært uadskillelige. Fra de møttes som elleveåringer har de delt alt med hverandre; de kjenner hverandres dypeste hemmeligheter, de kjenner hverandre godt nok til å fullføre hverandres setninger, og Marnie er viktigere for Jane enn noe annet. Men Jane holdt én ting skjult for Marnie: hvor mye hun hatet den rike, snobbete ektemannen hennes. Og da Marnie spurte henne hva hun egentlig syntes om ham, fortalte Jane den første av sine syv løgner. Om hun hadde klart å være ærlig, hadde ektemannen kanskje fremdeles vært i live. Etter hvert som Jane ser tilbake på vennskapet deres og reflekterer over løgnene hun har fortalt, viser det seg at hun kan være skyld i noe dystrere enn noen kunne sett for seg.

Der du kommer fra.jpg

Der du kommer fra
Stanišic, Saša
Biografisk skjønnlitteratur
Saša Stanišic bor i Tyskland, men kommer fra Bosnia. Som 14-åring krysset han flere grenser da han flyktet fra krigen i hjemlandet, noe han igjen begynner å tenke på da Angela Merkel holder grensene åpne for 900 000 asylsøkere i 2015. I boken “Der du kommer fra” bruker forfatteren sine egne minner om hjemstedene sine, slik de fremstår i erindringen og fantasien, for å utforske den kjensgjerning at vi alle kommer et sted fra. Boken handler om de 13 menneskene som utgjorde landsbyen, den handler om besteforeldrene, en korrupt politimann og en Wehrmachtsoldat, men også om det som kom før og etter. “Der du kommer fra” er vinner av Den tyske bokprisen og lå på Spiegels bestselgerliste i mer enn 70 uker.

Engelens fall.jpg

Engelens fall (Håkon Haakonsen nr. 4)
Bjerkli, Myriam H.
Krim: politi
Vibeke Olden har aldri vært mørkredd, men det siste halvåret har det begynt å skje merkelige ting. Det er alltid noe i veien med bilen, hun får telefonoppringninger fra ukjente numre og nå er også parfymen hennes borte. Er hun i ferd med å bli gal, slik som moren, eller er det noen som vil henne vondt? I Sandefjord har Politiførstebetjent Håkon Haakonsen fått en ny sak. Angels lever som prostituert og stripper, men er i ferd med å forandre livet sitt. Nå er hun forsvunnet. I søket etter sannheten om hva som har skjedd med Angela, møter han på rå umenneskelighet.

Det hvite kartet.jpg

Det hvite kartet
Enger, Cecilie
Historisk roman, Biografisk skjønnlitteratur
Romanen er basert på en sann historie om de to butikkpikene Bertha Torgersen og Hanna Brummenæs. Ikledd herrehatt og frakk brøytet de seg vei inn i det harde og mannsdominerte gruvesamfunnet på Karmøy, og startet til slutt verdens første kvinnelige rederi. De holdt sin kjærlighet skjult og foretok en uvanlig klassereise, men opplevde også mye motgang på grunn av sine livsvalg.

Kolbein Falkeid.jpg

Kolbein Falkeid
Bjørnstad, Ketil
Biografier: litteratur
Kolbein Falkeid var en av Norges fremste og mest folkekjære moderne lyrikere. Etter sin bortgang i juni vil han bli husket som en av våre mest leste poeter, og viseklassikeren "Tir n'a Noir". I dette portrettet blir vi enda bedre kjent med ham og med diktene. I samtale med forfatter Ketil Bjørnstad fortalte han om hva som inspirerte ham og om sine litterære forbilder. Barndommen og livet til sjøs, det å miste et barn, tanker om alderdom og død - er noen av temaene som blir berørt i denne lydboken.

Ild og dype vann.jpeg

Ild og dype vann (Siri Bergmann 5)
Camilla Grebe & Åsa Träff
Krim: politi
To søsken forsvinner fra fosterhjemmene sine med bare et par ukers mellomrom. Forsvinningene er uforståelige, og snart kjører også etterforskningen seg fast. Kort tid senere blir fotografier av barna sammen med en fremmed kvinne funnet. Mysteriet skrur seg til når kvinnen, identifisert som 29-åringen Kajsa Rantanen, blir funnet død. Sammen med kolleger i politiets gjerningsmannsprofilgruppe får psykolog Siri Bergman i oppdrag å se nærmere på saken.

En helt tilfeldig nordmann.jpeg

En helt tilfeldig nordmann
Christensen, Lars Saabye
Moderne litteratur
Bak det kjedelige ytre koker det i Gordon. Med jevne mellomrom tar han inn på hotell for å slippe ut dampen av trykkokeren. Han reiser bort for å rase fra seg, og det er en strategi som har vist seg å fungere for Gordon Mo. Hvis han bare får ventilert litt, kan han fortsette sin tilbaketrukne og anonyme tilværelse akkurat slik han ønsker. Alt endres den dagen han blir overrasket av kollegene på jobben. 30 års ansettelse skal feires med kaker og vennlige ord. Gordon Mo er alt annet enn forberedt. Her har de oversett og forbigått ham i 30 år, men nå skal han feires stort. Det er mer enn Gordon Mo kan tåle akkurat denne dagen, det begynner å koke. Det koker over.

Ringmannen.jpg Ringmannen (Anton Brekke 8)
Fjell, Jan Erik
Krim: politi
Cecilie Olin kom aldri hjem etter en tur på byen med venninner. To dager senere blir hun funnet kvalt. Kroppen er påført så store skader post mortem, at det ser ut til å være personlig raseri bak.  Ektemannen kommer snart på etterforskernes radar, men så blir en ny kvinne meldt savnet. Finnes det noen forbindelse mellom de to kvinnene? Etterforskerne leter i alle kriker og kroker av ofrenes liv, men resultatet er magert. Og når gifteringen til den forsvunne kvinnen blir funnet i postkassa, ser det ut til at hun har dratt sin kos for egen maskin.

Skyldig.jpg Skyldig (Harinder Singh 3)
Næss, Sven Petter
Krim, politi
Førstebetjent Harinder Singh er sykemeldt, men kjeder seg. Han blir overtalt til å se på en gammel sak, og finner snart svakheter ved etterforskningen. Helene Waaler har sonet 18 år for drapet på moren og stefaren, men hun har aldri innrømmet skyld. Etterforskningen fører Harinder tilbake til deres felles hjemsted Elvestad i Østerdalen. Men ikke alle i bygda liker at det rippes opp i fortiden, og snart er både Harinder og andre i fare.

Midtøsten på 200 sider.jpg Midtøsten på 200 sider
Tveit, Odd Karsten
Sakprosa: Midtøstens histore
Odd Karsten Tveit har kjent Midtøsten på kroppen, som NRKs mangeårige korrespondent i det konfliktfylte området. Som journalist har han stått foran kamera i kuleregnet, og han har møtt mektige ledere som Arafat, Begin og Erdogan. I Midtøsten på 200 sider får vi en lettlest og spennende innføring i historien i regionen, selve bakteppet for det vi leser om i avisene i dag

Juli påfyll

Drepende drage - angrende hund.jpg

Drepende drage, angrende hund
(En Feber-krim nr. 1)
Fossum, Karin
Krim: politi
De to søsknene Aksel og Ellinor har vært nært knyttet til hverandre hele livet. Nå er Aksel journalist i lokalavisen med et særlig talent for å skrive om tragedier, mens søsteren har mistet jobbet og flykter fra virkeligheten. På en gård mister flere innleide arbeidere livet av et gassutslipp mens de sover, og i en bolig i nærheten blir en gammel dame funnet drept. Noen har forsøkt å få det til å se ut som et ran. I denne romanen møter leserne en ny og annerledes etterforsker. Eddie Feber en livsglad mann med åtte barn, litt rotete, men med en egen evne til å finne sannheten.

22. juli og alle dagene etterpå.jpg

 22. juli og alle dagene etterpå
Brenna, Tonje
Sakprosa, Memoarer
Tonje Brenna var 23 år og generalsekretær i AUF da terroren traff Utøya i 2011. I denne boken forteller hun om opplevelsene på selve dagen, hvordan det var å stå i tap og sorg etter anslaget og ansvaret og den turbulente tide som fulgte. Hun snakker om hvordan det var å bli voksen, å få egne barn og prosessen med å bearbeide de voldsomme hendelsene. Gjennom minner og erfaringer danner Tonje Brenna et grunnlag for å fortsette den viktige samtalen om 22. juli med både barn og voksne.

Kalifatet.png

Kalifatet (Charlie Robertsen 3)
Bjøranger, Terje
Krim: politi
Da en ung mann blir funnet drept iført oransje kjeledress og med sitt eget hode i hendene, går tankene umiddelbart til IS. Men har drapet noe med ekstreme islamister å gjøre, eller er det hele iscenesatt? Charlie Robertsen og hans kollegaer i politiet må jobbe raskt for å avverge en mulig terroraksjon som de nå frykter er under planlegging.

Den lange reisen.jpg

Den lange reisen
Richman, Alyson
Skjønnlitteratur
I romanen flettes tre liv sammen av skjebnen i en amerikansk forstad i årene etter Vietnamkrigen. Vi møter tobarnsmoren Grace, en gutt som er vietnamesisk båtflyktning og en krigsveteran som er hardt skadet. Grace lengter etter hjemlandet sitt og har traumer etter en barndomsulykke. Da hun finner en liten gutt på gata, som helt tydelig er forlatt og langt hjemmefra, får hun en sterk trang til å beskytte ham. Romanen handler om lengsel, smerte, tap, kjærlighet og vennskap på tvers av alder, nasjonalitet og klasse.

På randen av Vigeland.jpg

På randen av Vigeland
Jacobsen, Roy
Litterært essay, Biografi
Roy Jacobsens bejublede fortelling om sin barndoms mange besøk i Vigelandsparken og morens mystiske tannlegetimer. Denne personlige teksten er et must for alle Jacobsen-lesere.
"Jeg hadde ikke trodd at en av årets fineste leseropplevelser skulle dukke opp i en antologi om Oslo kommunes kunstsamling." Sarah Sørheim, Aftenposten.

Morfar pustet med havet.jpg

Morfar pustet med havet
Teige, Trude
Historisk roman
Storslått roman om kjærlighet og overlevelse fra en ukjent del av norsk krigshistorie. Et norsk skip blir torpedert i Det indiske hav i 1943. Konrad og Sverre, to brødre fra Sørlandet, er blant de få som overlever. Men de kommer bort fra hverandre, og Konrad ender opp på et sykehus på Java. Der forelsker han seg i den norske sykepleieren Sigrid. Både Konrad og Sigrid havner i japanske fangeleirer, og brått handler livet kun om å overleve krigens grusomheter. Begge kjemper for å bevare håpet om en bedre framtid, men vil de noen gang treffes igjen? Hva skjedde med Konrads bror?

exit.jpg

Exit
Bauer, Belinda
Krim og mysterier
Pensjonisten Felix Pink er i ferd med å finne ut at det aldri er for sent. . . at livet går skikkelig skeis. Da han låser seg inn i leiligheten i Black Lane, er det for å utføre en barmhjertighetshandling: han skal holde en døende med selskap når han trekker sitt siste sukk. Etter kun femten minutter er Felix på flukt fra politiet, etter å ha gjort sin livs største tabbe.

 

Den siste dagen.jpg

Den siste dagen
Grisham, John
Politisk og juridisk thriller
Pete Banning er byens yndling, en krigsveteran som nettopp har vendt hjem til Mississippi etter andre verdenskrig: bonde, familiemann og trofast medlem i den lokale kirken. En kjølig oktobermorgen i 1946 står han tidlig opp, drar inn til byen og begår en sjokkerende forbrytelse. Da Pete Banning blir arrestert, svarer han bare: "Jeg har ingen kommentarer" og uansett hvordan advokaten hans prøver å lokke ut noe som kan forklare hans fatale gjerning, nekter han å si noe.

Syden.jpg

Syden
Kalvø, Are
Humor, Reise og ferier
Kor ligg Syden? Kven reiser dit? Kva betyr Syden for nordmenn? Are Kalvø har vore der, og kan slå fast at 'Syden er ein annan plass'. Når Syden vert omtala i reisekatalogar, minner det han veldig om den vesle tettstaden Moltustranda i Møre og Romsdal: ein liten fiskarlandsby ute ved havet, der tida har stått stille. Men Syden er ikkje Moltustranda. Syden er raudvin midt på dagen, parasolldrinkar, sandstrender og grisefestar. Syden er draumenes land. Are Kalvø har vore der, og i boka fortel han om det han fann.

 

Del det med skyene.jpg

Del det med skyene
James, Erica
Skjønnlitteratur
I mange år har vakre Venezia vært hjemmet for britiske Lydia. Her har hun klart å finne ro og fortrenge den fryktelige hemmeligheten hun har båret på siden hun og søsteren måtte flytte inn og bo hos besteforeldrene da de var små. Den dagen hun får øye på ansiktet til en ung mann i en folkemengde, blir den trygge tilværelsen hun har skapt for seg selv i Italia revet i stykker. Hun tar en vanskelig avgjørelse, og etter 28 år i Venezia flytter hun hjem til England. For å komme seg videre i livet må hun kanskje dykke ned i fortiden og ta et oppgjør med den.

 

August.jpg

August (Spinalonga 2)
Hislop, Victoria
Skjønnlitteratur, Slektsroman
Endelig er forfatteren tilbake med universet hun skapte i "Øya". Den greske øya Spinalonga har siden 1903 blitt brukt som en koloni for spedalske. Nå, i 1957, stenges kolonien ned. En voldelig handling får ødeleggende konsekvenser for Maria Petrakis og søsteren Anna. Tiden stopper opp for dem, og to familier blir revet fra hverandre. I etterkant blir det sentrale spørsmålet hvordan livet kan gå videre. De må konfrontere både fordommer og skandaler og bygge seg et nytt liv fra bunnen av.

 

Kullmannen.jpg Kullmannen (Nina Portland-serien 2)
Jensen, Jens Henrik
Krim: politi
Da et lyn slår ned i en kullhaug ved et kraftverk, avdekkes liket av en mann. Så dukker enda et lik opp, og Nina Portland blir satt på saken. Nina følger et merkelig spor: hun finner en sammenheng mellom de to drapene og en gammel kvinne som døde en tilsynelatende naturlig død i sitt eget hjem. Men noe har skremt hennes autistiske sønn så mye at han har forsvunnet, og snart er Nina forfulgt. Hennes søken etter svar fører henne til Berlin og videre til Istanbul, for hun er tilbake i hjembyen Esbjerg der hun snart forstår at hun har utfordret mektige krefter.

Juni påfyll

Rotvelte.jpg

Rotvelte (Eira Sjödin 1)
Alsterdal, Tove
Krim: politi
Kåret til årets beste krim 2020 i Sverige. Olof var bare fjorten år da han tilsto drapet på Lina Stavred. Så forlot han bygda. Tjuetre år senere svinger han av motorveien på impuls og kjører landeveien som fører til barndomshjemmet. I dusjen finner han faren sin død, drept med en jaktkniv. Politietterforsker Eira Sjödin har akkurat kommet tilbake til sin barndoms trakter for å ta vare på sin gamle mor. Under etterforskningen av drapet på Olofs far husker hun mer og mer fra sin egen barndom. Hun var ni år da Lina ble drept. Olof var gutten i marerittene hennes.

 

Samlede verker.jpg

Samlede verker
Sandgren, Lydia
Moderne litteratur
I Gøteborg forbereder man en stor retrospektiv utstilling av maleren Gustav Beckers verker fra 1980-tallet og fremover. Hvor enn psykologistudenten Rakel vender seg møter hun blikket til moren som forsvant sporløst for mange år siden. Ansiktet hennes pryder utstillingsplakatene som tapetserer byen. Samtidig kastes Rakels far, forleggeren Martin Berg som er Gustavs beste venn, inn i en brutal livskrise. Samlede verker er en roman om dyp kjærlighet, gammelt vennskap og kunst. I tillegg er det en storslagen skildring av Gøteborg, med klassereisen og fremveksten av det moderne samfunnet som grunnmur

Alle lyver.jpg

Alle lyver
Grebe, Camilla
Krim og mysterier
Maria er heldig, og hun vet det. Hun trives i jobben som lærer, hun elsker sønnen sin, sin nye mann Samir og - som oftest - bonusdatteren Yasmin. Men når Yasmin sporløst forsvinner en desembernatt og Samir blir anklaget for å ha drept sin egen datter, raser Marias tilværelse sammen.
Ingen kan vel drepe sitt eget barn? I alle fall ikke mannen hun elsker og kjenner så godt?
Alle lyver handler om den fine linjen mellom løgn og sannhet som vi stadig balanserer på. En besettende kriminalroman og en skildring av en familie i fritt fall.

 

Sommer.jpg

Sommer  (Årstider 4)
Smith, Ali
Moderne litteratur
Er det mulig å skrive morsomt om pandemien? Ali Smith kan det. Seksten år gamle Sacha bor i Brighton og er fullstendig klar over at kloden er i alvorlig trøbbel. Det er februar 2020. I Australia herjer det voldsomme branner, og i Kina har det blitt oppdaget et mystisk virus. Samtidig som omverdenen er i ferd med å bryte sammen, er heller ikke alt som det skal være i de nære relasjonene. Lillebroren hennes, Robert, byr bare på problemer. Moren og faren har gått fra hverandre, og nå har faren og den nye, unge kjæresten flyttet inn vegg i vegg. Alt er i endring.

 

Rotteøya.png

Rotteøya og andre fortellinger
Nesbø, Jo
Dystopier
Forfatteren byr denne gangen på fem fortellinger fra fremtiden. I «Rotteøya» befinner vi oss i et post-pandemisk USA, hvor eliten venter på å bli evakuert fra taket på en skyskraper mens massene kriger i gatene for å overleve. I «Svart springer» møter vi en psykolog som jobber som leiemorder, som er blitt de multinasjonale selskapenes viktigste verktøy i konkurransen. I «Sikadene» er to bestevenner på vei til okseløpene i Pamplona da de forelsker seg i den samme jenta. I «Makulator» har en mann som forsker på evig liv oppsøkt en minnemakulator i håp om å glemme alt, for det haster.

 

Flukten til den greske øya.jpg

Flukten til den greske øya
Wilson, Patricia
Moderne litteratur
På de vakre strendene på Kreta, går 85 år gamle Sofia rundt og leter etter datteren som hun ikke har sett siden hun var en liten pike. På grunn av politisk uro i Athen var hun tvunget til å gi fra seg barnet etter fødselen, og nå håper hun på å bli gjenforent med datteren før det er for sent. I Manchester leter en annen kvinne etter barnet sitt. Etter at tenåringsdatteren rømte hjemmenfra har livet til Zoe falt fra hverandre. Mannen har forlatt henne og sønnen virker fraværende. Lite aner Zoe om at datteren akkurat nå er på vei til Kreta.

 

Penger på lomma.jpg

Penger på lomma  (Scandinavian Star 1)
Nordenhof, Asta Olivia
Moderne litteratur
På elegant vis bygger forfatteren en medrivende  historie rundt brannen på Scandinavian Star og de menneskelige omkostningene i tragediens kjølvann. Første bind i en planlagt romansyklus er et brutalt og empatisk portrett av Kurt og Maggie og deres turbulente kjærlighetsforhold. Ekteparet lever i utkanten av 1980-tallets danske velferdssamfunn - en tilværelse preget av sosial og økonomisk underlegenhet, men også av sterke drømmer om selvstendighet og frihet, om kjærlighet og bedre tider. I hjertet av romanen står passasjerskipet Scandinavian Star i brann. Natt til 7. april 1990 mister 159 mennesker livet. Motivet for mordbrannen er sannsynligvis økonomisk - en omfattende forsikringssvindel med tragisk utgang. Ringvirkningene blir enorme også for folk som Kurt, selv om han ikke er blant menneskene om bord på skipet den natten.

 

Råsterk hjemme.jpg

Råsterk hjemme
Vasstrand, Jørgine Massa
Treningsbok
Boka er for deg som vil bli sterkere, smidigere og sprekere hjemmefra eller om bord. Helt uavhengig av fysisk form og erfaring. Du sparer tid og penger, og du slipper dørstokkmila. Du trenger ikke utstyr, og du kan gjøre øvelsene når som helst og hvor som helst. Boka er full av effektive, tøffe og morsomme treningsprogram på 10, 20 og 30 minutter, slik at du enkelt skal kunne velge en økt ut ifra tiden du har til rådighet. Du blir guidet grundig gjennom øvelsene, og får tipsene og triksene du trenger for å få maks ut av treningen din, uansett om du er nybegynner eller viderekommen.

 

En stille død.jpg

En stille død
May, Peter
Krim og mysterier
Når Jack Cleland ser kjæresten sin dø, skutt ned i en forfølgelse som involverer politietterforsker Christina Sanchez Pradell, lover han å hevne tapet og ødelegge politikvinnen. Christinas tante Ana har vært døv og blind i hele sitt voksne liv og lider av en sjelden sykdom kalt Usher syndromet. Ana står nært Christina og blir dermed en del av Clelands grusomme plan. John Mackenzie, en svært dyktig og samtidig irriterende etterforsker fra Glasgow er utstasjonert for å hjelpe de spanske myndigheter i deres jakt. Snart skal han få en sentral rolle og den eneste som kan stoppe Cleland før det er for sent.

 

En sang for mørke tider.jpg

En sang for mørke tider  (John Rebus 23)
Rankin, Ian
Krim: politi
Når datteren Samantha ringer midt på natten, vet John Rebus at det ikke er gode nyheter. Mannen hennes har vært savnet i to døgn. Rebus frykter det verste - og vet fra en livslang karriere i politiet at datteren vil være politiets hovedmistenkte. Han var ikke verdens beste far - jobben kom alltid først - men nå trenger datteren ham mer enn noen gang. Når han kjører ut til den forblåste kysten - en liten by med store hemmeligheter - lurer han på om han egentlig ønsker å få vite sannheten om det som har skjedd...

 
Aldri tie aldri glemme.jpg

Aldri tie, aldri glemme
En bok fra AUF, ti år etter terroren
Redaktører: Gaute Børstad Skjervø, Eirin Krisin Kjær, Astrid Huitfeldt
Sakprosa
Ti år har gått siden terrorangrepet mot Regjeringskvartalet og AUFs sommerleir på Utøya. I denne boka skriver pårørende, overlevende, politikere, forskere og kommentatorer om tida etter den mørke sommerdagen. De kommer med en sterk appell om at vi nå må kvitte oss med den kollektive berøringsangsten. Alt for lenge har den hindret oss i å snakke åpent og ærlig om det som skjedde den 22. juli 2011.

 

Meter i sekundet.jpg

 Meter i sekundet
Pilgaard, Stine
Humoristisk skjønnlitteratur
Mannen til fortelleren i denne boken har fått jobb som lærer ved en folkehøgskole på Vest-Jylland. Hun vil gjerne bli en del av lokalsamfunnet, men synes det er vanskelig å forstå den lokale sjargongen med korte setninger og lange pauser. Hun kommer ofte skjevt ut i sosiale sammenhenger, og forstår seg heller ikke på elevene. Hvorfor er de så glade?  'Meter i sekundet' er en fortelling om folkehøgskoleliv, samtalekollaps, foreldreskap, et uendelig antall kjøretimer og kloke svar på leserbrev i lokalavisen.

 

Mai påfyll

Elskeren.jpg

Elskeren
Flood, Helene
Krim og mysterier, Psykologisk thriller
Helene Rikke jobber som forsker og er lykkelig gift med ungdomskjæresten Åsmund. Sammen har de  to barn og en leilighet i Oslo beste boligstrøk.  Harmonien brytes da naboen i etasjen over blir funnet drept. Ettersom firemannsboligen inntas av politi og presse blir det vanskeligere og vanskeligere for naboene å holde hemmeligheter og ugjerninger skjult for hverandre. Drapet på Jørgen angår dem alle, ikke minst Rikke, og i takt med at etterforskningen skrider frem konfronteres hun med hvor lite hun egentlig vet om dem som lever vegg i vegg med henne.

 

Lørenskog-mysteriet - Forsvinningssaken som ryster Norge
Braaten, Magnus og Fossheim, Kenneth
Sakprosa, Dokumentar
Den 31. oktober 2018 forsvinner Anne-Elisabeth Hagen fra sitt hjem på Lørenskog. Hennes ektemann, milliardæren Tom Hagen, kommer hjem til et trusselbrev med krav om ni millioner euro betalt i kryptovaluta. Kontakter han politi eller presse, blir kona drept, ifølge brevet. Hagen trosser trusselen, og politiet etterforsker saken i det skjulte. Først ti uker etter forsvinningen ber de offentligheten om hjelp. Forsvinningen er blant norgeshistoriens mest omtalte krimsaker. TV 2s krimjournalister Magnus Braaten og Kenneth Fossheim har fulgt saken svært tett og tar leseren med på innsiden av en unik politietterforskning.

 

Til vanvidd til døden.jpg

Til vanvidd, til døden
Thorup, Kirsten
Historisk roman
Høsten 1942 reiser den danske krigsenken Harriet med et overfylt tog gjennom Tyskland. Hun har etterlatt de to sønnene sine på et barnehjem, mens hun selv begir seg mot München. Mannen, Gerhard, som kjempet på tyskernes side, er blitt skutt ved Østfronten. Knust av sorg har hun takket ja til et rekreasjonsopphold hos Gerhards offiserskollega og hans danske kone, Gudrun, som tilhører den nazistiske overklassen. Harriet vil for enhver pris være lojal mot sin avdøde mann, likevel insisterer hun på å forholde seg nøytral til krigshandlingene. Men langsomt begynner hun å se forbi nazismens polerte overflate, der krigens grusomheter siver inn gjennom sprekkene.

 

Sølvmyntene.jpg

Sølvmyntene  (Bjørn Beltø 9)
Egeland, Tom
Okkult thriller
Endelig er Bjørn Beltø tilbake i ny thriller og han er i storform. Arkeologen får denne gang i oppdrag å finne et 2000 år gammelt brev skrevet av Pontius Pilatus som har forsvunnet under dramatiske omstendigheter, og kan inneholde en dødelig sannhet: Hva skjedde da Judas forrådte Jesus? Og hva var Pilatus' rolle i dramaet? I jakten på fortidens gåter avdekker Beltø sensasjonelle hemmeligheter. Samtidig blir Beltø også konfrontert med et mysterium som har rot i hans egen fortid.

 

Det åttende livet til brilka.jpg

Det åttende livet (til Brilka)
Haratischwili, Nino
Historisk roman, Slektsroman
Ved begynnelsen av det tjuende århundret, i utkanten av Det russiske imperiet, slår en georgisk familie seg opp ved hjelp av en hemmelig sjokoladeoppskrift. Stasia lærer den av faren sin, og tar den med seg til både St. Petersburg og Tbilisi. Hennes unge ektemann befinner seg i hjertet av Den russiske revolusjon. Etter Sovjetunionens oppløsning herjer borgerkrigen i Georgia, og familien er blitt spredt. Kitty, Stasias datter, har flyktet til London, mens oldebarnet Nitsa har flyttet til Berlin. Til niesen Brilka forteller Nitsa familiens historie, og skaper med det en episk slektskrønike som utfolder seg gjennom hele «det røde århundret».

Den savnede søsteren.jpg

Den savnede søsteren (De syv søstre 7)
Riley, Lucinda
Moderne romantikk
Mange har ventet på Lucinda Rileys avslutning av historien om søstrene i familien D'Apliése. Flokken er omsider på sporet av den syvende søsteren, hun som er savnet. Men alt de har av ledetråder er adressen til en vingård på New Zealand, samt en tegning av en stjerneformet smaragdring. Jakten fører dem til New Zealand, Australia, Canada, Frankrike, England og Irland. Men den siste søsteren forsvinner stadig like før de nærmer seg, og det kan virke som hun ikke ønsker å bli funnet.

 

Svart babel omslag
Svart Babel (Vestindiakvintetten 5)
Horgar, Fartein
Historisk roman, Kolonialisme
I den siste boka i romanserien om Danmark-Norges kolonitid, fra 1672 til 1917, er slaveeventyret i Dansk Vestindia over. Øyene er nærmest verdiløse. Midt under første verdenskrig blir de kjøpt av USA. Denne dagen, 31. mars 1917, står Lazarus Lamar bak disken i apoteket i byen Charlotte Amalie på St. Thomas. Kundene er få. Han har tid til å tenke på alle fortellingene pleiemoren Lucina fortalte ham. Hun var markarbeider og banjospiller og lovet seg selv aldri å sette barn inn i denne vederstyggelige verden. Likevel ble hun pleiemor til to. Lazarus Lamar samler trådene. Han vil følge Lucinas råd om å skrive ned historiene, gjøre dem til sine før andre tar dem.
 
Mørket omslag

Mørket  (Hulda Hermannsdóttir 1)
Jónasson, Ragnar
Krim: politi
Politietterforsker Hulda Hermannsdóttir i Reykjavík blir mot sin vilje tvunget til en tidlig pensjon. Hun gruer seg til ensomheten, og minnene fra hennes mørke fortid som truer med å komme tilbake for å hjemsøke henne. Men før hun slutter i politiet får hun to uker på seg til å løse en siste uløst sak som hun selv får velge. For Hulda er hun ikke i tvil om hvilken sak hun bør velge og gjenopptar til stor misnøye fra tidligere politietterforskere saken om den russiske kvinnen hvis håp om asyl endte på den mørke, kalde kysten av et ukjent land. Snart oppdager Hulda at en annen ung kvinne forsvant samtidig, og at ingen forteller henne hele historien. Hulda vil finne morderen, selv om det betyr at hennes liv settes i fare.

April påfyll

Sabotøren.jpg

Sabotøren
Cussler, Clive
Krim: privatdetektiver
Året er 1907. Sabotasje setter en stopper for Southern Pacific-jernbanens ekspressrute. Isaac Bell får oppdraget med å etterforske saken, og finner fort ut at mannen med tilnavnet Sabotøren får folk fra lavere sosiale lag til å utføre sabotasjen mot jernbanen, for så å ta livet av dem etterpå. Men hvem er  han, og hva er han ute etter? Bell må stoppe mannen, og det haster, for mye tyder på at Sabotøren gjør seg klar til noe spektakulært, noe verden hittil ikke har sett maken til.

 

Satans sommer.jpg

Satans sommer  (Martin Juncker 2)
Faber, Kim & Pedersen, Janni
Krim: politi
Martin Junckers kone, Charlotte, får et anonymt tips: Det forferdelige terrorangrepet i København for seks måneder siden kunne ha vært avverget. Charlotte er gravejournalist og konfronterer Juncker, som etterforsker forbrytelsen, men han frykter for både sitt eget og Charlottes liv hvis hun går inn i saken. Junckers gamle partner Signe er mer tilbøyelig til å hjelpe journalisten. Når det viser seg å være en forbindelse mellom terrorsaken og et lik som er funnet i Kongelunden, gir Signe alt i jakten på sannheten.

 

En tilfeldig nordmann.jpg

En tilfeldig nordmann
Saabye Christensen, Lars
Moderne litteratur
Gordon Mo jobber i Landbruksdepartementet og er en grå byråkrat. En dag han blir beæret med kake på jobben, er trykket imidlertid for stort i Gordon Mo. For å gjøre en lang historie kort, neste dag jobber han ikke lenger i departementet. Men i motsetning til de fleste 60 år gamle byråkrater som mister jobben, er ikke Gordon Mo overflødig: Noen trenger en mann som koker over. Sånn begynner Gordon Mos reise, i første omgang til en institusjon som skal hjelpe ham på beina igjen. Der møter han nattevakten Bare Meg som skal vise seg å spille en avgjørende rolle. I bakgrunnen finnes dessuten Frans Meek…

 

Familieleksikon.jpg

Familieleksikon
Ginzburg, Natalia
Biofrafisk skjønnlitteratur
I den selvbiografiske klassikeren fra 1963 tegner forfattteren et kjærlighetsfullt og uforglemmelig portrett av sin italienske familie og av det italienske samfunnet under fascismen og nazismen. Faren Guiseppe og moren Lidia - stadig på kollisjonskurs - fyller hjemmet i Torino med venner, bøker og politikk. Det krangles og diskuteres, og historier fortelles, om barn og barnebarn, beste- og oldeforeldre, tanter og onkler, bekjente og berømtheter. Midt i dette vokser de fem barna opp, samtidig som Mussolinis skygge faller over landet.

boken med glemte navn.jpg

Boken med glemte navn
Harmel, Kristin
Historisk roman
Boken er basert på en sann historie fra andre verdenskrig. Den unge studenten Eva må flykte fra Paris sammen med sin mor fordi faren, en polsk jøde, blir arrestert. Flukten fører dem til en liten landsby i den såkalte frisonen, hvor Eva kommer med i en motstandsgruppe som smuglet jødiske barn over grensen til Sveits. Mange av barna er foreldreløse, og for at deres opprinnelige navn aldri skal bli glemt, fører Eva og hennes venn Remy dem inn med en hemmelig kode i en gammel bok med religiøse tekster. Boken havner på et bibliotek i Berlin etter krigen der forskere undres på hvor boken kommer fra, og hva kodene betyr.

 

De valgte å sloss.jpg

De valgte å sloss
Thomassen, Erik
Sakprosa, Andre verdenskrig
Vestlandshærens innsats var ifølge general Otto Ruge et av få lyspunkter under felttoget i Sør-Norge i april i 1940. Bildet er imidlertid sammensatt og ikke uten mørkere sider. Utenfor Nord-Norge var det bare på Vestlandet at Hæren lyktes med å mobilisere noenlunde i samsvar med planene. Avdelingene fra Hordaland og Sogn og Fjordane var ifølge Ruge de best rustede og best organiserte enhetene som ble satt opp i Sør-Norge i 1940. Avdelingene kjempet i Hordaland, i Hallingdal og framfor alt i Valdres, der også enheter fra Vestoppland infanteriregiment ble tatt opp i Vestlandshæren (4. feltbrigade). Boken gir en usminket beskrivelse av det som utspant seg både ved og bak fronten i løpet av tre dramatiske uker våren 1940. Dette er den første samlede framstillingen av Vestlandshærens krigsinnsats i 1940.

 

Vindmøllekampen.jpg

Vindmøllekampen
Historia om eit folkeopprør

Totland, Anders
Sakprosa
Kvifor reiser folket seg til kamp mot vindkrafta? Kvifor har motstanden mot vindkraft eksplodert i Noreg? Utbygging av nye vindkraftanlegg hadde politisk støtte og skapte lite konflikt, men no er det bråk over heile landet. Debatten om vindkrafta har hardna til, nyhendebiletet er prega av brennande anleggsmaskinar, stadig nye rettssaker, skuldingar om korrupsjon, kommunevåpen som er spraya med hakekors, og utanlandske selskap har møtt påstandar om at dei prøver å fullføra det tyskarane ikkje klarte i 1945. Anders Totland har reist land og strand rundt for å forstå kva det er som  skjer.

 

Dagsordenen.jpg

Dagsordenen - en historie
Vuillard, Éric
Historisk roman
Vi befinner oss i Berlin den 20. februar 1933 foran Riksdagsbygningen. Bak et tykt lag av tåke ankommer en rekke tyske industriledere i dyre biler. Servile sjåfører åpner dørene for dem, uklanderlig antrukket stiger de ut av bilene sine og forsvinner mellom bygningens massive søyler. De skal på et hemmelig møte med Hermann Göring og Adolf Hitler. Skikkelsene representerer de 24 fremste lederne for storindustrien i Tyskland, som Thomas Mann skal ha omtalt som «elendighetens foregangsmenn». Fortellingen tar leseren med bak kulissene i 1930-årenes Tyskland og Østerrike før utbruddet av 2. verdenskrig, og viser hvordan konsentrasjon av penger og makt i hendene på noen få, kan føre til en utenkelig katastrofe for alle.

 

Uvigslet jord.jpg

Uvigslet jord  (Bengt Alvsaker 3)
Matre, Agnes Louise
Krim: politi
Under hagearbeid på Vavollen i Øystese blir levningene av en tenåring funnet i jorden, en ung gutt som aldri er blitt meldt savnet. Etterforskningen av drapet avdekker lag på lag av skyld, skam og unnfallenhet, og truer med å avsløre hemmeligheter som kan få voldsomme konsekvenser for mange i den lille bygda. Lensmann Bengt Alvsaker må grave dypt i bygdas ugjerninger og utbredte fordommer for å finne ut av sannheten om hva som skjedde, den gang for tretti år siden.

 

Sjalusimannen.jpg

Sjalusimannen og andre fortellinger
Nesbø, Jo
Noveller, Krim og mysterier
En gresk politietterforsker har med dyrekjøpte erfaringer fra eget liv blitt ekspert på sjalusi. Da en tysk turist meldes savnet på øya Kalymnos, er det han som blir tilkalt. En taxisjåfør finner sin kones øredobb i bilen til taxieieren. Hvordan havnet den der? En kvinne på vei fra New York til London har i kjølvannet av mannens affære med hennes beste venninne bestemt seg for å avslutte sitt eget liv. Men hvem er han som sitter ved siden av henne på flyet? Fortellingene i Sjalusimannen kretser rundt de sterkeste menneskelige følelsene. På klassisk Nesbø-vis møter vi det potensielt dødelige utfallet av sjalusi, begjær og utroskap.

 

Opprykk.jpg

Opprykk
Skaug, Trygve
Moderne lyrikk
Musikeren og poeten Trygve Skaug er en folkelig dikter som har blitt en av de mestselgende poetene i Norge de senere årene. “Opprykk” består av et utvalg dikt fra tidligere samlinger og også flere nyskrevne dikt. Som alltid formidler Trygve Skaug sine lune og kloke dikt om kjærlighet, trøst og lengsel på en måte som treffer hardt, mykt og bredt.

 

Raidet mot Stordø kisgruber.jpg

Raidet mot Stordø kisgruber
Haga, Arnfinn
Sakprosa, Andre verdenskrig
En lørdagsnatt i januar 1943 ble de to bygdene Sagvåg og Litlabø på Stord utsatt for et skotsk/norsk commandoraid mot Stordø Kisgruber. Angrepet var et ledd i industrisabotasjen mot krigsviktige mål i Norge. Stordø Kisgruber rangerte blant de viktigste i sitt slag, og all produksjon i 1940-45 gikk til den tyske rustningsindustrien. Det var et meget dristig raid, der en fåtallig, spesialtrent styrke ble landsatt i Sagvåg fra to motortorpedobåter og måtte flere kilometer inn i fiendeland. Det var eneste gang under krigen at hele den norske MTB-flotiljen på Shetland var med på samme operasjon.

 

Høy på deg sjæl.jpg

Høy på deg sjæl - Endorfin som medisin
Hannisdal, Aili Kristina
Sakprosa, Selvutvikling, Motivasjon
Her får du en rikholdig verktøykasse for å ta i bruk føl-bra-stoffene som den utrolige hjernen din stimulerer produksjonen av. Kom i god hjerneform og opplev en daglig endorfindusj. Hjernen din er et fantastisk maskineri, og nøkkelen til å gjenfinne balanse, motivasjon og lykkefølelse ligger i hvordan du bruker den. Så bli med inn i hjernens og nevrotransmitternes forunderlige verden, hvor lydbølger blir musikk og lidenskap, og glede og sorg blir til. Fordi hver eneste følelse filtreres gjennom dine sildrende elektriske kretser og nevrologiske baner, skjer ikke livet med deg, men gjennom deg. Derfor kan det å endre en eneste ting forandre alt, nemlig ditt eget fokus.

Ein lykkeleg slutt.jpg

Ein lykkeleg slutt
Uthaug, Maren
Slektsroman

Ein lykkeleg slutt er ein fantasifull slektsroman som rommar 200 år med kulturhistorie om døden og minst sju kjærleikshistorier, og viser korleis nokon kan slå seg opp på andre si ulykke. Det heile startar på 1800-talet då den danske sjømannen Christian 1 tumlar i land på stillehavsøya Tikopia. Her giftar han seg med Konkylie, og dei får to barn. Men på øya der det er plass til berre 989 menneske, er dottera fødd utan løyve og må døy. Ti år gamal ofrar Christian 2 seg for veslesyster si. Han legg ut på ei reise tilbake til røtene, til København - ein skiten, innestengd og pestramma by. Christian, som er van med døden frå heimøya, viser seg som ein stødig hjelpar i saker som har med døden å gjere. Maren Uthaug fortel med grotesk humor om døden i alle slags fasettar - om epidemiar, nekrofili og spøkelse, om gravferdsritual og nyvinningar i bransjen.

Gutten fra skogen.jpg

Gutten fra skogen
Coben, Harlan
Psykologisk thriller
Mannen kjent som Wilde er et mysterium for alle, inkludert ham selv. Som barn ble han funnet i skogen, hvor han hadde levd alene med hukommelsestap. Politiet satte i gang en omfattende, men resultatløs leting etter familien hans, og Wilde havnet på fosterhjem. Tretti år senere vet han fremdeles ikke hvor han kommer fra. Han er tilbake i skogen i utkanten av byen; han er komfortabel med å være en eremitt, og trives ikke innendørs med andre mennesker. Når en jente fra nabolaget blir meldt savnet, blir Wilde bedt om hjelp av den berømte TV-advokaten Hester Crimstein. De to deler en tragisk skjebne, og Crimstein mener Wildes unike evner kan hjelpe dem å finne jenta. Når enda en tenåring forsvinner og situasjonen tilspisser seg må Wilde returnere til samfunnet han aldri har passet inn i. 

Mars påfyll

Vådeskudd.jpg

Vådeskudd  (Københavnserien 4)
Engberg, Katrine
Krim: politi
Kirsebærtrærne blomstrer den dagen Oscar forsvinner. Han tilhører den velstående og fargerike Dreyer Hofffamilien og det eneste sporet som fins etter tenåringen er et gåtefullt brev som ingen riktig kan forstå meningen med. To dager senere dukker liket av en ung mann opp i grabben på en av løftekranene på Amagerforbrenningen, Københavns nye og ultramoderne forbrenningsanlegg. Er det Oscar som har havnet der? Etterforskerne Jeppe Kørner og Anette Werner, og ikke minst Esther de Laurenti, en nysgjerrig og handlekraftig pensjonist får en ny gåte å løse.

 

Poppy.jpg

Poppy
Getz, Kristine
Krim: politi
Poppy er to år og tre måneder og stjerne på Instagram. Takket være henne har mammaen hennes, bloggeren Lotte Wiik, nesten en halv million følgere og gode sponsorinntekter. Men så blir Poppy borte. Alle “kjenner” Poppy, og saken får derfor stor oppmerksomhet. Politietterforskerne Emer Murphy og Mons Tidemand kjemper mot tiden og må raskt finne motivet for bortføringen. Dreier deg seg om penger? Er noen ute etter å rette søkelyset mot eksponeringen av barn i sosiale medier? Eller har Lottes ukjente fortid noe med saken å gjøre?

 

Det sorte fåret.jpg

Det sorte fåret  (Ole Vik 0)
Jæger, Jørgen
Krim og mysterier
Her vekkes Ole Vik og Cecilie Hopen i Fjellberghavn til live for aller første gang. Boken har ikke tidligere vært utgitt. Så velkommen til 80-tallet - med fasttelefoner, dataskrekk, telefaxer og de første mobiltelefonene til bruk i bil. Glem røykeloven, glem forbudet mot håndholdt mobiltelefon i bilen, glem Internett, Facebook, Twitter, smarttelefoner og alle hjelpemidler vi tar som en selvfølge i dag - og opplev det første møtet med lensmann Ole Viks univers i Fjellberghavn. Gled dere også til å hilse på sympatiske Bjørn Næss. Han har alt, en søt kone, en kjekk sønn, og snart venter drømmejobben. Så kjører han på et sort får. Boken viser hvordan en liten hendelse kan frata en mann alt.

 

De tibetanske ritene.jpg

De tibetanske riter
15 minutter som forandrer livet ditt
Myskja, Audun
Sakprosa, Yoga som trening, Sinn, kropp, sjel
Hvis du bare har tid til et kvarter om dagen, er dette den aller beste treningen! En helt overkommelig treningsøkt som vil gi deg styrke, balanse, fleksibilitet, bedre koordinasjon og økt utholdenhet. De tibetanske ritene kommer fra en eldgammel tradisjon, men de blir stadig mer populære over hele verden. Ritene gir en ramme for treningen som er mulig å gjennomføre over tid, selv om du er stresset og travel, eller er syk og har smerter. Øvelsene holder deg ung og sterk, både fysisk og mentalt. De er langt mer helhetlige enn ordinær styrke- og utholdenhetstrening. I denne boka presenterer lege Audun Myskja ritene på en helt ny måte, der han bruker kunnskap og ny forskning for å forklare hvorfor ritene virker.

 

Heksejakt.jpg

Heksejakt  (Jessica Niemi 1)
Seeck, Max
Krim: privatdetektiver
En snørik februarkveld blir kona til en kjent forfatter, Roger Koponen, funnet drept i sitt hjem i et idyllisk Helsingfors-nabolag. Ansiktet er manipulert til et uhyrlig glis, og alt tyder på at hun er drept i et bisart ritual. Etter hvert som det skjer flere drap, skjønner detektiv Jessica Niemi at hun etterforsker en drapssak helt utenom det vanlige. Drapene er ikke tilfeldige - de følger et mønster hentet fra Koponens bestselgende trilogi. Har det klikka for en leser, eller er denne saken mer personlig enn som så? Hvordan kan Jessica stanse en seriemorder som kjenner hver eneste detalj i bøkene enda bedre enn forfatteren selv?

 

Et lite etisk feiltrinn.jpg

Et lite, etisk feiltrinn
Werenskjold, Julie S.
Thriller, Konspirasjon
Svala er frilansjournalist og glad i å leve det gode liv, men hun har ikke like god styring på økonomien. Da hun blir tipset om en brennbar sak, er hun derfor ikke sen om å kaste seg over den. Dette er tidenes nyhetskupp! Nyheten sjokkerer en hel verden, og Svalas karriere skyter fart. Men så får hun en kryptert e-post med anklager om at saken hennes er falske nyheter. Svala innser snart at hun beveger seg i farlig territorium i jakten på sannheten. Nyheter og fakta og informasjon er heit handelsvare i det internasjonale markedet. Religion, etnisitet og migrasjon brukes som våpen i fanatikernes krig for kulturell dominans og politisk påvirkning - samtidig som de hemmelige tjenestene kan operere friere og mer effektivt enn noensinne.

 

Danelovs land.jpg

Danelovs land  (Jomsviking 4) 
Bull-Hansen, Bjørn Andreas
Historisk roman
Her bringes leseren inn i de dramatiske årene da England ble herjet av en erobring som skulle komme til å forandre historiens gang. Det skal bli en krig der daner kjemper mot daner og saksere mot saksere, og der en krigsherres lojalitet ikke alltid er til å stole på. Torstein skal måtte kjempe for livet. Og han skal, for første gang, gå i slag sammen med sin unge sønn.

 

Skjebnesteinen omslag

Skjebnesteinen  (Harinder Singh 2) 
Næss, Sven Petter
Krim: politi
En norsk student blir bortført i Edinburgh, og et døgn senere blir hun funnet nesten livløs i elva. Den unge kvinnen er niesen til Kripos-etterforsker Harinder Singh, og han drar til Skottland for å bistå familien. Harinder reiser som privatperson, men blir raskt involvert i etterforskningen. Litt vel mye, synes de skotske politikollegene. Han følger ikke instruks og går sine egne veier i jakten på gjerningspersonene. Saken har forgreininger til Norge, og Harinders kollega Rachel Hauge finner en sammenheng mellom bortføringen i Edinburgh og drapet på en tyster i narkomiljøet i Oslo et halvt år tidligere.

 

Ekte tigre.jpg

Ekte tigre  (Slough House 3)
Herron, Mick 
Thriller: agenter og spioner
Etter mange år i etterretningstjenesten vet Catherine Standish det som er å vite om dobbeltspill og angiver, men hun forstår ikke hvorfor noen er ute etter akkurat henne. Hun er tørrlagt alkoholiker og føler seg mislykket som agent, like fullt er hun nå fanget. Antagelig handler det ikke om henne, men om Jackson Lamb. Denne er tredje bok i serien om M15-agentene i avdeling Slough House, en avdeling for agenter som har begått utilgivelige tjenestefeil.

 

Vokteren.jpg

Vokteren  (Jack Reacher 25)
Child, Lee
Thriller
Jack Reacher går av bussen i en søvning liten by utenfor Nashville, Tennessee. Planen er å ta en kaffe før han reiser videre. Men det skjer ikke. Den lille byen har blitt stengt ned av et cyberangrep. Og sentralt i det hele står Rusty Rutherford, enten han vil det eller ikke. Han er en helt gjennomsnittlig IT-fyr, men han vet mer enn han tror. Mens skurkene sikter seg inn på Rusty, har Reacher dem i sikte.

 

Mine venner.jpg

Mine venner
Isakstuen, Monica
Moderne litteratur
Mine venner er en roman med like mange stemmer som det finnes venner. Hovedpersonen har fått en uvenn - eller hva kaller man det egentlig når to venner ikke er venner mer? Mer enn noe annet frykter hun uvennens fortelling om henne, uvennens versjon. På den store, skrekkelige overraskelsesfesten samles alle venner hun har opplevd å ha, eller som hun kanskje selv har vært, og talene som etter hvert holdes er absurd ærlige.

 

Ni liv.jpg

Ni  liv  (Jana Berzelius 6)
Schepp, Emelie
Krim: politi
En tidlig aprilmorgen spres en film med en ung mann på YouTube. Han er mishandlet og har eksplosiver festet på kroppen. Politiet forstår at dette er seriøst, men de rekker ikke å identifisere stedet han er på, før bomben eksploderer. Det er det fjerde medlemmet av det kriminelle nettverket Komados som er drept på kort tid. Men er det samme gjerningsmann som står bak de fire drapene?

 

Rottejegeren omslag

Rottejegeren
Manus, Max
Biografisk skjønnlitteratur
Rottejegerne er betegnelsen på de norske motstandsfolkene som utførte de aller skitneste jobbene under andre verdenskrig: De likviderte angivere, torturister og andre nordmenn som jobbet for tyskerne. I etterkrigstiden har denne delen av krigshistorien blitt fortiet. I dette sensasjonelle og upubliserte romanmanuskriptet som ble skrevet i årene etter krigen, forteller Kompani Linge-løytnanten og Norges mest berømte motstandsmann Max Manus om rottejegerne. I sentrum står forfatterens alter ego Freddy og en gruppe veteraner.

 

Den skyldige.jpg

Den skyldige  (Will  Robie 4)
Baldacci, David
Thriller: agenter og spioner
Will Robie har ikke hatt kontakt med sin far siden han forlot den lille byen Cantrell i Mississippi etter videregående. Så får Will beskjed om at faren, advokat Dan Robie som tidligere nøt stor respekt i lokalmiljøet, er arrestert for mord. Når Will returnerer oppdager han at det er få av byens innbyggere som har gode ord å si om faren. Men kan det virkelig være han som har begått drapet? Will går mot sin fars ønske, og innleder en egen granskning. Omtalen er utarbeidet av BS.

 

Klara og solen.jpg

Klara og solen
Ishigiro, Kazuo
Moderne litteratur, Dystopier og utopier
Klara er en “Kunstig Venn”, en slags programvare som er utviklet for å hjelpe unge mennesker og tilpasse seg tilværelsen som voksen. I butikkvinduet der hun er utstilt betrakter Klare menneskene mens hun håper at noen vil kjøpe nettopp henne. En dag går ønsket i oppfyllelse da hun blir kjøpt av den 13 år gamle Josie. Men snart forstår hun at menneskene ikke alltid er til å stole på. Det er en rørende fortelling med en uventet fortellerstemme og en historie om kjærlighet, globalt klasseskille og skremmende sider ved moderne teknologi.

 

Torsdagmordklubben.jpg
Torsdagsmordklubben  
Osman, Richard
Krim:  kosekrim
Fire hobby-detektiver i 70-årene, som bor på et luksuriøst aldershjem i en nydelig liten landsby i Kent, møtes hver torsdag for å diskutere lokale, uløste mordsaker. Joyce er tidligere sykepleier, Ron er eks-fagforenings-leder, Ibrahim er en pensjonert psykiater, og den hemmelighetsfulle Elisabeth var spion i sine yngre dager. En dag skjer det et mord i landsbyen, og de fire amatørdetektivene får en levende sak i fanget, med et ekte lik, og et sted der ute, en virkelig morder.

Februar påfyll

Rasende binne.jpg

Rasende binne  
Berg Holm, Ingebjørg
Psykologisk thriller
Presten Sol og forskeren Njål var lykkelig gift, men forholdet røyk fordi Sol ikke kunne få barn. Så Njål ble sammen med stipendiaten Nina og fikk en datter med henne. Men Nina endret seg etter fødselen, og nå slåss Njål og Nina en innbitt kamp om foreldreansvaret for lille Lotta. Samtidig kniver de om muligheten til å fullføre et forskningsprosjekt på Svalbard; et prosjekt bare én av dem kan lede. Klimaforskning, samlivsbrudd, barnefordeling og tro danner bakteppet i denne rå psykologiske thrilleren om mennesket i naturen og dyret i mennesket.

 

Trenger deg død.jpg

Trenger deg død  (Roy Grace 13)
James, Peter
Krim: politi
Lorna Belling er desperat etter å komme seg ut av ekteskapet fra helvete og hun faller for sjarmen til en annen mann som lover henne gull og grønne skoger. Men et tilfeldig bilde på en klients mobiltelefon snur opp ned på alt. Når en kvinne blir funnet død på et bad i Brighton, blir etterforsker Roy Grace kalt ut til åstedet. Først ser det ut som en enkel sak med en hovedmistenkt, men det viser seg å være alt annet enn akkurat det.

 

Minneskogen.jpg

Minneskogen  (Roy Grace 13)
Lloyd, Sam
Psykologisk thriller
Elijah har bodd i Minneskogen så lenge han kan huske. Han bruker mesteparten av tiden sin her. Og det er slik han finner Elissa. Elissa har akkurat kommet til Minneskogen. Hun har blitt kidnappet og befinner seg lenket fast i et rom under bakken. Hun innser at denne merkelige gutten er den eneste som kan redde henne. Men et uheldig trekk kan bety døden...

 

Lang lysende elv.jpg

Lang lysende elv
Moore, Liz
Thriller, Krim: politi
Mickey Fitzpatrick har patruljert 24. distrikt i Philadelphia i flere år, og er på fornavn med de prostituerte og narkomane i The Ave. Opioidkrisen herjer byen, og overdoseofrene blir stadig flere. Hver gang hun blir varslet om et nytt dødsfall, frykter hun at det er lillesøsteren, Kacey, som er død. Da Kacey forsvinner samtidig med at en rekke gateprostituerte blir funnet drept i distriktet, begynner Mickey på en stadig mer desperat jakt. En jakt som setter både jobben hennes og gutten hun er alenemor for, i fare, og som kaster lys over de to søstrenes barndom.

 

Korrektur av et sorgens kapittel.jpg

Korrektur av et sorgens kapittel
Hauge, Eivind Riise
Moderne litteratur, Kriminalitet, Sosiale spørsmål
Rorgen sitter inne. Varetekt. Det er ikke første gang, han kjenner veggene, rutinene, folkene. Likevel er noe annerledes denne gangen. Dette er hans fortelling, hans frie forklaring. Gjennom Rorgen gir Eivind Riise Hauge en stemme til de innsatte og de utstøtte, en stemme til dem som vanligvis ikke blir hørt, og i hvert fall ikke trodd. Rorgen forteller med kløkt, nådeløs selvinnsikt og humor, stikker både til høyre og venstre, river oss alle ned fra pidestallen og gjør oss litt klokere.

 

Shuggie Bain.jpg

Shuggie Bain
Stuart, Douglas
Moderne litteratur, Familieroman, Dannelsesroman
Handlingen utspiller seg i Glasgowss arbeiderklassestrøk på 80-tallet. I skyggen av en teknologisk revolusjon og økende arbeidsledighet ser mange drømmene sine forvitre. Midt i alt dette står Agnes Bain. Som forelder ønsker hun det aller beste for seg og barna sine, og visst har hun store forventninger til livet. Men så blir hun forlatt av barnas far, og mens Agnes døyver smerten med et stadig økende alkoholmisbruk, forlater barna henne, en etter en. Den som holder ut til sist, er lille Shuggie Bain - gutten som ikke finner seg til rette, og som elsker sin mor over alt.

 

Mayday.jpg

Mayday
Bøe, Grethe
Thriller
Mens forholdet mellom Russland og NATO er på frysepunktet, holder NATO sin største øvelse noensinne i Finnmark. Et F-16-fly med NATO-pilotene Ylva Nordahl og John Evans om bord havner i et sammenstøt med et russisk fly og blir skutt ned. Episoden utløser en storpolitisk krise, hvor både Russland og NATO tolker hendelsen som et angrep. Det eneste som kan hindre en alt-utslettende konflikt, er at Ylva og John kommer seg tilbake til Norge for å avsløre hva som egentlig skjedde. Det blir en kamp mot tiden hvor både Russlands president, NATO-sjefen og den private militærindustrien hvesser knivende.

 

Litt av en tid.jpg

Litt av en tid
Reid, Kiley
Moderne litteratur
Emira blir anholdt på et supermarked for å ha 'kidnappet' det hvite barnet hun er barnevakt for, og det setter i gang en eksplosiv kjedereaksjon av hendelser. Sjefen hennes, Alix, er en feministisk blogger med et personlig 'brand' og utelukkende gode hensikter, og hun bestemmer seg for å gjøre ting godt igjen. Men Emira er formålsløs, blakk og skeptisk til Alix’ ønske om å hjelpe. Når hun møter på noen fra Alix’ fortid, fører det de to kvinnene ut i en virvelvind av hendelser som snur opp ned på alt de tror de vet – om seg selv, om hverandre og om privilegienes rotete dynamikk.

 

Offiseren.jpg

Offiseren  (Njaal Natland 3)
Thime-Iversen, Helge
Krim: politi
En kodet tallrekke settes i sammenheng med planer om en forestående terroraksjon. Etterforsker ved Kripos, Njål Natland, må samle alle krefter for å knekke koden. Samtidig dyttes en mann over bord fra en vestlands-ferge. Plutselig jakter Natland både på en morder og svar på koden. Men vil han klare å komme både drapsmannen og terrordåden i forkjøpet? 

Januar påfyll

Frossent gull.jpg

Frossent gull  (Olivia Rönning og Tom Stilton)
Börjlind, Cilla og Rolf
Krim: politi
På slutten av en veldig varm sommer blir liket av en mann funnet langt oppe i fjellene. Det viser seg at mannen ble skutt, og at kroppen har ligget gjemt under snøen i over 20 år. Olivia Rönning blir sendt i helikopter for å etterforske saken. Men i et plutselig uvær styrter helikopteret og Olivia må ta seg frem til fots. Hun oppdager at det finnes flere som er interessert i den drepte mannen, og en hemmelighet med røtter tilbake til andre verdenskrig.

 

Økseskipet.jpg

Økseskipet  (Nina Portland 1)
Jensen, Jens Henrik
Thriller, Krim
Politietterforsker Nina Portland har vanskelig for å gi slipp på en sak fra hennes første år i politiet: en russisk sjømann ble beskyldt for å ha myrdet mannskapet om bord på et skip som ble funnet drivende rundt i Nordsjøen, men ble frikjent på grunn av manglende bevis. Nina bestemmer seg for selv å gjenoppta og løse den gamle saken, noe som får alarmklokkene til å ringe både hos britisk sikkerhetspoliti, islamistiske fundamentalister og russisk mafia.

 

Et steg foran.jpg

Ett steg foran
veien til varig løpeglede
Post, Jann
Idrettslitteratur, Løping jogging
Etter mange år med usunn livsstil fant Jann Post tilbake til løpegleden. Han elsket følelsen av stigende form, fikk mer overskudd og taklet stress bedre. Han trengte ikke å løpe langt eller hardt, det viktigste var å komme seg ut. Denne gleden vil han inspirere flere til å oppleve. Han skriver om hvordan du kommer i gang, overvinner sviktende motivasjon, trener variert og effektivt, og ikke minst hvordan du får gjennomført løpeturen i en travel hverdag. Boken har også egne treningsopplegg for nybegynnere, mosjonister og supermosjonister som trener mot 10 kilometer, halvmaraton og maraton. Det eneste du må gjøre, er å snøre på deg løpeskoene og ta det første steget. Bli inspirert til å gjennomføre løpeturen på tross av ti gode unnskyldninger for å la være.

 

Rooster bar.jpg

Rooster Bar
Grisham, John
Politiske og juridiske thrillere
Mark, Todd og Zola trodde de skulle forandre verden, men finner i stedet ut at jusutdannelsen de har finansiert med høye studielån er fullstendig ubrukelig. Eieren av skolen viser seg å være en upålitelig milliardær, som også eier banken de har har tatt opp lån i. Men noe har de lært underveis, og på Rooster Bar begynner de å planlegge hvordan de skal ta rotta på skolens ledelse.

 

Hvem drepte bambi.jpg

Hvem drepte Bambi?
Fagerholm, Monika
Moderne litteratur
Villabyen er en rolig og fasjonabel forstad til Helsingfors. Men fra kjelleren i et av de ærverdige husene dunker en dyp bass. På en fest blir det begått en brutal gruppevoldtekt der. De fire gjerningsmennene, «guttungene», kommer fra stedets øvre sosiale lag. Offeret, Sascha Anckar, gjør det ikke. Lokalsamfunnet lukker øynene for den avskyelige forbrytelsen. Guttenes foreldre gjør sitt ytterste for å begrense skadene på familiens rykte. Mødrene trøster og beroliger, fedrene griper etter lommeboken. Den foretaksomme Cosmo Brant, guttenes barndomsvenn, gjør derimot det stikk motsatte. Seks år senere erklærer han at han vil lage en film om voldtekten, og den filmen skal hete Hvem drepte bambi?

 

Der krepsene synger.jpg

Der krepsene synger
Owens, Delia
Moderne litteratur, Dannelsesroman
Ryktene om «Marsklandsjenta» har hjemsøkt Barkley Cove, en stille småby på kysten av North Carolina. Så da kjekke Chase Andrews blir funnet død høsten 1969, retter lokalbefolkningen øyeblikkelig mistanken mot Kya Clark, den forlatte jenta som bor alene i villmarken. Men Kya er ikke slik de tror. Hun er følsom og intelligent, og har overlevd i årevis alene ute i marsklandskapet hun har gjort til sitt hjem. Der har hun funnet vennskap hos måkene og lært om livet av sandens bevegelser. Fortellingen er er en ode til det naturlige liv, en hjerteskjærende oppvekstroman og en overraskende historie om et mulig drap.

 

USA en supermakt i krise.jpg

USA: en supermakt i krise
Hammer, Espen
Sakprosa: Amerikansk historie, Politiske strukturer og prosesser
Hvorfor blinker røde varsellamper for den viktigste stormakten i verden? Filosofiprofessor Espen Hammer har i 20 år hatt bosted og arbeidsplass rundt om i USA. I denne boken analyserer han konfliktene og utfordringene som rir De forente stater. Mange gir Donald Trump skylden for å føre landet i feil retning, men Hammer går bak disse påstandene og ser på mer strukturelle problemer som har fått lov til å utvikle seg over tid. Med fokus på politikk og økonomi gir Hammer leseren innsikt i mekanismene som har bragt USA ut i uføret. Fra å være mulighetens land viser han hvordan klasseskille, rasediskriminering og politisk polarisering har tæret kraftig på et av vesten største demokratier.

 

Birøkteren fra Aleppo.jpg

Birøkteren fra Aleppo
Lefteri, Christy
Moderne litteratur
Birøkteren Nuri og kona hans, kunstneren Afra, har levd et lykkelig liv i den syriske byen Aleppo, men så endrer alt seg. Men når bombene faller over byen de elsker over alt, må ekteparet legge ut på en farlig reise til en høyst usikker tilværelse i Storbritannia. Birøkteren fra Aleppo er en rystende og tankevekkende roman om smerte, kjærlighet, tap og frykt.

 

De tause.jpg

De tause  (Huldar og Freyja 6)
Sigurðardóttir, Yrsa
Krim: politi
En kald dag forsvinner et lite barn fra en barnevogn i Reykjavik. Elleve år senere dør en jente av meslinger, og faren som søker oppgjør med personen som smittet henne. Dessuten blir en død kvinne funnet død i en forlatt bil. Politimannen Huldar og psykologen Freyja må igjen samarbeide om en sak med mange irrganger og  der ingen svar er åpenbare. Rundt alle involverte hersker en taushet som ingen vil bryte.

 

Kongen forteller.jpg

Kongen forteller
Stanghelle, Harald
Memoarer, biografi
Kongen snakker om forandringene som har funnet sted gjennom hans år som prins, kronprins og konge. Disse faller sammen med kong Haralds egen historie. Landet vårt har i løpet av noen tiår gjennomgått en enorm utvikling. I boka deler kongen sine tanker rundt både historien og dagens Norge, og berører tema som miljøvern, religion, likestilling, Forsvaret, idrett, familie og 22. juli-tragedien. I boka gir kongen oss sitt unike blikk på Norge. Refleksjoner som får oss til å forstå oss selv som mennesker og nasjon.

 

Topekaskolen.jpg

Topeka-skolen
Lerner, Ben
Moderne litteratur, Familieroman
I 1997 går Adam Gordon sisteåret på Topeka High School. Foreldrene hans er psykologer, og moren er en prestisjefylt forfatter innenfor fagfeltet sitt. Adam er en talentfull debattant, taler og poet, og han har til og med klart å bli en av de kule på skolen, selv om det krever å løfte vekter og gjøre seg til. Han er også en av sisteårsstudentene som tar den ensomme ulven Darren Eberheart inn i varmen, noe som skal vise seg å få katastrofale konsekvenser. Gjennom skiftende perspektiver og tidsperioder fortelles det om fremveksten av nett-troll, den nye høyrebevegelsen, og om utfordringene ved å oppdra en sønn i et hypermaskulint miljø. Omtalen er utarbeidet av BS.

 

Demokratiets svanesang.jpg

Demokratiets svanesang
Politikk som svikter og vennskap som tar slutt
Applebaum, Anne
Sakprosa: Politiske strukturer og prosesser
Historiker og journalist, Anne Applebaum, ser på mekanismene som er i ferd med å smuldre opp fundamentet for demokratier verden over. Hvorfor er det slik at ledere i en rekke vestlig land omfavner et nasjonalistisk og antiliberalt styresett? Og hva er det ved deres enkle budskap som har så stor gjennomslagskraft? Applebaum redegjør for hvordan autoritære ledere klatrer til topps i det politiske systemet og skaper seg en maktbase som bytter goder og fordeler mot lojalitet. Boken gir også et innblikk i hva slags verktøy disse autoritaristiske og nasjonalistiske partienes benytter for å få nasjonenes innbyggere til å slutte opp om deres prosjekt. Selv om utviklingen synes mørk, deler Applebaum tanker om hvordan man kan finne tilbake til et liberalt demokratiske verdigrunnlag før det er for sent. Omtalen er utarbeidet av BS.

 

Elskede barn.jpg

 

Elskede barn
Hausman, Romy
Politisk thriller
En kvinne og en liten jente blir lagt inn på sykehus etter en bilulykke. Den lille jenta forteller at moren heter Lena og at de har flyktet fra en hytte i skogen, en hytte med tildekkede vinduer. En mann hun kaller far har holdt dem fanget der i lang tid. Men marerittet er ikke over, det har akkurat begynt.

 

Den som intet våger.jpg

Den som intet våger   (William Warwick 1)
Archer, Jeffrey
Historisk krim
William Warwick har alltid drømt om å bli detektiv. Til farens store skuffelse vil han ikke følge familietradisjonen og bli advokat. I stedet velger han å slutte seg til London-politiet - et karrierevalg som kommer til å definere livet hans. Etter noen måneder får han sin første høyprofilerte sak som fersk detektiv ved Scotland Yard. I forbindelse med tyverietterforskningen av et dyrebart Rembrandt-maleri fra Fitzmolean-museet, treffer han Beth, en vitenskapsassistent på galleriet. William forelsker seg hodestups, uten å vite at hans utvalgte bærer på en hemmelighet hun er livredd for å avsløre.

 

elsker elsker ikke.jpg

Elsker elser ikke   (Helen Grace 7)
Arlidge, M.J.
Krim: politi
Liket av en kvinne ligger i veibanen. Det ser først ut til å være en tragisk ulykke, men Helen Grace finner snart ut at det dreier seg om et kaldblodig drap. Men hvorfor vil noen myrde en høyt elsket ektefelle og mor? På en annen side av byen blir en butikkeier drept, mens kundene slipper unna uten en skramme. Hva ligger bak drapsmannens valg? Hvem overlever? Hvem dør? Hvem er neste? Klokken tikker. Helen Grace må løse saken før flere liv går tapt. Men bare en liten feil kan føre til at hennes eget liv står i fare ...