Ambjørnsen, Ingvar

Bøkene om Elling

Skjønnlitteratur

Med kjærkommen blanding av lun humor og dypt alvor, får vi følge Elling gjennom hans livsanskuelser og sterke meninger om stort og smått, sosiale prøvelser, forsøk på kjærlighetsfronten, minner og møter med nye mennesker som sparker livet i ny retning.

 1. Utsikten til paradiset
 2. Fugledansen
 3. Brødre i blodet
 4. Elsk meg i morgen
 5. Ekko av en venn
 6. Ingen kan hjelpe meg
 7. Yoko Ono er en sjarlatan

Archer, Jeffrey

Clifton-krøniken  (The Clifton Chronicles Series)

Slektsroman

Serien starter like etter 1. verdenskrig, og følger livet til Harry Clifton i medgang og motgang frem til 2020. Harry bor alene med sin mor, etter at hans far er savnet etter krigen. Mot alle odds blir Harry tatt opp på en prestisjefylt gutteskole, der han blir venn med Giles Barrington. De to vennene viser seg å være tettere forbundet enn man skulle ane, og dermed er grunnen beredt for en dramatisk fortelling om to familier.

 1. Bare tiden vil vise (Only Time will Tell)
 2. Fedrenes synder (The Sins of the Father)
 3. En godt bevart hemmelighet (Best Kept Secret)
 4. Ønsk deg ikke for mye (Be careful what you wish for)
 5. Mektigere enn sverdet (Mightier than the Sword)
 6. Men tiden kommer (Cometh the Hour)
 7. Dette var et menneske (This was a Man)

Atwood, Margaret

Tjenerinnens beretning-bøkene

Dystopier og utopier

I en tenkt fremtid med strålingskatastrofer, sykdommer og skremmende lave fødselstall, har et strengt puritansk regime tatt makten og etablert republikken Gilead. Fanatiske ledere har innført et patriarkalsk diktatur som har fratatt kvinner alle deres rettigheter. Her møter vi tjenerinnen Offred, tvunget til å leve som konkubine med oppgave å produsere barn, eller bli sendt vekk for å dø. Men selv ikke en undertrykkende stat kan utslette Offreds livsvilje.

 1. Tjenerinnens beretning (A Handmaid’s Tale)
 2. Gileads døtre (The Testaments)

MaddAddam-trilogien

Science Fiction, Dystopier og utopier

En fremtidsvisjon der de fleste menneskene er utryddet, der multinasjonale selskaper har tilrevet seg all makt, bioteknologiske nyvinninger har kommet ut av kontroll, og dyrearter har mutert og fått menneskelige egenskaper. Overlevende må verge seg mot angrep fra genmanipulerte grisonger og de  onde og morderiske painballerne. Og så finnes det blåhudede vennligsinnede craker, skapt med bioteknikk for å erstatte menneskene. De overlevende i sivilisasjonens ruiner stilles overfor nye trusler, men også muligheter. Kan menneskeheten få en ny sjanse, tross att vi mislykkes så grovt med den første?

 1. Oryx og Crake (Oryx and Crake)
 2. Flommens år (The Year of the Flood)
 3. MaddAddam (MaddAddam)

Aveyard, Victoria

Rød dronning-serien

Fantasy

Klassisk kamp mellom overklasse og underklasse, men her er samfunnet delt av fargen på blod - rødblods og sølvblods. Sølv har makten. De er lik elitesoldater med gudelignende egenskaper. Men en ung «rød» jente som jobber på slottet, midt blant de hun hater mest, finner ut at hun har en egen dødelig kraft så sterk at den kan true hele verdensordenen. Plassert midt i sølvblodsverdenen bruker hun sin posisjon til å hjelpe Purpurgarden som styrer det røde opprøret. Dette spillet om makt er livsfarlig.

 1. Rød dronning (Red Queen)
 2. Glassverdet (Glassd Sword)
 3. Kongeburet (King’s Cage)
 4. (War Storm)

Bakkeid, Heine T.

Dr. Schnabels krønike

Grøsser, 18. århundre

Spennende og skremmende om vampyrer i det overtroiske London på 1700-tallet, der forfatteren viser sine kunnskaper om Europas og vampyrenes historie og innsikt i tidlig psykiatri. Pesten herjer, og nesten hele Vlads familie er utryddet. Moren sender ham til en gammel, avsidesliggende kirke ved foten av de transilvanske alpene. Der skal han tilbringe vinteren alene i sikkerhet fra pestens herjinger. Men Vlad er ikke alene. Vlad går i lære hos onkelen Arad, som er vampyrjeger og ekspert på paranormale hendelser. Lenge før han er klar, blir Vlad tvunget til å ta sin onkels plass.

 1. Vampyrjegeren
 2. De dødes hus
 3. Eksorsisten
 4. Knokkeløya

Bardugo, Leig

Shadow & Bone

Fantasy

Alina Starkov er en av mange fattige, foreldreløse ungdommer i landet Ravka, et rike som en gang var mektig og velstående, men som nå lider av fattigdom og krig. På en reise blir Alina og bestevenn hennes Mal angrepet. Når livet står på spill vekkes en urgammel kraft til live hos Alina, sterk nok til å redde Mal, og kanskje til og med hele det krigsherjede landet. Alina blir brakt til landets magiske elite, Grisjaen, hvor en helt ny verden åpenbares for henne med magi og glitrende overflod. Alina er ikke sikker på om hun kan stole på noen, selv ikke den mektige lederen, Mørkneren, som kanskje er den eneste som kan hjelpe Alina å kontrollere hennes kraft og skjebne.

 1. I lysets makt (Shadow and bone)
 2. Stormangrep (Siege and Storm)
 3. Fra asken (Ruin and Rising)  - Kommer høst 2021

Baugstø, Line

Sigrid (Sommerbøkene)

Moderne litteratur

I de tre romanene som utgjør følger vi Sigrid gjennom tre somre i tre tiår; seksti- sytti og åttitallet. Line Baugstø utforsker kvinners livsvilkår, fra Folkeheimens glansdager på sekstitallet til syttitallets kvinneopprør og ideologiske brytninger, og til slutt åttitallets nyliberalisme og individuelle frihet. Hvilke krefter former et liv og styrer hvilke valg man tar? Det dreier seg om kvinners handlingsrom, pliktfølelse og frihetstrang, fravær og tilstedeværelse, og hvordan relasjonene i en familie stadig er i forandring.

 1. Sommer uten brev
 2. Fører av grå folkevogn, juli 1975
 3. Egne rom

Bjørneboe, Jens

Bestialitetens historie

Trilogien regnes av mange som hovedverket til Jens Bjørneboe. Gjennom tre frittstående, men tematisk beslektede romaner gir forfatteren nærgående studier av menneskets ulvenatur. I Frihetens øyeblikk får leseren følge en rettstjener og hans notater fra et oppsiktsvekkende omstreiferliv, i Kruttårnet gis en historisk gjennomgang av den hvite manns ødeleggelser, og til slutt kommer nedtegnelsene til «protokollføreren», som registrerer den ondskap som har fulgt menneskeheten inn i vår egen tid, i Stillheten.

 1. Frihetens øyeblikk
 2. Kruttårnet
 3. Stillheten

Bjørnstad, Kjetil

Verden som var min

Biografisk skjønnlitteratur

Forfatteren har skrevet seg gjennom sitt liv og sin tid fra 1960-tallet og frem til i dag. Han beskriver de store begivenhetene i Norge og i verden, og sine egne nære ting.

 1. Sekstitallet
 2. Syttitallet
 3. Åttitallet
 4. Nittitallet
 5. Tyvetallet
 6. Siste tiåret

Bomann-Larsen, Tore

Haakon & Maud

Biografisk historie, Kongelige

Med utgangspunkt i et overveldende historisk materiale fra kongelige arkiver i hele Europa, tar forfatteren leseren med bak slottsfasadene og presenterer historien om Norges første kongepar i moderne tid. To av de mest fantastiske livsskjebnene i vår historie fortelles fra helt nye og overraskende vinkler, med et Europa i sterk forvandling som bakteppe.

 1. Kongstanken: Haakon og Maud I
 2. Folket: Haakon og Maud II
 3. Vintertronen: Haakon og Maud III
 4. Makten: Haakon og Maud IV
 5. Æresordet: Haakon og Maud V
 6. Svaret: Haakon og Maud VI
 7. Hjemlandet: Haakon og Maud VII
 8. Kongen: Haakon og Maud VIII

Borgen, Johan

Lillelord-trilogien

Klassisk litteratur

I Lillelord får du levende miljøskildringer og tidsbilder fra Oslo før første verdenskrig, men først og fremst er det en fascinerende fortelling om Wilfred Sagen, en rikt begavet, men spaltet og holdningsløs gutt. Bøkene følger Wilfred videre i mellomkrigsårene og under okkupasjonen, like sjarmerende og like foruroligende uforløst som før. Den dyptloddende psykologiske studien av Wilfred Sagen har satt dype spor i norsk litteratur.

 1. Lillelord
 2. De mørke kilder
 3. Vi har ham nå

Brekke, Toril

Trilogien om den norske utvandringen til Amerika

Historiske romaner

Hvem var de, disse 52 nordmennene som reiste over havet til Amerika med sluppen Restauration i 1825? Hvilke drømmer drev dem til å våge den strabasiøse overfarten i en altfor liten båt? De som reiste var kvekere og haugianere, forfulgt for sin tro. Senere kom bønder, tynget av skatter. Og plassfolk og innerster. Noen var på kant med øvrighet og embetsverk. Felles var lengselen etter frihet og hungeren etter jord.

 1. Drømmen om Amerika
 2. Gullrush
 3. Det lovede landet

Agathe trilogien

Skjønnlitteratur som skildrer familieliv

Året er 1949. Agathe blir født inn i en fargerik familie der hver især har lengsler de bærer på i det skjulte. Men aller størst er Agathes lengsel etter å bli sett og passe inn finne ut hvem man egentlig er. Hun vokser opp i skyggen av en mamma som ikke ser henne, en pianistinne som helst ville vært et helt annet sted, på et konsertpodium i London eller Paris. Mormor, som er Agathes trygghet, måtte selv en gang gi opp drømmen om å bli operasangerinne da hun forelsket seg og ble med barn.

 1. Alle elsket moren din
 2. Cobrahjerte
 3. Klangen av frihet

Bringsvær, Tor Åge

Gobi-serien

Historiske romaner

Handlingen er lagt til Asia på 1200-tallet, i krysningspunktet mellom korstogene og Djengis-khans ekspansjon, og fortelles gjennom den tyske gjøgleren Wolfgang av Godesberg. Handlingen foregår i spennet mellom historiske fakta og mytologi, mellom eventyr og realisme. Det handler om død, skyld, tro, kjønn og ambisjoner. Vi tas med inn i hodene til menn og kvinner som levde for tusen år siden, inn i mongolske yurter og kinesiske palass, langs den støvete landeveien, og får oss til å tenke over hvordan vi mennesker overlever i og forklarer verden for oss selv og hverandre. 

 1. Gobi: Barndommens måne
 2. Gobi: Djengis Khan
 3. Gobi: Djevelens skinn og ben
 4. Gobi: Min prins
 5. Gobi: Baghdad

Bull-Hansen, Bjørn Andreas

Anubistrilogien

Dystopier og utopier

Denne skremmende fremtidsvisjonen er en tankevekkende ferd gjennom et Europa lagt i ruiner. I år 2053 bryter tredje verdenskrig ut. Sivilisasjonen går under i et inferno av religionskriger og epidemier. De overlevende samler seg i primitive stammesamfunn og søker ly i undergrunnen. Støvstormer herjer, og Europa er forvandlet til en ødemark kalt Daulandet.

 1. Lushons plater
 2. Anubis
 3. Evercity

Horngudens tale

Fantasy

Handlingen er satt til en tid og en verden som minner om vår egen jernalder, men hvor guder og trolldom fremdeles spiller en viktig rolle i skjebnens gang. Her er inspirasjon fra både norrøn og keltisk mytologi, som har felles nordeuropeisk opphav.

 1. Dragens tårer
 2. Brans reise
 3. Han som søker
 4. Cernunnos’ komme
 5. Profetier
 6. Der gudene dør
 7. Tazka Kora

Jomsviking

Historiske romaner om vikingene

Jomsvikingene var en gruppe vikinger som levde på 900- og 1000-tallet. Med inngående kjennskap til dramatiske år og legendariske hendelser i norsk historie, og et skarpt blikk for detaljer bringer forfatteren oss tett på Torstein Tormodson. Torstein skal oppleve både trelleslit og fredløs tilværelse før han med stor kraft reiser seg mot kongemakt og tyranni.

 1. Jomsviking
 2. Vinland
 3. Danehæren
 4. Danelovs land

Bøge, Karin

Viviann

Moderne litteratur

Vivann har fulgt Kari Bøge gjennom forfatterskapet fra 1969 til siste boken kom i 2017. Helt siden Viviann var barn, har hun følt seg utenfor. Det har alltid vært viktigere å se, enn å bli sett; å forstå, fremfor å bli forstått. Væremåten ga henne kontroll, men lite nærhet. Hun skjønte tilsynelatende alt, bortsett fra virkningen hun hadde på andre. Da hun som ung voksen mottok en stor arv, endret mye seg. Hun ble den som hjalp andre, men var fremdeles en som ikke selv trengte noen. Så raste korthuset sammen.

 1. Vivann, hvit
 2. Lyset er så hvitt om sommeren
 3. Vivann og Lin
 4. Søster Viviann
 5. Lins bok
 6. Vivann, fri

Til og fra fest/Etter festen

Moderne litteratur

Festen dreier seg om den samme 70-års feiringen, en feiring som viser seg å bli skjebnesvanger for flere enn jubilanten. I den første møter vi musikeren Espen. Et løfte om penger, et gjensyn med en tidligere kjæreste og en invitasjon til en bursdagsfeiring utenbys lokker ham ut på veien igjen. Det ser ut som om han skal gå lysere tider i møte. Men så får en uventet hevnakt og dårlig dømmekraft konsekvenser. Veien tilbake blir ikke som forventet. I den frittstående oppfølgeren får vi jubilantens datter, Ragna, sitt perspektivet på hendelsesforløpet. Bøkene skiller seg ut i Kari Bøges forfatterskap. Her er både uhygge og spenning og en overraskende handling. Samtidig beholder forfatteren sitt varemerke: en egen evne til å gjennomskue, ransake og avsløre sine personer.

 1. Til og fra fest
 2. Etter festen

Carmona-Alvarez, Pedro

Marita

Moderne litteratur

Handlingen spenner fra 60-tallet og frem til i dag. I New York treffer Kari bedriftseiersønnen Johnny, som hun gifter seg med. De får to barn og fremtiden ser lys ut. Men så går Johnnys firma konkurs og de to døtrene dør i en ulykke. Livet går i svart og de bestemmer seg for å flytte til Norge. Her får de datteren Marita som vokser opp i skyggen av sine døde søstre. Dette er en roman om en familie som prøver å gjøre det rette, men som opplever at valgene de tar får fatale konsekvenser.

 1. Og været skiftet og det ble sommer og så videre
 2. Bergen ungdomsteater

Calvino, Italo

Våre forfedre-trilogien

Moderne litteratur

I samleutgaven "I våre forfedre" forteller Calvino (1923-1985) verden frem gjennom fantastiske eventyr og myter. Den første handler om en mann som blir delt i to av et kanonskudd. På mirakuløst vis lever de to delene videre, den ene usannsynlig ond, den andre like latterlig god som Don Quijote. Klatrebaronen forteller om en sta, egenrådig gutt som flytter opp i trærne på familiens store eiendom. Kun der kan han være seg selv. Og der blir han, sover, jakter, spiser, leser og elsker, helt til han styrter og dør. Ridderen som ikke eksisterte, er ikke annet enn en rustning. Til gjengjeld er det litt av en rustning! Den tjenestegjør i hæren til Karl den store, og er en ypperlig soldat som kjenner hærens reglement ned til hver minste detalj, men menneskene rundt ham – med rare kropper og sjeler – forblir et stort mysterium for den tomme ridderen.

 1. Vicomten som ble delt i to
 2. Klatrebaronen
 3. Ridderen som ikke eksisterte

Christensen, Lars Saabye

Beatles

Skjønnlitteratur

Historien om fire Beatles-elskende Oslo-gutter av 1951-årgang. «Jeg-personen», Kim Karlsen (Paul McCartney) er en særing, en notorisk løgner med en fetisj for bilmerker, epler og mystiske jenter. Han og kameratene, Ola (Ringo Starr), Seb (George Harrison) og Gunnar (John Lennon) lever som en uadskillelig kvartett, med fotballen, hormonene og musikken som våpen mot de voksnes og det akseptertes verden. Den første boka slutter i 1972 når de går hver sin vei etter gymnaset, men vi kan følge livene deres videre i Bly og Bisettelsen.

 1. Beatles
 2. Bly
 3. Bisettelsen

Byens Spor

Skjønnlitteratur som skildrer familielivet

Bli med til etterkrigstidens Oslo. Følg livene til Ewald, Maj og barna Jesper og Stine, og hvordan skjebnen deres som er tett vevd sammen med gatene og menneskene de deler byen med. Se slakteren, se legen, hør hyggepianisten på Bristol, høre telefonen ringe hos fru Vik i etasjen over. Se Maj gå på møte i Røde Kors, hør glassene klirre på Bristol. Høre lyden av hvinende bremser.

 1. Byens spor – Ewald og Maj
 2. Byens spor – Maj
 3. Byens spor - Skyggeboken
 4. Byens spor – Jesper og Trude (utgis høsten 2021)

Colling Nielsen, Kaspar

Fremtidsfabler om Danmark

Dystopier, Science Fiction

Forfatteren har skapt en blanding av karikatur, komedie og science fiction i sine tre samtidssatiriske fremtidsfabler. Bøkene er enkeltstående, men har til felles at scenariene speiler sivilisasjonens og humanismens oppløsning i et hardt presset Europa. Den første romanen «Mount København» forteller om byggingen av et 3500 meter høyt fjell midt i det flatstrøkne København. Den neste, «Den danske borgerkrig – 2018-2024» forteller om et samfunn som rakner, herjet av gatekamper og uhemmet vold. Borgerkrigen ble opplevd av en 25-årig mann som 450 år senere ser tilbake på et langt liv, takket være et avansert stamcelleprogram. I «Den europeiske våren» er Mount København åpenbart på plass. Myndighetene forsøker å løse konflikter mellom befolkningsgrupper ved å leie et stort område i Mozambik. På Lolland eksperimenterer forskere med kunstig intelligens, i jakten på evig liv.

 1. Mount København
 2. Den danske borgerkrig 2018-24
 3. Den europeiske våren

Cornwell, Bernard

Saksiske historier (Saxon Stories)

Historisk spenningslitteratur

Cornwell makter å kombinere historisk korrekthet med drivende spenning i historien om Englands fødsel på 800-900-tallet. Hovedpersonen er angelsaksiske Uhtred av Bebbanburg, som blir fanget og adoptert av en dansk krigsherre. Navnet på den fiktive hovedpersonen kommer fra den historiske Uhtred the Bold. Cornwell er selv etterkommer av denne familien.

 1. Det siste kongeriket (The Last Kingdom)
 2. Den hvite rytteren (The Pale Horseman)
 3. Jarlene fra Nord (Lords of the North)
 4. Sverdsang (Sword Song)
 5. Det brennende landet (The Burning Land)
 6. Kongenes død (Death of the Kings)
 7. Den hedenske kongen (The Pagan Lord)
 8. Den tomme tronen (The Empty Throne)
 9. Stormenes krigere (Warriors of the Storm)
 10. Flammebæreren (The Flame Bearer)
 11. Ulvekrigen (War of the Wolf)
 12. Kongenes sverd (Swords of Kings)
 13. (War Lord)

Despentes, Virginie

Vernon Subutex

Moderne litteratur

Dophuer, transer, tatovører, uteliggere og fallerte filmprodusenter. Det er Vernon Subutex sin verden. Han nærmer seg femti, og har hele sitt voksne liv drevet platesjappa Revolver i Paris og vanket i et punkmiljø med mye festing og dop. Men butikken går konkurs, sosialstønaden opphører, og det gjør også pengestøtten fra rockestjerna Alex Bleach som dør av en overdose. Vernon kastes han på gata, med noen videokassetter med et potensielt eksplosivt innhold som Bleach spilte inn før han døde. Gjennom det mangfoldige persongalleriet i denne boka skapes et bilde av en tid og en vestlig verden der illusjonene for lengst er falt og hvem som helst kan ramle utenfor. Og likevel: Kanskje finnes det muligheter for motstand og samhold.

 1. Vernon Subutex 1
 2. Vernon Subutex 2
 3. Vernon Subutex 3

Duun, Olav

Juvikfolket

Klassisk litteratur, Slektsromaner

De seks romanene i den veldige ættesagen om juvikingane har med rette blitt kalt for en indre Norgeshistorie gjennom 2-300 år. Duun vil, som hovudpersonen Odin Setran, viser frem folket som kommer famlende hit gjennom gammeltida og mørket og har bare mørke makter med råskap og rivalisering rundt seg. Odin har også i seg noe av gammalkarene, men har også et åpent sinn og en egen evne til å forene gammelt og nytt, og viser hvordan mennesker kan vokse og modnes fra primitiv selvhevding og egoisme, for gjennom vilje til sameksistens å nå fram til aktiv humanisme og omsorg for andre.

 1. Juvikingar
 2. I blinda
 3. Storbrylloppet
 4. I eventyre
 5. I ungdommen
 6. I stormen

Ragnhild-trilogien

Klassisk litteratur

Spenningen mellom den onde Didrik Dale, den kuede sønnen Håkon og den gode svigerdattera Ragnhild står sentralt i denne skildringa av menneskene på en norsk gård. Forfatteren opp et spørsmål som står sentralt i all etisk tenking: Kan det være rett å drepe et menneske for å berge et annet?

 1. Medmenneske
 2. Ragnhild
 3. Siste leveåre

Ekeberg, Jan Ove

Den siste vikingkongen

Biografisk skjønnlitteratur, Historiske romaner om vikingene

En episk fortelling bygd over livshistorien til Norges siste vikingkonge, Harald Hardrådes liv. Her kombineres diktning med hendelser og historiske skikkelser fra den perioden vi kaller norrøn vikingtid. Vi følger Harald fra unge år til slaget på Stiklestad, videre til det østromerske riket og keiserens livgarde i Bysants, flukten til Gardarike og hjemkomsten der han vil oppfylle løftet til broren, Hellig Olav, om å vinne sin rettmessige kongemakt i Norge.

 1. Krigerens læregutt
 2. Djevelens rytter
 3. Keiserens leiesoldat
 4. Fredens fiende

I sverdets tid

Biografisk skjønnlitteratur, Historiske romaner

Et episk drama om kampen for tilværelsen i en av norsk histories mest dramatiske perioder. Sigurd er bare unggutt da birkebeinerkongen Sverre tar ham fra moren og setter ham til å være trell for sin egen sønn, Håkon. De to guttene blir venner, og de knytter seg til hirdmannen Digre, som er satt til å lære dem opp i våpenbruk. Rundt Sigurds skjebne utspiller et større drama seg: Gjennom borgerkrigen mellom bagler og birkebeinere, der kirkemakt står mot kongsmakt, vokser nasjonen Norge fram.

 1. I sverdets tid
 2. Kongedrapene
 3. Helligdommen

Ekman, Kerstin

Vargskinnet

Slektsromaner

Historien er lagt til den fiktive bygda Svartvattnet i Jämtland, i grensetraktene mellom Norge og Sverige. Vi følger tre generasjoner gjennom de siste hundre år, fortalt gjennom stemmene til blant andre kunstneren Elis og samejenta Risten, som binder bøkene sammen, ihop med et ulveskinn! Vi møter først den nyutdannede og idealistiske jordmoren Hillevi Klaring, som tar med seg ny kunnskap til den avsidesliggende fjellbygda. Men møtet med fattigdommen og overtrua der er brutal.

 1. Guds barmhjertighet (Guds barmhjärtighet)
 2. Morgen kommer (Siste rompan)
 3. Skrapelodd  (Skraplotter)

Elstad, Anne Karin

Innhaug-folket

Slektsromaner, Historiske romaner

Sentralt i fortellingen satt til Trøndelag på 1800 tallet står Magret. Hun er født utenfor ekteskap, og både Magret og moren er utsatt for bygdas rykter og sladder. Etter hvert finner også den unge Magret kjærligheten i Erik, og etablere sin egen familie. De forlater hennes hjembygda og drar til Nordmøre. Dette er levende fortellinger om sterke kvinner. om deres kjærlighet, barn, ekteskap og kampen for tilværelsen. På tross av avstand i tid, er det mye en kan kjenne seg igjen i og la seg berøre av.

 1. Folket på Innhaug
 2. Magret
 3. Nytt rotfeste
 4. Veiene møtes

Bøkene om Julie

Slektsromaner

Året er 1918. Vi følger Julie fra hun 18 år gammel flytter fra familiens småbruk på Nord-Vestlandet til et liv med mann og barn på gården Storvik. Det er sterke beskrivelser av hverdagens utfordringer og gleder, men også av krigens konsekvenser for familien og bygda. Barna og gården krever mye av Julie, men etter at barna blir voksne kommer det en ny tid for henne. I en alder av 72 år får Julie endelig anledning til å leve ut sine egne drømmer og ønsker.

 1. Julie
 2. Som dine dager er
 3. Lenker
 4. Fri

Lena bøkene

Moderne litteratur

Historien er lagt til 1950-70-årene og skildrer forholdet mellom Lena og Kjell fra de går på landsgymnaset til de er ferdigutdannet som lege og "folkeadjunkt" og lever sammen i et konfliktfylt ekteskap med tre barn. Samtidig gir den et portrett av en kvinne som ønsker å frigjøre seg fra det som binder henne til miljø og tradisjon og selv ta ansvaret for sitt liv, men er hemmet av hensyn, skyldfølelse og angst.

 1. Senere, Lena
 2. Sitt eget liv

Falcones, Ildefonso

Historien om Arnau Estanyol

Historisk romaner om Catalonia

Vi tas med til det fargerike og dramatiske Barcelona på 1300-tallet og følger Arnau Estanyols livsreise, fra han blir født i trange kår på landsbygda, underlagt despotiske lensherrer, til flukten og livet i storbyen. Byggingen av havets katedral har en sentral rolle i denne beretningen fra middelalderen, en verden fylt med drama, intriger, makt og hevn, men også sterke menneskeskjebner drevet av pågangsmot og kjærlighet.

 1. Havets katedral
 2. Jordens arvinger

Falkberget, Johan

Christianus Sextus

Historisk romaner, 18. århundre

Den mektige trilogien er basert på grundige studier av Røros Kobberverks historie, og gir en gripende og fargerik skildring av gruvearbeidernes kår på begynnelsen av 1700-tallet. Historien bæres av en sterk sosial patos og en inderlig og innlevende kjærlighet til gruvearbeidere og fjellbønder.

 1. Den første geseller
 2. I hammerens tegn
 3. Tårnvekteren

Nattens brød

Historisk romaner, 17. århundre

Hovedpersonen i denne romansyklusen fra gruvesamfunnet og bygdemiljøet ved Røros er An-Magritt. Hennes mor Ane blir voldtatt. Etter at hun har født barnet, blir hun utsatt for kirketukt og kommer i gapestokken. Ane klarer ikke å leve med dette og tar sitt eget liv. Men An-Magritt vokser opp hos morfaren og blir etter hvert en tøff og råbarket malmkjørerske.

 1. An-Magritt
 2. Plogjernet
 3. Johannes
 4. Kjærlighetens veier

Faulks, Sebastian

Trilogi. Krigstid i Frankrike  (French trilogi)

Moderne litteratur, Mellomskrigstiden

Romanene, som er løst forbundet og kan leses enkeltstående, utgjør et storslått episk verk med handling som strekker seg gjennom forrige århundre. Leseren tas med både til helvetet i skyttergravene under 1. verdenskrig, og til Frankrike under den 2. verdenskrig der landets rolle i nazistenes jødeforfølgelse utbroderes i all sin gru. Men dette er også inderlige fortellinger om sterke karakterer og forsonende kjærlighet.

 1. Fuglesang (Birdsong)
 2. Piken på vertshuset (Girl at the Lion d’or)
 3. Charlotte Gray  (Charlotte Gray)

Ferrante, Elena

Napolikvartetten

Moderne skjønnlitteratur, Familieromaner

Historien om to kvinners vennskap gjennom femti år, er også en fortelling om Italia som nasjon og de gjennomgripende endringene landet gikk gjennom fra 1950 og frem til i dag. Det er en fengslende historie om to kvinner, den en briljante og lærd, den andre lidenskapelige og uberegnelige, som begge kjemper for å komme seg bort fra en brutal og voldelig oppvekst.

 1. Mi briljante venninne
 2. Historia om det nye namnet
 3. Dei som flyktar og dei som blir
 4. Historia om det tapte barnet

Fielding, Helen

Bridget Jones dagbøker

Moderne litteratur, Romantikk, Satire og parodier

Vi følger Bridget Jones som aldri gir opp forsøkene på å få livet opp i en høyere enhet. Den 32 år gamle enslige storrøykeren, med stor trang til kaloritelling, skriver dagbok som starter med alle nyttårsforsettene som går ut på "et nytt og bedre liv". På slutten av året oppsummerer hun hvordan det har gått. Resultatet er ofte alt annet enn som planlagt. Problemet er å være ugift og omgivelsenes reaksjoner på denne "triste" tilstanden. Bridget savner nok en mann, men det at alle andre er så opptatt av hennes situasjon gjør det ikke lettere.

 1. Bridget Jones’ dagbok (Bridget Jones’s Diary)
 2. Bridget Jones på randen (Bridget Jones: The Edge of Reason)
 3. Bridget Jones’ baby - Dagbøkene (Bridget Jones's Baby: The Diaries)
 4. Bridget Jones: Mad about the boy (Bridget Jones: Mad About the Boy)

Flatland, Helga

Alle vil hjem-trilogien

Moderne litteratur

Fire unge barndomsvenner fra den samme bygda - Tarjei, Trygve, Bjørn og Kristian - verver seg til de norske styrkene i Afghanistan. Bare én av dem kommer hjem i live. Hvorfor dro de egentlig? Hvilke krefter påvirker våre valg? Bøkene handler om å vokse opp i, være omgitt av og bryte opp fra en trygghet som ikke lenger kjennes trygg. Og hva med de som er igjen?

 1. Bli hvis du kan. Reis hvis du må.
 2. Alle vil hjem. Ingen vil tilbake.
 3. Det finnes ingen helhet.

Follett, Ken

Kingsbridge-serien (The Kingsbridge Books)

Historiske romaner

Vi er i England i perioden 997-1100. Landet er splittet av borgerkrig og plaget av sult og religiøse motsetninger. Men en praktfull katedral bygges likevel i den lille byen Kingsbridge. Oppføringen av katedralen skal bli skjebnesvangert knyttet til livene til de som bor i området. Og i bakgrunnen preger vikingenes herjinger.

 1. Aftentid og morgengry (The Evening and the morning)
 2. Stormenes tid - Sverdet og korset (The Pillars of the Edge, del 1)
 3. Stormenes tid - Katedralen (The Pillars of the Edge, del 2)

Århundretrilogien

Slektsromaner, Tidlig 20- århundre

Gjennom hele trilogien følger vi fem familier fra Wales, England, Tyskland, Russland og USA mens de gjennomlever det 20. århundre. Vi følger deres skjebner gjennom en tid hvor verden rystes av den første verdenskrigen, den russiske revolusjonen og kampen for kvinnenes rettigheter.

 1. Kjempenes fall (Fall of Giants)
 2. Vinter over Verden (Winter of the world)
 3. På grensen til evigheten (Edge of Eternity)

Fosse, Jon

Septologien

Moderne litteratur

Sjubindsverket er ei suggererande og storslått forteljing om kva kunst er, om Gud, alkoholisme, vennskap og tida som går. Det handlar om døden, men også om kva det vil seie å vere i livet, om varmen frå ein hund, gleda ved bilkøyring i snø og kor godt det kan smake med egg og flesk.

 1. Det andre namnet. Septologien I-II
 2. Eg er ein annan. Septologien III-V
 3. Eit nytt namn. Septologien VI-VIII

Trilogien

Moderne litteratur, Kunstmonografier

Trilogien er ei vakker og urovekkjande forteljing om to elskande som prøv å finne sin plass i verda. Vi følgjer spelemannen Asle og kjærasten Alida, frå dei bryt opp frå heimplassen og reiser til Bjørgvin, og fram til ei tid da de begge er halvgløymde minner blant etterkommarane. Huslause og søvnlause vandrar dei i regnet i Bjørgvin. Dei drep for å skapa eit liv for seg sjølv og barnet dei ventar. Men paret som ofra samvitet for kjærleiken, kan ikkje flykta frå ugjerningane sine.

 1. Andvake
 2. Olavs draumar
 3. Kveldsvævd

Gabaldon, Diana

Hekseringen  (Outlander)

Historisk spenningslitteratur, Historisk romantikk

Claire og Jamie, to unge mennesker fra ulike tidsaldre, møtes gjennom en skjebnesvanger tidsreise. En reise som har sitt utspring i en sagnomspunnet heksering på det skotske høylandet. Claire går gjennom en ring av trolldomsstener og havner to hundre år tilbake i tid. Der treffer hun James Fraser, og gifter seg med ham selv om hun er gift fra før, i sin egen tid. Jamie er en opprører, og Claire gjør alt for å hindre ham i å bli innblandet i det berømte slaget ved Culloden, der de skotske klanene får sin bane.

 1. Under jegermåneden (Outlander)
 2. På fremmed jord (Dragonfly in Amber)
 3. Fanget i tiden (Voyager)
 4. Blå netter (Drums of Autumn, del 1)
 5. Gjensyn (Drums of Autumn, del 2)
 6.      (The Fiery Cross)
 7.      (A Breath of Snow and Ashes)
 8.       (An Echo in the Bone)
 9.       (Written in My Own Heart’s Blood)
 10.       (Go tell the Bees that I am Gone)

Green, Sally

Half bad-trilogien  (The Half Bad trilogy)

Fantasy for unge

I dagens England, hvor hekser lever side om side med mennesker, er sekstenårige Nathans far den mektigste og ondeste heksen som finnes – og moren er død. Nathan som selv har kun halvt ondt hekseblod i årene, og er fanget i et bur, rundjult og lenket. Han må rømme før syttenårsdagen og motta tre rituelle gaver fra sin far og bli heks på ordentlig. Ellers vil han dø. Men hvordan skal han lykkes i sin håpløse situasjon, og hvem kan han stole på?

 1. Ondskapens sønn (Half bad)
 2. Opprøret (Half Wild)
 3. Hevnen (Half Lost)

Guillou, Jan

Arn Magnussen

Historiske romaner, år 500 - 1500

Bøkene følger den fiktive stormannssønnen, klostergutten og tempelridderen Arn gjennom hele hans liv, fra før han blir født til hans død. Romanen utspiller seg på 1200-tallet, og Arn blir vitne til – og tar del i – mange viktige historiske hendelser både i Gøtalendene i Sverige og i korsfarerstatene.

 1. Veien til Jerusalem
 2. Tempelridderen
 3. Riket ved veiens ende
 4. Arven etter Arn
 5. I Arns fotspor

Det store århundret

Slektsromaner

Det store århundret tar for seg 1900-tallet der vi følger familien Lauritzen gjennom flere generasjoner. Det rommer blant annet den russiske revolusjonen, kampen for kvinners stemmerett, nazismen, to verdenskriger, Vietnamkrigen, 68- bevegelsen og politiske omveltninger.

 1. Brobyggerne
 2. Dandy
 3. Mellom rødt og svart
 4. Ikke ville se
 5. Blå stjerne
 6. Ekte amerikanske jeans
 7. 1968
 8. De som dreper drømmer, sover aldri
 9. Den andre dødssynd
 10. Slutten på historien

Gulbranssen, Trygve

Bjørndaltrilogien

Klassisk litteratur, Historiske romaner, slektsromaner 18. århundre

Romanverket skildrer spenningen mellom ny og gammel tid i Norge, mellom siste halvdel av 1700-tallet og første halvdel av 1800-tallet. Sentralt står konflikten mellom «Bjørndals grend» og «Den brede bygd», sammen med temaer som gudstro, hevn, rettferd, barmhjertighet og frigjøring. Forfatteren gir ingen konkret stedsangivelse; «den foregår hvor som helst hvor det er skog nord for brede bygder.»

 1. Og bakom synger skogene
 2. Det blåser fra Dauingefjell
 3. Ingen vei går utenom

Hagemann, Bror

Arieatta-kvintetten

Moderne litteratur

De fem romanene springer på ulike måter ut fra en overgrepssak på Gjøvik. Hver bok er et selvstendig verk som kan leses uavhengig. Men de har også en felles tråd, om hvordan en tilstrekkelig traumatisk opplevelse og fortielser vil kunne få konsekvenser også for andre i omgivelsene. Det handler om de små avtrykkene vi setter i hverandre, hvordan erfaringer kan forplante seg fra individ til individ og på et tidspunkt slå ut i avvik eller handlinger ingen helt har oversikt over. Samlet gir de et skarpt og urovekkende bilde av Norge i vår tid.

 1. De stillferdige
 2. Jakman
 3. Syng meg vekk
 4. Leo
 5. Det vidunderlige

Hamsun, Knut

August-trilogien

Klassisk litteratur

Bøkene i sin helhet beskriver konflikter mellom en tradisjonell naturalhusholdnig og et moderne handels- og inudstrisamfunn, slik det vokste frem i Norge i siste halvdel av 1800-tallet og tidlig på 1900-tallet. Her kombineres vandremotiv og folkelivsskildring i skjønn forening. Hovedpersonen, August, kan minne noe om Ibsens Peer Gynt. Han opererer som entreprenør og setter i gang store prosjekter, har planer om børs og bank, nyvinning og verdenshandel, men er egentlig mer opptatt av reisen og spillet enn av målet og utbyttet.

 1. Landstrykere
 2. August
 3. Men livet lever

Heggland, Johannes

Tusen vårar

Historiske romaner

I sitt historisk verk om det ytre og indre liv i Sunnhordland frå vikingtida og omlag 1000 år framover i tid visar forfattaren inngåande kjennskap til norsk bygdeliv og stor psykologisk innleving. Vi møter vanlege folk sitt liv og deira lagnad, klosterliv med både gode og ringe sider, striden mellom kyrkjemakt og statsmakt. Forfattaren skriv oss nærare tida og hendingane, som til dømes følgjene av Svartedauden og 1500-talet da reformasjonen skapte strid og store endringar så vel i det kyrkjelege livet som bland dei einskilde menneska.

 1. Sigrid Jonsdotter
 2. Himmelstigen
 3. Gud skifter andlet
 4. Ingibjørg
 5. Oppkoma
 6. Vårherres urtegard

Seglet og vinden

Klassisk litteratur

Vi følgjer Syllfest som veks opp i det sermerkte miljøet som den eineståande nordlandsfarten skapte i Sunnhordland og Hardanger i den siste halvdelen av 1800-talet. Personane står traust i dette bonde- og fiskarmiljøet, skildra med innleving og teikna med stø hand og kraftige strok. Syllfest er dregen mot den spennande nordlandsfarten med fiskehandel, sjøliv og fårefull segling, men samstundes kjenner han dei sterke banda til gard og odel og framdrift heime i bygdene. Samstundes har han ein draum om å løfte bygda over i ei ny tid og er ein drivkraft for bergverksdrift og jakten på mineralar.

 1. Syllfest
 2. I syndefallets tegn
 3. Gullkalven

Brødet frå havet

Historiske romaner, 19. århundre

Johannes Heggland tenkte seg sjølv dei fire bøkene som ein slags vestlandsk parallell til Johan Falkberget sine bøker om gruvedrifta på Røros. Hovudpersonen er Anna Gyria, ei ung kvinne i ei sjøbygd på Vestlandet på midten av 1800-talet. Silda er ein viktig del av livsgrunnlaget deira. Til fisket kjem også karar frå andre bygder - og såleis får både Anna Gyria og mor hennar seg ein mann. Vi følgjer Anna tett frå dei tronge kåra på Naustbakkjen opp til Storevodlen og eit fornuftsekteskap som gjev henne både rikdom og makt, men samstundes også nye plikter - ei ny utvikling, på godt og vondt

 1. Brødet frå havet I (Ana Gyria. Born av støv.)
 2. Brødte frå havet II (Svartesjøen. Ljosken frå paradis.)

Henriksen, Vera

Beretningen om Bent Jonsson

Historiske romaner, 16. århundre

En mektig romansyklus fra reformasjonsårhundret. Bøkenes ytre ramme er det norske bygdesamfunnet - her fjellbygdene Bøverdalen og Lom - i denne viktige brytningstiden. Ute i verden raste religionskrigene, og menneskenes grusomheter syntes uten grenser. Mot denne bakgrunnen får vi et innblikk i menneskets indre spenning og kamp for sin tilværelse.

 1. Trollsteinen
 2. Pilegrimsferd
 3. Blåbreen
 4. Staupet
 5. Skjærsild

Bodvars saga

Historiske romaner

Sagaen tar oss til islandsk middelalder, om frillesønnen Bodvar, sønnesønnen til Egil Skallagrimsson. Et hovedtema er brytningene mellom den gamle gudetroen og den nye troen på Kvitekrist.

 1. Odins ravner
 2. Spydet
 3. Ravn og due

Sigrid fra Bjarkøy-trilogien

Historiske romaner

Foreldreløse Sigrid Toresdatter vokser opp med to brødre på gården Bjarkøy i Nord-Norge på starten av 1000-tallet. Hun forguder eldstebroren Tore, for han er den trygge farsfiguren som har lært henne alt hun kan. Tore har lovet bort den viljesterke søsteren til Olve Grjotgardsson på Egge, og som 15-åring flytter Sigrid fra sitt kjære Bjarkøy for å bli høvdingekone i Trøndelag.

 1. Sølvhammeren
 2. Jærtegn
 3. Helgenkongen

Hoem, Edvard

Familien fra Rekneslia

Slektsromaner, Biografisk skjønnlitteratur

Hoems slektssaga er en poetisk og levende beretning om dem som reiste over Atlanteren for å bygge noe nytt, og dem som valgte å skape fremgang hjemme.

 1. Slåttekar i himmelen
 2. Bror din på prærien
 3. Land ingen har sett
 4. Liv andre har levd
 5. Felemakaren

Hongset, Hogne

Traktaten-trilogien

Krim og mysterier

Spenningsromanene har til felles at de handler om kampen makt og rikdom i oljeindustrien, skrevet av en forfatter som kjenner oljebransjen fra innsiden. En politimann blir interessert i en tilsynelatende enkel ranssak. Det er noen detaljer som ikke stemmer. Han begynner å grave, og finner tråder inn i norske og internasjonale oljeselskaper. En teknolog i Norsk Hydro oppdager at et stort utbyggingsprosjekt på norsk sokkel blir manipulert. Saken har politiske overtoner, og i skyggene opererer mektige aktører. De to neste bøkene utdyper hva som er galt med traktaten som Norge og Storbritannia inngikk i 2006.

 1. Varsleren: Traktaten 1
 2. Skyggen: Traktaten 2
 3. Hevneren: Traktaten 3

Horgar, Fartein

Vestindiakvintetten

Historiske romaner 18. århundre, Kolonialisme og imperialisme

Vi befinner oss 400 år tilbake i tid. Danmark er i ferd med å bli en oversjøisk kolonimakt, og Norge er fortsatt i union. Romanserien tar for seg koloni- og slavehistorien, fra det dansk-norske koloniveldet på de Vest-Indiske øyene St. Thomas, St. Croix og St. Jan, og viser den mørke siden av seilskutetiden.

 1. Paradisets elendige
 2. I slaktemåneden
 3. Frihetens kjøtere
 4. Benjamins reise
 5. Svart Babel

Hovland, Ragnar

Munk, Waglen og Forteljaren

Humoristisk skjønnlitteratur

Forteljaren er en ung mann frå bygda som flyttar til Bergen for å studere. Det blir lite av studier, men mykje lengsel og brunst, uløyseleg kjærleikssorg, festar på dei gråaste hyblane i byen, politiske kranglar, fyll, tungsinn, ablegøyer og bakrus. I dei mest absurde bakevjer møter hovudpersonen på den legendariske fylliken, musikaren og kommunisten Dr. Munk. Midt i mylderet av svart humor, livsglede og vanvit lever dei eit rakrygga liv der politikken, erotikken og - ikkje minst - musikken speler ei sentral rolle. Dei møtest igjen 15 år etter. Waglen er blitt videohandlar i Sogn med kannibalfilmar som spesialitet, Forteljaren er lektor og Munk "driv med sau" og har eigen nærradio.

 1. Sveve over vatna
 2. Munks testamente

Haalke, Magnhild

Grys saga

Skjønnlitteratur

Vesle tapre Gry blir utnytta av mora like frå 6-årsalderen, bunden til stolen ved vogga til småsyskena sine heile barndommen og ungdommen. Gry gløymer etter kvart leiken med andre ungar, som vaksen må ho gje avkall på den ho er glad i, ho blir fråteken alt liv utanom slitet, ansvaret, åket som blir lagt på henne. Mora, som frå først av ikkje tykkjest vera heilt utan forståing for at ho krev vel mykje av eldstedottera, viser seg etter kvart meir og meir manipulerande. Ho er hyklaren som skaffar seg eit overtak i heimen og held på det i grotesk sjølvkjærleik heilt til langt inn i alderdommen, til ulykke for alle.

 1. Åkfestet
 2. Dagblinket
 3. Rød haust

Håvardsen, Tor-Håkon Gabriel

Trilogien om mordene i Viktoriahavn

Moderne grøssere og spøkelseshistorier, Krim og spenning

Her handler det om gåtefulle hendelser på en øy, der mørke krefter slippes løs fordi hendelser fra fortiden aldri ble helt gravlagt.

 1. Galgedans
 2. Viktoriahavn
 3. (planlagt)

Iggulden, Conn

Rosekrigene  (Wars of the Roses)

Historiske romaner, 15. århundre, spesifikke kriger og felttog

I England år 1437 tiltrer den fromme Henrik VI det engelske tronsetet. Hans skrale helse og vaklende sinn gjør ham til en svak konge, og det pågår et maktspill for å redde kongedømmet. Men maktkampen mellom familiene Lancaster og York førte England ut i en blodig og intens krig som varte i tretti år.

 1. Stormfugl  (Stormbird)
 2. Solhund  (Trinity)
 3. Blodfeide  (Bloodline)
 4.     (Ravenspur: Rise of the Tudors)

Jacobsen, Roy

Barrøy-folket

Historiske familieromaner

Bøkene om Ingrid Barrøy og det ukuelige øyfolket ytterst i havet på Helgelandskysten er både en generasjonsroman, en gripende kjærlighetshistorie og ikke minst gir den oss et helt nytt blikk på norsk etterkrigstid.

 1. De usynlige
 2. Hvitt hav
 3. Rigels øyne
 4. Bare en mor

Jensen, Axel

De oblidorske røster

Science Fiction

Vi møter den pensjonerte mannen Epp som bor i blokk 982 i byen Oblidor i landet Gambolia på en ikke spesifisert planet i et gjennomteknifisert samfunn. I oppfølgeren møter vi Lul som tilhører en gjeng som har kræsjlandet i Oblidor. Hun kommer fra en annen planet og blir nødt til å tilpasse seg en ny tilværelse, og nytt språk. Hun lever et hardt liv, blir prostituert og er nabo med Epp. I siste bok møter vi bl.a. Ofi som er redaktør for "Blokkens gang", kontaktorganet for blokk 982 i Oblidor. Bladet lyser ut en litterær talentkonkurranse, som blir en hel antologi av høyhusprosa.

 1. Epp
 2. Lul
 3. Og resten står skrivd i stjernene

Jonasson, Jonas

Hundreåringen

Humoristisk skjønnlitteratur

Etter et langt og begivenhetsrikt liv havner Allan Karlsson på gamlehjem. Han stikker av fra sin egen hundreårsdag, og i farten får han med seg en veske. Straks har han både tyver og politi etter seg. Vi tas med på en månedslang jakt gjennom Sverige, og samtidig en reise gjennom hundreåringens bemerkelsesverdige liv, som viser seg å ha ansporet mange av 1900-tallets store hendelser. Når hundreogettårsdagen skal markeres, er det samtidens sentrale begivenheter han virvles inn i, og Allan får både CIA-agenter, pengeinnkrevere og et brusfirma i hælene.

 1. Hundreåringen som klatret ut gjennom vinduet og forsvant
 2. Hudreogettåringen som tenkte at han tenkte for mye

Karlsson, Ørjan Nordhus

Eldfell-trilogien

Science Fiction

I en dyster fremtid er jorda delt opp i mindre enklaver der kun de rikeste og mektigste kan bo, mens storparten av befolkningen må overleve i favelaer, brakkebyer og falleferdige, urbane bykjerner. Marko Eldfell, en norsk desertør på flukt, lever i skjul i Tiranas livsfarlige gater der han livnærer seg av strøjobber for lokale kriminelle. Etter en konflikt med en lokal mafioso, finner militæret ut av hvor han befinner seg, og han har ikke lenger noe sted å flykte. En eksentrisk forretningsmann tilbyr seg å hjelpe, men til gjengjeld får Marko et umulig oppdrag.

 1. Huset mellom natt og dag
 2. Speilets bakside
 3. Den lengste dagen

Kerr, Philip

Berlin noir trilogien

Skjønnlitteratur, Krim: politi

Tre av Kerrs bøker om Bernie Günther er her samlet i ett bind: Marsfioler, Den bleke forbryter og Tysk rekviem. Handlingene foregår dels i Berlin etter at nazistene har tatt makten, forut for 2. verdenskrig og dels under krigen og de første etterkrigsårene. Günther er den Philip Marlow-aktige privatdetektiven med bakgrunn fra tysk politi som forsøker å livnære seg under ganske så spesielle forhold. Og hvordan oppspore potensielle forbrytere i et samfunn som er gjennomsyret av angiveri og umenneskelighet fra topp til bunn? Og merkverdig nok, med tanke på tidskoloritten, serveres også en dose humor, om enn av det litt beske og småironiske slaget.

Kielland, Alexander

Abraham Løvdahl trilogien

Klassisk litteratur, 19. århundre

Bøkene følger Abraham, og hans karakterutvikling gjennom livet. Det er en studie i karakterforfall og taperpsyke, en skildring av hvilke fatale følger en autoritær oppdragelse får for en person som ikke er i stand til å holde fast ved det beste i seg selv, og som ender i unnfallenhet, servilitet og moralsk oppløsning. Bøkene som kom ut på slutten av 1800-tallet var på hvert sitt vis skarpe angrep på dobbeltmoralen innenfor oppdragelse og skolesystemet, de nye kapitalistene og oppgjør med religiøst hykleri, og slo ned som bomber i sin samtid.

 1. Gift
 2. Fortuna
 3. Sankt Hans fest

Garman og Worse-bøkene

Klassisk litteratur, 19. århundre

Garman og Worse var Kiellands første roman utgitt i 1880, med handling lagt til hjembyen Stavanger i 1870-årene. Fortellingen kretser rundt handelshuset «Garman & Worse», befolket av personer basert på hans egen familie og omgangskrets. Skipper Worse som ble utgitt et par år etter, forteller forhistorien til handelshuset, lagt til 1840-årene. Det gamle handelshuset vakler i sine finanser, og skipper Jacob Worse som har gjort penger på sildefisket, går i kompaniskap med konsul Garman. Den sosiale avstanden opprettholdes likevel. Den livsglade Worse søker i stedet mot sine egne, men vikles inn i en knugende religiøs forsamling, der madam Torvestad driver et ødeleggende maktspill.

 1. Skipper Worse
 2. Garman & Worse

King, Stephen

Det mørke tårn (The Dark Tower)

Fantasy, Science Fiction, Skrekk, Western

I dette storslåtte verket blander forfatteren inn flere sjangere i det vi følger den mystiske og sagnomsuste helten og revolvermannen, Roland av Gilead, på hans ensomme og intense jakt på den sortkledde; en søken etter kunnskap om Det mørke tårn, hans endelige mål. Den fengslende turen går gjennom utfordrende landskap og uforutsette hindringer, han treffer på gode og onde mennesker på ferden - alt sammen er del av et gripende drama som på samme tid er realistisk og uvirkelig.

 1. Revolvermannen (The Gunslinger)
 2. De utvalgte (The Drawing of the Three)
 3. Ødemarken (The Waste Lands)
 4. Trollmannen og glasskulen (Wizard and Glass)
 5. Ulvene (Wolves of the Calla)
 6. Susannahs sang (Song of Susannah)
 7. Det mørke tårn  (The Dark Tower)

Kjærstad, Jan

Jonas Wergeland trilogien

Moderne litteratur

Bøkene om den oppdiktede TV-personligheten Jonas Wergeland er formet som biografier. De er skrevet av tre ulike kvinner med hvert sitt perspektiv på hovedpersonen. Fortellingen starter en vårdag i 1992 da Jonas kommer hjem til Grorud i Oslo fra verdensutstillingen i Sevilla.  Når han åpner døren inn til stuen starter dramaet. På gulvet i stuen ligger Jonas’ kone Margrete død. Han blir senere fengslet for å ha myrdet henne. Handlingen kretser om forholdet til Wergelands kone og mordet på henne, men er samtidig en fortelling om Norge i siste del av det 20. århundre.

 1. Forføreren
 2. Erobreren
 3. Oppdageren

Knausgård, Karl Ove

Min kamp

Biografisk skjønnlitteratur, Barndom, Familie

Romansyklusen handler om forfatterens bakgrunn og utvikling. Knausgård gir detaljerte, nærgående, «brutalt ærlige» og «ultrapersonlige» beskrivelser av en rekke konkrete episoder og personer fra sin egen fortid og nåtid.

 1. Min kamp. Første bok
 2. Min kamp. Andre bok
 3. Min kamp. Tredje bok
 4. Min kamp. Fjerde bok
 5. Min kamp. Femte bok
 6. Min kamp. Sjette bok

Årstid-encyklopedien

Moderne litteratur

En personlig encyklopedi om den nære virkeligheten, skrevet av en far til hans nyfødte barn.

 1. Om høsten
 2. Om vinteren
 3. Om våren
 4. Om sommeren

Kolerud, Arnfinn

Trilogien om Bendik Uføre og Vassbygda sin kamp for nynorsken

Humoristisk skjønnlitteratur, moderne litteratur

Vi er i ei nær framtid, og berre ein siste, liten, trassig landsby i nordvest klamrar seg til nynorsken. Resten av landet held seg til bokmål og engelsk. Men folk på den vesle staden greier ikkje eingong å einast om dei bur i Vassbygda eller Vassbygdi. Og den mest ihuga nynorskingen av dei alle, Bendik Uføre, køyrer Toyoti. Med absurd humor tas vi med på de mest utrolige episoder - alt i nynorskens fremme. Men her er også fine poetiske passasjer, som når Orm tar en pause fra nynorskaktivismen og drar ut med båten; "Berre hava var språklause. Det var ingen som snakka atlanterhavsk eller stillehavsk. Ingen snakka nordsjøisk. Eller midtfjordsk. På alle hav var alle språk heimlause."

 1. Når ein først skal skyte nokon
 2. Kom ikkje inn i mitt hus
 3. Gamle menn i syningom

Kristian, Giles

Ravn  (Raven Saga)

Historiske romaner

Et storslått vikingeventyr fra 800-tallets England, full av nervepirrende action og blodige slag. I to år har Osric levd et enkelt liv, selv om hans blodrøde øye og mystiske fortid gjør ham fryktet blant innbyggerne i Abbotsend. Under et vikingangrep mot landsbyen, blir gutten tatt med som fange. Under vikingenes makt lar Osric seg snart fascinere av deres levesett og eventyrlyst. Men nordmennene lever i en brutal verden der lojalitet ofte blir belønnet med blodsutgytelse, og hvor en ung mann må drepe for å overleve. Ravn innser at han har begitt seg inn på farefull vei.

 1. Blodøye (Blood Eye)
 2. Tordensønnene (Sons of Thunder)
 3. Odins ulver (Odin’s Wolves)

Sigurd Haraldsson  (Rise of Sigurd)

Historiske romaner, 8. århundre

Norge, år 785. Da kong Gorm slaktet ned Harald jarls familie, gjorde han en skjebnesvanger tabbe - Sigurd, Haralds yngste sønn, slapp unna. På flukt fra mektige menn, og usikker på hvem han kan stole på, føler Sigurd seg sveket av gudene: Slektningene er drept eller tatt til fange, landsbyen hans er angrepet og innbyggerne blir holdt som slaver. Sigurd sverger en grufull hevn. Med kløkt og krigskunst samler han et lojalt brorskap av fryktløse krigere. Og i håp om å tiltrekke seg Odins øye, gjennomgår den unge vikingen en rituell ildprøve.

 1. Hevnens gud er forhistorien til serie. om Ravn.
 2. Hevnens gud (God of Vengeance)
 3. Vinterens ild (Winter’s Fire)
                    (Wings of the storm)

Kristof, Agota

Trilogien om tvillingene Claus og Lucas

Klassisk litteratur

Historien om to tvillingbrødre som blir sendt til sin tyranniserende bestemor på landsbygda mens den andre verdenskrig herjer rundt dem, er et uforglemmelig portrett av to barns oppvekst under de aller vanskeligste omstendigheter. Det handler også om eksil og atskillelse, følger av krig og å leve i et samfunn der løgnen blir satt i system, og prøve finne seg selv.

 1. Tvillingenes dagbok
 2. Beviset
 3. Den tredje løgnen

Langeland, Henrik

Romansyklus om fire Oslofamilier på åtti- og nittitallet

Moderne litteratur

Fortellinger om svik, vennskap og klassereisen vekk fra det borgerlige, i et Oslo ved inngangen til 1990-tallet. Det starter året 1982. To skiløpere kommer tett i tett forbi Gratishaugen, den ene faller slik at den andre brekker staven. For Lars, Simone, Amar og Remi fra forskjellige bydeler, blir livet aldri mer det samme. Gjennom de fires kryssende liv og erfaringer tegnes et litterært bilde av de dyptgripende endringene Oslo gjennomgikk tidlig på 1980-tallet, som forandret Oslos sosiale landskap i større grad enn kanskje noe annet tiår.

 1. Verdensmestrene
 2. Hauk og due

Christian von der Hall-trilogien

Moderne litteratur, Samtidssatire

Christian von der Hall, 34 år og senior vice president i suksesskonsernet Scandinavian Media Group, er i ferd med å gjennomføre et av de mest spektakulære oppkjøpsraidene i norsk mediehistorie. Siviløkonom med fire år i prestisjefimaet McKinsey har gjort alt det riktige her i livet. Sammen med sin sjarmerende kone Tessa og deres to små barn lever han et vellykket direktørliv i villa på Nordberg, helt til han en dag på nyåret 2000 får en forretningsidé som i løpet av de påfølgende månedene utvikler seg til å bli hans store karrieremessige Master Plan.

 1. Wonderboy
 2. Fyrsten
 3. Showtime

Lapidus, Jens

Stockholm Noir trilogien

Skjønnlitteratur, Hardkokt krim

I Stockholms underverden finnes ikke noe politi, her regjerer psykopater uten hemninger på alle nivåer i samfunnet. Fra salongene på Östermalm til blokkene i forstedene. Fra klubbene rundt Stureplan til bordellene der jenter fra Øst-Europa blir holdt fanget. Hindringer ryddes hensynsløst unna. Vil man opp og fram, må man respektere sjefen, Radovan Kranjic.

 1. Cash
 2. Aldri fucke opp
 3. Livet de Luxe

Teddy og Emilie-trilogien

Skjønnlitteratur, Hardkokt krim

Bli med på en mørk ferd i Stockholms underverden og møt det umake etterforskningspar Emelie og Teddy. Hun er nyutdannet advokat med jobb i prestisjefylt advokatbyrå. Han er fengselsfuglen som prøver å leve på riktig side av loven. Gjennom dette umake etterforskerparet vises forbrytelsene de etterforsker gjennom blikket fra to ulike verdener.

 1. VIP-rommet
 2. Sthlm Delete
 3. Top Dogg

Lark, Sarah

New Zealand-serien  (In the Land of the Long White Cloud saga)

Historiske romaner, Slektsromaner

På 1800-tallet er New Zealand en magnet for alle som søker lykken. Denne fargerike familiesagaen lagt til kolonitiden, følger britiske Helen og Gwyneiras reise til den andre siden av verden på søken etter eventyr, lykke og kjærlighet. Men de og etterkommerne har også mange prøvelser i vente.

 1. Den lange, hvite skyens land (In the Land of the Long White Cloud)
 2. Maorienes sang (Song of the Spirits)
 3. Kivien kaller (Call of the Kiwi)
 4. Et håp ved verdens ende (A Hope at the End of the World)

Larsen, Britt Karin

Tatertrilogien

Moderne litteratur

Vi følger fire forskjellige taterfamilier gjennom reiser, arbeid, ekteskap, fødsler og dødsfall. De overlever strabasiøse kår ved å være dyktige musikere, småhandlere, hestefolk og gryte- og kjelereperatører. Men de er mer eller mindre uønsket overalt. Den norske bondebefolkningen er både tiltrukket og frastøtt av dette mystiske, stolte og uberegnelige folket. Og det ikke bøndene klarte å rense bort, tok de norske myndighetene seg av. Trilogien er blitt kalt et litterært monument over romanifolket i Norge

 1. De som ser etter tegn
 2. De usynliges by
 3. Sangen om løpende hester

Finnskog-kvintetten

Historiske romaner, 19. århundre

Vi befinner oss på 1800-tallet i Finnskogen, området mellom Hedmark og Värmland. Her holder skogfinnene til, de som snakker så rart og fremmed, de med sine rare skikker. Badstuer, for eksempel. Det er en tid som er så annerledes enn vår egen og så langt borte. Men forfatteren greier å levendegjøre både perioden, stedene og menneskene slik at vi hører skogfinnene puste, le, gråte og elske. Og vi kjenner varmen fra ovnen, røyklukten, lukten fra geitene, vi ser for oss torpene med sine røykstuer og badstuer, og vi blir dratt med inn i den mørke, mørke skogen.

 1. Det vokser et tre i Mostamägg
 2. Himmelbjørnens skog
 3. Før snøen kommer
 4. Som steinen skinner
 5. Det synger i lauvet

Lemaitre, Pierre

Verhoeven-trilogien

Thriller, Krim: politi

Camille Verhoeven er kriminalførstebetjent i Paris. Han er en svært dyktig etterforsker, som til tross for at han bare måler 1.45 meter over havet ruver over de aller fleste i faglig sammenheng. Når hans venninne blir skadet for livet i en hendelse, blir det en helt personlig sak for Verhoeven å finne igjen gjerningsmannen, ikke minst fordi denne åpenbart vil gjøre hva som helst for å finne henne igjen og avlive henne. De to mennene går inn i en kamp på liv og død. 

 1. Iréne
 2. Alex
 3. Camille

Lunde, Maja

Klimakvartetten

Moderne litteratur

De fabulerende historiene er frittstående, men de henger sammen ved at alle omhandler de viktigste klimaproblemene vi står ovenfor både nå og i tiden vi har foran oss. «Bienes historie» tar oss med til et kinesisk diktatur i en verden rammet av global kollaps. I «Blå» er vann - og mangelen på vann – den røde tråden i historien. «Przewalskis hest» handler om utrydningstruede dyrearter. I den kommende fjerdeboka er virus og pandemier tema.

 1. Bienes historie
 2. Blå
 3. Przewalskis hest
 4. (kommer)

Lønn, Øystein

Sofia og Simen-trilogien

Moderne litteratur

Simen Linde er sjefredaktør og gift med den vakre kirurgen Sonja. Historien om ekteparet starter som en samling tablåer over livene til de tre vennene Simen, Leon og Bird, og femme fatale-kvinnen Sofia, hun var navet som alt dreide seg rundt. Hun var også Birds søster og Leons elskerinne, og holdt dem stadig i ånde med sine mange elskere, forsvinninger og sammenbrudd. Når Sofia dør forrykkes balansen, og historiene må fortelles på nytt. Nå skal det handle om Simen Linde, som etter Sofias død står igjen med elskerne, spørsmålene, og ikke minst, seg selv.

 1. Ifølge Sofia
 2. Simens stormer
 3. Etter Sofia

Mantel, Hilary

Trilogi om Thomas Cromwell

Biografiske historiske romaner, 16. århundre

Bøkene forteller om sameksisten mellom Thomas Cromwell og Henry VIII. Historien dateres tilbake til begynnelsen av 1500-tallet og forteller den fantastiske historien om Thomas Cromwell, sønnen til en fattig og beruset smed som ble kongens hovedrådgiver ved hoffet til Henry VIII, og viktigste minister i forskjellige poster. Koner hadde Henrik nok av, og for de fleste ble dronningtilværelsen en kortvarig lykke. Også Cromwell fikk til slutt en ublid skjebne.

 1. Ulvetid (Wolf Hall)
 2. Falkejakt (Bring Up The Bodies)
 3. Speilet og lyset  (The Mirror and the Light)

Martin, George R.R.

Ild og Blod

Episk / heroisk fantasy

Handlingen finner sted 300 år før hendelsene i 'En sang om is og ild' og tar for seg Targaryen-slektens historie i Westeros. Gjennom detaljerte skildringer får vi historien om erobringen av De syv riker frem til Dragenes Dans og borgerkrigen som nesten ble slutten for Targaryen-dynastiet.

En sang om Is og Ild  (A song of Ice and Fire – Game of Thrones)

Handlingen foregår i en fiktiv verden inspirert av middelalderen og Rosekrigene. Her veksler ikke sommer eller vinter i vanlige årssykluser, men kan vare i årevis. Her er magi og overnaturlige skapninger. Mesteparten av handlingen finner sted på kontinentet Westeros, som for mange hundre år siden bestod av syv uavhengige kongedømmer. Disse ble samlet og styrt fra hovedstaden Kongshavn, men når kongen der dør, blir landet kastet ut i en blodig borgerkrig. Samtidig gjenoppstår og truer en fremmed rase, «De andre», som nesten ødela hele verden for tusenvis av år siden.

 1. I vargens tid (A Game of thrones, del 1)
 2. Kampen om Jerntronen (A Game of thrones, del 2)
 3. Kongenes Kamp (A Clash of Kings, del 1)
 4. Dragenes dronning (A Clash of Kings, del 2)
 5. Stål og snø (A Storm of Swords – del 1)
 6. Blod og gull (A Storm of Swords – del 2)
 7. Kråkenes Gilde (A Feast for Crows – del 1)
 8. Jern og sand (A Feast for Crows – del 2)
 9. Drømmer og støv (A Dance with Dragons – del 1)
 10. Dragenes dans (A Dance with dragons – del 2)
  - (The Winds of Winter)
  - (A Dream of Spring)

Michelet, Jon

En sjøens helt

Moderne litteratur, Sjøfortellinger, krigsromaner: andre verdenskrig

Norges viktigste bidrag under andre verdenskrig var de norske sjøfolkenes innsats på havet. Men de hjemvendte sjømennene ble glemt i fredsfesten. I sitt store romanepos fortelles historien til krigsseilerne gjennom den unge matrosen Halvor Skramstad, og et utall andre fantastiske romanskikkelser og dialoger, dramatiske hendelser og Halvors egne refleksjoner. Bøkene dekker alt fra krigens store slag, kapitulasjonen og konsentrasjonsleirene – til den røffe krigsseilerhverdagen, og mottakelsen hjemme etter krigen. Michelet døde etter lengre tids sykdom i 2018, bare en uke etter at han hadde fullført sitt livsverk, et verk som vil bli stående som den store norske sjøromanen.

 1. Skogsmatrosen
 2. En sjøens helt
 3. Gullgutten
 4. Blodige strender
 5. Brennende skip
 6. Krigerens hjemkomst

Moberg, Vilhelm

Utvandrer-serien

Historiske romaner

Beskriver livet og skjebnen til en gruppe svensker på midten av 1800-tallet. De lever et miserabelt liv preget av fattigdom, tungt arbeid og underkastelse, der presten, lensmannen og storbøndene er allmektige. Etter flere uår og andre ulykker drømmer de seg vekk fra Sverige, De legger ut på en strabasiøs og farefull seilas over Atlanteren, der en ny og forhåpentligvis bedre tilværelse venter.

 1. Utvandrerne
 2. Innvandrerne
 3. Nybyggerne
 4. Sista brevet til Sverige

Montefiore, Santa

Slottskrønikene

Moderne litteratur, kjærlighet og parforhold

Tre kvinner, tre skjebner. Følg familien Deverill gjennom generasjoner, kjærlighet, begjær og krig.

 1. Toner av kjærlighet og krig  (Songs of Love and War)
 2. Deverill slottets døtre  (Daughters of Castle Deverille)
 3. Slottets siste hemmelighet  (The Last Secret of Deverills) 
 4. Den glemte Deverill  (The Secret Hours)
 5. Arven etter Deverill (The Distand Shores)

Morris, Heather

Tatovøren i Auschwitz-bøkene

Biografisk skjønnlitteratur, andre verdenskrig: Holocaust

Basert på virkelige hendelser, følger vi Lale og Gita, som møtes da han skal tatovere fangenummeret på armen hennes, og deres overlevelse dag for dag i de umenneskelige forholdene i konsentrasjonsleiren. Først mange år senere får etterkommere den gripende historien om hvordan foreldrene fant hverandre. Oppfølgeren forteller den sterke historien til Cilka, som bare var 16 år da hun i 1942 ble sendt til Auschwitz. Der brukte leirkommandanten henne til sine private behov. Det ble hennes overlevelse, men også skjebne. Da russerne frigjorde leiren i 1945 ble hun dømt for å ha samarbeidet med den tyske fienden, og havner i den brutale Gulag-leiren i det øde Sibir, et nytt helvete styrt av enda et terrorregime.

 1. Tatovøren i Auschwitz
 2. Cilkas reise

Mostue, Sigbjørn

Alvetegnet-trilogien

Fantasy for unge

Espen som ferierer på morfarens gård, finner en meget spesiell nøkkel i skogen etter et lynnedslag. Nøkkelen åpner en parallell virkelighet der omgivelsene er de samme, men hvor trær, dyr og fugler kan snakke, og hvor nisser, alver, tusser og skrømt dukker opp. Men også onde urgamle skikkelser vekkes til live, og Espen blir virvlet inn i kampen mellom gode og onde krefter.

 1. Gravbøyen våkner
 2. Nissedreperen
 3. Krakens gap

I morgen er alt mørkt-trilogien

Skjønnlitteratur for unge, Dystopier

En mørk, voldsom, men også følsom fortelling hvor skremmende paralleller til hendelser i den virkelige verden gjør dette til tankevekkende lesning. Brage er en vanlig håpløst forelsket tenåring. Han og vennene lever sine trygge liv i oljenasjonen Norge, skjermet mot verdens råskap. Tror de. En dag meldes det fra Japan om rasende horder av mennesker, såkalt forrykte. De går løs på alt og alle. Når galskapen og smitten brer seg, blir hele verden berørt, og Brages liv snus på hodet.

 1. Brages historie
 2. Marlens historie
 3. Når historien slutter

Moyes, Jojo

Serien om Lou Clark

Moderne litteratur, kjærlighet og parforhold

Vi følger Louise Clark som møter kjærligheten på uventet hold. Det er en gripende historie om kjærlighetens styrke, og hvordan de valgene vi tar kan forandre våre liv for alltid, fortalt med mye varme, komedie og romantikk og et stort og fascinerende persongalleri.

 1. Et helt halvt år (Me before you)
 2. Etter deg (After you)
 3. Fremdeles meg (Still Me)

Mykle, Agnar

Bøkene om Ask Burlefot

Klassisk skjønnlitteratur

Romanene følger den unge mannen Ask Burlefot som flytter fra sine foreldre i Trøndelag og tar seg jobb nord i landet. Her gjør han sterke erfaringer med både kvinner og den nord-norske kulturen. I 1938 begynner han på handelshøyskolen i Bergen. Til tross for sitt praktiske studium er Ask en kunstnersjel og en sosialist. Han elsker musikk og litteratur – og kvinner. Han svever fra blomst til blomst, men finner ikke noe fellesskap, verken blant sine erobringer, sine studiekamerater, eller sine politiske meningsfeller.

 1. Lasso rundt fru Luna
 2. Sangen om den røde rubin

Mytting, Lars

Serien om Hekne

Historiske slektsromaner, Moderne litteratur

Den storslåtte fortellingen om Norge på vei inn i et nytt århundre tar til i ei norsk bygd på slutten av 1800-tallet, der gammel tro og levemåte brytes mot nye ideer. Men noe går også tapt. Blant annet stavkirken, bygdas eldgamle forankringspunkt. Det handler om nyrydding og fåfengt slit, om jakt og en etterlengtet Krag-Jørgensen, om det første elektriske lysglimtet i bygdenatta, og om den store krigen i Europa der bror står mot bror. Og bakom klinger legenden om tvillingene Halfrid og Gunhild Hekne, som var sammenvokst fra hoftene og ned. En av bildevevene de lagde, ble sagt å vise fremtiden.

 1. Søsterklokkene
 2. Hekneveven

Nedreaas, Torborg

Herdis-trilogien

Klassisk skjønnlitteratur, dannelsesromaner

Trilogien følger Herdis fra oppveksten i Bergen på begynnelsen av 1900-tallet. Herdis ser så mye mer enn det de andre ser. Hun har en sterk sensitivitet overfor alt rundt seg og en enorm fantasi som fargelegger hennes verden. Ute i verden raser krigen, mens Herdis utvikler seg til en tenksom og temperamentsfull jentunge i før-puberteten. I møte med samfunnet og familiens krav, kjenner hun på et ensomt opprør, uten å vite hvem hun skal rette det mot. Bøken er regnet blant de sterkeste oppvekstskildringene i norsk litteratur.

 1. Trylleglasset
 2. Musikk fra en blå brønn
 3. Ved neste nymåne

Nexø, Martin Andersen

Pelle Erobreren

Klassisk litteratur

8 år gamle Pelle og faren Lasse ankommer Bornholm med et skip i 1877. De har reist fra nød og fattigdom i Sverige, og drømmer om et bedre liv. Men å få arbeid er lettare sagt enn gjort. Lasse må si ja til det minst attraktive, og får arbeid på Stengården. Det viser seg raskt at dette ikke er svaret på drømmene deres. Arbeids-og levevilkårene på Stengården er nesten føydale, arbeidstakerne lever som dyr med elendige boforhold, dårlig mat, og lange, harde arbeidsdager. Pelle innser at far Lasse ikke er den sterke faren som han skulle ønske. Tross all motgang er han en ukuelig optimist og slik erobrer han sitt liv.

 1. Pelle Erobreren 1 (Barndom. Læreaar.)
 2. Pelle Erobreren 2 (Den store kamp. Gryet.)

Ditte menneskebarn

Klassisk litteratur

Bøkene, utgitt 1917-1921, følger livet til den "uekte" proletarjenta Ditte, fra fødsel til død. Hun settes først bort til sine besteforeldre før moren og stefaren forlanger at hun skal komme tilbake igjen. Deretter møter vi Ditte i København, der hun må klare seg som best hun kan for å tjene til livets opphold. Forfatteren skildrer menneskeskjebner man aldri vil glemme, med humor, frodighet, menneskelig styrke og svakhet, kjærlighet og livsglede. Gennem skildringen af Dittes korte og vanskelige liv retter forfatteren en glødende anklage mot et samfunn som ikke klarer å verne om sine menneskelige ressurser.

 1. Ditte Menneskebarn 1  (En Barndom. Lillemor. Syndefaldet.)
 2. Ditte Menneskebarn 2  (Skærsilden. Mod Stjernerne.)

Nilsen, Tove

Skyskraper-trilogien

Moderne litteratur

Vi følger den begavede og eventyrlystne ungjenta Tove og hennes venner som vokser opp i Skyskraperen, høyblokka på Bøler i Oslo, på 60-tallet og drømmer om å bli forfatter. Folk fra alle kanter av landet ble stablet sammen i høye blokker og etablerte sitt eget univers, sitt eget samfunn. Det blir noe helt spesielt når så mange jobber og bor sammen på et lite område. Man kommer tett inn på hverandre, man kjenner hverandres hemmeligheter. 

 1. Skyskraperengeler
 2. Skyskrapersommer
 3. G for Georg 

Nygårdshaug, Gert

Mino-serien

Moderne litteratur

Historien handler om Mino Aquiles Portoguesa, som er født i en landsby i Latin-Amerikas regnskoger. Faren lærer ham å jakte på sommerfugler. En dag rammer katastrofen landsbyen, og Mino går ut i verden alene, og grunnlegger etterhvert «Mariposa-bevegelsen». Boken tar opp temaer som miljøvern, nord-sør-konflikt og imperialisme, og ikke minst hvordan man velger å prioritere sine verdier.

 1. Mengele Zoo
 2. Himmelblomstreets muligheter
 3. Afrodites basseng
 4. Chimera
 5. Zoo Europa

Melkior Mussenden

Moderne litteratur

Handlingen utspiller seg i en ikke navngitt by i et ikke navngitt land. Et besynderlig hull dukker opp der kirken har stått og tiden begynner plutselig å oppføre seg unormalt. Historiene om Melkior Mussenden som forsøker å løse tidens gåte, føyer seg inn fortellertradisjonen som forfatteren er mest kjent for, ofte forbundet med latinamerikanske forfattere, der fabelens form danner grunnlag for underliggende samfunnskritikk og allmennfilosofiske problemstillinger.

 1. Klokkemakeren
 2. Nøkkelmakeren
 3. Regnmakeren

O’Brian, Patrick

Aubrey/Maturin-serien

Marinhistoriske romaner, Skjønnlitteratur

Bøkene skildrer napoleonstidens politiske omveltninger og avgjørende militære slag, med minutiøse beskrivelser av livet til sjøs. Fortellingene er sentrert rundt vennskapet mellom den engelske marineoffiseren Jack Aubrey og den irsk–katalanske legen Stephen Maturin, som også jobber for britisk etterretning. Serien som er kjent for sin grundige research, autentiske sjømannsterminologi og -språk, og detaljerte beskrivelse av livet tidlig på 1800-tallet, er kalt verdens beste seilerromaner.

 1. Første kommando (Master and Commander)
 2. Orlogskaptein – (Post Captain)
 3. HMS Surprise – (H.M.S. Surprise)
 4. Toktet til Mauritius (The Mauritius Command)
 5. Den ødeste øy (Desolation Island)
 6. Hell i krig (The Fortune of War)
 7. Skipslegens makker (The Surgeon’s Mate)
 8. Oppdrag på det joniske hav (The Ionian Mission)
 9. Svikefull havn (Treason’s Harbour)
 10. Den andre siden av verden (The Far Side of the World)
 11. Baksiden av medaljen (The Reverse of the Medal)
 12. Kaperskip (The Letter of Marque)
 13. 13-skudds salutt (The Thirteen-Gun Salute)
 14. Fra seilernes øy (The Nutmeg of Isolation)
 15. Clarissa Oakes (The Truelove /Clarissa Oakes)
 16. (The Wine - Dark Sea
 17. (The Commodore)
 18. (The Yellow Admiral)
 19. (The Hundred Days)
 20. (Blue at the Mizzen)
 21. (The Final unfinished Voyage og Jack Aubrey)

Osman, Richard

Torsdagsmordklubben

Krim: kosekrim

Torsdagsmordklubben består av fire aldrende hobby-detektiver. De bor i den sjarmerende seniorlandsbyen Coopers Chase, et ombygd kloster i Kent. De pleier å møtes hver torsdag for å diskutere uløste mordsaker. Joyce er tidligere sykepleier, Ron er eks-fagforenings-leder, Ibrahim er en pensjonert psykiater, og den hemmelighetsfulle Elisabeth var spion i sine yngre dager.

 1. Torsdagsmordklubben
 2. Mannen som døde to ganger
 3. kommer
 4. kommer

Paolini, Christopher

Arven-serien  (The Inheritance Cycle)

Fantasy

Da Eragon finner en blank, blå stein i skogen, synes den fattige bondegutten han er heldig - kanskje steinen kan selges og sikre mat vinteren igjennom? Men steinen er et drageegg, og Eragon oppdager at han har havnet midt i en kamp mellom krefter som er like gamle som det mektige Riket selv. Fra den ene dagen til den neste blir han kastet inn i en farefull verden styrt av skjebnekrefter, trolldom og makt. Kanskje avhenger hel Rikets skjebne av Eragon og dragen ....

 1. Eragon (Eragon)
 2. Den eldste (Eldest)
 3. Brisingr, eller Eragon Skuggedreper og Safira Bjartskulars sju løfter
  (Brisingr, or The seven promises of Eragon Shadeslayer and Saphira Bjartskular)
 4. Arven (Inheritance)

Pedersen, Erling

Trilogien om Christian 4. og hans norske kvinner

Historiske romaner

Fortellingene om Kong Christian 4. og hans eskapader er en underholdende blanding av fakta og diktning om kjærlighet og krig og forfølgelse av annerledes tenkende, i skjæringspunktet mellom tro og overtro, mellom renessansens magi og den moderne tids rasjonalisme. Under sin store Norgesreise i 1599 kommer den unge kong Christian 4. til Vardø. Der voldtar han trollkvinnen Aona, en hendelse som siden skal forfølge ham. Aona føder en datter, som får en viktig rolle, bl.a. da Sinclair og de skotske leiesoldatene mange år senere ankommer Norge. Kongen på sin side forsøker stadig å bekjempe rikets tre hovedfiender, svenskene, trollfolkene og katolikkene.

 1. Kongens merke
 2. Kongens kvinner
 3. Kongens ære

Pettersen, Siri

Ravneringene

Fantasy

Alle ætlinger, altså de som bor i landet Ym, har hale. Bortsett fra Hirka. Ulvene tok den da hun var spedbarn, blir hun fortalt. De andre ungene i landsbyen erter og kaller henne «Hirka halelaus» – til hun lukker kjefter på dem med en hard knyttneve. Men hun har også en annen hemmelighet, hun kan ikke favne, altså bruke evna slik som alle andre. Sannheten er at hun er odinsbarn, menskr. Odinsbarn er fryktet og hatet – hvis Hirka blir avslørt vil hun i beste fall bli kjeppjaget.

 1. Odins barn
 2. Råta
 3. Evna

Prowse, Amanda

Anna og Theo trilogien

Moderne kjærlighetsroman, Skjønnlitteratur

Gjennom tre ulike perspektiv, får vi tre versjoner av den samme historien. Anna vokste opp med en kjærlig og vidunderlig mor og en storebror. Det var mye kjærlighet, men lite penger, inntil alt rakner og Anna må klare seg selv. Men et tilfeldig møte i heisen endrer på mye for Anna. Theo kommer fra en rik og mektig familie. Han vokste opp uten kjærlighet, og med en stor hemmelighet. Men kan disse to bygge en felles fremtid? Og kan kjærligheten deres overleve fortidens hemmeligheter?

 1. Anna
 2. Theo
 3. Kitty

Puzo, Mario

Gudfaren  (The Godfather)

Spenningslitteratur

Historien om mafiafamilien Corleone. På toppen sitter Gudfaren. Hans tallrike dynasti har forgreininger overalt hvor makt og rikdom kan økes: narkotika, prostitusjon, gambling. Deres tilværelse er en grenseløs Don Vito Corleones lojalitet er ikke betingelsesløs, men har du den først er det for bestandig.

 1. Gudfaren (Godfather)
 2. Sicilianeren (The Sicilian)

(Mark Winegardner har skrevet flere bøker basert på Puzos fortelling om familien Corleone.)

Ragde, Anne Birkenfeldt

Neshov-serien

Skjønnlitteratur, Slektsromaner

I bøkene om familien på Neshov, ligger sprengkraften i familierelasjonene, om mennesker som vil rive over røttene sine, bare for å oppdage at de stikker dypere enn de trodde. De tre umake brødrene, grisebonden Tor på Neshov, begravelsesagenten Margido i Trondheim og vindusdekoratøren Erlend i København - lever separate liv. De møtes etter mange år fordi moren Anna ligger for døden. Det bringer frem litt av hvert, ikke minst Torunn – Tors datter som han bare har møtt én gang. Hun visste ikke en gang at hun hadde onkler, opptil flere faktisk.

 1. Berlinerpoplene
 2. Eremittkrepsene
 3. Ligge i grønne enger
 4. Alltid tilgivelse
 5. Liebhaberne
 6. Datteren

Redondo, Dolores

Baztan-trilogien

Krim: politi

Spennende og eksotisk krim fra Baskerland og Navarra i det nordlige Spania. Ved bredden av elva Baztan blir en ung jente funnet drept. Inspektør Amaia Salazar blir utpekt til å lede etterforskningen, og den bringer henne tilbake til stedet hvor hun ble født, og som hun alltid har ønsket å unnslippe.

 1. Den usynlige vokteren
 2. Offergaven
 3. Knoklenes arv

Renberg, Tore

Serien om Jarle Klepp

Moderne litteratur

Vi følger middelklassegutten Jarle Klepp fra bydelen Madla utenfor Stavanger. Han er født i 1972, sønn av en sekretærmor og en lærerfar, Sara Klepp og Terje Orheim. Jarle er en dedikert og engasjert gutt, søkende og ivrig. Han lengter bort fra den hjemlige tristessen han lever i med en alkoholisert far, og er stadig på søken etter et sterkt lys, enten han finner det i popmusikken, i jentene, i politikken eller menn han fascineres av.

 1. Mannen som elsket Yngve
 2. Kompani Orheim
 3. Charlotte Isabel Hansen
 4. Pixley Mapogo
 5. Dette er mine gamle dager

Teksas-serien

Moderne litteratur

Renberg tar oss med til Stavanger og de fargerike karakterene i Hillevågsgjengen. Når den småkriminelle gjengen tar oppdraget med å hjelpe en gammel kompis med å bli kvitt en voksende spillegjeld, starter en spiral av hendelser som røsker Hillevågsgjengen ut av deres fredelige tilværelse for alltid.

 1. Videogutten
 2. Vi ses i morgen
 3. Angrep fra alle kanter
 4. Skada gods
 5. Assalamu Alaikum

Riley, Lucinda

De syv søstre-serien

Skjønnlitteratur, Moderne romantikk

Serietittelen refererer til stjernehopen Pleiadene, eller Syvstjernen, som er synlige fra nesten overalt i verden, og skinner fra solnedgang til soloppgang, har inspirert mennesker i ulike kulturer i årtusener. Serien her starter med at seks søstre samles i barndomshjemmet ved Genèvesjøen etter at adoptivfaren deres, den sky mangemillionæren Pa Salt, er død. Begravelsen har allerede funnet sted. Han har etterlatt hver søster et spor som skal lede dem tilbake til deres opphav. Sporene fører hver av søstrene på ulike reiser, og møter med kjente mennesker som på ulikt vis har satt spor etter seg i historien.

 1. De syv søstre (Seven Sisters)
 2. Stormens søster (Storm Sister)
 3. Skyggesøsteren (The Shadow Sister)
 4. Perlesøsteren (The Pearl Sister)
 5. Månesøsteren (The Moon Sister)
 6. Solsøsteren (The Sun Sister)
 7. Den savnede søsteren  (The Missing Sister)

Risa, Einar O

Kanne-kvartetten

Slektsromaner

Kanne, som har rømt København etter en krangel med sin far, reiser til Stavanger og går i land med sitt digitale Goecker-kamera. Han leier seg et rom hos enkefru Nærland, skaffer lokaler, og henger opp skiltet «M. Kanne & Søn, fotograf». Men kone tilkommer senere, og han får fire døtre for en sønn ser dagens lys. Serien er både en slektskrønike og en historisk roman, og handler om mer enn Stavanger. For Kanne-etterkommere sprer seg til USA, til København. De er helter og anti-helter. En av dem forføres av Mussolini i Italia, en annen mister armen i Vietnam.

 1. Kanne & Søn 1889-1922
 2. Kanne & Søn 1923-1943
 3. Kanne & Søn 1950-1970
 4. Fjerde bok 1980-2006 er inkludert i samleutgaven M. Kanne & Søn

Roberts, Gregory David

Shantaram

Moderne litteratur

Hovedpersonen og fortelleren Lin, er på rømmen fra en langtidsdom, og søker tilflukt i Bombays slumstrøk, der han oppretter en improvisert praksis som doktor for 25.000 slumbeboere. Romanen tar utgangspunkt i forfatterens egen historie, og er blant mye annet en lang kjærlighetserklæring til Bombay og India. Men først og fremst handler Shantaram om et liv og en reise helt i randsonen av hva et menneske kan tåle, om frihetens pris, om betingelsene for en ny begynnelse, om kampen mellom det gode og det onde, om kjærlighet - om de store valg i livet.

 1. Shantaram
 2. Fjellets skygge

Rodriguez, Deborah

Den lille kafeen i Kabul

Moderne litteratur

I denne fortellingen om vennskap og overlevelsesevne, møtes fem kvinner på en kafe i av verdens mest urolige og farlige byer. De er den stolte kaféeieren, hun som ble kidnappet fra en avsidesliggende landsby, en ambisiøs journalist, en rik amerikansk kvinne som endelig har forlatt ektemannen for å hengi seg til sin afghanske elsker, og en enke som har en hemmelig kjærlighetshistorie som bryter med alle regler i det afghanske samfunnet.

 1. Den lille kafeen i Kabul (The Little Coffee Shop of Kabul)
 2. Tilbake til den lille kafeen i Kabul (Return to the Little Coffee Shop of Kabul)

Roth, Veronica

Dødsmerkene  (Carve the Marks series)

Fantasy, Science Fiction

På en planet preget av strid har alle innbyggere en særegen gave, et talent som gir dem makt til å endre fremtiden. Cyra er søsteren til den brutale tyrannen som hersker over Shote. Akos er fra det fredselskende landet Thuve, men tas til fange av Shotet- soldater. Om de skal overleve, må de samarbeide mot alle odds - eller gå til grunne.

 1. Dødsmerkene (Carve the Mark)
 2. Skjebnevalget  (The Fates Divide)

Rothfuss, Patrick

Kongedreperkrøniken  (The Kingkiller Chronicle)

Fantasy

Et episk fantasiunivers om livet til Kvothe, en av verdens mest legendariske menn som har gått under jorden etter å ha utført både fantastiske og grusomme handlinger. Alle tror han er død, inntil en kronikør sporer ham opp og overtaler ham til å fortelle livshistorien sin.

 1. Vindens navn (The Name of the Wind)
 2. En vis manns frykt (The Wise Man’s Fear)
 3. (kommer) (The Doors of Stone)

«Stillhetens musikk» er fortellingen om Auri, en av bifigurene i krøniken, og hvordan verden ser ut fra hennes synsvinkel og om ting bare hun kan. Auri er en kvinne med mange hemmeligheter, og bor dypt under Universitetet. Der er det et sammenrast nett av tunneler og forlatte rom som få mennesker kjenner til.

Rølvaag, Ole Edvart

Immigrantserien

Klassisk litteratur

Bøkene, skrevet i mellomkrigstida, tar for seg historien om en familie fra Dønna som utvandrer til Amerika. Men mest er det en innvandrerhistorie, om hvordan annengenerasjons nordmenn født og oppvokst i det nye landet, stadig møter kravet om å oppføre seg norsk. Og det er stadig gnisninger mellom det norske og det irske miljøet. Rølvaags bøker er blant de mest kjente innvandrerromanene i Amerika.

 1. I de dage (Giants in the Earth, del 1)
 2. Riket grundlægges (Giants in the Earth, del 2)
 3. Peder Seier (Peder Victorius)
 4. Den signede dag  (Their Fathers God)

Samartin, Cecilia

Señor Peregrino trilogien

Klassisk litteratur

Jamilet vokser opp i Mexico. Hun er en nydelig jente, men store deler av kroppen hennes skjemmes av et stygt fødselsmerke. Hun blir utstøtt i landsbyen, og skolegang blir umulig. Hun klarer å flykte til USA og til tanten, Carmen. Der får hun jobb på et asyl, som pleier for den eksentriske señor Peregrino. Historien hans om pilegrimsvandringen til Santiago de Compostella forandrer Jamilets liv fullstendig.

 1. Señor Peregrino
 2. La Peregrina
 3. Los Peregrinos

Sandel, Cora

Alberte-trilogien

Klassisk litteratur

Bøkene følger livet til Alberte Selmer fra oppveksten i en by nordpå som minner sterkt om Tromsø rundt hundreårsskiftet. Alberte er eldstedatteren i en embetsmannsfamilie som har flyttet nordover på grunn av sorenskriverstillingen til faren. Byen er preget av strenge klasseskiller, og Alberte føler at hun ikke passer inn. Lillebroren Jakob har en lettere oppvekst enn henne, og bestemmer seg snart for å dra til sjøs. Alberte kommer seg omsider bort selv, til en malerskole i Paris i tida rett før første verdskrig. Det er kunstner hun vil bli, men livet tar henne i en annen retning. Hun opplever at prisen hun må betale for sin selvstendighet, er høy.

 1. Alberte og Jakob
 2. Alberte og friheten
 3. Bare Alberte

Sendker, Jan-Philipp

Burma-trilogien  (The Art of Hearing Heartbeats)

Moderne litteratur, Kjærlighet og parforhold

I sine gripende og sterke fortellinger undersøker forfatteren hvordan kjærligheten mellom mennesker kan overvinne grenser. Samtidig får man interessant innblikk i den burmesiske kulturen, folket og landet, som er viktige deler av historiene. Alle bøkene kan leses hver for seg.

 1. Kunsten å høre hjerteslag (The Art of Hearing Hearbeats)
 2. Kunsten å være den man er (A Well-Tempered Heart)
 3. Kunsten å følge hjertet (The Heart Remembers)

Kina-trilogien  (The Rising Dragon Series)

Moderne litteratur

Forfatteren tar for seg Kinas nære historie i denne spennende og dramatiske fortellingen. Amerikanske Paul Leibovitz har bodd nærmere tretti år i Hong Kong da han rammes av en personlig tragedie og ekteskapet havarerer. Nå lever han et tilbaketrukket liv, men da han ved en tilfeldighet treffer Elizabeth, en amerikansk kvinne på desperat jakte etter sin forsvunne sønn, blir livet hans snudd på hodet. Etter hvert som Paul og en politivenn beveger seg ned i underverdenen i Hong Kong, oppdager de mørke hemmeligheter gjemt under Kinas nye velstand. I et land der rike forretningsmenn kan bestikke de juridiske myndighetene, er det nok av muligheter for de som har onde hensikter.

 1. Hviskende skygger (Whispering Shadows)
 2. Ensomhetens språk (The Language of Solitude)
 3. Ved nattens ende (The Far Side of the Night)

Seyfarth, Adelheid

Svullrya-kvartetten

Moderne litteratur, Bygdesamfunn

Vi følger en familie i Svullrya på Finnskogen. På en original, humoristisk, poetisk og tankevekkende måte skildres den norske arbeiderklassen, og vi får deres hverdag preget av sosial arv og miljø, forskjellene mellom by og land, mellom bygda og sentralmakten som bestemmer over dem.

 1. 40 kalde bak månen
 2. Den hvite elgen
 3. De fortapte
 4. Så blomstret rogna

Shedadi, Muna

Fortunas døtre

Moderne romantikk

Etter at den berømte filmskuespilleren Jill Croft har gått bort, går døtrene hennes gjennom morens etterlatte papirer. De oppdager at hun hadde en stor hemmelighet, noe som setter hele deres eksistens i et nytt lys. De tre kvinnene reagerer veldig ulikt - hvem var moren egentlig? Rosalind ønsker umiddelbart å få vite sannheten om hvem hun selv er og hvem moren var. Søstrene er mer skeptiske til nyheten og vil at alt bare skal fortsette som før.

 1. Rosalinds løgner
 2. Eves flukt
 3. Olivias avsløring

Shusterman, Neal

Livsloven dystologien  (The Unwind dystology)

Dystopi, Science Fiction

Serien utfordrer lesernes tanker om livet – ikke bare der livet begynner og hvor det ender, men hva det virkelig vil si å være i live. I en ukjent fremtid er livet ukrenkelig fra unnfangelsen til fylte tretten år. Mellom alderen tretten og atten, kan foreldre la barnet sitt "fragmentere". Da blir kroppen demontert og alle barnets organer blir transplantert inn i ulike givere, så livet ikke teknisk er slutt. Connors foreldre ønsker å bli kvitt ham fordi han er for vanskelig å kontrollere. Risa, en myndling av staten, skal bli fragmentert for å kutte barnehjemskostnader. Og Lev er en tiende, et barn unnfanget for å bli fragmentert, som en del av familiens strenge religion. Disse tre bringes sammen ved en tilfeldighet og prøver å overleve gjennom en halsbrekkende ferd tvers over USA.

 1. Splintret (Unwind)
 2. Spleiset (Unwholly)
 3. Sjelløs (Unsouled)
 4. Samlet (Undivided)

Skram, Amalie

Hellemyrsfolket

Klassisk litteratur, Slektsromaner

Serien ble utgitt på slutten av 1800-tallet og regnes som et av hovedverkene i norsk litteratur. Handlingen følger et knippe skjebner i Hellemyr-slekten, og betoner problematikk omkring arv og miljø: Har mennesket frihet til å velge sitt liv. Eller er dets livsløp forutbestemt? I tillegg til å tegne skarpe portretter av skikkelser som Oline, Sjur Gabriel, Sivert, Severin og Sofie, gir Amalie Skram også et presist bilde av de sosiale forhold som preger disse menneskene.

 1. Sjur Gabriel
 2. To venner
 3. G. Myre
 4. Avkom

Smirnoff, Karin

Jana Kippo-trilogien

Moderne litteratur

Jana Kippo returnerer til hjembyen Smalånger for å få styr på livet til sin alkoholiserte tvillingbror. Hun flytter inn hos Bror, som fortsatt bor i barndomshjemmet deres, og begynner å jobbe i hjemmetjenesten. Søsknene har et felles barndomstraume og et dødsfall i byen har gått sterkt inn på Bror. Maria ble funnet død i et skogholt og ingen vet hva som har hendt, tok hun livet av seg eller ble hun drept? 

 1. Jeg dro ned til bror (Jag for ned til bror)
 2.   -   (Vi for upp med mor)
 3.   -   (Sen for jag hem)

Smith, Ali

Årstidskvartett  (Seasonal)

Moderne litteratur, Storbritannia

I hver av de fire romanene møter vi folk som opplever noe uforutsett. Kanskje møter de et tilfeldig menneske som gjør at livet deres tar en ny vending. Like gjerne kan de møte en utfordring eller hindring som skyldes tiden vi lever i. Temaene i beskrivelsen av vår tid er aktuelle, enten det gjelder Brexit og flyktningpolitikk, eller hun går inn bak pannebrasken til et gammelt menneske med økende demens som ser fortid og nåtid flyte over i hverandre i en ny og sanselig virkelighet.

 1. Høst (Autumn)
 2. Vinter (Winter)
 3. Vår (Spring)
 4. Sommer (Summer)

Smith, Wilbur

Courtney krøniken

Historisk spenningslitteratur, Krim og mysterier

Vi følger Courtney familien fra slutten av 1600-tallet til 1980-tallet. I 1667 raser det en krig mellom de store sjøfartsnasjonene England og Nederland. Sir Francis Courtney er kaptein og styrer både skuta og mannskapet med uinnskrenket makt. Sønnen Henry er fanejunker om bord og gjennomgår en beinhard oppdragelse til fullbefaren sjømann. Courtney-familiens blod har alltid banket heftig i deres årer, og slik fortsetter det fra 1600-tallets erobringseventyr og videre gjennom generasjoner og århundre.  

 1. Rovfuglene (Birds of Prey 1660s)
 2. Den gyldne løve (Golden Lion 1670s)
 3. Monsun (Monsoon 1690s)
 4. Under tigerens klør (The Tiger's Prey 1700s)
 5. Blå horisont (Blue Horizon 1730s)
 6. (Ghost Fire 1754)
 7. Ung manns land (When the Lion Feeds 1860s–1890s)
 8. Solens triumf (The Triumph of the Sun 1880s)
 9.   -  (King of Kings 1887)
 10. Torden over landet (The Sound of Thunder 1899–1906)
 11. Assegai (Assegai 1906–1918)
 12. Brennende kyst (The Burning Shore 1917–1920)
 13. Mørk storm (War Cry 1918–1939)
 14. En spurv til jorden (A Sparrow Falls 1918–1925)
 15. Sverdets makt (Power of the Sword 1931–1948)
 16. Courtneys krig (Courtney's War 1939)
 17. Svart hevn (Rage 1950s and 1960s)
 18. Dolket (Golden Fox 1969–1979)
 19. Dødens time (A Time to Die 1987)

Ballantyne serien

Skjønnlitteratur, Krim og mysterier

Bøkene følger livene til Balantyne familien fra 1860 til 1860, med den dramatiske historien til Rhodesia (nå Zimbabwe) som bakteppe.

 1. Falkens flukt (A Falcon Flies 1860)
 2. Diamantlandet (Men of Men 1870s–1890s)
 3. Falkens hevn (The Angels Weep 1st part 1890s, 2nd part 1977)
 4. Leoparden jager i mørket (The Leopard Hunts in Darkness 1980s)
 5. Solens triumf (The Triumph of the Sun 1884)
 6.  -   (King of Kings 1887)

Taita – Det gamle Egypt

Historiske romaner

Det gamle Egypt, et rike bygget på gull. Men nå ligger Kongenes dal herjet av krig og tappet for livsblod. Den idérike og talentfulle slaven Taita er historiens forteller, og han ser farao bare som et symbol for kongedømmets synkende makt og ære. Ved siden av ham står hans protesjeer; den vakre Lostris, Mester Intefs datter, og den stolte kriger Tanus, som sammen deler drømmen om å gjenreise det mektige riket og ikke minst, om å få hverandre. Men det skal ikke gå helt etter deres visjoner. Landeplager skal følge og livgivende Nilen svikter.

 1. Hapi – Elvegudinnen (River God)
 2. Taita og den 7. gåten (The Seventh Scroll)
 3. Vismannen Taita (Warlock)
 4. Nilens hemmelighet (The Quest)
 5. Ørkengud (Desert God)
 6. Farao (Pharaoh)

Solstad, Dag

Trilogien om Bjørn Hansen

Moderne litteratur

Bøkenes jeg-person er samfunnsøkonomen Bjørn Hansen, kemner på Kongsberg. Selv om det er imot Bjørn Hansens egen vilje å være hovedperson i disse beretningene, eller de begivenheter som danner grunnlag for dem, er det uomtvistelig Bjørn Hansen som er omdreiningspunktet for historien. Men samtidig er bøkene gjerne slike som Bjørn Hansen selv drømmer om å lese, "en roman som viste at livet er umulig, men uten et snev av humor, verken svart eller av noe annet slag."

 1. Ellevte roman, bok atten
 2. 17. roman
 3. Roman 2019 – Tredje, og siste, roman om Bjørn Hansen

Spjut, Stefan

Susso Myrén

Krim og mysterier, Magi og trolldom

Mytologi og spenning i fullt monn, med handling lagt til den svenske villmarken, der det finnes vesener vi ikke kjenner til. Men Sysso Myrén som bor på en avsidesliggende gård og lever med dem tett innpå seg, vet å vokte seg. Det gjør ikke ferierende, og noen forsvinner for aldri å bli funnet igjen. Mot sin vilje dras Susso inn i en voldsom og farlig jakt på sannheten. Her får du humor, grøss, vemod, sorg, skrekk og litt action, fortalt med gode karakterskildringer og et rikt persongalleri.

 1. Stallo
 2. Stalpi

Stefánsson, Jón Kalman

Trilogien om Gutten

Moderne skjønnlitteratur

Romanene «Himmelrike og helvete», «Englenes sorg» og «Menneskets hjerte» er samlet i en utgave. Sammen utgjør de et enestående epos om lykke og ulykke, om himmelen og bølgene, om sorgen og kjærligheten, om alle menneskenes drømmer i en liten fiskerlandsby ved havet på Island en gang for litt over hundre år siden. Og om en gutt som er nødt til å bli voksen i en hard, men samtidig uforståelig vakker verden.

Romanene om Keflavík

Moderne skjønnlitteratur

Bøkene «Fiskene har ingen føtter» og «Omtrent på størrelse med universet» utgjør en slektssaga som favner de siste 100 år. Keflavik som tidligere ble kalt for Helvete er Aris hjemsted. Han vender tilbake da faren er døende, og blir konfrontert både med sin egen og forfedrenes sprukne historie. Vi får også fortellingen om besteforeldrene som skapte seg et liv i et fattig fiskevær i mellomkrigstiden, foreldrene som flyttet til Keflavík, militærbasen som fikk så stor betydning for omgivelsene.

Staalesen, Gunnar

Bergenstrilogien

Moderne litteratur, Historisk roman

Trilogien er en bredt anlagt skildring av Norges og Bergens historie gjennom 1900-tallet, skildret fra flere synsvinkler geografisk og sosialt/klassemessig. I første bind introduseres flere handlingstråder, blant annet blir konsul Carl August Frimann brutalt slått ned og drept den første natten i det 20. århundre. Saken blir etterforsket og får sin tilsynelatende oppklaring. Men var det egentlig slik det skjedde? Med et fargerikt historisk bakteppe får leseren følge et knippe av personer og viktige hendelser i Bergen utover på 1900-tallet. Og bakom slynger hele tiden den uoppklarte mordgåten fra nyttårsnatten 1900 seg.

 1. 1900 Morgenrøde
 2. 1950 High Noon
 3. 1999 Aftensang

Sundstøl, Vidar

Minnesota-trilogien

Krim og mysterier

Den norskættede politimannen Lance Hansen finner en ung norsk turist brutalt myrdet ved bredden av Lake Superior i USA. Samtidig finner han spor etter en hundre år gammel mordgåte, og det er ting som tyder på at Lance selv utgjør et bindeledd mellom de to sakene. Sakte spinnes en nervepirrende vev av indre og ytre historier mellom brutale drap, familiehemmeligheter, forlengst avdøde indianere og dagens norsk-amerikanske miljø i Minnesota. Alt mens mordetterforskningen ubønnhørlig nærmer seg sitt klimaks.

 1. Drømmenes land
 2. De døde
 3. Ravnene

Sørnes, Torgrim

De henrettede i Norge

Rettshistorie: dødstraff

Sørnes tegner et bilde av et Norge som er lite kjent fra før. Ved hjelp av studier av rettsdokumenter og avisartikler, har forfatteren rekonstruert begivenhetene som førte kvinner og menn til retterstedet. Fofatteren forteller om forbryterne, ofrene, de som dømte dem, og de som henrettet dem, og vi får et innblikk i motivene bak ugjerningene, grufulle detaljer om drapene, etterforskningen, rettssakene og vitnemålene

 1. Dødsskyggenes daler: De henrettede i Norge 1759-1764
 2. Menneskeham: De henrettede i Norge 1765-1771
 3. Mørkets gjerninger: De henrettede i Norge 1882-1782
 4. Uten nåde: De henrettede i Norge 1783-1814
 5. Ondskap: De henrettede i Norge 1815-1876

Teige, Trude

Kristiane

Historiske romaner

Sunnmøre på 1800-talet: Kristiane lovar far sin at losnummeret hans ikkje skal gå ut av slekta. Som kvinne kan ho ikkje overta losansvaret og må difor gifte seg med ein som kan og vil det. Mellom plikt og lidenskap må ho ta sine val. Når borna vekst til, veit eldsteguten Anders at mora ønsker at også han skal bli los, men han har sine eigne draumar og planar. Kristiane søkjer til havet når ho treng å tenkje. Ein dag gjer ho ei skremmande oppdaging nede ved den store steinen på stranda. Hendinga får store konsekvensar i bygda.

 1. Havet syng
 2. Lene seg mot vinden

Tiller, Carl Frode

Innsirkling

Moderne skjønnlitteratur

David har mista hukommelsen og er på institusjon. I ei avisannonse med bilde blir folk som har kjent David oppmoda om å skrive til han. Gjennom forteljingane og breva får vi ei «innsirkling» ikkje berre av Davids liv, men også av livet til brevskrivarane. Vi ser levd liv, kjærleik og død, skiftande tider i eit Noreg på veg mot nye tider og nye måtar leve på. Djup psykologisk forståing går hand i hand med skarp analyse av historiske og kulturelle fenomen. Den siste boka gir elles ikkje berre svaret - den vil også snu opp ned på alt du trudde du visste om David.

 1. Innsirkling 1
 2. Innsirkling 2
 3. Innsirkling 3

Tolkien, Jon Ronald Rauer

Hobbiten - Ringenes herre  (Lord of the Rings)

Episk / heroisk fantasy

Den fantastiske fortellingen er en videreutvikling av universet som Tolkien skapte med «Hobbiten». Historien foregår i verdenen Midgard og skildrer kampen om en magisk ring som ble laget for den onde Sauron. Den som bærer ringen får stor makt, men korrumperes samtidig av den. Et lite følge av små hobbiter og djerve beskyttere, drar ut på en lang, spennende og farlig vandring for å redde verden fra den onde Sauron. Parallelt foregår forberedelsene til krig mellom alliansen av gode folk på den ene siden og Saurons onde hær på den andre.

        Hobbiten (The Hobbit)

 1. Ringens brorskap (The Fellowship of the Ring)
 2. To tårn (The Two Towers)
 3. Atter en konge  (The Return of the King)

Turtschaninoff, Maria

Krøniker fra det røde klosteret

Fantasy og magisk realisme

På den lille øya Menos ligger Det røde klosteret, der jenter og kvinner kommer fra alle land for å unnslippe forfølgelse og vold, og der alle kan dyrke sine interesser. I klosteret bevares hemmelig kunnskap om Gudinnen med de tre ansiktene: Jomfruen, Moderen og Heksen. Maresi er tretten år gammel og kom til klosteret fire år tidligere, på flukt fra sult og fattigdom. Hun liker å lese og favorittstedet er det store biblioteket i Kunnskapens hus. Det fredfulle livet rystes når Jai - en jente med sammenfiltret blondt hår, klærne stive av størknet skitt og ryggen full av arr - ankommer øya. Hun har flyktet fra grusomme forfølger,  og mennene som er ute etter henne, kommer aldri til å gi seg før de finner henne.

 1. Maresi
 2. Naondel
 3. Brevene fra Maresi

Tønseth, Jan Jakob

Hilmar Iversen-trilogien

Moderne litteratur

Med svart humor skildres hvordan den nervøse mannen går fra å være en ideologisk brennende, men livredd deltager i den spanske borgerkrigen, via opplevelsene hans i Norges Kommunistiske Parti på 50-tallet, før han desillusjonert og ulykkelig slår seg ned i Fredrikstad, for å dyrke den hjemlige trygghet i sin egen hage. Her males et stort portrett av et knudrete menneske, en tragikomisk figur, som samtidig er en original skildring av en nasjon som flyttet fokus fra den internasjonale arena, via partipolitikken til eneboligen med hage rundt.

 1. Hilmar Iversens ensomhet
 2. Et vennskap
 3. Resignasjon og portvin

Twain, Mark

Eventyrene om Tom Sawyer

Klassisk litteratur

Bøkene om Tom Sawyer og Huck Finn blir dels oppfattet som en fremragende studie i et guttesinn, og dels som en humoristisk skildring av uvørne gutteknekte. Handlingen foregår i den fiktive byen «St. Petersburg» midt på 1800-tallet, i perioden etter at dampskipene begynte å trafikkere Mississippi tidlig på 1800-tallet, og før den amerikanske borgerkrigen (1861–65). Tom bor hos sin tante Polly, men foretrekker det frie livet til vennen Huck, som er tilsynelatende foreldreløs og hjemløs. En natt blir Tom og Huck vitne til et mord på kirkegården. Tom og Huck våger ikke å fortelle hva de har sett, ettersom de har vært ute uten lov. Men de unge blir trukket inn i hendelsene som foregår i den brutale voksenverdenen likevel.

 1. Tom Sawyer (The Adventures of Tom Sawyer)
 2. Huck Finn og eventyra hans (The  Adventures of Huckleberry Finn)
 3. Tom Sawyer blir detektiv (Tom Sawyer Abroad)
 4. Tom Sawyer på nye eventyr (Tom Sawyer, Detective)

Undset, Sigrid

For sine mektige beskrivelser av livet i middelalderen ble Undset belønnet med Nobelprisen i litteratur.

Kristin Lavransdatter

Klassisk litteratur, Historiske romaner

Vi befinner oss på 1300-tallet. Unge Kristin rammes av tilværelsens mørke krefter da søsteren hennes blir krøpling etter en ulykke, og hun selv blir utsatt for et voldtektsforsøk. Hun overtaler sin far, Lavrans, og sin forlovede Simon til å sende henne i kloster for et år. Men gudfryktigheten får motstand når Kristin møter ridderen Erlend Nikolaussøn, som er beryktet for sine erobringer. Det blir et skjebnevalg for Kristin.

 1. Kransen
 2. Husfrue
 3. Korset

Olav Audunssøn

Klassisk litteratur, Historiske romaner

Handlingen foregår rundt Oslo-fjorden på slutten av 1200-tallet og begynnelsen av 1300-tallet. Olavs sjelekvaler dreier seg om de allmenngyldige og menneskelige emnene; om forholdet mellom begjær og kjærlighet, ektemann og hustru, foreldre og barn. Selv om Olav ønsker å leve et godt og riktig liv, floker det seg til for ham, og kampen mellom egen vilje og Guds lov blir sterk og farlig

 1. Olav Audunssøn i Hestviken
 2. Olav Audunssøn og hans børn

Verne, Jules

Trilogien om kaptein Nemo og «Nautilus»

Klassisk litteratur

Les fullversjonene av Jules Verne eventyrlige fortellinger jorden rundt.  Trilogien starter i 1864, da Yachten Duncan forlater Skottland på leting etter kaptein Grant og mannskapet hans, som et par år tidligere har lidd skipbrudd med tremasteren Britannia. Med om bord på letingen er også kaptein Grants morløse barn. Ferden går over både land og hav: Sør-Amerika, Atlanterhavet, Det indiske hav, Australia og New Zealand. Underveis stifter de bekjentskap med de ulike kontinentenes historie, natur og dyreliv, men de blir også utsatt for mange farer og strabaser. Fortellingen videre handler om tre menn som havner i undervannsbåten «Nautilus», styrt av kaptein Nemo. De reiser rundt hele verden og kommer ut for alle mulige eventyr på havets bunn. Den hemmelighetsfulle øya, er en ukjent vulkanøy i Stillehavet. Her havner en gruppe menn etter en dramatisk ballongferd på flukt fra den amerikanske borgerkrigen i 1865. Med pågangsmot, oppfinnsomhet og hardt arbeid klarer de å gjøre livet på øya mer og mer levelig. Men det foregår mystiske ting på øya som ingen kan forklare. Når den store katastrofen truer dukker det en mystisk hjelper opp.

 1. Kaptein Grants barn
 2. En verdensomseiling under havet
 3. Den hemmelighetsfulle øya

Vik, Bjørg

Elsi Lund-trilogien

Moderne litteratur,  Dannelsesroman

Forfatteren gjenskaper miljøet i sin barndomsgate i fortellingen om Elsi Lund, jentungen fra Colletsgate i Oslo, 4 år gammel da krigen brøt ut. Det er samtidig et bilde av en hel tidsepoke. Menneskene i den helt vanlige - nesten fattige og overbefolkede - leiegården ved St. Hanshaugen kommer oss merkelig nær. Vi følger Elsi fra et snilt, lydig og kvikt barn til en gruende konfirmant med bekymringer via tenårenes korsveier med venninner, gutter og nye miljøer til en nittenårings liv med russetid, husmorskole, forlovelse, brudd, oppbrudd og sammenbrudd - frem til Journalistakademiet og nøkkelen til eget rom og liv.

 1. Små nøkler store rom
 2. Poplene på St. Hanshaugen
 3. Elsi Lund

Wassmo, Herbjørg

Tora-trilogien

Moderne litteratur, Barndom

Tora er «tyskerdatter» og herkomsten gjør livet vanskelig. Hun bor sammen med moren, Ingrid, og stefaren, Henrik, i en nedslitt leilighet i Tusenhjemmet, et hus der flere vanskeligstilte familier bor i hver sin leilighet. Der bærer hun en vond og taus hemmelighet. Henrik, som drikker tungt, forgriper seg på henne. Den barnløse tanten Rakel er Toras viktigste støttespiller, sammen med Rakels mann, Simon. Toras fantasi er også essensiell, dit flykter hun når virkeligheten blir for vanskelig.

 1. Huset med den blinde glassveranda
 2. Det stumme rommet
 3. Hudløs himmel

Dina-bøkene

Historiske romaner, Slektsromaner

Dina Grønelv vokser opp som enebarn og arving til en stor gård i Nordland, på 1800-tallet. Hun er preget av en barndom hvor hun som 5-åring blir skyld i morens død, etter å ha veltet et kar med lut over henne. Senere blir hun som nygift ung frue muligens skyld i sin eldre ektemanns død. Hovedpersonen utfolder seg i spennet mellom det skadeskutte barnet, og en kvinnelig koloss, som utfolder seg innen alle dyder som tradisjonelt tilhører mennenes sfære: forføringskunst og elskere, jakt, hester, sigarer, husbondsrollen, dømmende myndighet over sine og sine omgivelser, hun musiserer og hun driver handel.

 1. Dinas bok
 2. Lykkens sønn
 3. Karnas arv
 4. Den som ser

Zafón, Carlos Ruiz

De glemte bøkers kirkegård-serien

Spenningslitteratur

I et gotisk og dystert Barcelona i tiårene før den spanske borgerkrig, blir forfatteren David Martin, bedt om å skrive en ganske uvanlig bok av en mystisk forlegger. Mange år senere møter vi Daniel på ti år. Han er med faren som er antikvar til en bygård i Barcelona. Her finner han en spennende bok som skal forandre livet hans. Forfatteren av boken ble myrdet mange år tidligere og selv om Daniel får mange tilbud om å selge boken velger han å beholde den. Årene går og uforklarlige hendelser skjer rundt ham. Han forfølges av en mann uten ansiktstrekk og nå blir han ført inn blant ukjente steder og personer i det gamle Barcelona.

 1. Engelens spill
 2. Vindens skygge
 3. Himmelens fange
 4. (Åndenes labyrint – kommer på norsk)

Tåke-trilogien

Skjønnlitteratur for unge, Spenningslitteratur

Bøkene er enkeltstående men har til felles at de forteller historier fylt av mystiske elementer og gåter fra fortiden som knytter de unge hovedpersonene sammen i et skjebnefelleskap.

 1. Tåkens hersker
 2. Midnattspalasset
 3. Skogens skygge
 1.