Fokusområde 2024 – psykososialt arbeidsmiljø

  • Publisert: 11.01.2024

Altfor mange sjøfolk mobbes og/eller trakasseres på jobb. Sjøfartsdirektoratet vil derfor ta tak i det psykososiale arbeidsmiljøet i den maritime næringen.

– En kulturendring må til, og hele den maritime næringen må jobbe sammen mot mobbing, trakassering og seksuell trakassering.

I spørreundersøkelsen «Maritim sikkerhet», som ble gjennomført i 2023, svarte hele 27 prosent at de var blitt mobbet og/eller trakassert siste 12 månedene.

Hva er psykososialt arbeidsmiljø?

I all hovedsak handler det om trygghet, inkludering, hvordan man snakker sammen som kolleger, og hvordan man har det på jobb. Det psykososiale arbeidsmiljøet påvirkes av mange forskjellige faktorer, men særlig de generelle arbeids- og levevilkårene om bord.

Det kan være vanskelig å vite hvordan en skal starte arbeidet mot mobbing og trakassering. Sjøfartsdirektoratet vil legge til rette for å hjelpe rederier og fartøy som vil ta tak i denne tematikken. Aller helst bør man begynne i god tid før det oppstår utfordringer med det psykososiale arbeidsmiljøet. Det er langt mer utfordrende å reparere et dårlig arbeidsmiljø enn å forebygge det.

Dette ønsker vi av den maritime næringen:

 

  • Ta kontakt med Sjøfartsdirektoratet for generell veiledning og råd. Send en e-post til post@sdir.no, og merk emnefeltet med «Fokusområde 2024».
  • Gjennomfør kampanjen «Be a buddy – not a bully». Ta kontakt med Sjøfartsdirektoratet for veiledning.
  • Bruk og gjennomfør handlingsplanen som lages gjennom Arbeidsmiljøhjelpen. Ta kontakt med Sjøfartsdirektoratet for veiledning.
  • Bestill seminar og materiell fra egne rådgivere i Sjøfartsdirektoratet (post@sdir.no). Vi holder seminar for overordnede ledd (HR-avdeling, mannskapskontor eller andre som er ansvarlige for arbeidsmiljø om bord på fartøy).
  • Ta kontakt med Sjøfartsdirektoratet for seminar på større mannskapskonferanser eller andre samlinger der en større mengde besetninger er samlet.
  • Ta kontakt med Sjøfartsdirektoratet for seminar for ulike sjømannsorganisasjoner som ønsker kompetanseutvikling, og/eller som selv vil tilby å holde seminar for sine medlemmer om bord på fartøy.

Verktøy for arbeid med fokusområdet

I menyen til høyre på denne siden finner du lenker til relevante nettsider og arbeidsverktøy. Psykososialt arbeidsmiljø ble presentert som fokusområde for 2024 under Sjøsikkerhetskonferansen i september 2023. Der var flere av foredragsholderne invitert nettopp på bakgrunn av dette.

To av presentasjonene kan du se video av under:

Sjøfartsdirektoratet har også fått oversatt både bøker og brosjyrer som skal bidra i arbeidet med det psykososiale arbeidsmiljøet. Disse vil kunne bestilles fra denne nettsiden når de er klare.

Fant du det du lette etter?

NB! Ikke skriv inn personopplysninger her.

Vi svarer ikke på henvendelser. Tilbakemeldinger gitt her brukes kun til forbedring av nettsidene.

Til toppen