Tradisjonen

Etter gamle tradisjoner skal den som passerer ekvator (linjen) for første gang døpes av Kong Neptun for å regnes som fullbefaren sjøfarer. Den ferske ekvatorkrysseren skal derpå motta et linjedåpssertifikat med bevitnelse fra kapteinen om at kandidaten er behørig døpt.

Linjedåpen var opprinnelig en slags innvielse i sjømannsyrket og kunne være en barsk prøvelse. Det finnes opptegnelser om organisert linjedåp helt tilbake til 1500-tallet. Skikken har siden blitt holdt i hevd gjennom de mange skiftninger i skipsfarten og finnes beskrevet i en rekke forskjellige nasjoners marine- og handelsflåter.

I dag gjennomføres arrangementet som en munter og sosial begivenhet om bord med vekt på skjemt og moro for alle involverte.

Foruten å holde gamle sjømannstradisjoner i hevd, vil et linjedåpsarrangement også være et oppkvikkende og kjærkomment avbrekk fra dagligtralten om bord. Vi oppmuntrer derfor skip i fart som innebærer ekvatorkryssing om å forberede og gjennomføre et linjedåpssarrangement.

Seremonien

Selve dåpsseremonien kan gjøres svært enkel, men mange velger å legge litt arbeid i kostymer og utstyr for å skape en festlig ramme. «Dåpsfesten» etter seremonien kan gjerne gjøres ekstra hyggelig med god servering, underholdning og konkurranser. Her kan dere laste ned en beskrivelse av hvordan dere kan forberede og gjennomføre arrangementet om bord. Husk å ha linjedåpssertifikatene klare.

Last ned linjedåpssertifikat

Dere kan også bestille opptrykte linjedåpssertifikater per e-post til velferden@sdir.no. Disse finnes på bokmål og engelsk. Oppgi språk og ønsket antall samt adressen vi skal sende til. (Vi sender kun sertifikater til linjedåp av sjøfolk, ikke passasjerene på passassasjerskip.)