Spill og aktiviteter

  • Publisert: 06.05.2021

Rederiene bør sørge for velferdskasser om bord, som fartøyene selv kan disponere til sosiale tiltak og innkjøp av fritidsutstyr og spill. Her er tips til noen aktiviteter, spill og konkurranser som er lett å gjennomføre på de fleste fartøy. Kom gjerne med flere tips og ideer!

Andreas Rørvik, Fotokonkurransen for sjøfolk 2006
Munter avkobling på frivakta
FOTO: Andreas Rørvik, Fotokonkurransen for sjøfolk 2006

Velferdsansvarlig - skipsklubb

Arbeidsmiljøutvalget (AMU) har mange oppgaver. En av de er å jobbe for trivselen om bord. AMU kan gjerne utnevne velferdsansvarlig(e) om bord som tar ansvar for velferdskassen og innkjøp. På større skip kan det gjerne etableres skipsklubb med ansvar for sosiale tiltak og arrangementer.

Spill om bord

Eksempler på spill uten ord

Bordspill

Alle skip bør ha et utvalg med spill om bord som er tilgjengelig for alle. Vi anbefaler kjente klassiske spill "uten ord" som kan spilles med deltakerantall fra to og oppover, f.eks:

Vanlige kortstokker - Uno - Sjakk - Kinasjakk - Bondesjakk - Yatzy - Backgammon - Mikado - Fire (eller fem) på rad - Domino - Ludo - Mastermind - Bingo - Dam - Mølle -  Othello (Reversi) - Mahjong - Kalaha - Solitaire - Hex - Terningbrett

(PS! Mange brettspill finnes med magnetiske brikker, en fordel til sjøs.)

Sportsspill

Dekksgolf-sett og kubbespill er fint å ha tilgjengelig, men det er ikke alltid tida  eller været passer for disse aktivitetene. Men fritida strekker gjerne til en utfordring i darts eller på spillebord innimellom. Det finnes mange ulike bordspill/miniutgaver av kjente spill, som for eksempel:

Fosball/fotball - Ishockey - Air hockey - Kurong - Pucket bordspill - Hesherball - Bord curling - Bowling bordspill - Shuffleboard - Bordtennis - Biljard - Rulette.

Disse finnes i ulike størrelser og kvaliteter, og koster ikke all verden. Det finnes også multi-spillebordsett med ulike "spilleplater" og alt nødvendig utstyr til et og samme bord.

Vi anbefaler at dere velger robuste utgaver av god kvalitet som tåler å bli brukt noen år.

Utfordre hverandre

Er du og dine kollegaer klare for en utfordring eller to? Det er fint mulig å lage turneringer, seriespill eller føre stiger/rankinglister basert på de fleste fritidsaktiviteter og spill som finnes om bord. Dere kan f.eks. kåre årets sjakkmester, airhockeyspiller, kurongkonge osv.

Dere kan også bruke treningsfasiliteten dere har om bord til å utfordre hverandre til f.eks. hvem som ror lengst på romaskinen, har flest kilometer på tredemølla, tar flest push up på rad etc.

PS! Husk også at dere kan registrere all treningen hos Sjømannsidretten og delta i den årlige Sjøtrimkonkurranse. Her konkurrerer både enkeltpersoner og hele skipsbesetninger med hverandre om pokaler, heder og ære. Flere rederi har dessuten på eget initativ satt opp "lokale" premier til sine skip ut fra plasseringene i Sjøtrimkonkurransen.

Oppsett- og resultatlister

Her kan dere laste ned skjemaer dere kan bruke til oppsett og resultatliser for lagspill, turneringer og seriespill.

Avtal på forhånd hvordan vinneren av "matchen" skal kåres. Skal det f.eks. være den med flest mål etter avtalt spilletid, eller er det førstemann/kvinne til  å score f.eks. 10 mål i fotball- eller ishockey-bordspill.

Skjema for lagspill (PDF)

Skjema for turneringsspill (PDF)

Skjemaer for seriespill (PDF)

Stige/rankingspill

En annen måte å utfordre hverandre på, er rett og slett bare å lage en  "stige" for et eller flere av spillene som er populært om bord.

I starten vil deltakernes rekkefølge på listen være bestemt ut fra når de meldte seg på, med sist ankomne nederst på listen.

Nå er det bare å utfordre noen som ligger høyere på listen for å avansere. Hvis du vinner da! Med seier overtar du nemlig plassen til den du utfordret. Men taper du, blir du stående på samme plass som før.

Den som blir utfordret rykker imidlertid bare en plass nedover på listen hvis han/hun taper.

Dere kan også ha regler om at hvis noen er inaktive over et lengre tidsrom, vil de rykke nederst på listen.

Digitale spill og konkurranser

Om dataspill om bord

Da internettkapasiteten stort sett er begrenset om bord, bør det finnes utstyr og konsoller med spill-software av typen som ikke krever online-løsning for å kunne spille sammen.

Smartphone som spillverktøy

De fleste har trolig sin egen smart-telefon med om bord. Selv om tilgangen til Wi‑Fi og mobildata ofte både er begrenset og dyrt (spesielt når utenlandstakster gjelder), formidler vi her tips til sosiale aktiviteter der mobilen er spillverktøy, når forholdene tilsier det.

Quiz med Kahoot

Quiz er gøy! Den norske quiz-plattformen Kahoot er blitt en internasjonal suksess, og brukes både som læring, underholdning og i arbeidslivet.

Kahoot er gratis å bruke. Bare den som skal lage en quiz må registrere seg ved å opprette en kahoot-konto med brukernavn og passord på www.getkahoot.com.

Det er svært enkelt å dele quizene du lager med andre, eller ta i bruk ferdige quizer andre har delt. Deltagerne kan svare fra sin egen mobiltelefon (noen app trengs ikke).

Man får poeng for riktig svar og etter hvor fort man svarer. For å få best utbytte av Kahoot trenger dere en stor skjerm til å vise spørsmål og svaralternativer. 

Illustrasjon av Kahoot

Slik virker en Kahoot-quiz

Lag eller hent en Kahoot-quizz. Finn ut når dere har tid og mulighet til å samles, med tilgang til internett. Samle deltakere foran enten pc- eller en TV-skjerm tilkoblet pc-en i oppholdsrommet på båten.

  • Be alle deltakerene om å finne frem mobiltelefon, nettbrett eller bærbar pc, og gå inn på www.kahoot.it via nettleseren. Her skal de taste inn pinkoden som du fikk når du lagde din Kahoot. Følg instruksjonene.
  • Når alle deltakerne har meldt seg på, klikker du på "Start".
  • Nå kommer det første spørsmålet. Deltakerne svarer ved å trykke på det fargealternativet på skjermen sin de tror er rett svar.
  • Kahoot følger med på tid og poengstilling, og de fem beste vises etter hvert spørsmål.

Kahoot kan også brukes til å lage en rask spørreundersøkelse, hvis du vil vite hva en forsamling mener om et tema.

(PS! Dere finner quiz-bøker i vårt E-bibliotek for sjøfolk hvis dere vil gjennomføre spørrekonkurranser på tradisjonelt vis.)

Geocaching

Geocaching er en internasjonal aktivitet som kan sammenlignes med orientering, men man leter etter poster, kalt "cacher" (kæsj på norsk) ved hjelp av GPS i stedet for kart og kompass. Informasjon om alle cachene ligger på nettstedet geocaching.com.

Det finnes over 3 millioner geocacher over hele verden og 90.000 bare i Norge (pr. 2020). Sjansen for at det ligger en gjemt i nærheten der du går i land, er derfor ganske stor.

Hvorfor ikke lage en "challenge" om bord i sanking av cacher? Det kan for eksempel være i finne fleste mulig innen en og samme havneby, eller fra flest mulig ulike steder.

Det er selvfølgelig også trivelig med geocaching sammen for å lære en ny havneby å kjenne, uten nødvendigvis å skulle konkurrere. Noen cacher kan dessuten være plassert slik at man må samarbeide for å nå den.

Av utstyr trenger du som minimum å ha en dedikert GPS-mottaker eller en smarttelefon med GPS-mottaker. I tillegg trenger du en blyant eller penn som du kan signere i loggbøkene med på cach-stedet. 

Fant du det du lette etter?

NB! Ikke skriv inn personopplysninger her.

Vi svarer ikke på henvendelser. Tilbakemeldinger gitt her brukes kun til forbedring av nettsidene.

Til toppen