De aller fleste tar seg en tur i land en gang i blant, og da er kameraet gjerne med. Men husk å ta bilder av hverdagen også! Ikke hent fram kameraet bare hver gang det er fest eller høytid. En gjeng med festglade mennesker egner seg gjerne for minnealbumet, men vil du at bildet ditt skal komme på trykk, så ta bilder som kan illustrere situasjoner.

Det er mange muligheter for å få bidrag til fotokonkurransen publisert - og ikke bare vinnerbildene. Det er nemlig stor etterspørsel etter bilder fra sjøfolks liv og det maritime miljøet. Her er noen tips som forhåpentlig kan være til nytte.

La bildet fortelle noe!

Bilder som viser en handling eller illustrerer en historie er mest interessante.

Finn et hovedmotiv, ikke ta med for mye på bildet.

Gå nærmere eller bruk zoomen for best mulig utstnitt og dermed unngå elementer som bare distraherer.

Snu ryggen til sola!

Det er fristende å ta bilder av flotte solnedganger, men prøv en gang å ta bildet andre veien. En lav sol gir varmt lys og kaster fine skygger som gir liv i bildet.

Bruk blits, i enkelte tilfeller også ute!

Selv om det er sterkt sollys så kan skyggene gjøre at hovedmotivet får altfor høy kontrast.

Plassere motivet til side for midten

Symmetri gir ro, men prøv å plassere motivet til side for midten. Det gir mer spenning i komposisjonen. Pass bare på at kameraet stiller skarpt på hovedmotivet.

Auto er bra, men manuell er bedre

Er du usikker, så la innstillingen stå på "auto".  Ønsker du å eksperimentere litt, så vil stor blenderåpning gi liten fokusdybde som gjør at hovedmotivet står skarpere fram fra en dus bakgrunn, mens en liten blenderåpning gir stor fokusdybde og skarpere bakgrunn.

Husk høy oppløsning

Bruker du digitalt kamera, så bruk høy oppløsning! Med dagens store minnebrikker har du likevel lagringsplass til en mengde bilder. Det er synd om et blinkskudd ikke blir større enn et frimerke på trykk!