Sjøfartsdirektoratet tar et viktig skritt mot en mer moderne og bærekraftig framtid ved å slutte å sende ut plastkort for personlige sertifikater. Fra nå av vil alle sertifikater være tilgjengelige elektronisk gjennom appen «NMA Seafarer» og på «Min side sjøfolk».
Sjøfartsdirektoratet gjennomførte nær 6000 tilsyn i 2024, der arbeidsmiljø var eit viktig tema. Inspektørane har særleg sett på psykososiale forhold, mobbing og trakassering for å skape merksemd og motivasjon for eit betre arbeidsmiljø om bord.
Etter god respons og bred spredning av kampanjefilmen om sikker arbeidsbåt i 2023, lanserer Sjøfartsdirektoratet nå en ny film. Den er publisert i sosiale medier og setter fokus på å unngå grunnstøting.
Sjøfartsdirektoratet har nå sendt på høring forslag til ny forskrift om bygging, utrustning og tilsyn av mindre lasteskip. Den maritime næringen inviteres til å komme med innspill innen 12. juni.
Fiskeri- og havminister Marianne Sivertsen Næss signerte 4. mars en ny samarbeidsavtale med maritim næring om likestilling. Sjøfartsdirektoratet er signerende part i avtalen og mener likestilling, mangfold og inkludering er en forutsetning for bærekraftig skipsfart.
Over 40 personer har mistet livet etter å ha falt i sjøen fra fortøyde fritidsbåter de siste fem årene. Mange av ulykkene kunne vært unngått med enkle sikkerhetstiltak, mener Kystverket og Sjøfartsdirektoratet.
Rederier skal for første gang rapportere sine utslipp av klimagasser i klimakvoteregisteret. Det skjer som følge av at skipsfarten fra 1. januar 2024 ble omfattet av EUs klimakvotesystem. 4. mars holder Miljødirektoratet et gratis webinar om temaet.
Bildet «Above Conrado» sikret skipskokken Jörgen Språng seieren i den nordiske finalen i fotokonkurransen for sjøfolk 2024. På pallen finner vi også to bidrag fra sjøfolk på norske fartøy. I tillegg får Norge to hederlige omtaler.
Sjøfartsdirektoratet har ansvar for å sette sikringsnivå for norskregistrerte skip i utlandet. I midten av februar ble sikringsnivåene justert for flere internasjonale havområder.
Et godt arbeidsmiljø er bra for helse, trivsel, produktivitet og jobbengasjement. Et dårlig arbeidsmiljø kan føre til helseplager og fravær. Her kan du bli kjent med to gode verktøy som kan brukes for å skape et godt arbeidsmiljø om bord.
237 bilder fra 34 sjøfarere deltok i fotokonkurransen for sjøfolk 2024. Juryen skryter av spennende og forunderlige motiv, lys, komposisjon og farger, teknisk dyktighet og sjøfolks evne til å fange interessante øyeblikk.
Sammenlignet med 2023, registrerer Sjøfartsdirektoratet en økning i antall hendelser med næringsfartøy i året vi har lagt bak oss. Det gjelder både nestenulykker og ulykker.
Stortinget har i årsbudsjettet for 2025 vedtatt å øke maksimalt tilskudd av innbetalt norsk forskuddstrekk, trygdeavgift og arbeidsgiveravgift til sysselsetting av arbeidstakere til sjøs. Økningen gjelder 1. termin 2025.
Mobbing og trakassering påvirker både arbeidsmiljøet og sikkerheten for sjøfolk på norske skip negativt. Minoriteter er særlig utsatt. I en ny rapport presenteres flere tiltak som skal bidra til tryggere og mer inkluderende arbeidsplasser til sjøs.
Båtfolket velger signering med BankID fremfor penn og papir. Over 7000 skjøter, pant og andre dokumenter ble sendt inn digitalt til Skipsregistrene i 2024.
Forskrift om sikkerhetsstyring for mindre lasteskip, passasjerskip og fiskefartøy inneholder ingen konkrete krav til ekstern revisjon eller sertifisering. Sjøfartsdirektoratet vil nå likevel følge opp at kravene i forskriften etterfølges.
Med 39 omkomne i ulykker med fritidsbåt er 2024 det verste ulykkesåret på sjøen siden 2005. 1 av 3 omkom mens båten lå fortøyd, mens nesten halvparten var ruspåvirket. Sjøfartsdirektøren ser alvorlig på det høye antallet.
Alle norske skip med bruttotonnasje på 300 eller mer skal ha vrakfjerningssertifikat (WRC) fra 11. februar 2025. Sjøfartsdirektoratet har nå startet behandlingen av søknader.
Den norske Cruisekonferansen vil 28. januar samle sentrale aktører knyttet til den maritime delen av norsk cruisenæring. Arrangementet har utviklet seg til å bli en viktig møteplass mellom det offentlige og næringen, der fellesnevneren er målet om trygge og effektive norske cruise.
Virkeområdet til MRV-forordningen ble utvidet ved årsskiftet. Dette handler om måling og rapportering av klimagasser fra skip, og regelverket omfatter nå flere skip enn tidligere. Miljødirektoratet er administrerende myndighet i Norge, og arrangerer gratis webinar torsdag 13. februar.
Cruisetrafikken utgjør en viktig del av aktiviteten langs norskekysten. Men store fartøy med mange passasjerer som ferdes i tidvis krevende værforhold kan også utgjøre en risiko. En ny veileder skal hjelpe cruisenæringen å redusere risikoen for alvorlige hendelser til sjøs.
Navigér sidenummer på søk med piltastene. Trykk enter-tasten for å gå til side.