
Likestilling og mangfold
Mangfold, likestilling og inkludering er viktig for å rekruttere rett kompetanse bredt og av begge kjønn. Sjøfart er internasjonal og unik, og for mange sjøfolk er det vanlig å bo og arbeide tett sammen med kollegaer av forskjellig kjønn, alder, nasjonalitet, religiøs tilhørighet, kulturell bakgrunn, seksuell orientering, sosioøknomisk bakgrunn osv. Sikkerheten om bord er avhengig av at alle ansatte er inkludert og samarbeider.
Et inkluderende arbeidsmiljø kan være avgjørende for omdømmet og for å tiltrekke og beholde talenter i bransjer som opplever mangel på kvalifisert arbeidskraft. Å vise at man verdsetter alle uavhengig av kjønn og bakgrunn gjør bransjen mer attraktiv. Sammensatte besetninger kan berike arbeidsmiljøet ved å nytte ulike erfaringer, perspektiver og ferdigheter.
Men mangfold kan også gi utfordringer i samhandling og kommunikasjon, og det krever innsats for å fremme en kultur der alle enkeltindivid blir respektert og verdsatt og tør si fra om potensielle farer eller sikkerhetsproblemer. For å fremme og ivareta mangfold og inkludering er det viktig å ha klare retningslinjer for likebehandling og antidiskriminering.
Innsats for likestilling om bord
-
Brosjyre som presenterer praktiske råd og tiltak for å fremme en inkluderende arbeidskultur og viser hvordan godt arbeidsmiljø kan bidra til økt sikkerhet om bord.
Brosjyre - Sikkerhet på sjøen. Godt arbeidsmiljø og inkluderende ledelse.pdf
Brosjyren er en del av prosjektet «Sikkerhet for alle - tiltak for en sikrere og mer inkluderende arbeidsplass på sjøen, 2024», gjennomført av SINTEF og likestillingssenteret KUN.
-
Mangfold har mange fordeler, men kulturelle forskjeller kan også gi opphav til misforståelser f.eks. når det gjelder kommunikasjon, arbeidsstil og forhold til autoriteter. Til tross for krav til felles arbeidsspråk om bord, kan språkbarrierer komplisere formidlingen av viktige sikkerhetsrutiner og arbeidsinstrukser. I tillegg kan fordommer og diskriminering, enten åpenbare, subtile eller underbevisste, førte til konflikter eller ekskludering av enkelte medarbeidere.
For å møte disse utfordringene er det nødvendig med en god rederipolitikk for fartøyene - med tydelige retningslinjer, tiltak og bevisstgjøring av holdninger.
Ledelsen har et spesielt ansvar for å tilrettelegge for og opprettholde en inkluderende kultur om bord. De må gå foran som gode eksempler og aktivt fremme verdiene om mangfold og inkludering gjennom egne handlinger og beslutninger. Dette innebærer å vise åpenhet, respektere ulike synspunkter og håndtere konflikter på en rettferdig måte.
Noen viktige strategier inkluderer:
- Klare retningslinjer for likebehandling og antidiskriminering
Sørg for at rederiets policy er tydelig på rederiets holdning til at alle ansatte skal behandles likeverdig, og at det er nulltoleranse for trakassering og mobbing. Dette innebærer at alle ansatte skal har likeverdige muligheter for å prestere og oppleve jobbtilfredshet. Det gjelder tilgang til opplæring og familiarisering, belønning og anerkjennelse, karriereutvikling, forfremmelser, samt trivselsskapende aktiviteter og fritidsgoder om bord. Rederiet skal ha prosedyrer for varsling, undersøkelse og håndtering av mobbing og trakassering. - Kulturell bevissthetstrening
Å tilby opplæring i kulturell forståelse og sensitivitet kan bidra til å øke bevisstheten om forskjeller og redusere risikoen for konflikter som kan oppstå på grunn av uvitenhet og - bevisste eller ubevisste - fordommer. Dette kan også inkludere opplæring i å håndtere språkbarrierer og sikre effektiv kommunikasjon. - Tilrettelegging og individuell tilpasning
Det er viktig å tilrettelegge for ansatte av begge kjønn, enten det gjelder fysisk tilrettelegging om bord, tilpassing av personlig verneutstyr eller fleksible turnusordninger for å imøtekomme individuelle behov i ulike livssituasjoner. - Mentorordninger og støtteprogrammer
Å tilby mentorordninger der erfarne ansatte gir støtte og veiledning til nye medarbeidere kan hjelpe til med å integrere og gi de nødvendige verktøyene for å lykkes i arbeidet. Støtteprogrammer kan også bidra tilå ivareta psykisk helse og trivsel, spesielt for de som kan føle seg utenfor eller oppleve diskriminering. - Mangfold i rekruttering
Bevissthet rundt mangfold i rekrutteringen for å sikre at besetningen representerer et bredt spekter av bakgrunner og erfaringer. Dette kan bidra til å motvirke ubevisste fordommer og tiltrekke attraktive kandidater som tradisjonelt ikke har vært representert i maritime utdanninger og yrker.
- Klare retningslinjer for likebehandling og antidiskriminering
-
Alle arbeidsgivere i Norge har en plikt til å jobbe aktivt, målrettet og planmessig for å skape mer likestilling og hindre diskriminering på arbeidsplassen.
Her finner du mer informasjon: Aktivitets- og redegjørelsesplikt (ARP) for arbeidsgivere | Bufdir
Myndighetene og partene i arbeidslivet har utarbeidet en veileder som skal hjelpe arbeidsgivere å oppfylle plikten.
-
Likestillingsstrategien skal legge til rette for at næringen tiltrekker seg arbeidskraft, også blant kvinner. Strategien tar for seg alt fra lovverk, tilsyn, holdninger, trakassering, tilpasning av utstyr og praktisk utforming av arbeidsplassen, arbeidsvilkår og betingelser. Arbeidet for en likestilt maritim næring har fire innsatsområder:
- rekruttering og rollemodeller
- et arbeidsmiljø for alle
- et arbeidsliv fritt for trakassering
- en tilpasset arbeidsplass
Hele dokumentet finner du her: strategi-likestilling-i-maritim-naering.pdf.
Rapporten Likestilling og mangfold i maritim næring og utdanning - en kartlegging.pdf inngår i kunnskapsgrunnlaget for regjeringens maritime likestillingsstrategi, og er utarbeidet på oppdrag fra Nærings- og fiskeridepartementet. Denne studien har som formål å skaffe til veie kunnskap om likestilling, mangfold og inkludering bredt i norsk maritim næring med et særlig fokus på kjønnslikestilling.