Hopp til hovedinnhold

Nyttig informasjon om arbeidstakerrettigheter og regelverk på norske skip

Emner

  •  

    Hovedregelen er at arbeidsavtaler til bruk på norske skip skal inngås på formular fastsatt av Sjøfartsdirektoratet, jf. forskrift 19. august 2013 nr. 1000 om arbeidsavtale og lønnsoppgave mv. § 3.

    Forskriften gjelder for norsk ordinært skipsregister (NOR) og norsk internasjonalt skipsregister (NIS). Her finner du formularet for arbeidsavtale.

    Sjøfartsdirektoratet kan godkjenne andre formularer dersom arbeidsgiver søker om dette, men da er det bare formularet som godkjennes – innholdet i arbeidsavtalen godkjennes ikke.

    Når du fyller ut formularet for arbeidsavtale, som enten skal være utstedt eller godkjent av Sjøfartsdirektoratet, er det viktig at all relevant informasjon som kreves etter § 2 i ovennevnte forskrift er med. Det følger med veiledning for utfylling av formularet for arbeidsavtale i Sjøfartsdirektoratets formular. I tillegg til kravene i forskriftens § 2, må det også tas inn i formularet for arbeidsavtale at dette er i samsvar med lov 21. juni 2013 nr. 102 om stillingsvern m.v. for arbeidstakere på skip (skipsarbeidsloven) § 3-1 med forskrifter.

    Videre er det for skip registrert i NIS krav om at informasjon basert på lov 12. juni 1987 nr. 48 om norsk internasjonalt skipsregister (NIS) § 6 fjerde ledd skal være med i arbeidsavtalen slik: “I individuell ansettelsesavtale for tjeneste på skip i dette register skal det uttrykkelig angis at avtalen er underlagt norsk rett og norske domstoler, men at sak mot rederiet i anledning den ansattes tjeneste på skipet kan anlegges enten ved norsk domstol eller ved domstol i det land hvor den ansatte har sitt bosted.”

    Det finnes ikke noen overgangsordning for kravet om å ha korrekte arbeidsavtaler på norske skip, inkludert NIS-skip. 

     

  • Kravet om å bruke Sjøfartsdirektoratets formular for arbeidsavtale kan fravikes i tariffavtaler for NIS-skip (men ikke for NOR-skip), jf. NIS-loven om skipsarbeidsloven § 8, jf. skipsarbeidsloven § 3-1 fjerde ledd. Tariffavtaler er privatrettslige avtaler og forvaltes derfor ikke av Sjøfartsdirektoratet.   

    • Helseerklæring utstedt av sjømannslege med norsk godkjenning. Her finner du oversikt over godkjente leger:  Sjøfolks helse
    • Helseerklæring utstedt av et EØS-land i samsvar med EØS-landets regler.  

    Her kan du finne mer informasjon: Helseerklæring

  • Påtegning

    Offiserer som har et STCW-sertifikat utstedt av en administrasjon Norge har en avtale med kan søke om påtegning. Rederiet eller en agent må søke på vegne av personen det gjelder. I lenkene under kan du finne mer informasjon om søknadsprosess og krav. 

    Kun for skipsførere 

    Kurs i norsk maritimt regelverk (NIS-kurs) må gjennomføres ved et godkjent kurssenter dersom søkeren skal tjenestegjøre som skipsfører på et norsk skip. 

    Dersom søkeren skal tjenestegjøre som skipsfører på et norsk skip, og har statsborgerskap fra et land utenform EØS, er søknadsprosessen litt annerledes. Søknad om dispensasjon fra nasjonalitetskravet må registreres via Altinn, sendes i posten eller på e-post til post@sdir.no.  

  • Se forskrift om arbeidsmiljø, sikkerhet og helse for de som har sitt arbeid om bord på skip § 5-14:

    Verneombud og medlemmer av arbeidsmiljøutvalget skal få den opplæring som er nødvendig, for at de kan utføre sine verv på en forsvarlig måte. Utgifter til slik opplæring skal dekkes av rederiet.

    Opplæringens varighet skal være minst 40 timer. Det kan avtales kortere opplæring enn 40 timer dersom partene i fellesskap er kommet fram til at det er forsvarlig ut fra en vurdering av problemenes karakter og omfang. Opplæringen skal dokumenteres.

    Du finner mer informasjon om vernetjenestens rettigheter og oppgaver her: Verne- og miljøarbeid om bord

  • Norsk sjøfartsbok kan utstedes til søkere som er norske statsborgere og som jobber på fartøy med norsk eller utenlandsk flagg.

    Utenlandske statsborgere kan søke om fartsoppgave for arbeid på fartøy med norsk flagg. 

    Sjøfartsbok og fartsoppgave

  • Det fremgår av Maritime Labour Convention Artikkel IV 4. Velferdstjenester og sosiale aktiviteter ombord på skipet kan ha stor betydning for besetningens trivsel, samhold og arbeidsmiljø. Her finner du informasjon om Sjøfartsdirektoratetets velferdstilbud, samt tips til sosiale aktiviteter som bør være enkle å gjennomføre.

  • Her finner du mer informasjon om tilskuddsordningen som skal sørge for mer sysselsetting av sjøfolk, styrking av norsk maritim kompetanse, rekruttering av flere norske sjøfolk og konkurransedyktige betingelser for rederier.

    Tilskuddsordningen for sysselsetting av sjøfolk

  • Lurer du på om ditt fartøy kan registreres i NIS eller NOR? Her er en kort oversikt over forskjellene mellom de to registrene.

    Forstå forskjellene: NIS vs. NOR