Hopp til hovedinnhold

Tilleggskrav ved operasjon i polare områder

Ved operasjon i polare områder må de fleste skip følge noen tilleggskrav på grunn av tilleggsfarer som kan oppstå og for å beskytte den sårbare naturen i polare områder. Hvilke regime et fartøy skal følge avhenger av en rekke faktorer som skipets størrelse, type og operasjonsområde.

Polarkoden

Polarkoden, som omfatter både sikkerhets- og miljøbestemmelser, er obligatorisk under SOLAS- og MARPOL-konvensjonene. Polarkoden er hjemlet i forskrift om sikkerhetstiltak for skip som operer i polare farvann og i forskrift om miljømessig sikkerhet for skip og flyttbare innretninger. 
 
Del I (Sikkerhetstiltak) av polarkoden gjelder for SOLAS-sertifiserte skip som opererer i polare farvann. Videre gjelder del II (Forurensningsforebyggende tiltak) for skip som opererer i polare farvann som spesifisert i hvert relevant vedlegg til MARPOL.
 
Tilleggskravene i polarkoden omfatter blant annet design, konstruksjon, utstyr, drift, opplæring og miljøpåvirkning. 
 
Polarkoden introduserer også ytterligere opplæringskrav for mannskap. Disse spesifikke opplæringsstandardene er inkludert i STCW-konvensjonen, under kapittel V i STCW-koden.
 
Polarkoden stiller ikke de samme kravene til alle skip som skal operer i polare områder, hvilke krav som et skip skal oppfylle avhenger av blant annet hvilke temperatur, isforhold og breddegrad skipet skal operere i. 

Sikkerhetstiltak - Polarkodesertifikat

Fartøy som har SOLAS-sertifikat og skal operere i polare områder må følge polarkoden del I og ha polarkodesertifikat. Har ditt fartøy SOLAS-sertifikat og ønsker å operere i polare områder skal reder sende inn melding om ombygging og begjæring av polarsertifikat. 

  • KS-0115 Begjæring om tilsyn for Polarsertifikat for lasteskip
  • KS-0123 Melding om ombygging/endring
    • I beskrivelsen av endringen skal det komme frem hvilke polare områder skipet skal operere i.
    • Dette skjema kan per dags dato ikke sendes inn via «Min side fartøy», men må sendes som et vedlegg på e-post til post@sdir.no

Når Sjøfartsdirektoratet får disse skjemaene, begynner vi å behandle de begjærte endringene. Rederen blir da informert om hvilken dokumentasjon som må lastes opp i Min side fartøy.

Miljøtiltak

Skip som følger ett eller flere vedlegg til MARPOL må følge relevante deler av polarkoden del II når de skal operere i polare områder. Virkeområdet for hvert enkelt vedlegg varierer. Det enkelte fartøyet følger polarkodekravene knyttet til de vedleggene de ellers følger i MARPOL og det vil gå frem av det enkelte MARPOL-sertifikat at de følger tilleggskravene for operasjon i polare farvann. 

Lasteskip med bruttotonnasje under 500

Foreløpig er det ikke krav til at lasteskip med bruttotonnasje under 500 skal følge sikkerhetsdelen av polarkoden da de ikke har krav om SOLAS-sertifikat. Sjøfartsdirektoratet oppfordrer til at disse skipene følger våre anbefalinger.  

Fra 1. januar 2026 vil deler av polarkodens sikkerhetsdel bli gjeldene for lasteskip med bruttotonnasje 300 eller mer, men under 500. Det samme gjelder for fiskefartøy med lengde (L) 24 meter eller mer, og lystyachter med bruttotonnasje 300 eller mer som ikke er engasjert i næring. 

Spørsmål og svar

  • Defineres likt i:
    SOLAS regel XIV/1.2 og XIV/1.3
    MARPOL regel I/1.11.7 og I/46.2
    MARPOL regel II/13.8.1 og II/21.2
    MARPOL regel IV/17.2 og IV/17.3
    MARPOL regel V/1.14.7 og V/13.2

     
     
  • Det er å seile inn i området, det trengs ikke å gå til en havn inne i området, det holder å krysse grensen inn til området. 

  • Sikkerhetsdelen av polarkoden gjelder ikke for skip som ikke har SOLAS-sertifikat, men miljødelen gjelder for de tilleggene til MARPOL skipet allerede følger. Om fartøyet følger MARPOL tillegg I må det også følge polarkoden del II-A kapittel 1.

Regelverk