Hopp til hovedinnhold
Illustrasjon/skjermbilde hentet fra informasjonsfilmen Sjøfartsdirektoratet lagde i forbindelse med kampanjen «Sikker arbeidsbåt». Se filmen nederst i denne artikkelen.   Foto: Erlend Bjelland / Sjøfartsdirektoratet

Person kom i klem da not falt ned

I forbindelse med utsetting av not på et oppdrettsanlegg fikk en person nota over seg.

Hva skjedde?

Det ble benyttet tau til å løfte nota. Knuten på tauet løsnet på grunn av impregnering og dårlig friksjon. Dette førte til at nota skled ut og en person kom i klem mellom skansekledning og not.

Et hulrom ved nokken på styrbord side gjorde at personen hadde et lite område å stå i.

Personen var forslått og hadde smerter i brystet. Vedkommende ble rutinemessig sendt til legevakt for sjekk, og ble friskmeldt etter dette.

Årsaksvurdering

Ifølge risikovurdering og prosedyre skal godkjente løftestropper benyttes til denne operasjonen. Det er normal praksis å bruke godkjente stropper, og tre disse inn i løfteørene på nota.

I dette tilfellet ble det tatt en snarvei som følge av hastverk. Tauverk ble brukt fordi man skulle skynde seg og rekke notutsett mellom avlusinger.

En medvirkende årsak kan også være at personellet på servicebåten ikke var kjent med akkurat denne båten, og én av dem var under opplæring.

SJA og risikovurderinger

Prosedyrer og risikovurderinger for bruk av kran og vinsj skal alltid finnes om bord, og være kjent for mannskapet.

Det er viktig å følge prosedyrer og tiltak i risikovurderinger/sikker jobb-analyse (SJA) for løfteoperasjoner. De som deltar i operasjon og arbeidsoppgaver må også ta eierskap til oppgaven og vurderingene som gjøres.

Det kan alltid oppstå tidspress for å få ting til å gå unna, men det er likevel viktig å ta seg tid til å gjøre arbeidet trygt og sikkert. Egensikkerhet og sikkerhet for medarbeidere må ha høyeste fokus. Ved usikkerhet underveis, må arbeidsoppgaven stoppes og ønsket sikkerhetsnivå gjenopprettes.

Hva har vi lært?

En viktig barriere for å forhindre hendelser med løft, er blant annet bruk av godkjent løftestropp. Før bruk må alt løfteutstyr kontrolleres visuelt for å avdekke eventuelle skader og/eller mangler.

Ved bruk av eget utstyr har en trolig best kontroll med utstyrets tilstand, og at riktig utstyr blir brukt. I noen tilfeller kan notleverandør sette på løftestropper på nøter før levering til kunde. Her anbefales det dialog med leverandør, slik at stropper som følger fra leverandør er godkjent for løft.

Se alltid til løftestropp og hvordan denne er satt på, og om dette er tilfredsstillende med tanke på løft og oppgave som skal gjøres med kran om bord.

Videre er det viktig å ikke gå under hengende last. Husk å tenke over hvor du og kollegaene dine er plassert i forhold til hengende last, og under forflytning av lasten.

Det er viktig at alle involverte har nødvendig opplæring og familiarisering i bruk av kran og vinsj, og at man ikke tar snarveier i forbindelse med løfteoperasjoner. Bruk den tiden som trengs for å gjennomføre risikovurdering, SJA og sikkerhetsprat. Se til at alle har forstått oppgaven som skal gjøres, og hvordan arbeidsoperasjonen kan avbrytes ved usikkerhet.

Pass på!

I forbindelse med kampanjen «Sikker arbeidsbåt» lagde Sjøfartsdirektoratet en film som tar opp problemstillingen som omtales i denne artikkelen. Se den her: