– Det var selvsagt veldig stas å vinne. Vi hadde ikke veldig store forhåpninger om å gå helt til topps, men da var det jo ekstra stas at vi gjorde nettopp det, sier Tømterud.

Podkasten ble ifølge Steinnes til etter litt fram og tilbake, og med et felles mål om å operere utenfor sin egen komfortsone. Ingen av de to hadde noe som helst erfaring med lyd og podkast.

– Vi fikk oppgaven av Sjøfartsdirektoratet men hvordan vi løste den var opp til oss. Vi kom fram til at en podkast kan nå ut til «hvermansen» også, ikke bare internt i direktoratet og maritim sektor. Vi så på det som en kjempemulighet for folk flest å kunne lære noe om et tema det trolig er relativ lite kunnskap om der ute, og på den måten slå to fluer i en smekk, sier Steinnes.

Imponerte juryen

Tømterud var den som skulle presentere prosjektet for juryen på finaledagen, fredag. Makkeren hadde ikke anledning til å være med da det hele skulle avgjøres.

Marte Maria Tømterud presenterte prosjektet for juryen.
Marte Maria Tømterud presenterte prosjektet for juryen. Foto: Kristin Davidsen

– Jeg var veldig nervøs i forkant, da jeg ikke er spesielt glad i å holde presentasjoner, men det gikk heldigvis bra. Jeg vet at jeg kan få det til selv om det er ubehagelig. Hele sommeren har i grunn vært litt utenfor komfortsonen. Det har en bare godt av, det har vært en veldig god opplevelse, oppsummerer Tømterud.

Juryen lot seg imponere, og skriver følgende om vinneren:

«Veldig god presentasjon av problem og løsning. Tar et internt problem, finner løsning som vil være til nytte for organisasjon og folk utenfor organisasjonen. Kreativt valg av medium (podkast). God refleksjon rundt oppgaven og deltakelse i Sildikon Valley.»

Juryen lot seg imponere over presentasjonen.
Juryen lot seg imponere over presentasjonen. Foto: Kristin Davidsen

Dette er Sildikon Valley

Det kan kanskje være på sin plass å forklare hva Sildikon Valley faktisk er, foruten et kreativt og USA-inspirert ordspill på teknologi- og innovasjonsregionen Sillicon Valley i California.

Det lokale prosjektet ble startet i 2019 og er et samarbeidsprosjekt mellom engasjerte bedrifter fra Haugesundregionen.

Tanken er å utfordre de største talentene norske universiteter og høgskoler har å by på. Studentene søker sommerjobb i de forskjellige bedriftene og får et innblikk i det lokale næringslivet gjennom sommeren.

Du kan lese mer om prosjektet HER.

I tillegg til at prosjektet byr på faglige og sosiale samlinger får de unge sommervikarene i oppgave å løse en utfordring den aktuelle bedriften står overfor. Grønn skipsfart med fokus på drivstoff ble temaet for Tømterud og Steinnes.

Sjøfartsdirektøren om bord

Oppgaven de to studentene fikk av arbeidsgiver Sjøfartsdirektoratet var å utvikle et produkt som skulle bidra til kunnskapsløft om temaet grønn skipsfart, men som ikke var en skriftlig rapport. Helt uten forhåndskjennskap til mediet valgte de to å lage en podkast på flere episoder.

«Den grønne drivstoffjungelen» består av en introduksjonsepisode med sjøfartsdirektør Knut Arild Hareide. Deretter følger episoder der eksperter redegjør for både hydrogen og ammoniakk som drivstoff innen sjøfart.

Therese Landås, koordinator ved Senter for ny maritim teknologi, er en av flere personer i Sjøfartsdirektoratet som har hatt medansvar for prosjektet.

– Studentene fikk i oppgave å levere et produkt som bidrar til å øke kunnskapsnivået om alternativ drivstoff internt i direktoratet, men også gjerne eksternt i næringen. Dette er i tråd med vårt ønske om å være en pådriver og samarbeidspartner i det grønne skiftet. Produktet de leverer fra seg er en grundig podkast med eksperter for ulike drivstoff i bransjen. Den ble produsert i et profesjonelt lokale og de to studentene har selv stått for alt fra tegning av plakat til innholdsmessig fokus, skryter Landås.

Ut til allmenheten

Nå tror de to studentene, i likhet med juryen, at podkasten de har laget også kan treffe eksternt.

– Det er det vi hele tiden har hatt som mål; å lage en podkast hvem som helst kan ha glede av å høre, sier Steinnes og Tømterud.

 Snart kan du som leser dette også få høre resultatet.

– Vi vil i nærmeste fremtid legge opp en plan for publisering av disse episodene som da vil legges inn i et løp sammen med allerede påbegynt arbeid av videoer mm. Disse skal benyttes til internt og eksternt kunnskapsløft om temaet. Vårt ønske er også å knytte dette arbeidet til vår nettside Framtidens sjøfart, sier Landås i Sjøfartsdirektoratet.

Fortsetter prosjektet i Trondheim?

En innholdsrik og spennende sommer i Haugesund er nå over for de to studentene.

Steinnes har tatt bachelorgrad i marin teknikk i Bergen, og går nå videre på master ved NTNU i Trondheim. Der har Tømterud fortsatt ett år igjen på sin master i prosessteknikk – energi og miljø.

De to har snakket litt løst om å fortsette sommerens podkastprosjekt i Trondheim.

– Nå skal vi jo være i Trondheim begge to, og det er fortsatt flere alternative drivstoff å lage podkast om. Foreløpig har vi bare «tulla litt» med tanken, men vi får se, avslutter Tømterud.