Veiledning om rett til lønn for sjøfolk
Arbeidsgivers plikt til å betale lønn som vederlag for det utførte arbeidet, er motstykket til arbeidstakerens arbeidsplikt. Hovedregelen er at arbeidstakeren har krav på lønn så lenge ansettelsesforholdet består.
Skipsarbeidsloven kapittel 4 har blant annet regler om beregning og utbetaling av lønn for arbeid på norske skip.
-
I henhold til skipsarbeidsloven § 4-2 første ledd (1) har arbeidstakere som har sitt arbeid på skip, krav på å få utbetalt lønn minst én gang i måneden. Lønnsnivå og beregningsmåte på norske skip er overlatt til arbeidstakernes individuelle arbeidsavtaler og kollektive avtaler. Det er ingen regulering av minstelønn i norsk lovgivning.
Lønnsutbetaling skjer normalt ved overføring til arbeidstakers lønnskonto. For enkelte arbeidstakere kan kontantutbetaling være mer hensiktsmessig. Arbeidstakeren kan kreve kontant utbetaling av lønn hvis det foreligger et særskilt behov, jf. forskrift om arbeidsavtale og lønnsoppgave § 4. (2)
Videre gir skipsarbeidsloven § 4-2 annet ledd rett til skriftlig lønnsoppgave, noe som er viktig for å kontrollere at lønnsutbetaling, tilleggsutbetalinger og eventuelle trekk skjer som avtalt. Krav til lønnsoppgavens innhold, er også regulert i forskrift om arbeidsavtale og lønnsoppgave § 5. Eventuelle trekk i lønn er også regulert i skipsarbeidsloven § 4-3.
Ifølge skipsarbeidsloven § 4-2 tredje ledd har arbeidstaker også rett til å kreve at lønnen helt eller delvis overføres til andre via bank. Det er imidlertid mulig å fravike denne bestemmelsen gjennom tariffavtale for NIS-registrerte skip, jf. NIS-loven § 8.3 (3).
Fotnoter
- Lov 21. juni 2013 nr. 102 om stillingsvern mv. for arbeidstakere på skip (skipsarbeidsloven).
- Forskrift 19. august 2013 nr. 1000 om arbeidsavtale og lønnsoppgave mv.
- Lov 12. juni 1987 nr. 48 om norsk internasjonalt skipsregister (NIS-loven).
-
Det følger av skipsarbeidsloven § 4-1 at det ikke kan avtales at lønnen løper fra et senere tidspunkt enn den dagen arbeidstakeren tiltrer tjenesten. Dette vil normalt være når arbeidstakeren tiltrer arbeidet på skipet.
Dersom arbeidsgiver pålegger arbeidstakeren å foreta en reise for å nå frem til skipet, skal lønnen senest løpe fra og med den dagen reisen tar til fra stedet der arbeidsavtalen ble inngått. Lønnsplikten gjelder da også for den tiden arbeidstakeren må vente på bestemmelsesstedet før skipet kommer til havnen. Denne presiseringen følger av forarbeidene til skipsarbeidsloven –
Prop. 115 L (2012-2013).Lønnen er vederlaget for arbeidstakers personlige arbeidsytelse, og lønnen løper til og med den dagen ansettelsesforholdet opphører hvis ikke annet følger av avtale (1). En fast månedslønn påvirkes altså ikke av om arbeidsgiver for eksempel skulle avlyse eller utsette en utreise, med mindre det er avtalt noe særskilt om dette.
Arbeidsforholdet opphører etter oppsigelsesfristens utløp, etter avskjed eller ved avtalt fratredelsestidspunkt. Dersom arbeidsforholdet opphører ved konkludent atferd, det vil si at arbeidstaker oppfører seg på en slik måte at det må regnes som oppsigelse, vil det faktiske fratredelsestidspunktet være avgjørende.
Fotnoter
- Sjømannsloven § 21 hadde en eksplisitt bestemmelse om dette, men det ble ansett unødvendig å videreføre bestemmelsen til skipsarbeidsloven.
-
Underveis i arbeidsforholdet kan arbeidsgivers plikt til å betale lønn midlertidig falle bort ved fravær fra arbeidet. For eksempel vil permisjon fra arbeidet ikke gi rett til lønn, med mindre dette er særskilt fastsatt i lov, tariffavtale eller arbeidstakerens individuelle arbeidsavtale.
Lønnsplikten faller også bort ved ulovlig fravær. Ved ulegitimert fravær (for eksempel når arbeidstaker uten godkjent grunn forlater arbeidsplassen) kan arbeidsgiver ha rett til å avkorte lønnen. Dette regnes som en forutsetning i arbeidsavtalen, med mindre annet er avtalt.
-
Skipsarbeidsloven § 4-1 regulerer bare beregningen av ulike former for løpende tidslønn (fast månedslønn), og gjelder følgelig ikke for lott. I praksis får bestemmelsen derfor ikke anvendelse i fiskeri, der det avtalte vederlaget normalt er knyttet til resultatet av fisket (lott) eller til antall dager med faktisk utført fiske.
I tilfeller der det er avtalt løpende tidslønn, vil bestemmelsene i skipsarbeidsloven § 4-1 komme til anvendelse på vanlig måte. For eksempel kan det tenkes at medarbeidere på særvilkårsavtale har fast månedslønn.
Ettersom lott ikke regnes som «lønn», gjelder heller ikke skipsarbeidslovens øvrige bestemmelser om lønn når arbeidsvederlaget utbetales som lott. For eksempel gjelder ikke regelen om månedlig utbetaling av lønn i § 4-2.
-
Sjøfartsdirektoratet kan gi pålegg til arbeidsgiveren og rederiet ved manglende utbetaling av lønn til sjøfolk. Dersom pålegget ikke etterleves, kan det følges opp med tvangsmulkt og overtredelsesgebyr. Se skipsarbeidsloven kapittel 12 for mer informasjon.