Filmvisning om bord

Filmunderholdning er en fritidssyssel som har bred appell om bord. Både som avkobling for den enkelte på frivakta eller sosialt tiltak med felles «kinokveld» når det lar seg gjøre.

Rederiene skal legge til rette for at sjøfolkene har rekreasjonstilbud om bord som er egnet til å fremme deres helse, velferd og trivsel. Ethvert fartøy skal ha elektronisk utstyr som radio, TV, filmavspillingsutstyr og PC-er, samt internett-tilkobling når det er tilgjengelig.

Tilgang til filmunderholdning kan eksempelvis besørges via filmkanaler eller digitale løsninger for nedlasting og/eller strømming av filmer. Der digital filmtilgang ikke er mulig, bør skipene forsynes med fysisk filmbeholdning for hele reisens varighet med mulighet for jevnlige utskiftning.

Rederier/skip som ønsker et enkelt organisert filmtilbud om bord, kan inngå en abonnementsavtale med Handelsflådens Velfærdsråd i Danmark eller Sjömansservice i Sverige. Da vil de få tilsendt månedlige pakker med 6 eller 9 kinoaktuelle kvalitetsfilmer i varierte sjangere: komedie, action, drama, thriller, western m.m. Filmene sendes ut på DVD-er.

Filmvisningen om bord kan for øvrig være omfattet av opphavsregler for offentlig visning. For å sikre at visningen er tillatt, kan rederiet/fartøyet tegne paraplylisens(er). De står da fritt til å laste ned eller kjøpe fysiske filmer hvor som helst i verden og vise om bord, så lenge filmene er anskaffet på lovlig vis og fremstilt av filmbyråer/distributører som paraplylisensen(e) dekker.

Lenker til filmsider:

Linjedåp

Etter gamle tradisjoner skal den som passerer ekvator (linjen) for første gang døpes av Kong Neptun for å regnes som fullbefaren sjøfarer. Den ferske ekvatorkrysseren skal derpå motta et linjedåpssertifikat med bevitnelse fra kapteinen om at kandidaten er behørig døpt.

Linjedåpen var opprinnelig en slags innvielse i sjømannsyrket og kunne være en barsk prøvelse.

Det finnes opptegnelser om organisert linjedåp helt tilbake til 1500-tallet. Skikken har siden blitt holdt i hevd gjennom de mange skiftninger i skipsfarten og finnes beskrevet i en rekke forskjellige nasjoners marine- og handelsflåter.

I dag gjennomføres arrangementet som en munter og sosial begivenhet om bord med vekt på skjemt og moro for alle involverte.

Foruten å holde gamle sjømannstradisjoner i hevd, vil et linjedåpsarrangement også være et oppkvikkende og kjærkomment avbrekk fra dagligtralten om bord. Vi oppmuntrer derfor skip i fart som innebærer ekvatorkryssing om å forberede og gjennomføre et linjedåpssarrangement.

En beskrivelse av arrangementsopplegg kan lastes ned her

Selve dåpsseremonien kan gjøres svært enkel, men mange velger å legge litt arbeid i kostymer og utstyr for å skape en festlig ramme. «Dåpsfesten» etter seremonien kan gjerne gjøres ekstra hyggelig med god servering, underholdning og konkurranser.

Last ned veiledning og linjedåpssertifikat

Dere kan også bestille opptrykte linjedåpssertifikater per e-post til velferden@sdir.no. Disse finnes på norsk og engelsk. Oppgi språk og ønsket antall samt adressen vi skal sende til.