Fotokonkurransen for sjøfolk

Gjennom hele året kan alle sjøfolk påmønstret norske skip sende inn bilder og delta i den norske og nordiske fotokonkurransen. Hvert år mottar vi mange flotte, muntre, gripende, stemningsfulle, finurlige og fantastiske bilder fra livet til sjøs. De beste bildene i den norske fotokonkurransen går automatisk videre til den årlige nordiske finalen som arrangeres i samarbeid med Danmark, Finland, Island og Sverige. Du kan vinne fine premier, heder og ære.

Vinnerbildet i den norske fotokonkurransen for Sjøfolk 2020
Vinnerbildet i den norske fotokonkurransen for Sjøfolk 2020
FOTO: Håvard Melvær, kaptein Edda Fjord

Logo den nordiske fotokonkurransen for sjøfolk

Årets konkurranse

Du kan sende inn bilder til fotokonkurransen gjennom hele året.

Alle typer motiver fra livet til sjøs er velkommen.

Det kan være bilder av mennesker i arbeid og fritid, fartøy, havet, kyst, livet i havn - kom med dem!

Regler for deltakelse i fotokonkurransen

 • Alle sjøfolk påmønstret et norsk/norskeiet skip kan delta med inntil 15 digitale bilder hver. Fristen er 31. desember hver år, med kåring i januar/februar påfølgende år.
 • Hvert bilde må være av høyoppløselig kvalitet (minimum størrelse 2 MB), og helst i jpg format. 
 • Motivet må være hentet fra det maritime miljø - om bord eller i havn, i arbeid eller fritid.
 • Send med følgende informasjon:
  - Tittel
  - Hvor bildet er er tatt, evt. også noen ord om situasjonen
  - Fotografens navn, adresse, telefonnummer, stillingstittel samt fartøyet du er/var om bord på.
 • Bildene må være høyst et par år gamle.
 • Bilder må ikke ha vannmerker, dato eller navn på selve bildemotivet.
 • Deltakere kan kun sende inn bilder de selv har tatt og har opphavsrett til.
 • Ved innsendelse av bilder har fotografen gitt samtykke til at foto av gjenkjennelige personer er innforstått med at bildet er del av en konkurranse og at bildene offentliggjøres på våre hjemmesider under årstall så lenge fotokonkurransen eksisterer.
 • Ved å delta samtykker du til at dine data oppbevares for å kunne informere deg om Fotokonkurransen for sjøfolk. Dine data behandles i tråd med GDPR*.
 • Når du sender inn bilder til fotokonkurransen gir du tillatelse til at Sjøfartsdirektoratet kan offentliggjøre dine bilder uten vederlag, i opprinnelig  eller redigert versjon, i egne trykte og elektroniske medier, og ved omtale av fotokonkurransen i andre medier.
 • Send dine bilder til velferden@sdir.no 
* GDPR: General Data protection Regulation er en forordning som skal styrke og harmonisere personvernet ved behandling av personopplysninger i EU.

Juryering

 • Fotokonkurransen for sjøfolk viser bilder av aspekter ved livet, arbeidet og fritida til sjøs, innsendt av aktive seilende i norsk sjøfart. Bildene blir vurdert av en jury med profesjonell fagkompetanse innen fotografi og journalistikk. Bildene velges ut på bakgrunn av motiv og historiefortelling, komposisjon og teknikk. (Det tas ikke hensyn til eventuelle medvirkendes opptreden i f.eks. omgang med sikkerhetsmessige foranstaltninger).
 • Innsendte bidrag deltar først i en egen norsk konkurranse. Det kåres først fem vinnerbilder rangert fra første til femteplass. Deretter blir ytterligere ti bilder gitt hederlig omtale.
 • De 15 utvalgte bildene går automatisk videre til en årlig nordisk finale der de konkurrerer på like vilkår med de beste bidragene fra Danmark, Finland, Island og Sverige. Det kåres fem nordiske vinnerbilder rangert fra første til femteplass. Juryen avgjør selv hvorvidt det skal tildeles hederlig omtale til ytterligere bidrag.
 • Det gis fine premier til de fem vinnerbildene i hver av konkurransene.

Fotodiplom

Alle deltakerne får tilsendt Sjøfartsdirektoratets fotodiplom signert av Sjøfartsdirektøren. Det trekkes også to bokpremier blant samtlige deltakere. 

Bruk av bilder fra fotokonkurransen

Sjøfartsdirektoratet forbeholder seg retten til å publisere innsendte bidrag vederlagsfritt, i opprinnelig eller redigert utgave - i Sjøfartsdirektoratets trykte og elektroniske medier og ved omtale av fotokonkurransen i andre maritime tidsskrifter/medier.

Der det er praktisk mulig blir bildene kreditert med opphavsperson. Av hensyn til omtale av innsendte bidrag, ønskes fullstendige opplysninger om innsender. Det vil si navn, adresse, telefon, e-postadresse, påmønstret skip og stilling om bord.

Ved forespørsler fra andre aktører om bruk av innsendte bilder, vil Sjøfartsdirektoratet formidle kontaktopplysninger til fotografen slik at partene selv kan avtale bruksrett og vederlag.

Hvordan utvikle dine fotografiske ferdigheter

Interessante fotomotiv burde ikke være noe problem for sjøfolk som ferdes rundt i hele verden og langs kysten. Men å fange motivet best mulig med kameraet er ikke alltid like enkelt. Her har vi samlet noen tips til fotograferingen.

Fant du det du lette etter?

NB! Ikke skriv inn personopplysninger her.

Vi svarer ikke på henvendelser. Tilbakemeldinger gitt her brukes kun til forbedring av nettsidene.

Til toppen