Martha-kvelder

Spillefilmen S/S "Martha" ble raskt svært populær i tiden den sirkulerte på 16 mm filmrull i filmtjenesten for sjøfolk. Suksessen og etterspørselen vedvarte og filmen ble allemannseie på VHS og senere også DVD da velferdstjenestene i Danmark, Sverige og Norge gikk sammen om felles bestilling hos Nordisk Film.

Den muntre filmklassikeren om livet til sjøs i "de gode gamle dager" appellerer åpenbart til langt flere enn pensjonerte sjøfolk som seilte på 60- og 70-tallet. Stadig nye generasjoner sjøfolk ønsker å stifte bekjentskap med Martha og hennes eksentriske besetning. Filmen er etterspurt til både arrangerte Martha-kvelder om bord og på sjømannsklubber så vel som elevkvelder/avslutninger på maritime skoler.

Strømming av filmen

I Danmark har fansen siden 1994 samlet seg  på Restaurant Børsen i Svendborg den første lørdagen i mai for å hylle filmen. Messen på skipet er forresten gjenskapt i  en egen "Marthastue" på Restaurant Børsen.

Pga. coronapandemien har Martha-feiringen foregått virtuelt i 2020 og 2021, og Nordisk Film har derfor gjort den 93 minutter lange spillefilmen tilgjengelig for strømming på nettsiden "Dansk Filmskat".

Filmen på DVD

Filmen kan ellers kjøpes på DVD i nettbutikken til Sjøfartsfilm.

DVD-filmen er utstyrt med undertekster på norsk, finsk, svensk og engelsk og inneholder også forskjellig ekstramateriale, blant annet intervju med manusforfatter Henning Bahs, biografier og Martha-sangene.

Handling

Den fargerike og livsnytende besetningen på Martha lever herrens glade dager om bord på det gamle rustne frakteskipet som seiler på det greske øyhavet. Litt kreativ bokføring får rederiet i Danmark til å tro at skipet driver med overskudd. Panikken er derfor stor den dagen selveste  rederen ankommer. Men mannskapet får en sjanse til å redde den elskede skuta fra skroting når en norsk konkurrent er i ferd med å hale i land en stor oljekontrakt. Det betyr at besetningen må ta seg kraftig sammen og bruke alt de har av kløkt for å komme konkurrenten i forkjøpet og nå frem til en bestemt havn innen tre dager.